Google+ Followers

29 Nisan 2012 Pazar

ŞIHEL MAHŞİ/ yerel yemekler

Malzemeler; 6 adet kabak, 250 gr kıyma, 2 adet soğan, 1 çay bardağı yeşil mercimek, zeytinyağ, tuz, karabiber, 1 kaşık salça, 2 bardak su, tereyağı

Antakyada ana yemek olarak yenen sıhel mahşi bir çeşit kabak dolması, afiyet olsun.Yeşil mercimekleri 20 dakika haşlayıp süzün. Kabakların dışını alacalı alıp içlerini oyun. Kıyma, yeşil mercimek, çentilmiş soğan, tuz ve karabiberi bir kapta karıştırın. Hazırladığınız karışımla kabakların içlerini doldurup bir tencereye dizin.

Salça, su ve zeytinyağını (ya da fındık yağı vs.) tencereye ekleyip salçayı iyice eriterek pişirin. Kaynamaya başlayınca 1 kaşık tereyağını serpiştirerek dolmaları kısık ateşte pişirin. Yoğurt ile servis edin.

KARİDESLİ ENGİNAR /sebze yemekleri

Malzemeler; 6 adet enginar, 500 gr karides, 2 bardak su, 1 adet limon, 2 adet defne yaprağı, zeytinyağı, 2 adet kesme şeker, 250 ml beyaz şarap, yarım demet maydanoz, dereotu, tuz, sarımsak, tane karabiber

Enginarları 1 bardak su, ikiye bölünmüş bir limon, defne yaprağı, tane karabiber, şeker, tuz ve zeytinyağı ilavesi ile düdüklü tencerede pişirin. Çıkarıp bir kenara alın. Düdüklü tencereye bir bardak su, beyaz şarap, maydanoz, tane karabiber, bir defne yaprağı ve tuz koyup kapağı açık olarak yarı yarıya buharlaşana dek kaynatın. Ayıklanmış karidesleri şaraplı suda 5 dakika haşlayıp süzerek alın. Karidesleri zeytinyağı, sarımsak ve dereotu ile harmanlayın. Enginarların içine hazırladığınız harcı paylaştırıp 1-2 kepçe şaraplı su ilavesi ile bir taşım tıkırdattıktan sonra servis edin. 

26 Nisan 2012 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI KUŞKONMAZ /salata+zy.yemekler

Malzemeler; 1 demet kuşkonmaz, 1 adet havuç, 1 adet kırmızı biber, 1 adet kuru soğan, 2-3 diş sarımsak, 1 domates, maydanoz, nane veya dereotu, tuz, keşmeşeker, zeytinyağı

Bu bahar sebzesine merakım arttı ya, klasik usulde yemeğini deneyeyim dedim. İnanın çok lezzetli oldu. Kuşkonmazların sert olan alt kısımlarını kopardıktan sonra kabak soyucu ile temizleyin. Sakın abartmayın, üçgen çıkıntılı kabuklarını alsanız yeter. Dörder santim uzunluğunda doğrayın. Bir tencereye sırasıyla doğ ranmış soğanı ve çentilmiş sarımsakları, kuşkonmazları, yine dörder santim uzunluğunda doğranmış havucu ve kırmızı biberi, küp kesilmiş domatesi döşeyin. Bir bardak su, zeytinyağı, tuz ve 1-2 kesmeşeker ilave edin. Orta ateşte pişirin. Sebzeler yumuşayınca ağız tadınıza uygun bir avuç ot karışımını ekleyip bir taşım daha kaynatın.

21 Nisan 2012 Cumartesi

SOĞUK HAVUÇ ÇORBASI / çorbalar

Malzemeler; 4 adet havuç, 4 bardak tavuk suyu, 1 çay kaşığı zencefil, 1 adet portakal kabuğu rendesi, 1 adet portakal, 1 bardak süzme yoğurt, tuz, karabiber, süsleme için dereotu

Yaz çorbalarına başladık. Sıcak havalarda çok lezzeti olduğunu düşündüğümden arkası gelecek.Havuçları temizleyip ince doğrayın. Tavuk suyunda yumuşayana dek haşlayın. Soğuyunca üzerine zencefil, portakal kabuğu rendesi ve suyu, süzme yoğurt, tuz ve biberi ilave edip blender'dan geçirin. Buzdolabında 5 saat dinlendirdikten sonra dereotu ile süsleyerek servis edin.

LOR KÖFTESİ /mezeler

Malzemeler; 300 gr lor, 2 adet domates, 3 adet çarliston biber, 4-5 dal taze soğan, 1 adet soğan, 1 adet limon, dereotu, biberiye, tuz, pul biber, zeytinyağı

Çekirdek ve suyu çıkarılmış domates, biber ve taze soğanı çok ince doğrayın. Limon kabuğunu rendeleyin.  Bir süzgeçte yarım saat suyunu süzün. Soğanı rendeleyip onun da suyunu sıkın. Bir kaba lor peyniri, tuz, pul biber, ince doğranmış dereotu, 1 tatlı kaşığı biberiye (varsa 2-3 dal kıyılmış taze biberiye) ve zeytinyağını aktarın. Doğranmış malzeme ve soğan suyu ilavesiyle iyice ezerek karıştırın. İstediğiniz şekli vererek servis edin.

ARMUTLU PARFE /tatlılar

Malzemeler, 2 kaşık nişasta, 1 adet yumurta, yarım litre süt, 3 kaşık şeker, 3 adet armut, 1 adet limon kabuğu rendesi, 1 çimdik tuz

Yarım bardak süt, şeker ve tuzu kaynatın. Kalan süt, yumurta sarısı ve nişastayı başka bir yerde karıştırın. Hazırladığınız karışımı ateşteki süte ekleyin. Karıştırarak kaynatın. Yumurta akını da  kar halinde çırpıp topak lanmamasına dikkat ederek ekleyin. Ateşten indirip karıştırarak soğutun. Rendelediğiniz armut ve limon ka buklarını ilave edip tekrar karıştırın. Kalıplara boşaltıp buzdolabına alın. Buzdolabında veya buzlukta soğut manıza göre muhallebi veya parfe olarak servis edin. 

16 Nisan 2012 Pazartesi

KIRMIZIBİBERLİ MAKARNA /makarna+pilavlar

Malzemeler; 1/2 paket (250 gr) makarna, 4 adet kırmızıbiber, 5-6 adet sivri (veya çarliston ) biber, 3-4 diş sarımsak, tuz, karabiber, zeytinyağ, 1 kaşık salça, 100 gr parmesan peyniri

Kırmızı ve yeşil biberleri fırında közleyin. Zarları soyulup parçalanmış kırmızıbiber, çentilmiş sarımsak, salça, tuz ve karabiberi rondodan geçirin. Herhangi çeşit bir makarnayı (linguine, papardelle, penne veya kelebek) bol tuzlu suda al dente/ yaklaşık 12 dakika haşlayın. 2 kepçe haşlama suyundan ayırarak yıkamadan süzün. Tencereye aldığınız makarnaya ayırdığınız haşlama suyunu ve kırmızıbiber sosunu ekleyip karıştırarak 1 taşım kaynatın. Kare kestiğiniz yeşil biber ve parmesan peyniri ile süsleyerek servis edin.

MEYVELİ ROKOKO PASTA/ tatlılar

Malzemeler; 3 adet elma, 2 adet muz, 2 adet armut, yarım bardak tozşeker, 4 kaşık galeta unu, tarçın, 2 bardak su


Kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarttıktan sonra iri böldüğünüz elma ve armutları 2 bardak su ile birlikte tencereye alın. Kısık ateşte yumuşayıncaya dek haşlayıp süzün. İçine tozşeker, tarçın ilave ederek rondodan geçirin. Karışıma dilimlenmiş muzu katıp tekrar rondolayın. Galete ununu ilave edip karıştırın. Streç folyo dö şediğiniz derin yuvarlak kaseye karışımı döküp buzlukta 3 saat bekletin. Ters çevirip folyoyu çıkartın. Dilimleyerek krema veya çikolata sosu ile servis edin. Küçük kaselerde hazırlayıp kişi başı serviste yapabilirsiniz.

VİŞNE SOSLU BAHAR SALATASI / salata+zy.yemekler

Malzemeler; 100 gr ıspanak, yarım demet roka, 1/2 adet göbek salata, yarım demet taze soğan, 1 adet sala talık, 1 kahve fincanı arpa şehriye, 100 gr füme et, tuz, zeytinyağ / sos; 200 gr dondurulmuş vişne, sirke,zey tinyağı

Yeşillikleri bol suda yıkayıp kurulayın. Ispanak, roka, göbek salata ve taze soğanı kıyın. Salatalığı dilimleyin. Arpa şehriyeyi zeytinyağında pembeleştirip su ile haşlayın. Şehriye soğuduktan sonra dilimlenmiş füme et ile diğer malzemeleri bir salata kabında karıştırın. Tuzunu ayarlayın. Sos malzemelerini blender'dan geçirip sala tanın üzerine gezdirerek servis yapın.

HAVUÇ YAHNİ /salata+zy. yemekler

Malzemeler; 3 adet soğan, 3 cm.lik taze zencefil, tarçın, kimyon, kırmızıbiber, tuz, karabiber, 4 adet havuç, 1 kaşık acı biber sosu, 2 kaşık bal, 50 gr hurma, 50 gr kuru kayısı, 1 adet limon suyu, fındık yağı

Soğanları kıyıp yağda kavurun. Üzerine soyulup kıyılmış zencefili, tarçın, kimyon, kırmızıbiberi ekleyip 1 dakika daha kavurun. Halka halka doğradığınız havuçları ayrı bir yerde buharda pişirin. Üstünü kapatıp servise kadar sıcak kalmasını sağlayın. Tenceredeki karışıma acı sos, bal, kıyılmış hurma ve kuru kayısılar ile limon suyunu ekleyin. Yarım bardak kaynar su ilavesi ile meyveler yumuşayana dek pişirin. Havuçları, tuz ve karabiberini ekleyip dinlendirdikten sonra servis edin. 

8 Nisan 2012 Pazar

PATLICANLI BÖREK /hamurişleri

Malzemeler; 1 adet soğan, 250 gr kıyma, 2 adet patlıcan, yarım demet maydanoz, 4 adet yufka, tuz, kırmızıbiber, karabiber / yarım bardak su, yarım bardak süt, 1/4 bardak sıvıyağ, 1 adet yumurta sarısı 

Kıyılmış soğan ve maydanozu, kıymayı, baharatları ve fırında közleyip soyduktan sonra küp doğradığınız patlıcanları harmanlayın. Süt, su ve yağdan hazırladığınız karışımdan herbir serilmiş yufkanın üzerine sürün.Yufkaları yuvarlak kenarları ortada birleşecek şekilde katlayıp kuru yerlere yine sütlü karışımdan sürün. Dörde kesip herbir karenin içine patlıcanlı harçtan koyun. Kenarlarını içe doğru kapatıp kat yerleri altta kalacak şekilde yağlanmış tepsiye dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana dek pişirin. (Kıymalı harçları kavurmadan çiğden kullanıyorum, daha sulu ve lezzetli oluyor. tavsiye ederim.)

TAZE SARIMSAKLI MÜCVER /sebze yemekleri

Malzemeler; 1 demet taze sarımsak, 1 adet patates, 1 adet havuç, yarımşar demet taze soğan ve maydanoz, 5 adet yumurta, 1 çay kaşığı karbonat, tuz, karabiber, pul biber, aldığı kadar un, sıvıyağ

Bu tarif şahsıma münhasır oldu aslında. Aydının aldığı ve bir türlü tüketemediğim taze sarımsak bana bakarken; evde ne varsa mücveri yapayım, bakalım nasıl olacak dedim ve nefis oldu. Patates ve havucu rendeleyin. İnce kıyılmış taze sarımsak, taze soğan ve maydanozları ekleyin. Yumurtaları, karbonat ve baharatları ilave edip karıştırın. Yoğun kıvam alana dek un ilave edin. Kaşıkla dökerek kızgın sıvıyağda kızartın. Bakın bakalım her bahar yapmıyormusunuz?

KURUYEMİŞLİ YULAFLI KURABİYE /tatlılar

Malzemeler; 1 kase ruşeym, 1 kase yulaf ezmesi, yarım kase kuru kayısı, 1/4 kase antep fıstık ve çekirdek, 1 paket vanilya, 1 çay kaşığı tuz, sıvı yağ, 1-2 adet yumurta, 2-3 kaşık toz şeker, 2-3 kaşık bal

Kuru kayısıları küp küp doğrayın. Bütün malzemeleri derin bir kapta karıştırın. Bal ve şeker miktarını ağız tadınıza göre, yumurta miktarını ise karışımın akışkanlığına göre kendiniz saptayabilirsiniz.  Dondurma kaşığı ile aynı büyüklükte hazırladığınız topları fırın kabına dizip üzerlerine bardakla bastırıp düzeltin. 180 derecede 25-30 dakika pişirin.

LORLU SEBZELİ KÖFTE /sebze yemekleri


Malzemeler; 1 adet kabak, 1 adet havuç, 1 adet kırmızı biber, yarım demet maydanoz, yarım demet dereotu, yarım demet taze soğan, 1 adet yumurta, 2 kaşık un, 1 adet yumurta, 2 diş sarımsak, 250 gr lor peyniri, tuz, karabiber, sıvıyağ, istenirse nane

Kabak ve havucu rendeleyin. Kırmızı biberi çok ince şeritler halinde doğrayın. Lor peyniri, un ve yumurta ile sebzeleri harmanlayın. İnce kıyılmış taze soğan,dereotu, maydanoz ve baharatları karışıma ilave ettikten sonra iyice yoğurun. Köftelerinizi elle şekillendirdikten sonra az yağlanmış fırın kabına dizin. 180 derecede 20 dakika pişirin.