Google+ Followers

26 Mayıs 2012 Cumartesi

ISPANAKLI+ENGİNARLI RAVİOLİ/makarna+pilavlar

Malzemeler; Hamur/ Çok ince doğranmış 200 gr ıspanak, yaklaşık 200 gr un (kıvama gelene dek), 60 gr irmik, 1 adet yumurta, 1 adet yumurta sarısı, 1 kaşık zeytinyağı
İç harç/ 2 adet enginar, 200 gr ricotto peyniri ( veya lor peyniri), tuz, karabiber
Sos/ 2 demet fesleğen, 50 gr parmesan peyniri rendesi, zeytinyağı

Ravioli hamuru için gerekli malzemeleri karıştırarak iyice yoğurun. Hamuru streçe sararak buzdolabında yarım saat dinlendirin. İç harç için enginarları az suda yumuşayıncaya dek haşlayın. İnce doğradıktan sonra  ricotto peyniri, tuz ve karabiber ile harmanlayın. Dinlenmiş hamurunuzu un serpilmiş zeminde yarım santim kalınlığında açın. 4 cm çapında bir obje ile kestiğiniz hamurlara harçtan yerleştirip ikiye katlayarak kalan yu murta akı ile yapıştırın. Raviolileri kaynayan suda 10 dakika  haşlayın. Sos için fesleğenleri kaynar suda 20  dakika bekletip ardından buzlu suda şoklayın. Diğer malzemelerle rondoda çekip püre haline getirin. Sosa  raviolilerin haşlama suyundan ve raviolileri ekleyerek tavada ısıtıp servis edin

20 Mayıs 2012 Pazar

2012 ANNELER GÜNÜ

Benim truffle katkısında bulunduğum bir aile toplantısı.. Hem benim, hem de aydının annelerimizi kaybımızdan beri anneler gününü ailemizin en büyük annesi aylan ablada kutluyoruz. O toplantıdan birkaç enstantane. Aylan ablanın kucağındaki torunu, ailemizin en küçüğü irem. Bu arada yemek fotoğrafları çekmek taylan ile başladı ama inşallah ben de fotoğraf makinesi ve eğitimi alacağım, çünkü farkındayım ki aydın kötü fotoğraf  çekiyor! (bloğun foto sorumlusu odur)

 



TRUFFLE/ tatlılar

Malzemeler; 350 gr bitter çukulata, 200 gr krema, 100 gr tereyağ, 1 kaşık yoğurt, kakao, hindistan cevizi rendesi, toz antep fıstığı vs.


Bitter çukulatayı rendeleyin veya çok ince kıyın. Tereyağını küp kesip oda sıcaklığına getirin. Kremayı bir kaserolaya alıp ısıtın. Kaynamaya başlayınca altını kapatıp çukulata, tereyağ ve yoğurdu ekleyin. Hızlıca karıştırarak malzemelerin eriyip birbirlerine nüfuz etmesini sağlayın. En az 12 saat buzdolabında beklettiğiniz karışımdan tatlı kaşığı ile aldığınız parçaları elinizle yuvarlayarak top haline getirin. Truffle toplarını istediğiniz malzemeye bulayıp (ben kakao ve pasta şekeri tercih ettim) servise hazır hale getirin. Servis haricinde buzdolabında tutmanız gerekir. Afiyet olsun.

TON BALIKLI DİLİM/ mezeler

Malzemeler;  1 kutu yağı süzülmüş konserve ton balığı (80 gr), 100 gr süzme yoğurt, 100 gr beyaz peynir, tuz, karabiber, yarım limon suyu, 1 avuç kapari, istenirse domates dilimleri

Bir öğle vakti-bir gün önce ton balıklı salata yiyip o gün de evde birşey bulamayınca-hazırladığım, uydur duğum atıştırmalık oldu bu tarif. Zeytinyağını kalorisel sebeplerle eklemediysem de malzemelerde önerdiğim domatesi akıl edememiştim. Ama bence yakışır,afiyet olsun.

Ton balığı, yoğurt ve peyniri püre haline getirin. Tuz, karabiber ve limon suyu ile tatlandırın. Ekmeklere balık püresini sürüp üstünü kapari ile süsleyin.

6 Mayıs 2012 Pazar

PEYNİRLİ VE ISPANAKLI SOĞAN DOLMASI / sebze yemekleri

Malzemeler; 4 adet soğan, istenirse 1 adet tavuk bulyon, 1 bardak su, 200 gr ıspanak, 2 adet yumurta sarısı, 2-3 diş sarımsak, muskat, tuz, karabiber, 100 gr beyaz peynir, 50 gr kaşar peyniri, 50 gr parmesan peyniri, zeytinyağ

Diplerini kesip dış kabuklarını soyduğunuz soğanları her defasında 2'şer adet olmak üzere kaynar suda 1 dakika şoklayın. Soğanların içini dış duvarı 1 cm kalınlığında olacak şekilde oyun. Düdüklüde bir bardak su ilavesiyle15 dakika pişirin. Tencereden alıp ters çevirerek bekletin. Yıkadığınız ıspanakları doğrayın. Ispanakları rendelenmiş beyaz ve kaşar peynirleri, yu murta sarıları, sarımsak, yağ ve baharatlarla karıştırın. 1 bardak suyu bir tencerede kaynatın. (isterseniz tavuk suyu tableti eritebilirsiniz) Suyu ısıya dayanıklı cam kaba döküp soğanları kaba yerleştirin. İçlerini hazırladığınız harçla doldurun. Üzerine rendelenmiş parmesan peyniri serpip önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.


ALLUCİYE(ERİK YAHNİ) /yerel yemekler

Malzemeler; 300 gr kuşbaşı kuzu eti, 1/2 kilo yeşil erik, yarımşar demet taze soğan, taze sarımsak ve may danoz, sıvıyağ, tuz, karabiber

Şıhel mahşiden sonra yine bir arap yemeği. Alluciye de Mardin yöresinden bir yemek. Eti yıkayıp az tuz ilavesi ile bir tencereye alın ve suyunu çektirene dek kavurun. Erikleri yumuşayıncaya kadar haşlayın. Sadece yeşil kısımları doğranmış taze soğanları, doğranmış taze sarımsakları ve yağı ete ekleyerek kavurmaya devam edin. Haşlanan eriklerin suyundan birkaç kaşık, haşlanmış erikler, doğranmış maydanoz ve baharat ilavesi ile yemeği pişirin. (Dilerseniz kaşığın tersiyle bastırıp erik çekirdeklerini çıkartabilirsiniz.) Afiyet olsun. 

LİKÖRLÜ ÇİKOLATA TOPLARI/ tatlılar

Malzemeler; 125 gr bitter çikolata, 10 gr tereyağı, 2 kaşık likör, 50 gr hindistancevizi rendesi, 100 gr ufalanmış hazır kek, 4 kaşık pudra şekeri, 4 kaşık kakao,

Bu tariften 20 çikolata topu çıkıyor. Daha az veya çok yapmak isterseniz malzemeleri ayarlayabilirsiniz Bitter çikolatayı ufak parçalara kırıp tereyağ ile birlikte benmari usulü eritin. Ocaktan alın ve likörle karıştırın. Hin distancevizi, ufalanmış kek parçaları ve pudra şekerini ekleyerek karıştırın. Karışım katılaşırsa biraz daha likör ekleyebilirsiniz. Yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye elinizle yuvarlayarak yaptığınız topları dizin. Geniş bir tabağa yaydığınız kakaoya topları bulayıp buzdolabında bir süre soğutun. Afiyet olsun. ( Sunum için fotoğraf ta göreceğiniz gibi yarısını kakao yerine şekere buladım, ancak çok tatlı olduğu için tavsiye etmem)

LEBLEBİLİ KURABİYE/ tatlılar

Malzemeler; 150 gr kavrulmuş sarı leblebi, 100-150 gr pudra şekeri, 3 adet yumurta akı, 50 gr tereyağı, bir fiske tuz

Oda sıcaklığına getirilmiş yumurta aklarını bir fiske tuz ilavesiyle iyice kabarana dek mikserle çırpın. Leblebiyi robotta toz haline gelene kadar çekin. Tereyağını kısık ateşte eritin. Pudra şekerini yumurta aklarına yavaş yavaş ekleyip yedirerek çırpmaya devam edin. Karışım çırpma telinden dökülmeyecek kıvama gelince leblebi tozu ve tereyağını ekleyin. Tüm malzemeyi spatulayla birbirine yedirin. Homojen kıvamlı karışımdan
çorba kaşığı ile yağlı kağıt serili tepsiye döküp üstlerini düzleyin. Bezelerin arasında birbirlerine yapışmamaları için 2 cmlik boşluklar olsun. Önceden 150 derece ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin. Sonra çıkarıp bir iki daki ka dinlendirin ve spatula ile diğer taraflarını çevirip fırında 15 dakika daha pişirin. Ilındıktan sonra servis edin.

KARİDESLİ RİSOTTO/ makarna+pilavlar

Malzemeler; 400 gr arborio pirinç, 500 gr karides, 1 adet kuru soğan, yarım demet taze soğan, 1 kaşık tere yağı, 100 gr parmesan, 1 bardak beyaz şarap, 1 demet dereotu, zeytinyağı, tuz, karabiber

İtalyan mutfağını çook severim. 2 aydır pek kısmet olmadı ama devamı gelecek.Ayıkladığınız karidesleri veya hazır donmuş karidesleri kaynar suda 8-10 dakika haşlayın. Kıyılmış taze ve kuru soğanları zeytinyağında so teleyip pirinci ekleyin ve kavurun. Şarabı ekleyip çektirin. Karidesleri ekleyin. Sıcak suyu kepçeyle ekleye rek (mümkünse tavuk veya sebze suyu ile daha bir harika oluyor) karıştırıp pirinçler yumuşayıncaya dek pişi rin. En son dereotu, tereyağ, baharat ve parmesan ilavesi ile 2-3 dakika helmelenene kadar pişirin.