25 Haziran 2012 Pazartesi

NANELİ GNOCCHİ/ makarna+pilavlar

Malzemeler; 1 kg patates, 200 gr un, 1 adet yumurta, yarım demet taze nane, tuz, tereyağ, istenirse parme san peyniri

Herhalde artık anlamışsınızdır,italyan mutfağını çok severim. "Pasta"lar sınıfından (bir nevi makarna) gnocchi hem giriş yemeği, hem de et yemeklerinin yanında nefis bir garnitür. Yaz günü yaptığımdan seçimim naneli ol du.

Patatesleri tuzlu kaynar suda haşlayın. Soyup doğrayın ve patates ezicisi ile püre haline getirin. Püreyi un, tuz, yumurta ve kıyılmış nane ile birlikte yoğurun. Hamurdan parmak kalınlığında rulolar oluşturup küçük parçala ra kesin. Oluşan gnocchilerin birbirine yapışmamaları için un serdiğiniz bir tepsiye yerleştirin. Kaynar suda  haşlayın. Su yüzüne çıkan gnocchileri kevgirle alıp tavaya yerleştirin. Bir parça tereyağı ilavesiyle tavada salla yıp çevirerek pişirin. Tercihe göre sade veya peynir ekleyerek servis edin.

KABAKLI YOĞURT AŞI/ sebze yemekleri

Malzemeler; 3 adet kabak, 1 bardak haşlanmış mercimek, 750 gr yoğurt ( yarısı süzme, yarısı normal kıvam lı), 1/2 demet taze nane, zeytinyağı, tuz, karabiber, pul biber, 5 diş sarımsak

Bu yaz yemeğini tasarlarken ayran aşından ilham aldım. Ancak ayran aşı hem daha çorba kıvamlı hem de hep yarma veya nohut kullanılarak yapılır ya, sebze ilavesiyle yoğunluğunu ve bakliyat olarak mercimekle de tadı nı değiştirmeyi denedim. Öğle vakti başlıbaşına ana yemek yerine geçiyor. 3 adet kabağı küp doğrayıp az yağda kavurun. Yoğurtları karıştırarak çırpın. Ezilmiş sarımsakları ekleyip karıştırın. Kıyılmış nane ve haşlan mış mercimekleri ilave edin. Kavrulmuş kabak, az zeytinyağ ve baharatları ekleyerek karıştırın ve soğutarak servis edin.

KARIŞIK SEBZE DOLMA/ligurya usulü/ sebze yemekleri

Kuzey İtalyadaki ligurya bölgesi sebze + zeytin yetiştiriciliği ve balıkçılığı ile göze çarpar. Mutfağı genelde "yağsız"dır, az sayıda et yemeği dışında aromasını taze sebzelerden alır. Fesleğen ve çamfıstığı yöresel sembol leridir. ( Bu ara dolmalara fena sarmış durumdayım farkındaysanız, bakalım daha başka neler bulacağım?)

Malzemeler;  1 adet patates, 2 adet kabak, 2 adet patlıcan, 2 adet kırmızı veya sarı biber, 2 adet domates, 2-3 adet mantar, 20 gr çam fıstığı, 2 adet fileto ançuez, 2 adet yumurta, fesleğen, sarımsak, tuz, karabiber, zeytinyağı, 2 kaşık peynir, parmesan/kaşar veya mihalıç peyniri (üstü için), 2 dilim ekmek içi

Biber, patlıcan ve kabakları kaynar suda haşlayın. (patlıcanlar 10 dakika, kabak ve biberler 5 dakika)  Sonra ikiye bölüp içlerini çıkarın ve bir kaba ayırın. Domatesleride ikiye bölüp içlerini çıkarın. Patatesi haşla yıp soyun ve rendeleyerek domates içi ile birlikte sebze içlerine ekleyin. Sebze içlerini ikiye bölün. İlk yarısına 1 adet yumurta, 2 kaşık peynir, zeytinyağı, kıyılmış fesleğen ve sarımsak, tuz ve karabiber ekleyerek birinci dolguyu oluşturun. İkinci yarısına 1 adet yumurta, kıyılmış ançuez, sarımsak, çam fıstıkları ve mantarları, ek mek içini ekleyip karıştırarak ikinci dolguyu hazırlayın. Sebzelerin yarısını peynirli, diğer yarısını da ançuezli harç ile doldurup fırın kabina dizin. Üstlerine peynir rendesi serpip biraz zeytinyağı gezdirin. 180 derecelik fırında 40 dakika pişirin. Çok hafif ve lezzetli bir yaz yemeği...afiyet olsun.

17 Haziran 2012 Pazar

TATLI PİZZA/ tatlılar

Malzemeler; Hamur/ 2 bardak un, 3/4 bardak+2 kaşık ılık su 1 çay kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı kuru maya
Sos/200 gr labne peynir, 100 gr toz şeker, 6 kaşık un, 2 yumurta sarısı, 1 adet limon kabuğu rendesi, 1 li monun suyu, 1 ananasın yarısı/küp kesilmiş (şeftali ile de harika oluyor, o zaman 3 şeftalinin yarısını kullanın)
Üst/ Çilek reçeli ve 1/2 ananas (veya kalan şeftali)

Aynen ev pizzasının hamur ve fırınla ilgili tüm aşamalarını gerçekleştirin. Sos malzemelerinin hepsini karıştırın. Pizza hamurunun üzerine sosu yerleştirdikten sonra kalan meyveleri dilim dilim en üste koyun. 10 dakika ilk pişirimi yaptıktan sonra fırından çıkarıp çilek reçeli ile süsleyin. 5 dakika daha pişirin. Servise hazırdır.

EVDE PİZZA/hamur işleri

İtalyan pizzaları sevenlere amerikalılarınki gibi hamur ve kalın olmayan incecik,bol malzemeli ve çıtır bir pizza tarifi. Aşamalardaki dikkat nefis bir sonuç sağlıyor.

Malzemeler; (2 büyük veya 3 orta pizza için) Hamur/ 2 bardak un, 3/4 bardak+2 kaşık ılık su, 1 tatlı kaşığı kuru maya, 1 çay kaşığı tuz
Sos/2 adet iri domates, 1 kaşık biber salçası, zeytinyağı, kuru kekik, tuz, karabiber
İç/ 200 gr peynir (ben mozarella ve parmesan kullandım, ancak dil peyniri vb. kullanabilirsiniz), istediğiniz di ğer malzemeler ( resimdeki pizzada jambon, pastırma, fesleğen, kapari ve pancar varsa da bir önceki pizza da mantar, kırmızı ve yeşil biber, zeytin ve bezelyeli iç kullanmıştım.)

Hamur malzemelerinin tümünü büyük bir kasede kaşıkla karıştırın. Unlanmış bir yüzeyde elinizle yoğurup üze rine streç film örterek kabarmaya bırakın. Sıcak bir yerde hacminin iki katına ulaşana dek yaklaşık bir saat bekletin. Bu arada domatesi rendeleyip diğer bütün sos malzemelerini ekleyerek bir kaserolada yüksek ateş te suyunu çekene dek 10 dakika kadar pişirin. Fırını 300 dereceye getirin. (Tepsileri de fırında ısıtın, fırınını zın maksimum ısısı daha düşükse en yükseğe getirin /örneğin 300 derecelik fırında pişirme süresi 7 dakika i ken fırınımın maksimumu 280 derece olduğu için ben 10 dakikada piştiğini deneyimledim.)

Kabarmış olan hamuru elinizle bastırarak havasını alıp yarısını koparın. Unlu bir zeminde yuvarlayın. Merda neyle hamuru döndüre döndüre biraz inceltin. Fırın tepsisi büyüklüğünde yağlı pişirme kağıdı kesin ve kağıdı tezgaha serin. Hamuru kağıdın üstüne koyup üzerine un serperek 3 mm kalınlığında olana dek inceltmeye de vam edin. Fırın ve tepsiler en yüksek sıcaklıkta ısınınca fırın tepsisini çıkarıp üzerinde pizza hamuru olan kağıdı tepsiye kaydırarak yerleştirin. Soğumuş olan domates sosunu  kenarlardan 1 cm uzakta kalacak şekil de pizzanın her yerine kaşık veya fırçayla sürün. Üzerine peynirleri ve sırasıyla diğer malzemeleri yerleştirip (çabuk pişen üst malzemelerini kendiniz ayarlayabilirsiniz, mesela ben şarküteri malzemeleri ve fesleğeni son 3 dakikada ekledimki yanmasınlar) tepsiyi fırının en alt rafına, mümkünse tabanına koyun. 7 ila 10 dakika sonra servis edin. Afiyet olsun.

FIRINDA ARPA ŞEHRİYE PİLAVI/ makarna+pilavlar

Malzemeler; 2 bardak arpa şehriye, yarım demet dereotu, 1 bardak bezelye, 1 adet tavuk göğsü veya butu, yarım bardak parmesan peyniri rendesi, 3,5 bardak su (1,5 bardak tavuk suyu+2 bardak su) tereyağı, tuz, karabiber

Yapımı tenceredekinden de kolay bir tarif bu. Tavuğu haşlayıp didikleyin. Haşlama suyuna içme suyu, tuz,  karabiber ve 1 kaşık tereyağ ekleyerek bir taşım kaynatın. Fırına dayanıklı bir cam kapta arpa şehriye, kıyıl mış dereotu, bezelye ve parmesan peynirini karıştırın. Üzerine kaynar yağlı suyu döküp 200 derecede ısıtılmış fırına verin. 20 dakika sonra servise hazırdır.

KAVURMALI GİRİT KABAĞI/sebze yemekleri

Malzemeler; 8-10 adet girit kabağı, 250 gr kavurma, yarım bardak ince bulgur, 2 adet domates, 3 adet sivri biber, 1 adet patates, 1 adet kuru soğan, yarım demet maydanoz, sıvıyağ, kimyon, pulbiber, karabiber, tuz
Sos/ 100 gr pastırma, 1 adet kuru soğan, 1 kaşık tereyağı

Aslında bu yemeğin Giritle uzaktan yakından alakası yok ! Sivasta altına kaburga dizilerek yapılan bir yaprak sarması yemeği bu. Hem bu kabağın sunumu güzel, hem doldurması kolay, hem de narin olmadığı için kaburga dizmeye gerek olmayacağından yağ düzeyi açısından hafif. Daha ne olsun dedim ve uyarladım.

Küp kesilmiş domates, kıyılmış maydanoz, soğan ve kavurma, rendelenmiş patates, doğranmış biber, ince bulgur, çok az sıvıyağ ve baharatları bir kasede karıştırın. Üstlerinden kapak kesip içlerini oyduğunuz girit kabaklarını bu harçla doldurun. Kabakları tencereye dizip kabakların yarı hizasına dek su ekleyin. Bir kasero lada tereyağında kıyılmış soğanı ve şerit kesilmiş pastırmaları kavurun ve dolmaların üzerine sos olarak ilave edin. Yemeği tencerede dolmalar yumuşayana dek pişirin. Afiyet olsun.

8 Haziran 2012 Cuma

PASTİCADA/ et yemekleri

Hırvat mutfağının popüler yemeği pasticada, geleneksel olarak düğün ve kutlamalarda hazırlanırmış. Ben beraber sunmak için patates salatası seçtim. Siz gnocchi, makarna veya pilavla da servis edebilirsiniz. Her türlü muhteşem olacak.

Malzemeler, 750 gr antrikot, 1 adet kuru soğan, 4-5 diş sarımsak, 1 adet kereviz sapı, 2 adet havuç, 2-3 dilim jambon, 600 ml kırmizi şarap (eğer varsa üçte birinin tatlı şarap olması tarifin önerisi), 2 adet domates, 4 adet çekirdeksiz kuru erik, 3 adet kuru incir, 2 tane karanfil, 2 adet defne yaprağı, kekik, biberiye, tuz, karabiber, zeytinyağı, su

Geniş ve derin bir kapta kırmızı şarap biberiye ve küp doğranmış soğanlarla birlikte eti bir akşam önceden marine edin. Ertesi gün etleri sostan silkeleyip sarımsakları ete gömerek ısıtılmış zeytinyağında yüksek ateşte mühürleyin. Domatesleri rendeleyip şarap sosuna ekleyin ve ısıtın. Sos kaynamaya başladığında et ve dilimle diğiniz havuçları da aynı tencereye ilave edin. 20 dakika arada bir karıştırarak pişirin. Kalan malzemeleri tencereye ekledikten sonra kısık ateşte 2 saat boyu pişirmeye devam edin. Seçtiğiniz bir şarapla servis etme nizi tavsiye ederim. Afiyet olsun.

2 Haziran 2012 Cumartesi

ENGİNAR GRATEN/ sebze yemekleri

Malzemeler; 4 adet enginar göbeği, 1 kaşık tereyağı, yarımşar demet taze soğan ve dereotu, 150 gr kaşar peyniri, 2 kaşık un, 2 bardak süt, tuz, karabiber

Enginarları yıkayıp limonla ovduktan sonra az suda haşlayın ve süzün. Tereyağı eritip unu ekleyerek kavurun. Sütü yavaş yavaş ekleyip beşamel sos haline getirin. Sosa yeşillikleri, baharatları ve kaşar peyniri rendesini ekleyerek 5 dakika daha pişirin. Fırın kabına dizdiğiniz enginarların çanaklarına otlu beşamel sosu yerleştirin. Fırında 180 derecede üzeri renk alana kadar 20-25 dakika pişirin.

KÖFTELİ PATLICAN KEBAP /et yemekleri

Malzemeler; 4 adet uzun patlıcan, 500 gr köftelik kıyma, tuz,karabiber, kimyon, pul biber, zeytinyağı, 2 diş sarımsak

Patlicanları yıkayıp kuruladıktan sonra ızgara veya fırında közleyin. Patlıcanların dış kabuklarını temizleyin. Kıymayı çukur bir kaba alıp baharat ve sarımsağını ekleyerek iyice yoğurun. Tezgahın üzerinde elinizle bastırarak patlıcanı saracak büyüklükte en fazla 1 cm kalınlığında 4 parça şeklinde açın. Kıymalı karışımı patlıcanların etrafına sapı dışarda kalacak şekilde sarın. Üzerlerini zeytinyağı ile fırçalayın. Önceden ısıtılmış  200 derecelik fırında 45-50 dakika alt-üst ederek pişirin.