27 Eylül 2012 Perşembe

YEŞİL ÇORBA/ çorbalar

Malzemeler; 1 demet roka, 1 demet dereotu, yarım demet maydanoz, 1 adet kuru soğan (isteğe göre taze soğan da kullanılabilir), 2 adet salatalık, 300 gr haşlanmış bezelye, tuz, su (mümkünse sebze suyu), zeytinyağ, limon suyu, süsleme malzemesi

İşte bir soğuk çorba daha..Bu tarifimde ben birkaç yaprak fesleğen de kullandım, ama keyfe kederdir; iste diğiniz otu mesela tereyi ya da kuzu kulağını katabilirsiniz. İnanılmaz lezzetli oluyor. Bütün malzemeleri ( bezelye dışında) robottan  geçirip sevdiğiniz yoğunluğa göre 1-2 bardak su, zeytinyağı, tuz, limon suyu ilavesiyle tekrar çekin. Bezelyeleri ekleyin. Soğu tun ve serviste yeşile kontrast ve lezzet katacak bir malzeme ve limon dilimleri ile süsleyin. (Bende mantar vardı, onu kullandım, ancak mısır taneleri veya kırmızı biber halkaları olabilir mesela) Afiyet olsun.

DOMATESLİ TAZE MAKARNA/ makarna+pilavlar

Malzemeler; 500 gr un, 4 adet yumurta, yarım çay bardağı sızma zeytinyağ, 1 çay bardağı su, 1 çay kaşığı tuz, 2 kaşık biber salçası, 2 adet domates


Ev ve el yapımı makarna nasıl oluyor diye merak ederdim, sonunda denedim ve paylaşıyorum. 2 adet domatesi rendeleyip suyunu iyice süzün. Yumurta, salça, domates püresi, zeytinyağı, su ve tuzu iyice çırpın. Ortasını havuz şeklinde açtığınız una ekleyip 5 dakika yoğurun. Hamuru 4 bezeye ayırıp üzerlerini nemli bir bezle örtün. Yarım saat buzdolabında dinlendirin. Unlanmış satıhda merdaneyle açıp dilediğiniz şekli verdikten sonra bir tepside yarım saat bekletin. Tuz ve sıvıyağ eklediğiniz kaynar suda 8-10 dakika haşlayın. İstediğiniz sosla (ben peynir tercih ettim) servis yapın.



SEBZELİ PEYNİR KEKİ/ sebze yemekleri

Malzemeler; 500 gr taze lor peyniri ( ricotto da kullanabilirsiniz) ,1 adet havuç, 1 adet kabak, yarımşar yeşil ve kırmızı biber, yarım demet taze soğan, 80 gr nişasta, 2 adet yumurta, tuz, 1 avuç maydanoz, 1 adet yumurta sarısı, 1 avuç fesleğen (veya reyhan), kekik, galeta unu ve tereyağ
Sos; 2 adet domates, zeytinyağı, 1 kaşık kapari, 1-2 diş sarımsak, maydanoz, kekik ve tuz

Lor peyniri,2 adet yumurta, tuz ve kıyılmış maydanozu karıştırın. Nişastayı ilave edip karıştırmaya devam edin. Kabak, soğan, havuç ve biberleri küp küp doğrayıp bir kaşık yağda kavurun. Sebzeler soğuyunca bir kaba alıp yumurta sarısı, kıyılmış fesleğen, bir tutam kekiği ilave ederek karıştırın. Dikdörtgen bir kek kalıbı  nı tereyağ ile yağlayıp içine galeta unu serpin. Lorlu karışımın yarısını kalıba boşaltıp üstüne sebze karışımını yerleştirin. Daha sonra kalan lorlu karışımla sebzeleri örtün. 120 derecelik fırında 25 dakika pişirin.
Sos için domatesleri küp halinde doğrayın. Bir tavada zeytinyağı kızdırıp içine sarımsak ile kapari koyun ve kavururken sarımsağın rengi dönünce kıyılmış maydanoz, kekik, tuz ve domatesleri ekleyin. Domatesler pişince sosunuz hazır demektir, dinlenmiş kekiniz ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.


8 Eylül 2012 Cumartesi

ŞEHRİYELİ TAVUK SALATA/ salata+zy.yemekler

Malzemeler; 1 adet tavuk but, 300 gr haşlanmış bezelye, 2 adet havuç, 1 adet kuru soğan, 2-3 diş sarımsak, 2 adet yeşil biber, 1 adet kırmızı biber, yarımşar demet maydanoz ve dereotu, 1 çay bardağı arpa şehriye, tuz, karabiber, pul biber, zeytinyağı, limon suyu veya sirke

Kafe ve publarda verilen tavuklu salatalar beni hiç memnun etmez. Tavuk mutlaka göğüs kısmındandır, büyük parçadır, ızgaradır ve kurudur. İşte bu nedenle tavuk eti yumuşak, karbonhidrat ve protein dengesi yerinde ama sulanmayan, (domates ve salatalık yok) gerektiğinde yan yemek olabilecek bu salatayı yaptım.

Tavuğu haşlayın ve soğuyunca derisini ayırıp çok ince tiftin. Tavuk suyunda arpa şehriyeyi haşlayın ve süzün. Rende havuç, kıyılmış sarımsak ve otlar, piyazlık soğan, doğranmış yeşil ve kırmızı biberler ile yarım kutu konserve haşlanmış bezelyeyi salata kabında karıştırın. Tavuk ve arpa şehriyeyi ekleyin. Baharat ve soslarını ayarlayarak tekrar karıştırın ve servis edin.

4 Eylül 2012 Salı

KABAKLI CHEESECAKE/ hamurişleri

Malzemeler; 250 gr taze lor peyniri, 200 gr bebe kabak, 100 gr taze krema, 80 gr grissini, 60 gr tereyağı,  5 gr yaprak jelatin, 1 avuç yeşil zeytin, sarımsak, zeytinyağı, tuz

Lor peynirini bir miktar tuz ilavesiyle ve kremanın yarısıyla karıştırın. Soğuk suda bekletilip yumuşamış jelatinleri sıkın. Kremanın kalanını ısıtıp jelatini kremanın içinde eritin ve bu karışımı lor peynirine ilave edin.  Grissinileri un ufak olacak şekilde kırın ve eritilip soğutulmuş tereyağı ile karıştırın. Kelepçeli kalıba fırın kağıdı döşeyin. Kalıbın dibine grissinileri yayıp elinizle iyice bastırın. İçine lorlu karışımı dökün ve kaşığın tersiyle üzerini düzeltin. Sertleşmesi için buzdolabında 3 saat bekletin. Ayıklayıp soyduğunuz kabakları ince doğrayın. Bir tavada kıyılmış sarımsak ve zeytinyağı ile soteleyin. Kabakları tuz ve ince doğranmış zeytinlerle karıştırın. Sertleştiğinden emin olduğunuzda ceesecake'i dolaptan çıkarıp kabaklarla süsleyerek servis edin.


KABAK ÇİÇEKLİ OMLET/ sebze yemekleri

Malzemeler; 15-20 adet kabak çiçeği, yarım demet taze soğan ve nane, sıvıyağ, tuz, 4 adet yumurta

Kıydığınız taze soğanı sıvıyağda 3-5 dakika öldürün. Kabaca doğradığınız kabak çiçeklerini ve ince kıydığınız naneyi ekleyip birkaç dakika daha çevirin. Tuz ile çırptığınız yumurtaları döküp omlet kıvamında pişirin. Biz kahvaltıda yedik ama salata ile nefis bir öğle menüsü olur. Afiyet olsun.

KARPUZ JÖLESİ/ tatlılar

Malzemeler; 1 kg kabuksuz karpuz, 250 gr toz şeker, yarım limon suyu, 20 gr yaprak jelatin, 50 cl su

Karpuzun çekirdeklerini ayıklayıp küçük küpler haline getirerek bir kaba alın. İyice ezin. İçine şeker ve limon suyunu ekleyip şeker eriyene dek karıştırın. 20 gr yaprak jelatini soğuk suyun altında ıslatıp sıkın. Kaynar su da eriyinceye dek karıştırın. Jelatinli suyu da karpuz jölesine karıştırdıktan sonra geniş-yayvan bir cam veya metal kaba yaklaşık 2 cm kalınlığında dökün. Buzlukta soğutun. Jöle donunca başka soğutulmuş meyvelerle servis yapın.

Not/ Datça'da kavunlusunu da yaptım, biraz da süt ekledim. Kavun dondurması kıvamında nefis  oldu, tavsiye edilir...


MEYVELİ ÇITIR/ tatlılar

Malzemeler; 1 kase mısır gevreği, 1 avuç meyve şekerlemesi, 1 avuç ceviz, 1 kaşık tereyağı, 200 gr bitter çukulata

Tereyağı ile bitter çukulata kırıklarını bir kapta benmari usulü eritin. Diğer malzemeleri elinizle kırıp yoğurarak karıştırın. Çukulata eriyiğini ekleyip kaşıkla karıştırın. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye kaşık kaşık yerleştirin ve ılınınca buzluğa kaldırın. Donunca bu müthiş tatlı servise hazırdır.

PEYNİR SARMA/ mezeler

Malzemeler; 1 adet havuç, 1 adet patates, 1 bardak mayonez, 1 bardak haşlanmış bezelye, birkaç kornişon turşu ve yeşil zeytin, yarımşar demet maydanoz ve dereotu, tuz, 1 paket çedar peyniri

Havuç ve patatesi haşlayıp rendeleyin. İnce kıydığınız zeytin, turşu ve otlar ile tüm sebzeleri ve mayonezi iyice karıştırın. Tuzunu ekleyin. Çedar peyniri dilimleri içine harçtan koyarak peynirleri rulo halinde sarın. İsterseniz marulla servis edin.

YOĞURTLU DOMATES DOLMASI/ mezeler

Malzemeler; 15 adet kokteyl domates, 4-5 dal fesleğen, 250 gr süzme yoğurt, limon kabuğu rendesi, tuz, zeytinyağı, karabiber, toz kırmızı biber, çörek otu

Kokteyl domateslerin üzerini kapak şeklinde kesip içlerini kaşıkla boşaltın ve bir tepsiye ters çevirerek sularının süzülmesini sağlayın. Süzme yoğurdu çırptıktan sonra kıyılmış fesleğen, limon kabuğu rendesi, tuz,karabiber, kırmızıbiber ve  zeytinyağı ile karıştırın. Bu harç ile domatesleri doldurup üstlerini çörek otuyla süsleyin ve servis edin.