23 Ekim 2012 Salı

SEBZE KUBBESİ/ sebze yemekleri

Malzemeler; 450 gr karnıbahar, 250 gr brokkoli, 40 gr kırık ceviz içi, 30 gr kırık badem, 1 kaşık tereyağı, maydanoz, zeytinyağı, tuz /Sos; Tereyağ, 1 kaşık un, 200 gr tavuk suyu, 70 gr krema, istenirse köri

Sebzeleri çiçek çiçek ayırıp kaynamış tuzlu suda hafif diri haşlayın. Süzüp soğumaya bırakın. 16 cm çapın da çukur bir kalıbı yağlayıp,yağladığınız yağlı kağıt ile kaplayın. Sebze çiçeklerini kalıbın içersini kaplayacak şekilde sırayla dizin. Yağları tavada ısıtıp ceviz ve bademleri hafif kavurun. Tavaya kalan sebze ve maydano zu ilave edip 1-2 dakika karıştırın. Bu karışımı kalıbın içersine ilave edip bastırın. 170 derecelik fırında 20 dakika pişirin.
Sosu için tavuk suyunu ısıtın.  Kaserolada tereyağını eritip unu ekleyerek meyane haline getirin. Tavuk suyunu yavaş yavaş ilave edip karıştırarak beşamel sos gibi pişirin. Sosun içine krema ve tuz ilavesiyle 1-2 dakika daha kaynatıp ateşten alın. Kalıbı ters çevirip sebze kubbesini servis tabağına alın ve sosla kaplayıp beşamel nüfuz edene tek tekrar fırınlayın ve servis edin. 
Eğer kuruyemişli tatlara kendinizi açık hissetmiyorsanız iç dolgusunu mesela soğan, kırmızıbiber,bezelye ve havuç kavurmasıyla hazırlayabilirsiniz. Çok renkli bir kubbeniz olacaktır.

GNOCCHİ-Roma usulü/ makarna+pilavlar

Malzemeler; 1 lt süt, yarım lt su, 250 gr irmik, 120 gr tereyağı, 80 gr rende parmesan peyniri, 2 adet yumurta sarısı, muskat, tuz

Bu yemek en eski Roma lezzetlerinden birisi.. Günümüz gnocchi'sine en yakın tarifler Scappini'nin 16 y.y'da yazdığı kitaplarda bulunur. Scappi Roma usulü makarnalardan bahsederken un, yumurta, süt şeker ve ekmek içiyle yapılan kalın hamur dairelerini tarif eder. Gnocchi olarak ise un, galeta unu, yumurta ve et suyu kullanıla rak yapılan kalın hamuru anlatır. Roma usulü gnocchi ise bu iki tarifin karışımı olup geleneksel lezzetlendirici tereyağının karakteristik imzasını taşır.

Süt, su, 20 gr tereyağı ve tuzu bir tencerede kaynatın. İçine irmiği ekleyip irmikler şişmeye başlayıncaya ka dar çırpma teliyle karıştırın. Bu lapayı yaklaşık 15 dakika pişirin. Ateşi kapatıp muskat, parmesan ve yumurta sarılarını ilave ederek karıştırın. Lapayı 2 cm kalınlığında bir tepsiye serin ve soğutun. Bardak yardımıyla 5 cm çapında parçalar kesin. Kalan tereyağını eritin. Kalan tereyağı ile fırın kabını yağlayın. Artan hamur parça larını tepsinin dibine yayıp üzerine gnocchi dilimlerini dizin. Üstlerine erimiş tereyağını gezdirin. Üzerleri kızara na dek 200 derecelik fırında pişirin.
 

Klasik sunumu böyle, ancak ben kekikli, sarımsaklı domates sosu ile beraber sundum. Ayrıca erimiş tereyağını dökmeden önce fırında altını kızarttım,
sonra yağını verip üstünü kızarttım. Daha çıtır oldu.
Afiyet olsun.

20 Ekim 2012 Cumartesi

VİNEGRET SALATASI/ salata+zy.yemekler

Malzemeler; 2-3 adet patates, 1-2 adet pancar, 2 adet havuç, 3 adet salatalık turşusu, 150 gr lahana turşusu, yarım demet taze soğan, 100 gr haşlanmış bezelye, tuz, karabiber, zeytinyağı

Bu rus salatası için önce patates, pancar ve havuçları temizleyip geniş bir tencerede yumuşayıncaya dek haşlayın. Kabuklarını soyup küpler halinde doğrayıp kaseye alın. Turşuları ve taze soğanı ince kıyıp bezelye ile birlikte diğer sebzelere karıştırın. Tuzunu, karabiberini ve zeytinyağını ekleyip tatlandırın.

MUTFAK ATÖLYESİ/ mimarlık haftası

Mimarlar Odası Ankara şubesi Mimarlık Haftası kapsamında çeşitli atölyelerden oluşturduğu bir etkinlik  programı düzenleyip gerçekleştirdi. (1-13 ekim) Benim de katıldığım Mutfak Atölyesi, Mülkiyeliler Birliğinin katılımı ile çalışmalarını yürüttü. Ana tema Ankara Yemekleri olduğu için yerel yemeklerden oluşan bir menüyü hep beraber oluşturduk. Birlik mutfağının şefi ve ekibinin hünerleriyle gerçekleştirdikleri menüyü 11 ekim öğle tabldotunda afiyetle yedik. Şimdi atölye sunumunu ve yerel tarifleri sizinle paylaşıyorum.

 MÖNÜ     Erişteli yeşil mercimek çorbası
                  Silkme
                  Börülceli bulgur pilavı
                  Malak
                  Narpızlı (yaban nanesi) cacık

ERİŞTELİ YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI
Malzemeler; 1 bardak yeşil mercimek, yarım bardak erişte, 2 kaşık un, 2 kaşık tereyağ ,1 adet soğan, 1 kaşık domates salçası, nane, tuz

Yeşil mercimek 6 bardak su ile kaynamaya bırakılır. Haşlanmaya yakın içine erişte ve tuz ilave edilir. Un kavrulup haşlanmış malzemenin üzerine yavaş yavaş karıştırılarak eklenir. İnce doğranmış kuru soğan tereyağında kavrulup nane ve salça eklenir. Salça kavrulunca bu sos çorbanın üzerine gezdirilerek dökülür.

SİLKME (Beypazarı)
 Malzemeler; 1 kg kuzu kuşbaşı, 2 kaşık tereyağı, 6 adet patlıcan 4 adet domates,1 kaşık salça, 5 diş
 sarımsak, 1 adet soğan, 3 adet sivribiber, pul biber, tuz

Patlıcanlar alacalı soyulup tuzlu suda ıslatılır. Doğranıp kızartılır. İnce doğranmış soğan yağ ilavesiyle kavrulur. İçine kuşbaşı etler, salça,küp domates ve yeşil biber baharat, çentilmiş sarımsak ve bir bardak su ilave edilerek kısık ateşte pişirilir. Pişen etler servis tepsisine alınan kızarmış patlıcanların üzerine dökülür. Birlikte 5-10 dakika hafif ateşte pişirilerek servise hazır hale getirilir.

BÖRÜLCELİ BULGUR PİLAVI (Nallıhan)
Malzemeler; 1 bardak börülce, 2 bardak pilavlık bulgur, 2 adet soğan, 200 gr kıyma, 1 kaşık salça, tuz karabiber, kırmızıbiber, yağ

Börülce yıkanıp haşlanır. Başka bir tencerede ince doğranmış soğan, kıyma ve salça ile birlikte kavrulur. Daha sonra haşlanan börülce suyu ile birlikte ilave edilir. Baharatı eklenir. Börülcenin üzerine yıkanmış bulgur eklenerek kısık ateşte pişirilir.
  


MALAK (Nallıhan)
Malzemeler; 500 gr un, 1 lt su, 4 kaşık tereyağ, 150 gr ceviz içi, 1 kase pekmez
 
Su ve tereyağ kaynamaya bırakılır. Kaynayan suyun içine un yavaş yavaş ilave edilir. Bir yandan da hızlı bir şekilde karıştırılır. Unun tamamı ilave edildikten sonra topaklanmaması için karıştırarak pişirmeye devam edilir. Koyulaştıktan sonra tepsiye dökülüp düzeltilir. Üzerine önce kırık ceviz serpilip, sonra bolca pekmez gezdirilir.


19 Ekim 2012 Cuma

MANTARLI FIRIN PATATES/ sebze yemekleri

Malzemeler; 1 kg patates, 400 gr mantar, zeytinyağı, 1 kaşık tereyağı, 2 dilim bayat ekmek içi, yarımşar de met dereotu ve maydanoz, 100 gr peynir, karabiber, tuz

Fırın patatesi severim, hele mantara bayılırım. O yüzden et yemeklerinin yanında servis edilebilecek ama çok kuru da olmayacak bir yemek oluşturmaya çalıştım, inşallah beğenilir.

Patatesleri soyup ince, yuvarlak dilimler halinde doğrayın. Temizlenmiş, ince doğradığınız mantarları tuz ve biber ilavesiyle zeytinyağında soteleyin. Yağladığınız fırın kabına patates dilimlerini ucundan üst üste gelecek şekilde dizin ve baharatlarını serpin. Üstüne kavrulmuş mantarı yayın. Bir parmak su (varsa sebze suyu ter cih edin) ve tereyağ ilavesi ile 190 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. Kıyılmış otlar, ezilmiş peynir ve ufalanmış ekmek içinden hazırladığınız harcı yemeğin üzerine yayarak ızgarada 5 dakika gratine edin. Servise hazır, afiyet olsun.