Google+ Followers

31 Aralık 2012 Pazartesi

2013'E MERHABA

Noel baba masalını bir yana bırakacak olsak da her yeni yıl, umut ve isteklerimizin küfesiyle gelir. İşte o küfe nin hatrına yeni umutlara taze başlangıçlar yapmak için; yılbaşında eğlenmek, neşelenmek, güzel şeyler yiyip keyif almak, kendimize ve ortamımıza dikkat etmek alışkanlığı kendiliğinden gelişmiştir. Yani  artık tüm dünya da algısı, aslını çoktaan geçmiştir.

Biz de çoktandır süren-ve halen bitmeyen-keyifli, ama yorucu ailevi iş programı yüzünden uğraşısı az, görüntü sü ve lezzeti gani, anayemeksiz (hindisiz!!) bir sofrada karar kıldık. Menünün arasından çok basit bir tatlıyı paylaşmak istiyorum şimdi sizinle...


ÇİKOLATA BAKLAVASI

Malzemeler; İstediğiniz miktarda bitter çikolata, hazır baklava yufkası, zeytinyağı, pudra şekeri, tarçın

Baklava yufkalarını her çikolata karesi için 3'er adet olmak üzere ve çikolatalardan biraz büyük kareler halin de kesip hazırlayın. Her iki kareyi kenarlarını ıslatıp yapıştırın. Üzerine çikolata karesini yerleştirip üçüncü bak lava yufkası ile ıslatıp kapatın. Tüm işlem tamamlandığında üzerlerine yağ sürün. Fırın tepsisine yerleştirdiğiniz baklavalara pudra şekeri ve tarçın serpin. Baklavaları fırında kızarttıktan sonra afiyetle yiyin.

Küfenizdeki tüm isteklerin gerçekleşmesi dileğiyle mutlu bir 2013 diliyorum.

SUMAKLI KÖFTE/ et yemekleri

Türkiyede; ben diyeyim yüzlerce, siz deyin binlerce farklı, ya da birbirine çok yakın ama değişik yöresel adlar altında köfte tarifleri vardır. Çünkü milletçe köfteyi çok severiz. Bugün "Mucize Lezzetler" den sumaklı köfteyi paylaşmak istedim. Sumağın o ekşi ve nefis tadının köftede yarattığı lezzeti göreceksiniz. Ben yanında tahinli fasulye piyazı ile servis ettim, piyazın sumağı da tadı vurguladı.

Malzemeler;
1/2 kg kıyma, 1 adet kuru soğan, ekmek içi, 1 demet maydanoz, 1 adet yumurta
tuz, köfte baharı, kimyon, sumak, karabiber, 2-3 diş sarımsak
sos/ 1 kase yoğurt, 2 diş sarımsak, tuz, karabiber, tuz, sumak, zeytinyağı

Kıymayı çukur bir kaba alın. Üzerine ince kıyılmış maydanoz, sarımsak ve soğanı ilave edin. Sonra karışıma baharatları ve 1 yumurtayı ekleyip özdeşleşene dek yoğurun. Kıvamı tutturmak için ekmek içi ilave edin ve iyice yoğurun. Uzun parmak şekline getirdiğiniz köfteleri derin bir tavaya koyduğunuz ayçiçek yağında kızartın Sos malzemelerini krema kıvamına gelene dek çırpıp köftelerin üzerine dökerek servis edin.

27 Aralık 2012 Perşembe

ISPANAK KREMALI CAPPELLETTİ/ makarna+pilavlar

Cappelletti diğer tortellini, agnolotti vb. gibi bir makarna çeşidi. Adından anlaşılacağı üzere tabii İtalyan. Biçi mini vermek üzere imal edilmiş makinası da var. Elde de o şekli vermek mümkün, ben de denedim. Zor gelirse bu dolgu ve sosu yapmayı bildiğiniz herhangi bir "mantı" formu ile deneyin. Sonuçta aynı kapıya çıkacaktır.

Malzemeler;
İç malzeme/350 gr kuzu kuşbaşı, 50 gr füme et veya bacon, 1 adet yumurta, 1-2 limon kabuğu rendesi, 150 gr beyazpeynir, (peynire varsa lor veya parmesan katabilirsiniz, elinizde varsa ne ala), tuz, karabiber, biberiye, zey tinyağı ve tereyağı
Hamur/ 300 gr un, 3 adet yumurta, 1 tutam tuz, 10 gr sızma zeytinyağı
Krema sosu/1 demet ıspanak,( pazı da olabilir) 1 adet patates, zeytinyağı

İç malzeme için kuşbaşı eti satır kıyması gibi doğrayın. Bir tavaya zeytinyağı ve tereyağı ekleyip tuz,karabiber ve biberiye ilavesiyle eti kızartın.Tavanın kapağını kapatıp arada etleri çevirerek 15 dakika pişirin. Eti bir kase de yumurta, ezilmiş peynir,küçük doğranmış şarküteri et ve limon kabuğu rendesi ile karıştırarak iç harcı ta mamlayın.
Ispanakları tuzlu kaynar suda 2 dakika haşlayıp süzün. Rengini koruması için buzlu suda bekletin.(Haşlama su yunu bir kenara ayırın.) Patatesi haşlayıp soyun. Süzülmüş ıspanakları patates ve bir miktar haşlama suyu ile blender'dan geçirin. Malzemeyi kaserolaya alıp zeytinyağı ve baharat ilavesiyle ısıtın.(Sos kremamsı kıvamda olmalı, gerekirse ateşte iken de haşlama suyu ekleyebilirsiniz)
Tezgah üzerine unu alıp ortasına havuz açın. Un havuzunuza yumurtaları, tuzu ve zeytinyağını ekleyin. Bir çatal la iç malzemeleri çırpıp bir yandan da una karışmasını sağlayın. Hamuru ellerinizle yoğurmaya başlayın. Pürüz süz bir hamur elde edene dek yaklaşık 20 dakika yoğurun.Ters çevrilmiş bir kasenin altında hamurunuzu 45 dakika dinlenmeye bırakın. Hamuru unlu zeminde çok ince açın. 4'er cm.lik karelere bölüp her birine fındık büyüklüğünde iç harç koyun. Hamur karelerinin kenarlarını su ile ıslatarak üçgen şeklinde kapatın.Üçgenin iki ucunu tabanında birbirlerine değecek şekilde yan yana getirip iki ucu hafifçe üstüste bindirin. Uçları yukarı doğru kıvırarak işlemi tamamlayın. Cappellettileri kaynar suya atıp suyun üstüne çıktıktan 3-4 dakika sonra a lın.
Sudan süzerek çıkardığınız makarnaların üzerine zeytinyağı gezdirin. Sıcak ıspanak kremasını servis tabakları na bölüştürüp üzerine cappellettileri yerleştirin. Vallahi çok yoruldunuz, afiyet olsun!

Dip Not: "Cappelletti" kelime anlamı olarak zannımca başörtüsü demek, kelimenin kökü zaten şapka'dan geli yor. Ama yanılıyorsam ne olur bir bilen beni bilgilendirsin, sevgiler...



25 Aralık 2012 Salı

KESTANELİ KOLAY HİNDİ/ et yemekleri

"Yılbaşında kim hindi dolduracak? Benim o kadar sabrım ve vaktim yok" diyorsanız sizin için çok kolay bir i talyan tarifi buldum. Şimdi paylaşıyorum. 3-4 kişilik bu tarifi hindi miktarını ve sebzelerini (mesela brüksel laha na ve brokoli) arttırarak bir yeni yıl ana yemeği haline dönüştürebilirsiniz.

Malzemeler;
1 adet hindi but
100 gr haşlanmış kestane
1 adet havuç
Yarım şişe bira
1 kase ince kıyılmış marul ( veya endivyen vb.)
Un, tuz, zeytinyağı, balzamik sirke, pekmez, 1 tatlı kaşığı şeker
3 adet yeşil, 3 adet kırmızı biber

Derili hindi etini kabaca parçalara bölün. Hafiçe unlayıp tuzladıktan sonra düdüklü tencerede 5-6 dakika mü hürleyin. Çok az su ilavesi ile düdüklüde yarım haşlayın. (15 dk. gibi) tavuktan yaparsanız doğrudan fırında pi şirebilirsiniz. Biberleri doğrayıp kestaneleri soyun. Fırın kağıdı ile kapladığınız kaba pişen etleri yerleştirin. Kestaneleri, biberleri ve havucu etin etra fına yerleştirip eğer tatlı şarabınız varsa ekleyin. Yoksa balzamik sirke ve pekmez ile hazırladığınız sosu etlerin üzerinde gezdirin.  Etinizi 190 derece fırında 30 dakika pişirin. Şeker ve birayı çırpıp marul ile birlikte kaba ilave edin. 10 dakika daha pişirdikten sonra servis edin.Yanında iç pilavla basit ve gösterişli bir noel yemeği olduğuna bahse girerim, afiyet olsun.


KESTANELİ+MANTARLI RAGU/ sebze yemekleri

Bologna'nın önemli bir spesiyali olan ragu aslında otantik bir sos çeşididir. Genellikle makarna ile servis yapılır ve et içerir. Fransız "ragout" sosundan farklı olmakla birlikte "iştahı açmak" anlamına gelen aynı sözcükten tü remiştir. Bu tarifi aldığım "La Cucina İtaliana" da izlediğim üzere tümüyle sebze ağırlıklı ragu tarifleri de var ve ön yemek olarak sunulmakta. Bende dergiye güvenip "kestaneli kolay hindi"ye bir ön yemek olarak aslında bizim mantar soteye benzeyen bu ragu'yu paylaşmak istedim.

Malzemeler;
300 gr haşlanmış kestane
400 gr  mantar ( kuzu veya istiridye)
200 gr süt
2 adet kuru soğan
3-4 diş sarımsak
Maydanoz, tuz, karabiber, zeytinyağı

Soğanları ve sarımsağı ince doğrayıp tavada zeytinyağı ile kavurun. Mantarları ve kestaneleri ilave edip 10 dakika daha kavurun Sütü ekleyip sos kıvamına gelene dek çevirin ve baharat ve kıyılmış maydanozunu ek leyin. 2-3 dakika sonra kapatıp servis edin.


LİMONLU KEK/ tatlılar

Çok beğenerek izlediğim "Ardanın Mutfağı"ndan alınti olan bu kek o kadar lezzetli ki üzümlü keki çok seven Aydın'a hamuruna kuru üzüm karıştırarak, iç dolgusunu portakallı yapıp üzerine de üzüm suyu dökerek tekrar layacağım.


Malzemeler;
450 gr un, 50 gr toz şeker, 1 paket kuru maya, 1 paket vanilya, 1/2 çay kaşığı tuz
1 bardak süt, 4 kaşık tereyağı, 2 yumurta
100 gr toz şeker, 4 limon kabuğu rendesi, 4 yemek kaşığı tereyağı
50 gr pudra şekeri, 1 adet limon suyu

Un, şeker, maya, vanilya ve tuzu bir kasede karıştırın. Süt ve yağı, yağ yumuşayana dek ısıtın ve kuru malzeme ye karıştırın. Oda sıcaklığında 2 yumurtayı karışıma teker teker ekleyip mikserleyin .Hamuru 5 dakika yoğu run.Yağlanmış bir kaba alıp üstüne de yağ sürdükten sonra üstünü örterek sıcak bir yerde kabarmasını bekle yin. İç dolgu için 100 gr şeker ile limon kabuğu rendelerini birbirine nüfuz edene dek karıştırın. Hamuru unlu bir yüzeyde dikdörtgen fırın kalıbınız boyunda açıp yumuşak 4 kaşık tereyağını üzerine sürün. 5 parçaya bölüp her parçaya iç dolguyu paylaştırarak sürün.5 dikdörtgeni üstüste yerleştirip bloğu enine ikiye bölün. İki bloğu tekrar üstüste getirip diklemesine yağlayıp unladığınız fırın kabına yerleştirin. Üstünü streçle kapatıp 30 dakika daha mayalandırın. 175 derece fırında 35 dakika pişirip 15 dakika soğutun. Kalıptan çıkararak

(veya çıkarmadan, sizin keyfinize kalmış) pudra şekeri ve limon suyu ile hazırladığınız kaplamasını üstüne gezdirin. Servise hazırdır, afiyet olsun.

ZEYTİNYAĞLI EBEGÜMECİ/ sebze yemekleri

Böylesi bildik bir yemeği niye fotoğraflayıp bloğa taşıdığımı sorduğunuzu duyar gibiyim. Türk mutfağında KALYE başlığı altında "kavrularak yapılan sebze yemekleri"nin tarifleri üç aşağı beş yukarı aynıdır ve içine yö reye göre pirinç veya bulgur eklenir. Bloğumu izleyen bir arkadaşımın " ama sen de hiç yemeklerin felsefesini yapmıyorsun" diyerek yapıcı bir eleştiri getirmesi üzerine her daim bulunmayan, o yüzden de bir iki senede bir  yaptığım ebegümeci üzerinde çalışmaya karar verdim !

Ebegümeci, ansiklopedik olarak çiçekleri ilaç, yaprakları sebze olarak kullanılan; mor çiçekli, çok yıllık bir ottur neticede..Nefis lezzetli bu sebzeyi bulduğunuz zaman-sonbahar,kış aylarında- bol bol pişirmenizi öneri rim. Ebegümeci antik çağda bile şifalı bitki olarak kullanılmıştır. Maşallah, yaramadığı yer yok gibidir vücudu muzda. Sindirim sistemi, bademcik ve gırtlak iltihaplanmalarında, akciğer balgamlanmalarında, nezle,öksürük ve ses kısıklığında önerilir. Kabızlıkta ise doğal bir kesin çözümdür. Her derde deva bu sebzenin her türlü ya rarından faydalanmak için yemeği haricinde çayını da yapıp içebilirsiniz. 1lt. suya bir avuç kıyılmış ebegümeci katıp en az 10 saat dinlendirin ve gün boyu için, afiyet olsun. Gelelim tarife;

Malzemeler; 1 kg. ebegümeci, 1 kahve fincanı pirinç, tuz, şeker, zeytinyağı, 1 kaşık salça, 1 adet kuru soğan

Kurusoğanı çentip tencereye koyduğunuz yağda çevirin. Yıkayıp iri doğradığınız ebegümecini tencereye ekleyin. Sebze kendini salverince yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri, tuz ve şekeri, içinde salçayı eritiğiniz suyu ekle yip pirinçler şişene, ebegümeci iyice pişene dek pişirin. Tabii iyi domates bulursanız salça yerine de kullanabilirsiniz, ne beis..



12 Aralık 2012 Çarşamba

SOĞANLAMA/ sebze yemekleri

Malzemeler; 3 adet kuru soğan, 1 adet domates, 2 kaşık salça ( biber ve domates ), 3 adet yumurta, tuz, karabiber, pulbiber, zeytinyağı, 2 adet kesmeşeker

Tarifimiz Aydın'ın 1975'de çalıştığı büronun fakir yemeği spesiyali, bir çeşit menemen.Eğer 1979'da Rusyanın Afganistan'a savaş açmasıyla tükenip pahalanan soğan rezervimiz yüzünden Hane restoranın menüsüne girme diyse bilinmedik bir tarif.(Aydın'ın dipnotu)

Soğanı istediğiniz şekilde doğrayarak önce şeker ilavesiyle karamelize edip ardından yağ ilavesi ile öldürün. Salçaları katıp kavurun. Küp kesilmiş domatesi ekleyip çektirin. 1 adet yumurta ve 2 adet yumurta akını iyice çırpıp baharatlarla birlikte yemeğe ekleyin ve sulu kalacak şekilde pişirin. Ateşi kapattıktan sonra çırptığı nız 2 adet yumurta sarısı ile tekrar karıştırdığınız soğanlamayı servis edin. Afiyet olsun.


SÜTLÜ BROKOLİ ÇORBASI/ çorbalar

Malzemeler; 1/2 kg brokoli, 1 adet havuç, 1 adet patates, yarım demet dereotu, 3-4 kaşık un, 1 adet yumur ta sarısı, 2 bardak süt, yarım limon suyu, tuz, karabiber, zeytinyağı veya tereyağı

Brokolileri küçük çiçekler halinde ayırın. Patates ve havuç rendesi ile birlikte tencereye alın ve 4-5 bardak su ilavesiyle pişmeye bırakın. Sebzeler haşlanınca un, süt, limon suyu ve yumurta sarısını çırparak hazırladığınız meyaneyi alıştıra alıştıra çorbaya ekleyin. Baharatları, yağı ve unun koyulaşma durumuna göre su ilave edin.Bir ta şım kaynattıktan sonra doğradığınız dereotunu serpip ateşten alın. Servise hazırdır.

9 Aralık 2012 Pazar

KUGELHUPF KEK/ tatlılar

Malzemeler; 250 gr un, 180 gr kırık ceviz, 80 gr tereyağı,( oda sıcaklığında) 70 gr kuru üzüm, 70 gr tozşeker 5 gr tuz, 2 adet yumurta sarısı, 1 adet yumurta, su, rom, 40 ml süt, 15 gr yaş maya, pudra şekeri

Almanların yılbaşı keki olan kugelhupf'u yılbaşı arifesine girdiğimiz bu günlerde denedim. Orijinal tarifine uya rak yaptığım kek çok lezzetli, ancak az şekerli; 2.ci uygulamada şekeri arttırıp (200 gr kaldırır bence) limon kabuğu rendesi ve tarçın eklemeyi düşünüyorum.


Kuru üzümü ılık su ve rom karışımında yumuşatıp süzün ve nemini alın. 125 gr unu yaş maya, 40 ml su ve 40 ml süt ile yoğurup mayalanmaya bırakın. Hamur iki kat kabardıktan sonra içine pudra şekeri haricindeki kalan malzemeleri de ekleyip yoğurun. Hazırladığınız hamuru yuvarlayıp tekrar iki katı kabarmasını bekleyin. Tereyağı sürdüğünüz 22 cm çaplı kek kalıbına hamuru yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 50 da kika pişirin. Fırından çıkarttıktan 10 dakika sonra kalıptan çıkarttığınız keke pudra şekeri serperek servis yapın.