Google+ Followers

30 Ocak 2013 Çarşamba

LİMONLU PUDİNG/ tatlılar

Ekşi-tatlı lezzetleri seviyorsanız bu puding bir harika, ayrıca çok basit. Ne olur benim için bir top dondurma ile birlikte yiyin.

Malzemeler;
1 adet limon, 1,5 bardak şeker, 30 gr erimiş margarin (veya tereyağı)
3/4 bardak krema, 3 kaşık mısır unu, 3 adet yumurta sarısı


Limonu iyice yıkayıp uçlarını alın ve 8'e bölün. Çekirdeklerini ayırdıktan sonra şeker ile birlikte rondodan geçirin. İçine diğer malzemeleri ekleyip tekrar rondolayın. Yağladığınız küçük fırın kaplarına paylaştırın. 160 derecelik fırında üstleri kabuk bağlayana dek 20-25 dakika pişirin. Servise hazırdır.

MERCİMEKLİ FİRİK PİLAVI/ makarna+pilavlar

Bu yerel lezzeti ne zamandır denemek istiyordum. Ancak firik her satış noktasında bulunan bir ürün olmadığı için kısmet bu güneymiş. Buğday sararmaya yakın yeşilken biçilip yakılır. Bu işlem ona tütsü lezzeti verir. Da ha sonra kabukları soyulup firik olur. Firik, közlenerek bulgur haline getirilir. Harika isli tadı işte bu yüzdendir.

Malzemeler;
2 bardak firik, 1 bardak pilavlık bulgur, 1/2 bardak yeşil mercimek
1 adet kuru soğan, yarımşar demet nane ve dereotu, zeytinyağı, tuz, karabiber, kimyon
kırmızı biber, su (varsa et suyu)

Mercimeği tuzlu kaynar suda 1 saat ıslatın. Firik ve bulguru bir kapta karıştırın. İnce doğradığınız soğanı yağda öldürdükten sonra bakliyat karışımını da ekleyip saydamsı hale gelene dek kavurun. En son süzdüğünüz mercimeği de katıp bir taşım çevirin. Baharatları ve 6 bardak suyu ekleyip su kaynayınca tencerenin kapağını kapatın. Pilav suyunu çekince kıyılmış otları üzerine serpip demlendirin. Afiyet olsun.

23 Ocak 2013 Çarşamba

MANTAR ÇORBASI/ çorbalar

Kremalı çorbalar size de ağır ve ağdalı geliyormu? Eğer öyleyse kremanın verdiği yumuşak lezzeti pirinç ile yakalayıp güzel bir mantar çorba yapabiliriz.

Malzemeler;
400 gr mantar (herhangi birisi,. hangisini bulursanız veya size lezzetli geliyorsa)
1,5 lt su, 1 adet kuru soğan, 4 diş sarımsak, kekik, tuz, karabiber, muskat, zeytinyağı
1 demet dereotu, 50 gr pirinç

Tencereye yağ koyup ince doğranmış soğan ve sarımsakları ekleyin. Renkleri döndükten sonra dilimlediğiniz mantarları ilave ederek ateşin altını açın. Böylece mantarlar suyunu salmadan kavrulacaktır. Baharatlarını ekle yin. Suyu ve pirinci katıp orta ateşte pirinçler yumuşayana dek pişirin. Çorbayı blender'dan geçirerek ipeksi bir kıvama getirdikten sonra kıyılmış dereotunu ekleyin. Bir taşım kaynatıp servis edin.


KAVURMALI BULGUR KÖFTE/ yerel yemekler

Bu tarif bir Adıyaman klasiği imiş. Hem salma su ile pişirilerek yapıldığı için yoğurma açısından çok kolay, hem de kavur manın sağladığı et lezzeti katkısı damağı sarıyor.

Malzemeler;
200 gr kavurma, 1,5 bardak ince bulgur, 1 adet kuru soğan, 4 diş sarımsak
2 kaşık salça (acı ve tatlı), 1 kaşık margarin (siz bana bakmayın, ben zorunluluktan tereyağ kullanmıyorum) tuz, karabiber, kırmızıbiber, isot, zeytinyağı


Kıyılmış soğan ve sarımsaklar katı ve sıvı yağla birlikte kavrulur. Salçalar eklenip öldürülür. Baharatlar eklenir. İnce kıyılmış kavurma katılır. Bulgur ve üstünü örtecek kadar su eklenip suyunu çekip bulgurlar şişene dek pişirilir. Ilıyan iç harç kıyılmış maydanoz ile yoğrulur ve istenilen şekilde köfte biçimi verilir. Marul yaprakları, limon ve nar ekşisi ile servis edilir. Afiyet olsun.

22 Ocak 2013 Salı

FLAPJACK/ tatlılar

Ahhh, çukulata ve inek sütünden mamul dondurma yokken bu hayat nasıl geçecek? Tatlı krizlerini atlatmak i çin dip köşe tarif arayıp incelerken nugatlara benzeyen bu İngiliz tatlısını keşfettim. İktifa etmez ama çok lezzetli, hadi hayırlısı...

Malzemeler;
3 bardak yulaf ezmesi, 1 adet muz, 1-2 avuç çeşitli meyve kuruları (ben yaban mersini ve kayısı kullandım, ayrica çekirdek, badem, ceviz gibi kuruyemiş te kullanabilirsiniz)
1 kaşık toz şeker,(varsa esmer) 2 kaşık bal, (yoksa pekmez) 1 kaşık margarin


Kısık ateşte yağı eritip şeker ve balı ekleyerek eriyene dek karıştırın. Yulaf ezmesi ve meyveleri katın. Ezilmiş muzu da ekleyin. Yulaf diğer malzemelerle yapışık, ayrılmaz bir hamur haline gelene dek karıştırarak pişirin. Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine karışımı döküp ince bir şekilde yayın. Bıçakla üstünü düzeltin. 220 dere celi fırında yaklaşık 25 dakika üzeri kızarana dek pişirin. Sıcakken bıçakla karelere kesebilirsiniz, ya da soğu yunca kağıttan ayırıp elinizle parçalayıp afiyetle yiyebilirsiniz.

20 Ocak 2013 Pazar

MEYVELİ KUP/ tatlılar

"Arda'nın mutfağı"ndan alıp kullandığım bu tarif çok lezzetli. Bence yaz meyveleri ile de (şeftali, çilek, kiraz, kayısı, kivi gibi) muhteşem olacak. Evde yoğurdum az olduğu için sosumdan ancak 4 kup çıktı. Ben de kalan meyve karışımını 750 gr süt, 4 kaşık mısır nişastası, yarım bardak pudra şekeri ve 1 paket vanilya ile hazırla dığım muhallebi ile değerlendirdim.

Malzemeler,
2 adet elma, 2 adet armut, 10 adet kırmızı erik, 2 avuç kuru veya taze siyah üzüm, 1 avuç ceviz
yarım bardak pudra şekeri, 2 tatlı kaşığı tarçın, 2-3 adet karanfil
yarım parmak zencefil, yarım limon suyu
sos/ bal ve süzme yoğurt

Meyveleri istediğiniz şekilde doğrayıp kararmaması için üzerlerine limon suyu sıkın. Kırık cevizleri, (fındık ta olabilir) tarçın, rende zencefil ve dövülmüş karanfili katıp karıştırın. Üzerine şeker serpip 200 dereceli fırında  meyveler karamelize olana dek 20 dakika pişirin. Süzme yoğurtla birkaç kaşık balı karıştırın. Kuplara yerleş tirdiğiniz karışımın üzerine sostan döküp servis edin


YULAF EZMELİ KURABİYE/ tatlılar

Sağ olasın intolerans testi. Sayende hem diyetime uygun, hem de "sable" kıvamında bir tarif kazandım. Aydı nın da çok sevdiği bu kıyır kıyır lezzet için biraz araştırma yapınca yulaf ezmeli kurabiyenin İskoç asıllı bir Amerikan lezzeti olduğunu, ancak sable'nin Fransız olduğunu ve Fransızcada sable kelimesinin "kum" anla mına geldiğini gördüm. Klasik tarifin şekerini azaltıp bol kuru meyve ekledim, bu da benim yorumum.

Malzemeler;
1 bardak çavdar unu, 1,5 bardak yulaf ezmesi, 1 adet yumurta sarısı, 3/4 bardak toz şeker
50 gr margarin veya bitkisel yağ, tarçın, vanilya, bir avuç kırık ceviz, bir avuç doğranmış kuru kayısı, (veya hurma) bir avuç ıslatılıp süzülmüş kuru üzüm, bir avuç meyve şekerlemesi, bir tutam tuz
1 tatlı kaşığı karbonat

Şekerle yağı mikserde iyice çırpın, yumurta sarısını katıp tekrar çırpın. Un, yulaf, karbonat ve vanilyayı bir  kapta karıştırıp sıvı karışım ve diğer malzemeleri ekleyerek yoğurun. Üzerini streç filmle kapatıp buzdolabında iki saat bekletin.Fırın tepsisini yağlı kağıtla kaplayın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar hazırlayıp aralıklı olarak dizin.Kurabiyeleri önceden 190 derecede ısıttığınız fırında 15 dakika pişirin. 

PEYNİRLİ LAHANA LOKMALARI/ mezeler

Elimde bir türlü değerlendiremediğim, ancak dayanıklı bir sebze olduğu için akıp kokmayan-yani atamadığım  dörtte bir lahana varsa ne yapmalıyım? Çok kısa süre içinde fazlaca lahana tükettiğimiz, kapuskasını, kavurma sını, salatasını yaptığım için meze kıvamında atıştırmalık bir ara sıcak uydurdum, oldumu oldu. Bu arada ana malzeme marul olursa daha da fresh bir sonuç alınacağını düşünüyorum.

Malzemeler;
1/4 adet lahana, 100 gr keçi peyniri, ceviz, bal, kuru kayısı

Lahanayı haşlayıp süzün. Yapraklarına ayırıp damarlı kısımlarını kesin. Her bir yaprağa bir küp peynir, ikiye kırılmış ceviz ve yarım kuru kayısı yerleştirin. Üzerlerine yarım çay kaşığı bal döküp sarın. Sarmaları iki taraf lı folyo ile kapatarak paket haline getirin. Folyoyu bir-iki yerinden delip 160 dereceli fırında 10-15 dakika peynirler eriyene dek pişirin. Ilık olarak servis edin.

ASMA YAPRAKLI İÇ PİLAV/ makarna+pilavlar

Allame-i cihan, detaylı ve malzemeli bir tarif bekliyorsanız yanılırsınız. Zaten iç pilav yapmayı herkes bilir. Bol fıstıklı, kuş üzümlü ve baharatlı bu yemek Türk mutfağının demirbaşlarından biridir sonuçta. Ben bir önce yap tığım etli yaprak sarmasından kalan yaprakları bir türlü değerlendiremediğimi ve tekrar sarma yapmaya ener jimin olmadığını farkettiğimde bu fikir aklıma geldi birden. Zeytinyağlı sarma tadını da içeren, ancak pilava do yuran bir tarif çıktı sonuçta. Yaprakları birkaç su yıkayıp tuzunu attıktan sonra kaynar suda haşladım ve ince ince doğradım. Pirinci kavurduktan sonra suyunu salma esnasında yaprakları ekledim, ekşili bir rayihası olan nefis bir iç pilava kavuştum; tavsiye ederim.

SAKIZ KABAKLI KARBONARA/ makarna+pilavlar

Carbonara, bir makarna pişirme biçimi. Genelde krema kullanılır ama aşağıda anlatacağım nedenler yüzün den süt, makarna haşlama suyu ve yumurta sarısı ile hafif ve ipeksi bir sos hazırladım. Ekstra malzeme olarak ta kabak kullandım. 2 yıldır aklımda ve planımda olan gıda intolerans testini yaptırdım sonunda.. Sonuç az malzemeli, ancak önemli bağlayıcılığı olan kısıtlı bir gıda programı olarak önüme geldi. Faydasını görebilmek için buğday ve unu ile inek sütü ve yumurta akını içeren tüm ürünlerden dört ay boyu uzak durmam gerekiyor Anlaşılacağı üzere az olan tatlı tariflerim daha da azalacak, inşallah başarırım.

Malzemeler;
400 gr makarna, 2 adet sakız kabağı, 1 demet dereotu
1 adet yumurta sarısı, yarım bardak süt (benimki keçi!)
yarım bardak haşlama suyu, 50 gr dana jambon veya bacon
tuz, karabiber, zeytinyağı

Tavaya koyduğunuz yağda şerit halinde doğradığınız jambonları kızartıp bir kaba geri çıkarın. Kalan yağda ince halkalar şeklinde doğradığınız kabakları kavurun. Kıydığınız dereotu ile 2-3 dakika daha çevirin. Al den te haşladığınız makarnaları (genelde spagettiden yapılırsa da ben başka cins kullandım) süzüp suyunun bir kıs mını ayırın. Yumurta sarısı, süt ve haşlama suyunu iyice çırpın, baharat ekleyin. Ilınan makarna, sebze karışımı ve jambonları aynı tencereye alıp ateşte yumurta pişmesin diye hızlıca sos ile harmanlayın. Benim gibi sorunla rınız yoksa mutlaka parmesan peyniri serperek servis edin. 


2 Ocak 2013 Çarşamba

ELMALI LAHANA SALATASI/ salatalar+zy. yemekler

Malzemeler; 1/4 orta boy lahana, 1 adet ekşi elma, 2 avuç kuru üzüm, istenirse bir avuç ceviz, 100 gr yoğurt, hardal, zeytinyağı, 1 kaşık sirke, yarım limon suyu, tuz, 1 kaşık mayonez

Coleslow salatasından esinlenerek yaptığım bu salata farklı tarzda daha da başarılı oldu bence..tavsiye edilir. Lahanayı çok ince kıyıp tuz ile ovarak sıkın.(gazı gider derler) Salata kasesine lahanayı, jülyen doğradığınız elmayı ve biraz suda beklettiğiniz üzümleri ( ve ceviz kırıklarını) alıp karıştırın. Sos malzemelerini iyice çırpıp salataya dökerek servis edin.