27 Şubat 2013 Çarşamba

LİMONLU, ZENCEFİLLİ TAVUK/ et yemekleri

Şimdiye kadar esinlenme harici hiç güneydoğu Asya yemeği pişirmemiştim. Bu tarifi denedikten sonra epey geç kaldığıma hükmettim. Bu kadar değişik ve ne çıkacağı (bizce!!) belirsiz malzeme ile muhteşem sonuç alı nıyorsa yerel lezzetlere hürmet edip algılarımızı yumuşatmamız gerekiyor bence.

Malzemeler; 3 adet tavuk göğsü, 3 kaşık un, tuz, karabiber, bitkisel yağ, 1 parmak zencefil, 1 adet limon, yarım limon suyu, 1/3 bardak bal, 2-3 kaşık esmer şeker, 1 bardak beyaz şarap,  soya sosu, su, 2-3 kaşık mısır nişastası, 1 avuç kişniş (yoksa maydanoz)

Tavuk göğüslerini kitap gibi açıp un ve baharatla hazırladığınız karışıma bulayın. Kızgın yağda her iki taraflarını kızartın. Bir tepsiye alıp dilimleyin. Zencefili soyup jülyen dilimleyin. Dilimlediğiniz bütün bir limon ile birlikte sı vıyağda 5 dakika kızartın. Bal ve esmer şekeri ekleyerek kavurmaya devam edin. Yarım limon suyunu ilave e dip buharlaştırın. Dilim tavukları, şarabı, soya sosunu ve 1/3 bardak suyu (varsa tavuk suyu) ekleyip tavuklar  yumuşayıncaya dek pişirin. Suyunu koyulaştırmak için suda çözdürdüğünüz mısır nişastasını ve kişnişi ekleyip bir taşım karıştırın. Servise hazırdır.


BAHAR DOLGULU MAKARNA FIRIN/ makarna+pilavlar

Dün bir bahar günüydü, tekrar kış gelecek olsada bana da bahar gelmişti. Bir süre önce "cannelloni" bulama yıp aldığım benzeri "paccheri" makarnayı zuladan çıkarıp karnıbaharlı, hafif bir makarna yemeği yapmaya ka rar verdim. Paccheri makarna çeşidi içine çeşitli malzemeler doldurularak pişiriliyor. Bir türlü lazanya efekti vermiyor değil.. İçi boş, kısa boruları tercih etmekle yerinde bir karar vermişim, siz de deneyin.

Malzemeler; Yarım paket paccheri makarna, 1/4 adet küçük boy karnıbahar, 3-4 çiçek brokoli,  100 gr jambon, istenirse bir avuç adaçayı, 1 adet kuru soğan, 3-4 diş sarımsak, zeytinyağı, margarin 4 adet domates, 1 kaşık salça, isteğe bağlı 3-4 adet ançüez, 2 bardak süt, 2 kaşık un, 100 gr kaşar  peyniri rendesi, tuz, karabiber


Bir tencerede şerit kestiğiniz jambonlarla kıyılmış adaçayını kavurun ve bir tabağa çıkarın. Aynı tencerede kıyılmış soğan ve sarımsakları zeytinyağı ile çevirin. Bahar çiçeklerini, tuz, karabiber ve az su ilavesi ile iyice pişirin. Sebzeleri ezip adaçaylı jambon ile karıştırın. Dolgunuz hazır.
Domatesleri soyup rendeleyin; salça, tuz, baharat, ançüez ve yağ ekleyerek sosu pişirin. Margarini erittiğiniz kaserolada un ve süt ile beşamel sos hazırlayın. En son kaşar peyniri rendesi ekleyip eri yince altını kapatın. Fırın tepsisine veya bir borcam kaba yağ ve sostan birkaç kaşık sürüp harç ile doldur duğunuz paccherileri dizin. Üzerine domates sosunu döküp 180 derecelik fırına verin. Makarnalar yumuşayınca üstünü beşamel sos ile kaplayın, üzeri kızarana dek pişirin. Afiyet olsun.




20 Şubat 2013 Çarşamba

BİBER SOSLU FIRINDA SEBZE/ sebze yemekleri

Evde yemeğiniz ve enerjiniz yoksa, ama çeşitli sebzeleriniz varsa, ve de acıyı seviyorsanız mutlaka deneyin. Ben havuç, brokoli ve karnıbahar kullandım ama sayısız değişik sebze kullanabilirsiniz tabii..

Malzemeler; 2 kaşık acı biber sosu, 2 kaşık toz tarhana, 1 çay bardağı krema, 1 çay bardağı süt, tuz, 1 kaşık margarin / sebzeler, tuz, karabiber, zeytinyağı


Sosu için yağı eritin. Biber sosu ve tarhanayı ilave ederek kavurun. Birkaç dakika sonra süt ve kremayı ilave  edin. Tuzunu ekleyip sos kıvamına gelince hazırdır. Sebzeleri istediğiniz gibi doğrayıp ( brokoli ve karnıbaharı çiçeklere ayırdım, havucu ise jülyen doğradım ) zeytinyağı, tuz ve karabiberle çeşnilendirin. Sebzeleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirip 200 dereceli fırında  kızarana dek pişirin. Sosla birlikte servis edin.

HİNDİSTANCEVİZLİ KURABİYE/ tatlılar

Aslında bu tarif çok kolaylaştırılmış koko'nun ta kendisi. Benim yaptığım gibi tepside veya kurabiye kalıpların da yapabilirsiniz. Ya da sıkma torbası ile orijinal koko biçiminde pişirebilirsiniz. Çok lezzetli, inanın bir yiyişte bir ölçüyü silip süpüreceksiniz. Ayrıca 1 kaşık hindistan cevizi rendesinin 12 kalori, 2 yumurta akının 80 kalo ri olduğunu düşünürsek oldukçada nasum bir tatlı.

Malzemeler, 2 adet yumurta akı, 1 fiske tuz, 2 bardak hindistan cevizi rendesi, 4/5 bardak pudra şekeri

Yumurta aklarını tuz ile birlikte kar haline gelene dek çırpın. Diğer malzemeleri ekleyip yumurta aklarını söndürmeden kaşıkla karıştırın. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın kabina doğrudan ya da kaba koyduğunuz kalıplara karışımı sıkıştırarak yerleştirin. 160 dereceli fırında 15-20 dakika, üstleri kızarana dek pişirin. Afiyet olsun.

17 Şubat 2013 Pazar

BALKABAKLI MÜCVER/ sebze yemekleri

Aydın mücveri, ben de balkabağını severim .Ama kızartma işlerine üşenirim. Bizim ev de "kızartma" Aydın' dan sorulur, malzemelere beraber karar verdiksede bu akşamın "chef"i Aydın....

Malzemeler;
800 gr balkabağı, 2 adet pırasa, 5-6 dal taze soğan, 2 adet yeşil biber, yarımşar demet maydanoz, nane ve dereotu, muskat ( balkabağı ve ıspanağa çok yakışıyor), tuz, karabiber, pul biber, ayçiçek yağı, 3 adet yu murta, yaklaşık 1 bardak un, 1 paket kabartma tozu

Balkabağını rendenin en başından sonuna kadar rendeden ayırmadan rendeleyin. Böylece hem büyük ve uzun şeritler çıkar, hem de kabağı çok ezip suyunu çıkarmamış olursunuz. Balkabağı dışındaki tüm malzemeleri in ce ince doğrayarak ekleyin. En  son un ve yumurtaları ilave edip kaşıkla karıştırın. Karışımı hazırlayınca yay van bir tavada, bir cm yağ iyice kızınca iki kaşığı karşılıklı tutarak karışımdan alıp, şekillendirdiğiniz mücveri yağa bırakın. Üstüne biraz bastırıp iki tarafıda kızartın. Peçete serilmiş bir servis kabına çıkarıp fazla yağını a lın. Diğer bir metod ise karışıma biraz zeytinyağı ekleyip fırın kabına koymak, 200 dereceli fırında 20 dakika pişirip börek gibi keserek daha hafif bir lezzet elde etmektir. (Yemeği Aydın yaptığı için bize kısmet olmadı)


TOFULU, BARBUNYALI KREP SARMA/ sebze yemekleri

Tofu (soya peyniri) ne mene bir şeydir diye meraktan yarattığım bu tarifte inan olsun "tofu"ya gerek yok. Çok sağlıklı olabilir ama; hem nötr bir lezzeti var, hem de çok pahalı. Onun yerine bildik lor peyniri hem keseye, hem de dile daha çok hitap edecektir.

Malzemeler;
İç harç/ 2 adet közlenmiş kırmızı biber, yarım demet dereotu, 3 diş sarımsak, yarım kutu kırmızı barbunya, 150 gr tofu (veya lor peyniri), tuz, karabiber, zeytinyağı  Krep/ 1 bardak süt, 1/2 bardak su, 1 bardak un, tuz, 2 adet yumurta, margarin
üzeri için 100 gr kaşar peyniri rendesi


Doğradığınız kapya biber, dereotu ve sarımsağa süzdüğünüz barbunyayı, baharatları, ezdiğiniz peyniri ve  bir kaşık yağı katarak karıştırın. Krep için su, süt, tuz ve unu çırpın. Yumurtaları ekleyip tekrar çırpın. Fındık bü yüklüğünde margarin erittiğiniz krep tavasına (bende yok, o durumda teflonda geçerlidir) kepçe ile krep hamu rundan dökerek kreplerinizi hazırlayın.( 5 krep çıkıyor) Kreplere iç harçtan koyarak sigara böreği gibi sarın.

Krepleri fırın kabına yerleştirip üzerlerine kaşar peyniri rendesini serpiştirin. 180 dereceli fırında peynirler eriyene dek pişirin.

TARATORLU KURU PATLICAN/ mezeler

Bu tarif için dolmalık değil eti ile küp kesilip kurutulmuş patlıcan temin etmeniz gerekiyor. Gerisi inanılmaz kolay ve lezzetli.

Malzemeler; 1 kase kuru patlıcan dilimi, 1 kahve fincanı zeytinyağı, 1 çay bardağı ceviz içi
3-4 diş sarımsak, tuz ve su

Patlıcanları birkaç saat öncesinden ılık suda bekleterek yumuşatın. Patlıcanları süzüp kaynar su dolu tencere ye alıp iyice yumuşayıncaya dek haşlayın. Tarator için sarımsakları tuz ilavesi ile ezin. Ceviz içini ekleyip havan da ezmeye devam edin. Su ilavesiyle tarator sosunun kıvamını ayarlayın. Süzdüğünüz patlıcan dilimlerini zeytin yağında kavurup tarator sos ile birlikte servis yapın.

NARENCİYELİ HAVUÇ SALATASI/ salatalar+zy. yemekler

Havucun tatlılığına meyvenin ekşimsiliğini katmak istedim. Tabii ben mandalina kullandıysam da herhangi bir  narenciye (mesela portakal, greyfurt..) kullanılabilir. Ayrıca renkler salatanın lezzeti kadar muhteşem.

Malzemeler;
3 adet havuç, 2 adet mandalina, yarım demet nane, tuz, zeytinyağı, limon kabuğu rendesi
(Fotoğrafta en arkadaki turuncu salata oluyor kendileri...)

Havuçları iyice yıkayıp rendeleyin. Mandalinaları soyup yuvarlak dilimler halinde kesin. Bütün malzemeleri salata kasesinde karıştırıp servis edin.

BÖRÜLCE HUMUSU/ mezeler

Humusu çok severim, ama niye diğer bakliyatlarında tahinle birlikteliği olmasın dedim ve bunu denedim.

Malzemeler; 1 kase kuru börülce, 1 adet kuru soğan, 1 kahve fincanı tahin, 1 kahve fincanı zeytinyağı, tuz pulbiber, yarım limon suyu, yarım demet maydanoz, 3 diş sarımsak

Börülceleri yıkayın. Üzerine doğranmış soğanları ilave edin. Üzerini örtecek kadar su ilavesi ile 20 dakika kadar düdüklü tencerede haşlayın. Blenderdan geçirip püre haline getirin. Diğer tüm malzemeyi ekleyip tek rardan çekin. Afiyet olsun.

KÖK SEBZE OMLETİ/ sebze yemekleri

Kök sebzeler aslında devamlı kullandığımız soğan+sarımsaktan tutunda pekte rağbet göstermediğimiz kereviz ve yer elmasına dek uzanan bir skala içerir. Atladığım olursa kusura bakmayın, bildiğim kök sebzeler; havuç, turp, kereviz, pancar, şalgam, yer elması, patates, tatlı patates, rezene, pırasa, soğan ve sarımsak...Aslında omlet olmayıp adı nı öyle koyduğum bu yemekte püre haline getirilmiş bir sebze şöleni yakaladığımı düşünüyorum. Eğer siz de beğenirseniz değişik kök sebzeler ile çeşitlendirebilirsiniz. Ayrıca ezilebilecek her sebze mubahtır, örneğin ben yeşil bir doku katmak adına brüksel lahanası da kullandım.


Malzemeler;
2 adet patates, 3 adet havuç, 1 adet şalgam, 1 paket brüksel lahanası, 2 avuç kestane
zeytinyağı, tuz, karabiber, 4 diş sarımsak

Üzerine çizik attığınız kestaneleri haşlayıp soyun. İkiye, üçe bölün. Temizleyip soyduğunuz sebzeleri kabaca doğrayıp haşlayın.(Şalgam en serti olduğu için diğer sebzeleri önceden çıkardım) Patates ezici ile sebzeleri e zip püre haline getirin. Karışık sebze püresinin içine tuz, karabiber, kıyılmış sarımsak, zeytinyağı ve parçalanmış kestaneleri ek leyip karıştırın ve bir omlet tavasına alın. İlk başta karıştırarak, daha sonrada (kavrulmaya başladıkça) spatu la ile düzelterek pişirin. Altı kızarınca spatula ile çevirip diğer tarafını da kızartın ve et yemeklerinin yanında servis edin.