28 Mart 2013 Perşembe

FALAFEL(Nohut köftesi)/ mezeler

Falafel Lübnan asıllı olsada artık tüm Ortadoğuya mal olmuş bir ara sıcak.  Tat olarak alakası yok ama yapı lış itibarı ile mücveri andırıyor. Ayrıca bu kadar kolay olduğunu farketseydim çok daha önceden menüme ko yacağım nefis bir lezzeti var. Tavsiye edilir.


Malzemeler; 500 gr haşlanmış nohut, 1 adet kuru soğan, 4-5 diş sarımsak, 1 adet limon kabuğu rendesi,  2 adet yeşil biber, yarımşar demet maydanoz ve nane, kimyon, kişniş, yenibahar, tuz, karabiber, pulbiber,  1 adet kuru acı biber, 1 tatlı kaşığı karbonat, 5 kaşık un, galeta unu, zeytinyağı

Robota süzülmüş nohutları, iri parçaladığınız kuru soğan, sarımsak, biber, ot ve baharatları koyup macun kıva mına gelene dek çekin. Bir kaseye alıp karbonat ve unu ekleyip yoğurun. Köfte biçimi verin. Yüksek ateşte kızdırılmış tavaya az bir miktar yağ koyarak galeta ununa buladığınız köftelerin her iki yüzünü kızartın.
 Şimdi gelelim yeni keşfim muhteşem sosuna;  2 kaşık tahin, 3 kaşık yoğurt, yarım demet maydanoz, yarım li mon suyu ve tuzu robotta karıştırın ve köfteleri bu sos ile servis edin. Harika oluyor. Çok sevdiğim humus baz alındığında nohutla tahinin aşkı çok bereketli bir sonuç doğurduğu için böyle bir sos yarattım. Afiyet olsun.

ISPANAKLI SUFLE/ sebze yemekleri

Sufle fransız mutfağının en önemli yemeklerinden biri. Bir fırın yemeği olan sufle kolay görünür ama hazırlanma sı ve yapılışı dikkat istiyor. İyi kabarıp kızarması için en çok dikkat isteyen malzeme yumurtadır. Yumurtaların sarısı ve beyazının karışıma ayrı ayrı katılması ve her ikisininde çok iyi çırpılması gerekir.Başka bir önemli nokta beşamel sosun sulu ve yumuşak olmaması ve çok iyi pişirilmesi. Çırpılmış yumurta sarıları; sos iyice soğuduktan sonra karıştırarak katılmalı. Sufleye en son kar köpüğü haline gelene dek çırpılmış yumurta akları eklenir. Bu işleminde katlayarak aynı yönde ve yavaş yapılması akların sönmemesini ve suflenin başarılı olması nı sağlayacaktır.

Malzemeler; 1 kg ıspanak, 4 adet yumurta sarısı, 4 adet yumurta akı, 3 kaşık tereyağı, 2 tepeleme kaşık un,  2 bardak süt, tuz, karabiber, muskat, 1 adet kuru soğan, 1 kase kaşar peyniri rendesi

Ispanakları iyice yıkayıp süzün. Kaynar su dolu tencerede 2 dakika bekletip soğuk suda şoklayın. Böylece rengini kaybetmeyecektir. Süzüp ince kıyın. İçine az sıvı yağda çevirdiğiniz kıyılmış soğanı, rende kaşarı ve baharatları ekle yip karıştırın. Yumurta sarılarını iyice çırpın. Un, süt ve tereyağı ile beşamel sos hazırlayın. Sos soğuyunca yu murta sarılarını karıştırarak ekleyin. Ispanaklı karışımla beraber karıştırın. Fırını 160 derecede ısıtın. Sufle kaplarını unlayıp yağlayarak hazırlayın. Yumurta aklarını bir çimdik tuz ilavesi ile kar haline getirip sufle karışımına katlayarak ekleyin. Harcı sufle kaplarına doldurarak fırın tepsisine dizin. Tepsinin içine kapların yarısına dek gelecek kaynar su ile doldurun. Sufleleri fırında 20-25 dakika pişirin. Afiyet olsun.

24 Mart 2013 Pazar

CRUMBLE/ tatlılar

Crumble çok ünlü bir İngiliz tatlısı. Kelime anlamı olan parçalanmak-ufalanmak deyiminin tam  yerine otur duğu ufalanmış hamur görüntüsüne sahip. Bende tamamiyle İngiliz işi olsun diye 24 Kitchen yemek kanalından bir İngiliz aşçının tarifini kullandım.

Malzemeler; 4 adet elma, 2 adet armut, 125 gr toz şeker, 125 gr tereyağı, 1 adet portakal suyu ve kabuğu nun rendesi, kuru meyveler (ben birer avuç ceviz, kuru kayısı, kuru üzüm kullandım, zevke ve depoya bağlı) tarçın
 100 gr un, 100 gr yulaf ezmesi, 100 gr esmer şeker, 100 gr tereyağı (soğuk)

Meyveleri dilimleyip tencereye alın. Tereyağı, şeker, portakal kabuğu ve suyu, doğradığınız kuru meyveleri ekleyip şeker karamelize olup meyveler yumuşayana dek pişirin. Karışımı fırın kabına alın. Hamur için un, küp kesilmiş tereyağı, yulaf ezmesi ve şekeri yoğurun. Yağın iyice pürüzsüz olması gerekmiyor, ufalanmış hamur görüntüsünden panik olmayın. Crumblenin püf noktası da o zaten. Hamuru topak topak meyveli karışımın üzerine yerleştirip 180 derecelik fırına verin. 25 dakika sonra servise hazır. İngilizler bu tatlıyı yanında dondurma veya krema ile servis ediyorlar, karar sizin.

17 Mart 2013 Pazar

BAHAR PİLAVI/ makarna+pilavlar

Bahar pilavı bahar coşkusuyla ortaya çıkan, mutlaka benzerleri olan ama yine de şahsıma munhasır bir tarif. Bu tarifte eğer bulabilirseniz sertleşmemiş, içi değil kendisi yenilebilen araka/ sultani bezelyede kullanmanızı tavsiye ederim, muhteşem oluyor.

Malzemeler; 300 gr iç bakla, 3-4 adet enginar göbeği, 1 demet dereotu, yarım demet taze nane, 1,5 bardak baldo pirinç, zeytinyağı, tuz, şeker, limon suyu

İç bakla ve enginarları tuzlu-limonlu suda haşlayın. Dereotu ve naneyi kıyın. (Araka varsa onu da haşlayıp soğuk suda blanşe edin, yeşil rengini kaybetmesin) Tuzladığınız pirinci sıcak su dolu bir kasede kabartıp süzün Pirinci yağda çevirip parlattıktan sonra bire birbuçuk ölçüsünde suyunu, iç baklayı, küp doğradığınız enginarla rı, tuz ve şekeri ekleyip pişirin. Pilav kıvamına geldikten sonra otları ekleyip yarım limon suyu sıkın ve demlen meye bırakın. Pilavı farklı şekilde yapıp soğuk yenen salatamsı bir lezzette yakalayabilirsiniz. Yine bire bir buçuk ölçüsünde su ve pirinci, pirinci hiçbir işlemden geçirmeden tuz ve şeker ilavesiyle direkt tencereye ala rak kaynatın. Kapağını  kapatıp kısık ateşte 20 dakika pişirin. Söz konusu tüm malzemeyi ve sızma zeytinyağı nı ekleyip karıştırın, servise hazırdır.

PEMBE BULUT PASTA/ tatlılar

Malzemeler; 150 gr sade bisküvi, 80 gr hindistan cevizi rendesi, 100 gr erimiş tereyağı, 250 gr çilek, 220 gr toz şeker, 2 adet yumurta akı, vanilya, tarçın, yarım limon suyu

Pembe olmasının sebebi tabii ki çilek, püremsi hale gelebilen her meyve farklı bir renk verecektir. Örneğin ki vi kullanırsanız yeşil bulut, şeftali kullanırsanız turuncumsu bulut elde edebilirsiniz. Ayrıca çok basit bir pasta, pişirme gerektirmiyor. Ne güzel değilmi? Şimdi gelelim tarife; Bisküvi leri bir naylon torbanın içinde iyice kırıp ufalayın. Hindistan cevizi, eriyik tereyağı ve tarçınla karıştırıp kağıt yerleştirdiğiniz ke lepçeli kalıba elle iyice bastırarak yayın. Buzdolabında dinlendirin. O arada diğer malzemeleri blender ile mereng kıvamına gelene dek çırpın. Pembe bulutu bisküvi tabanın üstüne sürüp 4 saat buzlukta bekletin. Yine meyve ile süsleyip servis edin.

MANTARLI PİRZOLA/ et yemekleri

Niye pirzola? Canım çektiği için..yoksa bonfile vs. yassı bir et ürünü kullanabilirsiniz. Yeterki dövdürmeyin. Bir de kolayki, evde yemeğiniz ve malzemeniz yoksa bile eti aldıktan  yarım saat sonra nefis bir sofraya otu rabilirsiniz.

Malzemeler; 10-12 adet kuzu pirzola, 1 kase kurutulmuş porçini mantarı, tuz, karabiber, kekik, zeytinyağı

Kurutulmuş porçini mantarları tuz ve biber ilavesiyle rondodan çekip toz haline getirin. Oda sıcaklığındaki pirzolalarınızın iki tarafını da yağlayıp bu karışıma bulayın. Yağ karışımın yapışmasını sağlayacaktır. İyice yük sek ateşte kızdırdığınız tavada etlerin her iki tarafını dışları kıtır, içleri pembe olacak şekilde 3 dakika kızartın. Varsa salatayla servis edin, afiyet olsun.

12 Mart 2013 Salı

KİNOA SALATASI/ salatalar+zy yemekler

Kinoa susam ailesinden bir tahıl. And dağları kökenli, hayvansal gıda kaynakları açısından yoğun, magnezyum kaynağı bir şifa kaynağı. Ödem, tansiyon, cilt yaşlılığı ve kanser önleyici özelliği var. Gluten içermiyor. Daha ne olsun diyorsanız; çokta lezzetli, ancak şimdilik genel marketlere girmediği için pahalı bir ürün.

Malzemeler, 150 gr kinoa, 3 adet kereviz sapı, 4 dal taze sarımsak ve taze soğan, 1 demet roka, 1 küçük kutu haşlanmış mısır, tuz, karabiber, pulbiber, zeytinyağı, 100 gr yoğurt ve eritme peyniri, 1 adet limon suyu

Kinoayı çok az kaynar suda haşlayıp süzün. Otları doğrayıp az yağda öldürün. (Ben kereviz sapı çok kıtır ol duğu için bu işlemi yaptım, doğrudan çiğden de koyabilirsiniz) Rokayı kıyın. Tüm malzemeyi karıştırıp baharat larını ekleyin. Yoğurt ve peyniri çırpın, limon suyu ekleyin.(eritme peyniri yerine labne veya tofu da kullanabilir siniz) Sosu salataya döküp karıştırdıktan sonra mısır ile süsleyin.

KÖZLENMİŞ DOMATES ÇORBASI/ çorbalar

Sebzelerde köz tadını çok severim, yemişimsi tadı ortaya çıkarır. Eğer sizde seviyorsanız bu tarifi mutlak deneyin.

Malzemeler; 4 adet domates, 1 adet kırmızı soğan, 1 baş sarımsak, tuz, karabiber, kekik, zeytinyağı, 1 kaşık biber salçası, su, isteğe göre balzamik sirke, 2-3 adet kesme şeker

Soğan ve domatesleri dörde bölüp fırın tepsisine yerleştirin. Bir baş sarımsağı ekvatorundan ikiye bölüp tepsi ye ekleyin. Baharatları ve zeytinyağını üzerine döküp 200 derecelik fırında 45 dakika közleyin. Biraz ılınınca domateslerin kabuklarını alın, sarımsakları sıkıp kabuklarını ayırın. Tüm malzemeyi rondoda salça ilavesi ile iyi ce çekin. Karışımı tencereye alıp şeker ve sevdiğiniz kıvama gelene dek su ekleyip salça pişene dek kaynatın.  Servis sırasında isterseniz kaseye biraz sirke ekleyebilirsiniz. Kaşar rendesi ve kruton ilavesi de ola bilir tabii .

DOMATESLİ PALMİYELER/ hamurişleri

Bu tarif aslında hamurişi sayılmayacak kadar basit, kahvaltılık-atıştırmalık bir antre aslında.. Ama çok lezzetli.

Malzemeler; Milföy hamuru, güneşte kurutulmuş domates, zeytinyağı, biberiye, yumurta sarısı

Belli bir miktar vermedim, ne kadar palmiye isterseniz o kadar malzeme çünkü.. Kuru domatesleri sıcak suda bekletip yumuşattıktan sonra ince doğrayın ve zeytinyağı, biberiye ile karıştırarak iç harcı hazırlayın. Milföy yapraklarını unlu zeminde açarak inceltin. İki yan tarafa iç harçtan sürüp iki tarafı ortaya gelecek şekilde rulo yapın. Ruloları buzdolabında yarım saat dinlendirin. Yarım santim eninde dilimleyip palmiyeleri yağlı fırın kağıdı kaplı kabınıza yan dizin. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp 180 derecelik fırında 15 dakika pişirin.

10 Mart 2013 Pazar

TUZLU İRMİKLİ KEK/ hamurişleri

Malzemeler; 280 gr ince irmik, 85 gr un, 2 kaşık soda, 1 adet yumurta, 150 ml süt, 400 ml yoğurt, 1 adet kırmızı biber, 2 adet yeşil biber,  20-25 adet siyah+yeşil zeytin, 150 gr beyaz peynir, kekik, 1 kaşık tereyağı

İlk önce oda sıcaklığındaki tereyağı ile yumurtayı mikserde çırpın. Biberleri ve çekirdeklerini çıkarttığınız zeytinleri ince kıyın, peyniri ezin.Yağlı yumurtaya sırasıyla diğer malzemeleri ilave ederek hafif boza kıvamında bir kek hamuru oluşturun. Fırın kabını yağlayarak hamuru dökün. Fırında üzeri kızarana dek pişirin.

8 Mart 2013 Cuma

MUZLU PUDİNG/ tatlılar

Malzemeler; 3 adet muz, 175 gr tereyağı ( oda sıcaklığında), 3/4 bardak toz şeker ( tercihen esmer), 1/2 bardak pudra şekeri, 2 bardak un, 1 paket kabartma tozu, tarçın, 3 adet yumurta,
Karamel sosu/ 1,5 bardak krema, 3/4 bardak toz şeker

Muz haricindeki tüm malzemeyi mikser ile çırpın. Çatalla ezdiğiniz muzları ilave edip mikserle bir kez daha çırpın. Yağlı kalıba döküp önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında yaklaşık 1 saat pişirin. Krema ve şekeri şeker iyice ağdalaşana dek pişirip sos haline getirin. Ben çavdar unu kullandığım için koyu kek üzerinde kon trast sağlamak adına sosa tam karamel hali aldırmadım, ama beyaz un ile tarifi uygularsanız karamel daha şık duracaktır. Soğutup kalıptan çıkardığınız kekin üzerine sosu dökerek servis edin.



TAZE BAKLA SALATASI/ salatalar+zy yemekler

Malzemeler; 1 kg taze bakla, 1 demet taze soğan, 1 demet taze sarımsak, 1 demet dereotu, tuz, karabiber, pulbiber, zeytinyağı, 4-5 diş sarımsak, 250 gr yoğurt

Baklayı ayıklayıp yıkayın, bir tencereye alıp bol suda diri haşlayın. Kıydığınız taze soğan ve sarımsakları süzdüğünüz baklalar ile birlikte yağda kavurun. Baharatlarını ekleyin. Ateşi kapattıktan sonra kıyılmış dereotlarını ekleyip karıştırın. Biraz sulu bir sarımsaklı yoğurt hazırlayıp bakla ile iyice karıştırın. Salatanızı soğuk servis edin. Afiyet olsun.


2 Mart 2013 Cumartesi

PORTEKİZ USULÜ KREMALI TURTA/ tatlılar

Malzemeler; 3 adet yumurta sarısı, 2 kaşık mısır nişastası, 1 bardak şeker, 1 kutu krema (200 ml), 1/2 bardak süt, vanilya, 1 limon kabuğu rendesi, milföy hamuru

Yumurta sarılarını nişasta ve şeker ile çırpın. Krema ve sütü ekleyerek çırpmaya devam edin. Tencereyi orta ateşe alıp vanilya ve limon kabuğu rendesi ilavesiyle koyulaşana dek çırparak pişirin. Kremayı soğutun. Mil föy yapraklarını unlu tezgahta açarak inceltin. Bu ölçü için yaklaşık 3 adet milföy hamuru gerekmekte.Hamur dan muffin kalıplarının çeperinden biraz büyük daireler kesin. Yağladığınız muffin kalıplarına veya gözlerine ta banları yerleştirip üstüne birer kaşık krema koyun. 200 derecelik fırında 15-20 dakika pişirin.

Dipnot; Kreması o kadar lezzetliki şeker miktarını yarıya indirerek sadece kase kreması yapıp servis etmenizi de hararetle tavsiye ederim. Afiyet olsun.