27 Nisan 2013 Cumartesi

BALLI TAZE FASULYE SALATASI/ salatalar+zy yemekler

Malzemeler; 1/2 kg taze fasulye (mümkünse şeker fasulye), birer kaşık tuz, karabiber, pulbiber, zeytinyağı, 3 kaşık bal, yarım çay bardağı şarap (tercihen kırmızı)

Fasulyeleri ayıklayıp yıkadıktan sonra tuzlu kaynar suda 5-10 dakika haşlayın. Süre farkı ne kadar "al dente" sevdiğinizle alakalı. Süzüp soğuk suda şoklayın. Böylece o güzel koyu yeşil renklerini koruyacaklar. Baharat ları zeytinyağında çevirip kavurun. Yağlar ve dolayısıyla kokuları çıkınca balı ilave edip karıştırın. Tencereye fasulyeleri ekleyip 5 dakika kavurun. Son olarak şarabı ekleyip alkolünü çektirin. Tabii şarabı yakıp alevlendi
rebilirsiniz de.. Servis tabağına alın, sunuma hazırdır. Afiyet olsun.

22 Nisan 2013 Pazartesi

AVOKADO SOSLU SALATA/ salatalar+zy yemekler

Bu salatayı Antalyada bir balık restoranında yedim. O kadar nefisti ki tahminen kurguladığım tarifi şimdi karşı nızda..

Malzemeler; 1 adet avokado, 1 demet taze fesleğen, 3 diş sarımsak, 1 adet marul veya kıvırcık, 1 adet turp, 1 avuç ceviz veya dolmalık fıstık, zeytinyağı, tuz, karabiber, seçtiğiniz ikinci bir yeşillik, ( lokantada ki salatada lolo rosso vardı ama ben kuzu kulağı kullandim) dereotu, 8-10 adet çeri domates


Avokado, fesleğen, sarımsak, ceviz, baharat ve zeytinyağını mikserden geçirip salata sosunu hazırlayın. Diğer salata malzemelerini doğrayarak servis kabına yerleştirin. Malzemeleri karıştırdıktan sonra çeri domatesle süs leyip üzerine sosu gezdirin. Afiyet olsun.

21 Nisan 2013 Pazar

PEYNİRLİ BAKLAVA BÖREĞİ/ hamurişleri

Malzemeler; 20 yaprak hazır baklavalık yufka, 4 adet yumurta, 4 dal taze soğan, yarım demet maydanoz, 250 gr peyaz peynir, 50 gr eritilmiş yereyağı, 200 gr süt, 1 şişe soda, tuz, karabiber, muskat, pulbiber, iste nirse üstüne haşhaş veya çörek otu

Bir kasede süt, yumurta, soda, erimiş tereyağı ve baharatları iyice karıştırın. Yufkaları didikleyerek sulu karışı ma ekleyin. Ufaladığınız beyaz peynir ile doğranmış taze soğan ve maydanozu ekleyip yufkalar sıvı karışımı iyice çekene dek karıştırın. Karışımı fırın kabınıza boşaltıp 180 derecede ısıttığınız fırında 35-40 dakika üzeri kızarıp kabarana kadar pişirin.

BALLI MUZ GNOCCHİ/ tatlılar

Malzemeler; 25 gr tozşeker, 2 kaşık süt, 1 kaşık bal, bir fiske tuz, 200 gr muz (yaklaşık 2 adet orta boy muz) 100 gr un, 40 gr pudra şekeri, 1 kaşık tereyağı, 1 avuç ceviz, tarçın

Muzlara çizik atıp 180 derecelik fırında 15-20 dakika pişirin. Kabuklarını soyup soğutun, kağıt havlu ile nemi ni alın. Muz, un ve pudra şekeri ile hamur yapın. Hamuru unlu zeminde muz kalınlığında rulo yapıp lokma ge nişliğinde dilimleyin. Tatlıyı hemen yapmayacaksanız buzlukta dondurabilirsiniz. Sosu için şeker, bal,süt ve tu zu küçük bir kaserolaya alıp pürüzsüz bir karamel kıvamı alana dek pişirin ve soğutun. Muz gnocchileri mantı gibi kaynar suda haşladıktan sonra süzerek tereyağında çevirin. Üstüne sosu gezdirip ceviz ve tarçın ilavesiyle servis edin.


18 Nisan 2013 Perşembe

MANGO LATTE/ tatlılar

Mango keseye bayağı tuzlu gelen bir tropikal meyve. Elma, armut gibi istendiğince katır kutur yiyebilmek bi raz zor. Ya meyveli keklerde kullanacaktım, ya da şimdiye dek devamlı yaptığım gibi menüsünde frappe bulu nan kafelerde tüketmeye devam edecektim. Ancak daha yaz ve frappe mevsimi gelmediği için latte'sini yap maya karar verdim. 1 adet mangodan 2 kişili sütlü içecek çıkıyor, afiyet olsun.

Malzemeler; 1 adet mango, 2 kaşık yoğurt, 2 bardak süt, 2 kaşık bal, buz

Mangonun çekirdeği etine çok nüfuz ettiği için boyuna çekirdeğin her dört yanından kesip dilimlerin etli kısım larına karolaj kesikler atın. Dilimleri ters çevirip etli kısımlarını kaşıkla ayırın. Mango parçaları, süt, yoğurt ve balı miksere koyarak iyice çekin. Buz ilavesiyle servis edin.

MANTARLI CANEDERLİ/ sebze yemekleri

"Canederli" İtalyada " hamur lokması" anlamına gelen bir yemek çeşidi. Aslında "gnocchi"ye benziyor yapılış itibarı ile..Sebzeli "pasta" seviyorsanız bunu da denemelisiniz.

Malzemeler; 200 gr mantar, 3-4 diş sarımsak, 3-4 dal taze soğan, 1 adet yumurta, tuz, biber, muskat, un zeytinyağı, parmesan peyniri rendesi

Mantar, kıyılmış sarımsak ve soğanları zeytinyağda çevirin. 1 adet yumurta ve baharatları katarak robotta çekin. Bu karışıma kıvamı elde yuvarlanabilecek kıvama gelene dek un ekleyin. Yumuşak bir hamur elde ettiğinizde ceviz büyüklüğünde hazırladığınız topları kaynar suda haşlayın. Mantar lokmaları suyun üzerine çıktığında kevgirle süzerek servis tabağına alın. üzerine yağ ve peynir gezdirerek servis edin.

16 Nisan 2013 Salı

AYRELLİ PÜRESİ/ mezeler

Kıbrısta yabani kuşkonmaza "Ayrelli" dendiğini öğrendim. Tabii benim marketten aldığım kuşkonmaz ayrelli değil. An cak bu çok değişik ve lezzetli püreye değişik bir isim vermek istedim. Çok dolgun bir tadı olan bu püreyi bence et yemeklerinin yanında servis edebilirsiniz. Ya da ekmeğe sürüp afiyetle yiyin.

Malzemeler; 250 gr kuşkonmaz, ceviz büyüklüğünde zencefil, kişniş tohumu, çörek otu, tuz, karabiber, 2 ka şık margarin veya oda sıcaklığında tereyağı, zeytinyağı


Kuşkonmazları kaynar suda 10 dakika haşlayıp soğutun. Kişniş tohumunu dövün. Tüm malzemeyi rondoda   püre haline gelinceye dek çekin. Servise hazırdır. İstenirse maydanoz veya taze kişniş ile süsleyebilirsiniz.

KUŞKONMAZ IZGARA/ salatalar+ zy yemekler

Malzemeler; 250 gr kuşkonmaz, 10 dilim jambon veya füme et, pekmez, 1 dal taze soğan, zeytinyağı, tuz, li mon suyu

Oluklu ızgara tavada kuşkonmazların her iki tarafını kızartın. Et dilimlerine pekmez sürüp fırında veya tavada biraz kızartın. Üçerli-dörderli kuşkonmazları et dilimlerine sarın. Taze soğanın yeşil kısmını kaynar sudan geçi rip boylamasına ince şeritler halinde kesin. Etli kuşkonmazları taze soğan lifleriyle sarıp servis tabağına alın. Sa latanın üzerine tuz, zeytinyağı ve limon suyu gezdirerek servis edin. Bu arada her sebzenin ızgarası lezzetli o lur, tabii ki kuşkonmaz da istisna değil.


MEYVELİ YALANCI KREM BRÜLE/ tatlılar

Bazen insanın nutku tutuluyor. Krem brüle yapmak için 4-5 ay önce pürmüz bile aldım. (ki  aleti olmadan bile şekeri yakabiliriz aslında) Ancak bir türlü elim değmedi. Aslında pürmüz karamel işlemini hızlandıran bir araç sadece. Vaktiymiş, kremalı-meyveli bir tatlı canım çekince aslını değil yalancısını yap maya karar verdim.


Malzemeler; 1 bardak süzme yoğurt, 200 krema, istenirse vanilya özütü, pudra şekeri, 200-300 gr frambuaz, (vb.)

Meyveyi ağız tadınıza göre pudra şekeri ilavesiyle biraz ezerek reçel gibi pişirin. Soğuyan meyve şekerlemesi ni krem kaplarına bölüştürün. Yoğurt ve kremayı iyice çırpın. İsterseniz vanilya ve biraz şeker ekleyip tekrar karıştırın. Karışımı meyvelerin üzerine eşit olarak dağıtın. Kapları buzdolabında en az yarım saat bekletin. Bu işlem üstlerin kabuk tutması sayesinde yakma safhasını kolaylaştıracaktır. Her kabın üzerine eşit miktarda pud ra şekeri yayıp pürmüz ile kahverengi renk  alana dek yakın. Servise hazır tatlılarınıza "krem brüle" dışında her hangi bir isim de verebilirsiniz aslında. Çünkü gerçeğini de mutlaka yapacağım inşallah.

14 Nisan 2013 Pazar

TAVUKLU PAY/ et yemekleri

Üstü  hamurla kapatılıp fırında pişirilen tatlı veya tuzlu yemek çeşidine pay deniyor. Turtaya benzer ama turtada alt tabanda da hamur olur. Ben bu tarifte değişik bir lezzet elde etme adına  hamur yerine patates püresinden hazırladığım bir karbonhidrat kaplaması kullandım. Siz onun yerine birbirine birleştirip kullandığınız milföy hamuru ya da un, yağ ve tuz ile hazırladığınız hamur ile payı kapatabilirsiniz.

Malzemeler; 4 adet tavuk göğsü, 2 adet havuç, 2 adet pırasa, 1 adet kuru soğan, 3 adet yeşil biber, 1 adet kırmızı biber, 2-3 adet kereviz sapı, 750 gr patates, 1 çay bardağı tavuk suyu, zeytinyağı, tuz, karabiber, pulbiber, kimyon, 1 kaşık salça,100 gr tereyağı


Tavukları bir tencerede haşlayın. ( Lezzeti arttırmak için suya soğan ve maydanoz sapı ekleyebilirsiniz.) Soğu duktan sonra tavuk etlerini didikleyin ve tavuk suyundan bir çay bardağını ayırın. Kıyılmış kuru soğan, kereviz sapı, ve pıra sayı zeytinyağında kavurun. Salçayı ekleyip öldürün. Küp doğradığınız havuç ve biberleri ilave edip kavurma ya devam edin. Baharatlarını ekleyin. Tavuk etlerini ve tavuk suyunu katıp bir taşım daha pişirin. Harcımız ar tık hazır. Patatesi soyup küp halinde kesin. Tuzlu suda haşlayıp süzün. Tereyağı ve tuz ilavesiyle püre haline gelene dek ezin.  Patates püresini krema torbasına doldurup fırın kabına yerleştirdiğiniz tavuklu karışımın üze rine sıkın. Payı 180 derecelik fırında üzeri kızarana dek pişirin.

ŞARAP SOSLU MANTAR SALATASI/ salatalar+zy yemekler

Malzemeler; Yarım şişe kırmızı şarap, 400 gr mantar ( herhangi bir...), yeşillik ( örneğin, aysberg ve roka kullandım), 1 avuç kırık ceviz, 1-2 adet armut, tuz, karabiber, zeytinyağı, 2-3 kaşık bal

Genelde salataların asiditesi limon veya sirke ile sağlanır ya; bu tarifte şarabı ve onu dengelenmek için bal kul landım. Değişik aromada çok lezzetli bir salata ortaya çıktı.
Mantarları temizleyip büyükleri ikiye bölerek, küçükleri olduğu gibi şarabı koyduğunuz tencereye ekleyin.  Mantarları yumuşayana dek pişirip süzgeçle bir kaba alın. Kalan şaraba bal ekleyerek kaynatarak çektirin. Bu sosa zeytinyağı, tuz ve biberi ekleyip çırpın. Yeşillikleri salata kabına doğrayın. Üstüne çekirdeklerini çıka rıp ince dilimlediğiniz armutları ve kırılmış cevizleri yerleştirin. Soğuttuğunuz mantarları en üste koyup sosu gezdirince salatanız hazırdır. Afiyet olsun. 

12 Nisan 2013 Cuma

ZENCEFİL PUDİNGİ/tatlılar

 Bu tarifteki zencefil şekerlemesi artık büyük baharatçılarda satılıyor. Yeter ki zencefil tadına açık olun ve yap maya niyetlenin. Canım yine de bana uygun değil derseniz başka bir meyve ile değiştirin. Afiyet olsun.

Malzemeler; 100 gr yumuşak tereyağı, 100 gr şeker, 2 adet yumurta, 50 gr zencefil şekerlemesi, 50 gr yaban mersini, 140 gr un, 120 ml süt, kabartma tozu
Krema/ 1 bardak hindistan cevizi sütü, 2 adet yumurta sarısı, 3 kaşık şeker, 2 tatlı kaşığı mısır nişastası (Çok lezzetli bir krema ama hindistancevizi sütü her yerde bulunmuyor, 1 bardak süte 1 kaşık hindistancevizi rendesi ekleyince de yakın etki veriyor.)


Tereyağı ve şekeri çırparak krema kıvamına getirin. 2 yumurtayı teker teker ekleyerek çırpmaya devam edin. Doğranmış zencefil şekerlemesini ve yabanmersinini karıştırın. Unun yarısını ve kabartma tozunu ekleyip tekrar karıştırın. Kalan unu ve sütü koyarak özdeşleştirin. Karışımı yağlanmış puding kalıplarına bölüştürüp 180 derecelik önceden ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirin. Tüm krema malzemesini bir kaserolaya alıp 5-10 dakika pişirerek pudingin üst kremasını da hazırlayın Kek soğuduktan sonra krema ile servis edin..

KABAKLI POFUDUK FRİTTATA/ sebze yemekleri

Frittata omletin İtalyan versiyonu. Kelime anlamı olarak kızartmak'tan geliyor. En önemli özelliği fırında pişiri len bir omlet olması ve yumurtaların çok iyi çırpılmış olması. Hatta ben gerçekten pofuduk olması için bir hile ekledim ki yumurta aklarını kar haline getirip ayrıca ekleyince daha da kabarık oluyor!

Malzemeler; 4-5 adet yumurta, 2 adet kabak, yarımşar demet dereotu ve nane, tuz, karabiber, pulbiber, iste nirse muskat, 100 gr beyaz peynir, zeytinyağı

Kabakları rendeleyip tuzla ovarak suyunu iyice sıkın. Yağı ısıttığınız tavaya alıp kavurun. Baharatlarını ekleyin. Yumurta sarılarını ve aklarını ayırın. Her ikisini tuz ilavesiyle iyice çırpın. Yumurta sarılarına doğradığınız otları ve ezilmiş peynirleri ekleyerek tekrar karıştırın. Yumurta aklarını diğer karışıma katlayarak akları söndürme den ekleyin. Yumurta karışımını kabakların üzerine dökün ve eşit dağılmasını sağlayın. Önceden ısıtılmış 200  derecelik fırın ızgarasına tavayı yerleştirip omleti kızarana dek 15-20 dakika pişirin.

3 Nisan 2013 Çarşamba

SALSA VERDE SOS ile fırında kuzu eti/ et yemekleri

Aslında bu tarifteki maksat et yemeği değil, sosun kendisi. Salsa verde sos, taze otlarla hazırlanan yeşil bir İtalyan sosudur. Et yemeklerine çok yakışır. Ama bence makarna sosu olarakta çok iyi gider. Evde kemikli kuzu etim vardı. Etleri tuz, karabiber, kırmızıbiber ve zeytinyağı ile birkaç saat marine ettim. Üzerlerini folyo ile kapatıp 260 derecelik fırında 1 saat pişirdim. Sonra folyoyu kaldırıp fırın sıcaklığını 200 dereceye indirdim. 20 dakika sonra nar gibi kızarmış pamuk kıvamında kuzular hazırdı. Nefis salsa verde sos ile servis ettim.

Malzemeler; Birer demet maydanoz, nane ve dereotu,50 gr kornişon turşu, 50 gr kapari, 50 gr ançuez, 1  adet limon suyu, 3-4 diş sarımsak, tuz, karabiber, zeytinyağı, 1 adet haşlanmış yumurta sarısı (sosa pürüzsüz lük vermek için )

Bütün malzemeleri rondoda çekin. Ana yemeğinizin yanında servis edin. Afiyet olsun.