29 Mayıs 2013 Çarşamba

MANTAR DİBLE/ sebze yemekleri

Dible pirinç katılarak pişirilen sebze yemeklerine verilen genel ad. Taze fasulye, kara lahana, ıspanak ve kabaktan yapılan dibleleri bilirdim de "Mutfağım" programını izlerken mantarlısını da öğrendim. Hem de Giresun'a özgü yerel bir yemekmiş, daha ne olsun..

Malzemeler; 1/2 kg mantar, yarım bardak pirinç, yarım demet taze soğan, 1 adet şeker, tuz, karabiber, zeytinyağı, yarımşar demet maydanoz ve nane


Pirinci tuzlayıp ıslatın. Doğranmış taze soğan ve mantarları yağda mantar suyunu verip çekene dek ka vurun. Süzdüğünüz pirinçleri ekleyip üzerini örtecek kadar su ve baharat ilavesi ile pişmeye bırakın. Dible suyunu çekince tencerenin altını kapatıp kıyılmış otları ilave ederek 10 dakika demlenmeye bı rakın. Servise hazırdır, ılık veya soğuk yiyebilirsiniz. Afiyet olsun.

BOEUF STROGANOFF/ et yemekleri

Okunuşu ile böf (dana) stroganof  19 y.yılda ortaya çıkmış bir Rus yemeği. İsmini nüfuzlu bir aile olan "Stroganov" lardan aldığı biliniyor. Genellikle kızarmış kibrit (yani iri rende) patates yatağında  servis edilen bu yemek; günümüzde Fransızların sazı eli alması dolayısı ile dünya çapında çok meş hur.

Malzemeler; 600 gr dana kontrfile/ ince şeritler halinde kesilmiş, 400 gr mantar,1 adet kuru soğan,  2-3 diş sarımsak, 1/2 muskat rendesi, 150 gr krema, 1 kaşık hardal, 1 kaşık un, tuz, karabiber, zeytin yağı, 1 kaşık tereyağı, 1,5 bardak su, yarım demet maydanoz, 1/2 limon suyu


Kızdırılmış zeytinyağında etleri kahverengi olana dek çevirin. Kıyılmış soğan, sarımsak, muskat ren desi, tuz ve biber ilavesi ile soğanlar yumuşayıncaya dek pişirin. Suyunu ve hardal ekleyip hardal ezi lene dek karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp etler yumuşayıp suyunu çekinceye kadar pişirin. İnce doğradığınız mantarları ve gerekiyorsa su ekleyin. Yemeğe tereyağı ilavesiyle lezzet ve parlaklık katın. Mantarlar suyunu çekince birkaç kaşık yemek suyunu krema ve un ile çırpıp hazırladığınız meyaneyi ekleyin ve karıştırın. Limon suyu ilave edin. Meyane özdeşleşene dek 10 dakika pişirin. Son olarak kıyılmış maydanozları üzerine serpip ateşi kapatın ve demlendirin.




23 Mayıs 2013 Perşembe

PİŞİ BÖREĞİ/ hamur işleri

Aydında var olan Boşnak köken ve Sevim anneden aldığı el sayesinde çok lezzetli yemekler yapar, tabii her erkek gibi arada sırada. Klasikçidir. İşte o yüzden benim aklıma bile gelmeyen pişi böreği  ni yapacağını söylediğinde bloğum için çok sevindim. Ellerine sağlık Aydın.

Malzemeler; 3,5 bardak un, 1 paket kuru maya ,yaklaşık 1 bardak ılık su, 1 tutam tuz, 2 kaşık zeytin yağı, 1 kaşık yoğurt
İç harç/ 350 gr kıyma, 1 adet kuru soğan, yarım demet maydanoz, 2 adet yeşil biber, tuz, karabiber, kızartmak için sıvı yağ


Unun ortasını bir havuz gibi açıp diğer malzemeleri ortaya yerleştirin. Parmaklarınızla havuzun ke narlarından un alarak ortadan yanlara doğru yoğurmaya başlayın. Tüm malzeme homojen bir hal alınca un serptiğiniz zeminde 10 dakika boyunca hamuru yoğurun. Hamurun üzerini kapatıp ılık bir ortamda yarım saat mayalanmaya bırakın .Kıymayı yağsız tavada suyunu bırakıp çekene ve rengi dönene dek soteleyin. Kıydığınız soğan, biber, maydanozları ve baharatları ekleyip kapağını kapatarak demlenmeye ve soğumaya bırakın. Hamur iki kat boyutuna gelince bezelere ayırıp unlu ze minde açın. Tabak büyüklüğünde yuvarlaklar kesip hazırladığınız harçtan ortalarına yerleştirin. Ha murları yarımay şeklinde kapatıp kenarlarını parmağınızla çevirerek kapatın. Kızgın yağda kızarttık tan sonra kağıt havlu üzerinde fazla yağını alın. Servise hazırdır, yanında bir fincan çay ile çok harika oluyor. Afiyet olsun.

YEMYEŞİL MAKARNA/ makarnalar+ pilavlar

Malzemeler; 250 gr makarna, 1 bağ kuşkonmaz, 250 gr taze fasulye, 1 bardak haşlanmış bezelye, 3-4 diş sarımsak, yarım demet taze soğan, 1 demet dereotu, tuz, karabiber, zeytinyağı

Kuşkonmaz ve fasulyeyi ayıklayıp yarım parmak uzunluğunda doğrayın. Kaynar suda 10 dakika haşlayın. Süz dükten sonra soğuk suda şoklayın. Sebzeleri tekrar süzüp kıyılmış sarımsak, doğranmış taze soğanla birlikte az yağda soteleyin. Tuz ve biberle çeşnilendirin. Kavrulma işleminin sonunda ateşi kapatıp bezelye ve kıyılmış dereotunu ilave ederek karıştırın. Dişe gelir kıvamda haşlayıp süzdüğünüz ve haşlama suyundan da bir kepçe kattığınız makarna ile sosu karıştırarak bir taşım pişirin. Yemyeşil ve diyetik makarnanız servise hazırdır. An cak proteinsiz makarna olmaz diyenlerdenseniz üstüne peynir rendeleyerek servis edebilirsiniz, afiyet olsun.

ÜZÜMLÜ CALZONE/ hamur işleri

Aydın kıymalı pişi böreği yaparken söz konusu klasik hamur ile tatlı bir eşlikçi niye olmasın dedim. Bu tarifin yola çıkışı böyle oldu, sonucu da çok lezzetli oldu. Hatta hamur tuzlu ve tatlı harçlara yet meyince kalan üzümlü iç harca un, 1 yumurta ve süt ilavesiyle şirin pan kekler hazırladım.


Malzemeler; 3,5 bardak un, 1/2 paket yaş veya 1 paket kuru maya, (yaş maya kullanacaksanız önce den sıcak suyun içinde eritin) 3 kaşık zeytinyağı, 1 tutam tuz, 1 bardak ılık su
İç harç/ Birer avuç kırmızı ve yeşil üzüm, sıcak sudan geçirilmiş 2 dal biberiye, tarçın, çam fıstık, 1 kaşık pudra şekeri, 3 kaşık zeytinyağı, 3-4 kaşık lor peyniri, (veya ricotto, mascarpone vb.)

Hamuru aynen pişi böreği tarifinde olduğu gibi hazırlayıp yoğurun ve mayalandırın. İç harç için ü züm tanelerini ikiye bölüp kurulayıp kıydığınız biberiye ve diğer malzemeler ile birlikte karıştırın. Hamuru bezelere ayırıp unlu zeminde incelterek açın. Tabak büyüklüğündeki hamurların içine harç tan yerleştirip yarımay biçiminde kapatın. Kenarlarını büzerek kapatın. 15 dakika daha mayalandırıp üzerlerine zeytinyağı sürerek yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. 180 derecelik fırında pişirin. Ilınınca üzerine pudra şekeri serperek servis edin.

19 Mayıs 2013 Pazar

SOMONLU PATATES SALATASI/ salatalar+zy. yemekler

Perudan Avrupaya patates geldi ve dünyanın en çok yetiştirilen, tüketilen sebzelerinden biri oldu. Eğer yemeği ni yapmıyorsak genelde garnitür olarak yenilen veya kızartması çok sevilen patatesi; birkaç ek malzeme ve do kunuşla "salata" konumundan hafif bir öğle yemeğine dönüştürebiliriz diye düşündüm.

Malzemeler; 3 adet iri patates, 100 gr somon füme, yarım demet dereotu, 2 kaşık kapari, limon suyu, 2-3 ka şık yoğurt, tuz, zeytinyağı

Patatesleri haşlayıp soyun ve tercih ettiğiniz boya getirin. Doğranmış dereotu, kapari çiçeği ve didiklenmiş so mon fümeyi patateslere ekleyin. Yağını ekleyip karıştırarak ılıkken salataya nüfuz etmesini sağlayın. Yoğurdu limon suyu ve tuz ile çırpıp sulandırın. Salatanın üzerine sos olarak döküp bir kez daha karıştırın. Servise hazırdır.

ŞİPŞAK TATLI/ tatlılar

"Ardanın Mutfağı"nda herdaim çok güzel tarifler oluyor. Bu tarifi seçmemin sebebi; kolay olması, hafif olması  ve elimin altında dağ meyvesi olması. Çok şekerli sevmediğim için şeker miktarı ile oynadım, nefis oldu.

Malzemeler; 1-1,5 bardak dağ meyvesi, 1 avuç esmer şeker, 60 gr tereyağı, 125 gr un, 150 gr toz şeker, tuz 1,5 çay kaşığı vanilya ve kabartma tozu, 185 ml süt

Kalıbınızı 180 derecelik fırında ısıtın. Bir kapta tereyağını eritin. Meyveleri düz bir kaba yayıp üstlerine esmer şeker serperek sulanıp tatlanmasını sağlayın. Bir kasede un, şeker, bir tutam tuz, vanilya ve kabartma tozunu karıştırın. Sütü ekleyerek çırpıcı ile boza kıvamına gelene dek çırpın. Sıcak fırın kabına önce erimiş kızgın tereyağını, üstüne karışımı dökün. En üste sulanmış meyveleri karıştırmadan dağıtın. 180 derecelik fırında 30 dakika pişirin.. 

YULAFLI SMOOTHİE/ tatlılar

Smoothie'yi "tatlı" kategorisine koymak ne kadar doğru bilmiyorum. Kalmış meyveniz varsa değerlendirebil diğiniz, içipte doyulan, katı ile sıvı arası bir içecek aslında. Buzlu haliyle yaz günleri için ideal. Şimdi yulaflı ya ni daha doyurucu yapıp kahvaltı öğünü haline getirdim. Anlatmaya ne hacet, tüm malzemeleri blender'dan ge çirip kup bardaklarında pipetle servis ediyorsunuz. Yine resim problemi var, çünkü bende ne formel bardak ne de pipet var. Siz öyle varsayın! Afiyet olsun.

Malzemeler; 1 adet muz, yarım bardak kırmızı meyve (ahududu, böğürtlen, karadut veya çilek/ ben çilek kul landım), yarım bardak yoğurt, 2 kaşık bal veya pekmez, 1 bardak su, yarım bardak yulaf, bol buz


15 Mayıs 2013 Çarşamba

TAHİNLİ SUFLE/ tatlılar


Malzemeler; 125 gr tereyağı, 75 gr tahin, 75 gr pekmez, 100 gr toz şeker, 4 adet yumurta, 2 adet yumurta sa rısı, 90 gr un, yarım paket kabartma tozu


Tereyağını, tahin ve pekmezi küçük bir kapta karıştırarak eritin. 4 adet yumurtayı, 2 adet yumurta sarısını ve 100 gr şekeri çırparak köpürtün. İki karışımı birbirine ekledikten sonra üzerine un ve kabartma tozu ekleyin. Yumurtaları söndürmeden katlayarak karıştırın. Sufle kaplarını yağlayıp şekerledikten sonra silkeleyin. Karışı mı kaplara 3/4 oranında paylaştırın. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 12-13 dakika pişirin.





BALLI, SUSAMLI TAVUK/ et yemekleri

Nisuaz salatası çok kuvvetli bir salata. O yüzden malzemesi az, yapımı kolay bir et yemeği eklemek istedim. Tavuğu bir kaç malzemeyle çeşnilendirince ortaya çok lezzetli bir tarif çıktı.

Malzemeler; 800 gr tavuk kalça (kişi başı birer parça), tuz, karabiber, kırmızı biber, toz zencefil, 2 kaşık su sam, 2 kaşık bal, zeytinyağı


Tavuk kalçaları bir parça yağlı kağıdın üstüne alıp her iki taraflarını baharatlarla çeşnilendirin. Hem kolay piş meleri, hem de baharatın nüfuz etmesi için kağıdı üstlerine katlayıp ağır bir cisimle biraz dövün. İyice kızdır dığınız tavaya çok az zeytinyağı döküp tavuk parçalarını dizin. Herbir yüzleri 3 dakika pişince üstlerine çevire rek susam dökün ve bal ilavesiyle 1-2 dakika daha karamelize edin. Servise hazırdır, afiyet olsun.

FESLEĞEN SOSLU NİSUAZ SALATASI/ salatalar+zy. yemekler

Farketmişsinizdir, fesleğeni çok seviyorum. Nisuaz salatası patatessiz, fasulyesiz ve yumurtasız olmaz ama artı fesleğen katıp yorumumla lezzet katarsam ne olur ki diye düşündüm. Merak etmeyin, Fransızlığından ödün vermedim.

Malzemeler; 2 adet patates, 250 gr taze fasulye, 2 adet yumurta, yarım demet dereotu, 1 demet fesleğen, 1 adet limon suyu, 2 kaşık kapari, 8-10 adet zeytin, 2 adet domates, yarım göbek marul,(veya kıvırcık,aysberg vs..) zeytinyağı, bal, hardal, tuz

Patatesi soyup küp kesin, ayıklayıp ikiye kestiğiniz fasulye ve yumurtalarla birlikte kaynar suda 10 dakika haşlayın. Fasulyeleri rengi yeşil kalsın diye soğuk sudan geçirin. Salata kasesine fasulyeleri, patatesleri, soyup dilimlediğiniz yumurtaları, dilim domatesleri, elle doğradığınız yeşilliği, kapari ve zeytinleri yerleştirin. Fesleğen, dereotu, limon suyu, zeytinyağı, tuz, birer kaşık bal ve hardalı blender'dan geçirerek salata sosunu hazırlayın. Sosu salatanın üzerinde gezdirerek servis yapın.

ÇİKOLATALI TART/ tatlılar

Aaah,ah Bodruma gidemedim, yani burdayım. (Şöförün, yani kardeşimin alt kaburga kemiğinde kırık, omuzunda incinme var) Anneler günündeki geleneksel kutlamaya ben de bir çikolatalı pasta ile katıldım. Aslında katı ve yoğun kıvamlı bir buzdolabı pastası, pişirilmeden hazırlanıyor. Şimdi bu çok lezzetli pastayı sizinle paylaşıyorum. Afiyet olsun.


Malzemeler; 200 gr bitter çikolata, 140 gr tereyağı, 55 gr esmer şeker, 3 kaşık türk kahvesi, 1,5 paket yulaflı bisküvi, 2 adet portakal kabuğu, 3 avuç ceviz, 1 avuç meyve şekerlemesi/ isteğe bağlı

Çikolatayı rendeleyip tereyağı, şeker ve türk kahvesi ile karıştırarak bir soslukta eritin. Bisküvileri, cevizleri ve portakal kabuğu şeritlerini rondodan geçirin. Sonra iki karışımı ve meyve şekerlemelerini bir kasede karıştırıp yağlı kağıt döşediğiniz kelepçeli kalıba dökün ve üstünü düzeltin. Buzlukta 3 saat bekletin. Servis tabağına aldığınızda üstüne kakao ve pudra şekeri serperek servis edin.

5 Mayıs 2013 Pazar

TATLI-TUZLU ÇÖREK/ hamur işleri

Kahvaltılık farklı bir tat arıyorsanız ya da kahvenizin yanına az şekerli bir yoldaş istiyorsanız ayrı ayrı veya ikisi ni birden yapabileceğiniz bir tarif bu. Ayrıca çok kabarık bir kurabiye olduğu için ikiye kesip arasına tereyağı veya reçel sürerek ekstra lezzette elde edebilirsiniz.

Malzemeler; 1+3/4 bardak un, 3/4 bardak süt, (tatlısı için ayrıca süt) 2 paket kabartma tozu, 1 tatlı kaşığı tuz, 4 kaşık tereyağı, (soğuk, küp kesilmiş) üstü için birer kaşık toz şeker ve tarçın

Un, tuz ve kabartma tozunu bir kasede karıştırın. Küp tereyağı parçalarını ekleyip hamur kesici ile veya eliniz le yoğurmayıp sadece yağları ezerek kaba bir hamur haline getirin. Ortasını açıp sütü ekleyin. Kaşıkla toparla yarak top haline getirdiğiniz hamuru un serptiğiniz zeminde açın. Yuvarlak bisküvi kalıbı ile kesin. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın kabına çörekleri yerleştirin. Eğer tatlı çörek yapacaksanız önce üstlerine süt sürüp sonra şeker +tarçın karışımından serpin. 200 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin. Afiyet olsun.

Dipnot/ Birsüre internet bağlantısız bir ortama gidiyorum. Sizleri bilmem ama ben blogsuz kalınca çok sıkılacağım. Dönüşte görüşmek üzere...

HARDAL SOSLU ŞARAPLI ET/ et yemekleri


Hepinizin başına gelmiştir, mutfakta bazen dengeler değişir. Buzlıkta et vardır da sebze niyetine 2 domates ve kendinden geçmiş 3 biber dışında birşey bulamazsınız. Ya da tam tersi patlıcan veya taze fasulye gelin kız gibidir ama 250 gr kıymanız bile yoktur. Şu anda benim mutfak yalın etli pozisyonda olduğu için  buzluktan kuzu karskiyi indirdim. Etin üstüne de kremalı, hardallı bir sos yapmaya karar verdim. İnanın sadece bu sos için bile bu tarif uygulanır.

Malzemeler; 800 gr kemikli et, 2 adet kuru soğan ya da yarım kg arpacık soğanı, yarım baş sarımsak, 2 adet kereviz sapı, 1 kase siyah zeytin, (çekirdekleri ayıklanmış) 1 şişe kırmızı şarap, tuz, karabiber, biberiye, zeytinyağı  Hardallı sos/ 200 gr krema, 3 tatlı kaşığı hardal, yarım demet maydanoz, tuz, pul biber

Kıyılmış soğanı,  yarım baş sarımsağı ve kıyılmış kereviz saplarını zeytinyağında karamelize edip bir tabağa alın. Tencerede kalan yağda  etlerin her iki tarafını 2-3 dakika mühürleyin. Tabaktaki malzemeyi tencereye geri alıp zeytin, şarap ve baharat ları ekleyin. Kapalı olarak kısık ateşte 1,5-2 saat pişirin. Bir kaserolada kremayı ısıtın. Hardalı ilave edip ka rıştırın. Kıyılmış maydanozu ekleyerek çeşni miktarına karar vermek için tadına bakın. Sevdiğiniz acı miktarı na göre tuz ve biber ilavesiyle sos servise hazırdır.



1 Mayıs 2013 Çarşamba

YOĞURTLU ÇAĞLA AŞI/ yerel yemekler

Totalde bir baktım ki İtalyan mutfağından neredeyse hiç çıkmıyorum. Canım keyifli bir değişiklik istemişken bir bahar malzemesini kullanmak iyi olur diye düşündüm. Çağla badem ile yapılan yemekler Gaziantep mut fağında kıştan bahara geçişi tam anlamıyla hissettiriyor. Ben de "yoğurtlu çağla aşı"nda karar kıldım. Gaziantep mutfağında yoğurtlu yemekler ağırlıklıdır. Ya pım şeklide hemen hemen aynıdır. Yuvarlamanın minik topları için uğraşmayacağımız için lezzeti kadar yapım kolaylığı açısından da çok isabetli bir karar oldu diye düşünüyorum.


Malzemeler; 500 gr kuzu kuşbaşı et, 1 kg taze badem çağlası, 1 kutu haşlanmış nohut konservesi, 1 adet kuru soğan ( veya 3-4 dal taze soğan ), 3-4 diş sarımsak, 2 bardak süzme yoğurt, 1 adet yumurta, tereyağı, karabiber, tuz, haspir

Çağlalar iriyse ortadan kesip çekirdek kısmını çıkarın. Küçükse sadece saplarını ayıklayın.Üzerini kapatacak kadar suyla yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün. Eti tereyağında kıyılmış soğan ve sarımsak ile çevirin. Etin rengi dönünce üzerini birkaç parmak geçene dek su ilavesiyle pişirin. Yoğurt ile yumurtayı iyice çırpın. Etin haşlama suyundan alarak sürekli karıştırıp alıştırın. Yoğurtlu karışımı, çağlaları, süzülmüş nohutu ve baharatları ete ekleyerek hep birlikte 2 taşım daha kaynatın. Ocaktan alıp hemen servis yapın. Afiyet olsun. 


ENGİNARLI RİSOTTO/ makarna+pilavlar

Malzemeler; 2 bardak arborio pirinç, 1 adet kuru soğan, 3 adet orta boy enginar, 1,5+1/2 adet limon suyu, 1 bardak beyaz şarap, tuz, karabiber, su, tereyağı, zeytinyağı, 1 adet limon kabuğu rendesi, parmesan peyniri

Yıkanmış, yapraklı enginarları dörde bölerek temizleyin. İçine tuz ve 1,5 adet limon suyu konmuş su dolu bir kapta enginarları 15 dakika bekletip süzün Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine enginar dilimlerini dizip üzerle rine tuz, karabiber, zeytinyağı gezdirerek  200 derecede, 15 dakika fırın ızgarasında pişirin. Kıyılmış soğanı biraz zeytinyağı ilavesiyle kavurun. Pirinci ilave edip kavurmaya devam edin. Yarım limon suyu ve şarabı ekle yip alkolün uçmasını bekleyin. Çeşnilendirin. Enginarları ilave edip azar azar su ekleyerek pilavı karıştırın. Su yu pirince yedirip pilav yumuşadığında içine tereyağı, limon kabuğu rendesi ve parmesan peyniri koyarak son  bir kez karıştırın. Sıcak olarak servis edin.