30 Haziran 2013 Pazar

CİĞER TABLAMA/ et yemekleri

Ciğer tablama ya da "taplama" Bitlis'e özgü yerel bir yemek. Aslında kuzu ciğeri ( ve yüreği karışık) ile yapılıyorsa da ben tavuk ciğerinden yapmayı tercih ettim.

Malzemeler; 300 gr tavuk ciğeri, 1 adet kuru soğan, yarım demet maydanoz, 2 bardak köftelik bulgur, tuz, karabiber, pul biber, varsa kuru reyhan, servis için eritilmiş biberli tere yağ ve sarımsaklı yoğurt


Tavuk ciğer, soğan ve maydanozu rondodan geçirin. Bir karıştırma kabına alıp içine önceden yıkadığı nız, süzdüğünüz ve sıcak su ile şişirdiğiniz ince bulguru ekleyip baharatlarını katın. Karışımı 10 daki ka yoğurup köfte şekli verin. Kaynattığınız tuzlu suda köfteler haşlanıp su üstüne çıkana dek pişirin. Süzerek servis tabağına aldığınız köfteleri üzerine tereyağı gezdirip sarımsaklı yoğurt ilavesiyle ser vis edin.

27 Haziran 2013 Perşembe

HAVUÇ MÜCVERİ/ sebze yemekleri

Bu kez bildiğimiz ve çokça yaptığımız mücveri bol yağda kızartmadan daha midevi ve hafif yapmayı denedim. Her şeyden mücver yapılabildiği için de havucu seçtim.

Malzemeler; Yaklaşık 100 gr un, 5 adet havuç, yarım demet maydanoz, 2 adet biber, yarımşar demet taze soğan, nane ve dereotu, 2 adet yumurta, 1 şişe maden suyu, tuz, kimyon, zerdeçal, kişniş, bitkisel yağ

  
Havuç, maydanoz, nane, dereotu, biber ve taze soğanları robottan geçirin. Unu, çırpılmış yumurtayı, maden suyunu ve baharatları ekleyip karıştırın. Un miktarını yoğunluk kıvamına göre ayarlayın. Kızdırıp çok az yağ koyduğunuz teflon tavaya kaşıkla yerleştirdiği niz mücverlerin her iki tarafını da kızartın. Her etapta biten yağı yenileyip kızartma işlemini tamam layınca yemeğiniz servise hazırdır.

18 Haziran 2013 Salı

KAYISILI YOĞURT TATLISI/ tatlılar

Çocukken bahçemizden çok kayısı yedim. Şimdi üretilen kayısılarda o lezzeti hiç bulamıyorum. Kayı sıyı da sevdiğim için tatlının içinde tüketmeyi denedim ki az sevdiğim meyvelerde ( örneğin armutta) aynı yöntemi kullanırım. Yani bu demek oluyor ki istediğiniz meyveyi kullanın!

Malzemeler; 6-8 adet kayısı, 2 bardak yoğurt, 1 çay bardağı marmelat, (tercihen kayısı, ama yoksa ne mevzubahis) 3 kaşık şeker, 1 paket yulaflı bisküvi, 1 kaşık tereyağı

Yoğurt, marmelat ve şekeri çırpın. Kayısıları küp doğrayın. Bisküvileri yumuşamış tereyağı ile rondo dan geçirin. Kuplara- veya kaselere- önce yoğurtlu karışımı, sonra kayısıları, en üste de bisküvili karı şımı yerleştirin. Kalan meyvelerle kupları süsleyip soğutarak servis edin.

PATLICAN GRATİNE/ sebze yemekleri


Malzemeler; 4-5 adet patlıcan, 3-4 dilim bayat ekmek, 1 demet taze soğan, 2-3 diş sarımsak, 2-3 adet domates, 200 gr kaşar peyniri rendesi, 2 kaşık dolmalık fıstık, tuz, karabiber, zeytinyağı

Patlıcanları kabuğuyla yarım santim kalınlığında halka kesin. Tuzlu suda 15 dakika bekletin. Küp do mates, kıyılmış taze soğan ve sarımsakları çeşnilendirip yağda soteleyin. Ekmeği blender'dan geçirip kaşar peyniri rendesi ile karıştırın. Patlıcan dilimlerini kurulayın. Fırın kabına bir kat patlıcan, bir kat sebze karışımı, bir kat ekmek +kaşar karışımından olmak üzere tüm malzeme bitene dek dizin. En üste dolmalık fıstıkları serpiştirip zeytinyağı gezdirin. 180 derecelik fırında patlıcanlar yumuşayınca ya kadar pişirin. Afiyet olsun.

15 Haziran 2013 Cumartesi

ÇİKOLATALI PUDİNG/ tatlılar

Malzemeler; 1 fincan (neskafe fincan boyutu) un, 1 fincandan bir parmak az pudra şekeri, 4 kaşık kakao,1 fincan süt, 2 adet yumurta, 85 gr tereyağı, bir tutam tuz, 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya, üzeri için 2'şer kaşık kakao ve toz şeker karışımı


Bir kaseye un, pudra şekeri, kakao, tuz, vanilya ve kabartma tozunu eleyip karıştırın. Eritilip soğutulmuş tereyağını, süt ve yumurtaları ekleyip puding karışımını çırpın. Karışımı 6 adet puding kabına paylaştırın. Üzerlerine kakao+şeker karışımını paylaştırıp önceden 180 derecede ısıtılmış fı rında 25 dakika pişirin.

KIRMIZI BİBERLİ PATATES PÜRESİ/ sebze yemekleri

Her ana yemek yanında nişastalı bir yollukçu ister. Ben de kaburganın yanına patates püresi hazırla mayı düşündüm. Genelde patates püresine kaşar peyniri eklenir ya, ben daha hafif bir tat yakalamak istedim. Şimdiki tarif te "kitchen 24"deki tek Türk şefimiz Gabrielle Sponza'dan.


Malzemeler; 6 adet taze patates, 6 adet kırmızı biber, yarım demet taze soğan, süt, krema, tuz, karabiber, tereyağı


Patatesleri soyup küp kesin ve haşlayın. Kırmızı biberleri közleyin. Zarlarını ve çekirdeklerini temiz leyip çok küçük doğrayın. Ama rondodan geçirmeyin ki pürenin içinde kaybolmasın. Taze soğanları kıyın. Biberleri süzgeçte dinlendirin. Püreyi sulandırmasını önleyecektir. Patatesleri ezici ile püre haline getirip 100 gr kadar krema ile karıştırın. Tencereyi ateşe alıp süt, tereyağı, tuz ve karabiber ila vesi ile püreyi özdeşleştirin. Taze soğan ve kırmızı biberleri ekleyip 2-3 dakika daha karıştırın. Ser vise hazırdır, afiyet olsun.

KAPLAMALI KUZU KABURGA/ et yemekleri

Hem çok pratik, hem lezzetli, hem de sunumu gösterişli bir ana yemek istiyorsanız deneyin derim. Tabii kaplamasında da başka malzemeler kullanıp (mesela diğer otlar, mantar, biber gibi) değişik tat lar yakalayabilirsiniz, afiyet olsun.

Malzemeler; 750 gr kuzu kaburga, (kasabınıza 3-4 kalemli olacak şekilde kestirin) 3-4 dilim ekmek içi, yarım demet maydanoz, 1 adet limon kabuğu rendesi, 3 diş sarımsak, hardal, zeytinyağı, tuz, kara biber

Kaburga parçalarını zeytinyağı, tuz ve karabiber çeşnilendirip kızgın tavada her iki taraflarını mühür leyin. Ekmek içi, sarımsak, limon kabuğu, maydanoz, tuz, biber ve birkaç damla zeytinyağını rondo dan geçirip kaplamayı hazırlayın. Etlerin her iki tarafına hardal sürün. Kaplamayı kaşıkla hardalın ü zerine kaşıkla yapıştırıp kaburgaları fırın tepsisine dizin. 180 derecelik fırında 30 dakika pişirin.

13 Haziran 2013 Perşembe

KİNOALI TABULE/ salatalar+ zy.yemekler

Kinoa yedi bin yıllık bir tahıl. Çok yararlı ve içerdiği yağ oranı çok düşük. Ben de bulgur yerine ki noa kullanarak bir Lübnan salatası olan tabule yapmaya karar verdim. Tabule bizim kısır'a benzer bir lezzet. Kinoayı da bulgur gibi bir ölçeğe iki ölçek su ile haşlayıp hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler; 1 çay bardağı haşlanmış kinoa, 1 demet roka, 1 adet marul, yarım demet taze soğan, ya rım demet maydanoz, yarım demet nane, 10-12 adet çeri domates, bir avuç kırık ceviz, tuz, zeytin yağı, nar ekşisi, yarım limonun suyu

Bütün salata malzemelerini doğrayarak haşladığınız kinoa ile karıştırın. Tuz, yağ, nar ekşisi ve li mon suyu ile hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirip ceviz ile süsleyin.

MOLE SOSLU TAVUK/ et yemekleri


Mole; Meksika mutfağından acı bir sos. Ağırlıklı olarak et yemekleri ile tüketilen, bitter çikolatalı mo leyi acıyı aşırı sevmesem de tat duygumu geliştireceği için denemeye karar verdim. "Acı" fenomeninden dolayı tarife 3-4 kesme şeker de ekledim doğrusu. Sonuçta da haklı çıktığım çok değişik ve lezzetli bir yemek geldi sof
raya. (Siz sunumun zavallığına bakmayın, acı seviyorsanız mutlak deneyin)

Malzemeler; 2 adet tavuk göğsü, 2 adet patates, 2 adet havuç, 2 adet kereviz sapı, isteğe göre tavuk suyu tableti.  Mole sosu/ 1 adet çili biberi, (eğer yoksa bizim acı kuru biberleri de ıslatıp yumuşatarak kullanabilirsiniz) 1 adet acı sivri biber, 2-3 diş sarımsak, 3-4 dal taze soğan, 1 kaşık fıstık ezmesi, (is teğe göre) 1/3 adet muz, (sosu pürüzsüz hale getiriyor) su, limon suyu, tarçın, yenibahar, susam, 40 gr bitter çikolata, (%70) 1 kaşık kakao

Tavuk etini sebzeleri doğradığınız suda buğulama pişirin ve süzün. Biberleri, sarımsağı, taze soğanı,muzu kabaca doğrayıp blender'a koyun. Limon suyu, baharatlar, fıstık ezmesi ve su ekleyip tüm malzemeler özdeşleşene dek çekin. Sosu bir tavaya alıp pişirerek çektirin ve koyulaşmasını sağlayın. Sos sıcakken çukulata ve kakaoyu katıp karıştırarak  sosun içinde eritin. Moleyi dilimlediğiniz t avuk eti ile birlikte servis edin.

9 Haziran 2013 Pazar

GİRİT PİLAVI/ makarnalar+pilavlar

Ana malzemesi arpa şehriye olan Girit pilavı aslında deniz ürünlü yapılan bir pilav. Kalamar, karides, ahtapot veya balık kullanabiliyorsunuz. Ancak deniz ürünüm olmayınca bu çok otlu ve ferah lezzet ten vazgeçmek istemedim, duyurulur.

Malzemeler; 1,5 bardak arpa şehriye, yarımşar demet taze soğan, nane, maydanoz ve dereotu, 1 adet kuru soğan, tuz, karabiber, şeker, köri, yenibahar, su, zeytinyağı

Tenceredeki yağda önce kıydığınız soğanı sarartın. Ardından arpa şehriyeyi ekleyip rengi dönene dek  kavurun. Doğradığınız taze soğanın yeşil kısımlarını, kıydığınız nane ve maydanozu ekleyip suyunu verin. ( eğer deniz mahsulü ekleyecekseniz bu aşamada katın)  Pilavın pişmesine 5 dakika kala baharatlarını ve kıyılmış dereotunu ekleyin.

4 Haziran 2013 Salı

MADIMAK SALATASI/ salatalar+zy. yemekler

 

 
           
Madımak Salatası
 
Hafta sonu Karabük-Yenice ormanında dendroloji gezisine katıldım. Topladığım 2 avuç Madı maktan nefis bir salata yaptım. Tarife ne hacet. Kaynar suda 1-2 dakika haşladıktan sonra soğuk sudan geçirdim. Zeytinyağı, limon suyu, tuz ilavesinden sonra doğradığım sarımsak, soğan ve do matesi katarak karıştırdım. Bulursanız tavsiye ederim. 

                                

STRATA/ sebze yemekleri

Strata, meali kat kat, katmanlı demek olan bir İtalyan fakir spesiyalitesi. Pizza gibi içine ne koyarsan o oluyor. Bizim Tirit gibi bayat ekmeklerin değerlendirildiği lezzetli, basit ve ucuz bir yemek. Ayrıca hep beraber internet başında ve meydanlarda olduğumuz bu günler için biçilmiş kaftan. Ben içine jambon koydum ama vejetaryen iseniz malzemelerden onu çıkarıp mantar, kabak gibi başka sebze leri ekleyebilirsiniz. Anlayacağınız aslında "evde ne varsa" yemeği.


Malzemeler; 1 somun ekmek, 7 adet yumurta, 3 bardak süt, 1 avuç kuru domates, yarım demet taze soğan, 250 gr taze kaşar peyniri rendesi (rendelemeye uygun başka peynir de olur), 300 gr jambon, 2-3 sap taze kekik, 1 kaşık hardal, tuz, karabiber, pul biber


Yumurtaları iyice çırpıp sütü, hardalı ve baharatları katarak tekrar karıştırın. Ekmeği küp doğrayın. Kuru domatesleri sıcak suda ıslatıp süzün ve ince doğrayın. Taze soğanları ve jambonu kıyın. Eviniz de başka malzeme varsa onları da hazırlayın. Fırın kabınıza önce bir kat küp ekmek dizip malzemele rin yarısını üstüne yerleştirin. Taze kekik serpin, tabii yoksa kurusu da olur. İkinci ekmek katmanını yerleştirip sıkıştırın. Kalan malzemeleri en üste peynir gelecek şekilde yerleştirin. Tekrar sıkıştırıp en üste sosu dökün. Kabı streçle sarıp en az bir gece buzdolabında dinlendirin. Böylece tüm malzeme sosu içine çekecektir. Fırında üstü nar gibi kızarana dek pişirin. Afiyet olsun.