28 Temmuz 2013 Pazar

KOLAY VİŞNE REÇELİ/ tatlılar

Bu tarif Dadya Sitesinden komşumuz Asuman teyze (Asuman Sarıoğlu) ye ait olup Aylan abla bizzat kendi elleriyle bizim için yapmıştır. Kıvamı koyu, tanesi bol ve çok kolay bu reçeli afiyetle yiyeceksi niz.

Malzemeler; 1 kilo vişne, 1300 gr toz şeker, 1 çay kaşığı limon tuzu

 
Saplarını ayıkladığınız vişneleri yıkayıp iyice süzdürün. Çekirdeklerini ayıklayıp pişireceğiniz tence reye alın. Salıverdiği 2-3 kaşık suyunda limon tuzunu eritin. Vişnelerin altını yakıp kaynamaya başla dığında 4 dakika kaynatmaya devam edin. Şekerini ilave edip karıştırın. Kaynamaya başlayınca 7 da kika kaynatın. Limon tuzunu katın. Fokurdayınca 3 dakika daha kaynatın. Eğer köpük oluşmuşsa alıp soğutun. Kavanozlara yerleştirdikten sonra servise hazırdır.

TOPİK/ mezeler

Topik; Ermenilerin Kutsal Doğuş bayramında ve bayram öncesi hazırlığı olan hayvansal besinlerin tü ketilmediği perhiz döneminde yenilen bir perhiz yemeği olmasına rağmen, çok güzel de bir rakı meze si. İstanbul ile birlikte anılan yemek skalasında önemli bir yeri olan bu mezeyi hiç deneyememiş olmanın merakı ile bencileyin yapmaya karar verdim.

Malzemeler; 2 adet patates, 1 bardak haşlanmış nohut, (kabukları soyulmuş) 1 adet kuru soğan, 1/2 çay bardağı dolmalık fıstık ve kuş üzümü, 1'er tatlı kaşığı toz şeker, pul biber, tarçın ve yenibahar, tuz, karabiber, 250 gr tahin, 1 bardak su, 4 adet tülbent (ki ben de yoktu, önerilen diğer metodu kul landım. 20-25 cm.lik streç film parçalarının ortalarına 2-3 delik delin)

Piyazlık doğradığınız soğanı; fıstık, kuş üzümü, tuz ve şeker ilavesiyle bir bardak suda pişirin. 20 da kika sonra diğer baharatları da ekleyip bir taşım daha kaynatın. 1 çay bardağını ayırdığınız tahini ek leyip karıştırın. Patatesleri haşlayıp süzün. Soyup ezdiğiniz patateslere nohutları da ilave ederek pü re haline getirin. Tuz ve ayırdığınız tahini ekleyip karıştırın. Püreyi her bir streç parçasına 2 cm kalın lığında serin. Ortalarına süzdüğünüz soğanlı harçtan koyup streçleri toparlayarak küre haline getirin. Her küreyi iple bağlayıp kaynar suda 15 dakika pişirin. Küreleri soğan harcının suyunda soğutun. Topiklerin streçlerini açıp tarçın ilavesiyle servis edin.
 

MUZ BAZLI DONDURMA/ tatlılar

Aslında çok az malzemeli ve çok basit bu tarif tam dondurma sayılmaz. Sorbe demek daha doğru olursa da muzun pürüzsüz, kremamsı kıvamından dolayı sorbe gibi buzumsu bir yapıya sahip değil. Daha çok dondurmaya benziyor.

  
Malzemeler; 5 adet muz, 100 gr süt veya krema, 2 kaşık bal (diğer uygulamada 2 adet yeşil elma ve  2 kaşık kakao ilavesi var, çilek vs.. katkılarla değişik dondurmalar elde etmek mümkün)

Muzları soyup ince dilimleyerek üst üste bindirmeden tek kat dizdiğiniz kabı buzlukta 2 saat dondu run. Buz kırma özelliği olan bir rondodan muzları geçirin. Diğer malzemeleri ekleyip bir kez daha karıştırın. Dondurma kabına yerleştirip tekrar buzluğa kaldırın. Yarım saat sonra kaşıkla karıştırıp servise hazır hale getirin. 

KIRMIZI BİBER SALATASI/ salatalar+zy. yemekler

Malzemeler; 6 adet kırmızı biber, 10 adet siyah zeytin, yarım demet fesleğen, kekik, 3 diş sarımsak, kapari, limon suyu, zeytinyağı, tuz

Aslında değişik tarzda bir biber mezesi olan bu salatayı da çok beğeneceksiniz. Biberleri közleyip so yun. Doğrayıp salata kasesine alın. İçine tuzunu aldığınız kaparileri, zeytinleri ve kıydığınız fesleğeni ekleyin. Dövdüğünüz sarımsaklarla harmanlayın. Tuz, kekik, limon suyu ve yağ ilavesiyle salatanızı tamamlayın. Afiyet olsun.

23 Temmuz 2013 Salı

MERCİMEKLİ KABAK/ sebze yemekleri

Malzemeler; 4 adet kabak, 2-3 adet domates, 1 adet kuru soğan, 2-3 diş sarımsak, yarımşar demet taze nane ve dereotu, 1 bardak haşlanmış mercimek, tuz, karabiber, zeytinyağı

Kıyılmış soğan ve sarımsakları zeytinyağında kavurup soyulmuş, küp kesilmiş domatesleri ekleyin. Domates suyunu biraz çekince küp kesilmiş kabakları ekleyin. Tencerenin kapağını kapayarak kısık ateşte kabaklar yumuşayana dek pişirin. Baharatlarını, haşlanmış mercimeği ve kıyılmış nane ile de reotunu ekleyin. Mercimek ısınınca altını kapatıp soğuyunca servis edin.

HALEP KEBABI/ et yemekleri

Temmuz'un ve Datça tatilimizin ikinci tarifi Aydın'dan.. Sevim anneden yadigar kalan ve ailecek sık sık yaptıkları bu yemeği bir yaz akşamı afiyetle yedik. Köfte yerine kuşbaşı et, yağda kızdırılmış pulbi ber yerine de biber salçası gibi değişik varyasyonları olan bu tarifi denemenizi tavsiye ederim.

Malzemeler; 500 gr köftelik kıyma, 1/2 adet kuru soğan, tuz, karabiber, kimyon, 1 adet pide, tereyağı, pul biber, 1 kase sarımsaklı yoğurt


Kıymayı rende soğan ve baharatlar ile iyice yoğurun. Ceviz büyüklüğünde köfte şekli verip üzerine bastırarak yassıltın. Yağsız tavada köfteleri kızartın. Pideyi küp küp kesip tereyağında çevirerek kı zartın. Yağı kızdırıp pul biber ekleyin. Sarımsaklı yoğurdu hazırlayın. Sunum aşamasında kıtır pide leri tabağın altına dizip üzerine köfteleri yerleştirin. Bir kat daha küp pide dizip sarımsaklı yoğurt gezdirin. En üste biberli yağ gezdirerek servise hazır hale getirin. Afiyet olsun.

2 Temmuz 2013 Salı

ÇULLAMA BÖREĞİ/ hamur işleri

Bu Bozcaada yemeği o kadar kolay ki.. Ayrıca çok lezzetli. Tabii temel malzemesi ısırgan otu olma sına rağmen, ben bulamayınca ıspanak ile hazırladım. Eğer bulursanız veya yörenizde çokça yetişiyor sa asıl tarifi tercih edin bence.

Malzemeler; 5 bardak un, 4 bardak su, 2 tatlı kaşığı tuz, 2 demet ıspanak,  2 adet kuru soğan, zeytinyağı

Ispanakları yıkayıp süzün. Soğanı ve ıspanağı ince kıyın. Tuzun yarısı ve zeytinyağı ile sebzeleri ova rak karıştırın. Un, su ve kalan tuzu geniş bir kapta çırpın. Fırın tepsinizi unlayıp yağlayın. Cıvık hamurun 3/4 ünü tepsiye dökün. Üzerine sebze karışımını döşeyin. En üste kalan hamuru mozaik de seni şeklinde gezdirin. 180 derecelik fırında üzeri kızarana dek pişirilen börek servise hazırdır, afiyet olsun.