31 Ekim 2013 Perşembe

MANTARLI BROKOLİ SFORMATO/ sebze yemekleri

Sformato; Fransa mutfağından suflenin  İtalyan versiyonu. Ancak yapısı sufle kadar havadar olmadığı için sön me tehlikesi barındırmıyor. O yüzden yapımı daha pratik ve kolay.

Malzemeler; 300 gr brokoli, 1 dilim kaşar peyniri, 1/2 çay bardağı krema, 3 adet yumurta, karabiber, mus kat, tuz, 1 adet kuru soğan, 400 gr mantar, tereyağ

Brokoliyi buharda pişirip rondodan geçirin. İçine peynir, (ki varsa parmesan kullanın) krema, yumurtaların sarılarını, karabiber ve muskat ekleyip bir kez daha karıştırın. Ayırdıklarınızdan 2 yumurta akını bir fiske tuz ile kar haline gelene dek mikserleyin. Yumurta aklarını brokolili harca ekleyip kaşıkla katlayarak karıştırın. Daha önceden yağladığınız 6 adet servislik fırın kabına karışımı  her kabın ağzında bir parmak boşluk olacak şekilde paylaştırın. Fırın tepsisinin dibine sıcak su koyup içersine fırın kaplarını yerleştirin. Önceden 200 dere cede ısıtılmış fırında sformatoları 40 dakika pişirin.

Kıydığınız soğanı tereyağında sarartıp kabın içine dilimlenmiş mantarları ekleyin. Tuz ve karabiber ilavesi ile mantarlar suyunu salıp çekene dek soteleyin. İsterseniz maydanoz ilavesiyle mantarın lezzetini katlayabilirsiniz. Servis tabağına önce mantarları, ardından kalıptan ters çıkarıp çevirdiğiniz sformatoları yerleştirin. Üstüne çır pılmış yoğurt dökerek servis edebilirsiniz.

Sos olarak peynir sosu da kullanabilirsiniz. Muhtemeldir ki daha da lezzetli olacaktır. Peynir sosu için 200 ml süt ve 2 kaşık unu bir kaserolada karıştırın. Ateşe alıp kaynama noktasına gelene dek karıştırın. 3-4 dilim eriyebilen cins bir peynir ekleyerek devam edin. Peynir eriyince çırpılmış 1 adet yumurta sarısı, tuz ve karabi ber ile son kez bir taşım kaynatın. Afiyet olsun.  


19 Ekim 2013 Cumartesi

CEVİZ KAPLI BALIK/ et yemekleri

Malzemeler; 4 adet balık filetosu ( fırında pişirmeye uygun levrek, çipura, grida,
bakalorya gibi), 2 adet mandalina, 2 shot bardağı rakı, 1 bardak iri çekilmiş ceviz içi, 1 demet maydanoz ve dereotu, har dal, zeytinyağı, tuz, karabiber, süsleme için roka

Balık filetolarını yıkayıp süzgece alın. Derin bir kapta rakı, mandalina suyu, tuz, karabiber ve zeytin yağını karıştırın. Filetoları bu karışımda 15-20 dakika marine edin. Filetoları yağlı kağıt serili fırın tepsisine sıralayıp üzerlerine bolca hardal sürün. Dereotu ve maydanozu kıyıp biraz zeytinyağı ve cevizle karıştırarak balıkların üzerini bu karışımla kaplayın. Balıklarınızı 200 derece fı rında 15dakika pişirdikten sonra ızgara bölümüne alıp 2-3 dakika daha pişirerek yanında roka ile ser vis edin.

12 Ekim 2013 Cumartesi

TEMPURA "KARNABAHAR"/ sebze yemekleri

Tempura, Japon mutfağından kızartma tekniği. Ancak kızartma deyip geçmeyin, yağda kızarmasına rağmen yağlı lezzet içermeyen hafif ve taze sonuçlar alıyorsunuz. Sebze ve deniz ürünlerini bilindiği gibi hamura batırıp kızartıyorsanız da tarifin her aşamasındaki teknikler  kızartmanızı nefis bir lezze te dönüştürüyor. İlk püf noktası hamura koyduğunuz her malzeme ve kızartılacak ürün buz gibi olma lı. ( tercihen buzlukta bekletilmeli) İkinci püf noktası kızartma hamurunu hazırlarken iyice çırpmama nız gerekmesi. Malzemelerin buz gibi olması, kızartma esnasında çok sıcak ile çok soğuğun bir araya gelmesi; malzemenin yağ emmesini önlerken, un topaklarını çok iyi çırpmamak pişen hamuru puf puf  yapıyor. Aşağıda klasik tarifi verdim ama; su+ karbonat yerine soda da kullanılıyor, ben o hamur karı şımını denedim.

Malzemeler; 1/2 bardak soğuk mısır unu, 1/2 bardak soğuk un, 1 adet soğuk yumurta, 1 bardak buzlu su, 1/2 çay kaşığı karbonat, 1 çay kaşığı tuz
Örnekte  al dente haşlanmış karnabahar çiçekleri ama herhangi bir sebze ( mesela kalamar kullanacaksanız bir gece süt dolu kasede bekletin) buzlukta soğutun ve kızartmadan önce kurulayın. bitkisel yağ, 1/2 bardak soğuk un

Tempura'nın en önemli özelliği çok hızlı hazırlanması, sıcak-soğuk dengesinin iyi kurulması. Derin tavada 5 cm kalınlığında doldurduğunuz yağı 180 dereceye dek kızdırın. Attığınız hamur topağı yarı sına dek batıp çıkıyorsa yağ iyi kızmış demektir. Hamur karışımını kabaca karıştırıp buz dolu bir kasenin içine alarak malzemeyi önce una, sonra hamur karışımına bulayıp hemen kızgın yağa atın. Nar gibi kızardığında servise hazırdır, afiyet olsun.

İNCİR GÜZELLEMESİ/ tatlılar

Aslında çok bilindik ve çok basit bir tariftir ama biz incirin yaşını doğrudan yemeyi sevdiğimiz için hafif tatlı olarak veya içki mezesi olarak makbul bu kombinasyonu pek denemeyiz. Damağımıza yeni bir lezzet katmak için farklı bir isimle ilginizi çekmek istedim. Sunumda nane yaprağı ile süsleme yaparsanız daha da güzel olacak..

Malzemeler; 8 adet olgun incir, 100 gr keçi peyniri, 8 adet ceviz, bal

İncirlerin saplarını alıp aşağı doğru üçte ikisine gelecek kadar artı işareti şeklinde kesin. Her birinin i çine peynir ve cevizi bölüştürün. İncirleri servis tabağına alıp üzerlerine bal dökerek sunun.

8 Ekim 2013 Salı

MANDALİNA PELTESİ/ tatlılar

Sonbahar bu sene çok hızlı geldi. Ben de hala Datça'da olduğum için önüm arkam, sağım solum man dalina dolu.. Ben peltesini yaparken Aydın da reçelini yaptı. Şimdi bu tarifleri sizinle paylaşacağım. Pelte; jöle gibi meyveleri değerlendirmenin bir yolu, hem de çok hafif oluyor. O kadar hoşumuza gitti ki şeftaliden devam edeceğim.

Malzemeler; 2 bardak mandalina suyu, 3 kaşık nişasta, 1/2 bardak toz şeker, 1/2 bardak su

Nişastayı suda çözdürerek pürüzsüz hale getirin. Mandalina suyu, şeker ve nişastalı karışımı küçük bir tencereye alıp karıştırarak yoğunlaşana dek pişirin. Servis kaselerine bölüştürüp (bu ölçüden 3 ka se çıkıyor) soğutun. İsterseniz nane yaprakları ile süsleyip servis edin.

TİRAMİSU/ tatlılar

"Beni yukarı çek, mutlu et" anlamına gelen, hafifliği temsil eden bu spesifik İtalyan tatlısı ülkemizde çok değişik, ama çok yanlış tariflerle uygulanıyor. Ben de "La İtaliana Cucina" dan bir tarifle doğru yönde katkıda bulunmak istedim.

Malzemeler; 100 gr toz şeker, 5 adet yumurta, 400 gr mascarpone peyniri, 3 kaşık kahve likörü, 2 kah ve fincanı espresso, 1 paket kedi dili, süsleme için kakao

Yumurtaların ak ve sarılarını ayırıp iki ayrı kaba alın. Her ikisini şekerin yarısıyla iyice çırpın. Aklar kaptan düşmeyecek kar haline gelsin. Mascarpone peyniri, yumurta sarısı ve yumurta akı karışımları nı kaşıkla birbirine yedirerek karıştırın. Artık kremanız hazır. 2 kahve fincanı espresso hazırlayıp soğutun. Soğuk kahvenin içine likör katıp karıştırın. Kedi dillerini bu sıvıda ıslatıp süzerek yarısını servis kabına dizin. Üzerlerine kremanın yarısını döşeyin. Kedi dillerinin diğer yarısını dizip kalan krema ile kapatın. Tiramisunun üzerine kakao serpin, eğer varsa çukulata rendesi de lezzet ve görsel lik katacaktır. Afiyet olsun.

PEYNİRLİ POĞAÇA/ hamurişleri

Herkesin zulasında bir poğaça tarifi vardır mutlaka.. Bu tarifler de üç aşağı beş yukarı birbirini çağrış tırırken ben niye kendi tarifimi ekliyorum ki? Aydın, kıyır kıyır poğaçamı yerlere göklere koyamadı ğından paylaşayım dedim.

Malzemeler; 2 adet yumurta, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 çay bardağı yoğurt, 1 paket kabartma tozu, 1 tu tam tuz, aldığı kadar un, içi için böreklik peynir ve maydanoz, süslemesi için çörek otu

1 yumurta sarısını poğaçaların üstü için ayırdıktan sonra kalan yumurtalar, sıvı yağ, ( ölçüyü azaltıp 1 kaşık margarin ekleyebilirsiniz) tuz,yoğurt ve kabartma tozunu büyük bir kasede çırpın. Kulak memesi kıvamına gelene dek un ekleyip ele yapışmayacak, homojen hamur elde edene dek yoğurun. Hamur üstü kapalı dinlenirken kıyılmış maydanoz ve ezilmiş beyaz peynir ile iç harcını hazırlayın. Ceviz bü yüklüğünde hamur lokmaları alıp elde yayarak 1 tatlı kaşığı iç koyun ve ikiye katlayarak kapatın. Ka patma kenarlarını parmakla sıkıştırdığınız poğaçaları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizdikten sonra üzerlerine yumurta sarısı sürün. Üzerlerine isteğe göre susam veya çörek otu serpip 180 derecelik fı rında kızarana dek pişirin.

MANDALİNA REÇELİ/ tatlılar

Malzemeler; 1 kg mandalina ( soyulmuş hali ile), 1 kg toz şeker, 1 bardak mandalina suyu, 1/4 adet limon suyu veya 3-4 adet limon tuzu

Dilimlenmiş ( ve bence çekirdekleri varsa alınmış) mandalina ve toz şekeri kat kat reçel tenceresinde dizip üzerine mandalina suyunu dökün. 5 saat dinlendirin. Orta ateşte pişirmeye başlayıp 5 dakika kaynatın. Altını kapatıp 10-15 dakika soğutun. İkinci kez 5 dakika süreli kaynatmada köpüklerini alın. 10 dakika daha dinlendirdikten sonra limon tuzunu ilave edip 5-10 dakika daha kaynatın. Koyu laşınca ateşten alıp soğutun. Ben marmelat kıvamında, koyu reçel sevdiğimden Aydın, son pişirmeyi 10-15 dakika tuttu. Kaynar sudan geçirilip fırında kurutulmuş steril kavanozlara alıp ağzını iyice kapatın. Servise hazırdır, afiyet olsun.