18 Kasım 2013 Pazartesi

YALANCI İMAMBAYILDI/ sebze yemekleri

Zaten ben hakiki imambayıldı, yani patlıcanın kızartılarak uygulanan tarifini hiç yapmam. Çünkü patlıcan kızart ması bana biraz ağır gelir. Bugüne dek annemin yaptığı gibi, tüm malzemeleri çiğden koyarak yaptım, ancak  Aylan ablanın yönteminin çok daha lezzetli olduğunu görünce tarifimi değiştirmek ve sizinle paylaşmak istedim.

Malzemeler; 3 adet patlıcan, 3-4 adet domates, 1-2 adet kuru soğan, 3-4 diş sarımsak, 5 adet sivri biber, tuz yarım demet maydanoz, karabiber, zeytinyağı, yarım limon suyu

Kıydığınız soğan, sarımsak ve biberleri çeşnilendirerek zeytinyağında az kavurun. Küp kesip tuzlu suda acısını çıkararak kuruladığınız patlıcanları ekleyip renkleri dönene dek kavurun. Küçük doğradığınız domatesleri ila ve edin. Tencerenin kapağını kapatıp yemeği kısık ateşte domates suyu ile pişirin. Son 5 dakikada kıydığınız maydanoz ve yarım limon suyunu ilave edin. İmambayıldıyı soğuduktan sonra servis edin. 




PATLICAN PÜRELİ KLÜP SANDVİÇ/ mezeler

Malzemeler; (2 kişilik) püre için/ 2 adet kemer patlıcan, zeytinyağı, yarım limon suyu, su,tuz, kimyon, sumak, kişniş
sandviç için/ 2 adet sandviç ekmeği, 50 gr şarküteri tipi et ( jambon, salam, bacon vs..), 80 gr peynir (çedar, kaşar, dil peyniri, mozarella vs..), hardal, fesleğen, isteğe göre biber, domates, marul

Bu sandviç harika patlıcan püresinin hatrına tasarlanmış olup püreyi yaptıktan sonra istediğiniz değişik malze melerle çok farklı kombinasyonlara ulaşabileceğiniz bir tarif. Patlıcanları ateşte (özellikle) közleyin. Böylece o nefis is kokusu püreye nüfuz edecek. Patlıcanları hafifçe silkeleyip soymadan robota alın. Kıvama gelene dek zeytinyağı ve su ilavesi ile çekin. Tüm baharatlarını ekleyin. En son limon suyu ekleyerek bir kez daha çekin. Sandviç ekmeklerinizi ikiye kesip bir taraflarına patlıcan püresi, diğer taraflarına hardal sürün. Sırayla marul yaprağı, et, peynir ve fesleğen yapraklarını dizip diğer ekmek yarısı ile kapatın. Yanında banmalık patlıcan
püresiyle servis edin, afiyet olsun.



10 Kasım 2013 Pazar

SOĞANLI BÖREK/ hamur işleri

Malzemeler; 12 adet milföy hamuru, 3 adet kuru soğan, 1 bardak kaşar peyniri rendesi, 3-4 parça ançuez, tuz, sirke, toz şeker, zeytinyağı, 1 adet yumurta sarısı

Hep pırasadan börek yapılır da kardeşi soğandan neden olmasın dedim. ( ki evde sadece soğan vardı zaten) Ortaya sonuçta içi yumuşacık, sulu bir börek çıktı.
Soğanları piyazlık doğrayın. Bir tavaya alıp tuz, 1 tatlı kaşığı şeker ve sirke ilavesiyle yağda öldürün. Soğanlar soğuyunca rendelediğiniz kaşar peynirini ve didiklediğiniz ançuezi ilave ederek karıştırın. 10 dakika çözdürdüğünüz milföy hamurlarının ortasına harçtan yerleştirin. Hamurları üçgen biçiminde ikiye katlayıp kenarlarını bastırarak üzerlerine çırptığı  nız yumurta sarısını sürün. 180 derecede ısıtılmış fırında böreklerin üzeri kızarana dek pişirin.


9 Kasım 2013 Cumartesi

SOKA TURŞUSU/ yerel yemekler-(Boşnak)

Bir dergide Soka tarifini görüp merak edince başka tariflerini de arayıp inceledim. Doğrudan kaymak kullanan var, peynir ve krema ile dolgu malzemesini hazırlayan var. Ayrıca sokalık biberden bahsedi liyor. Sonuç itibarı ile Kosova'da yaşamadığımıza göre malzemelerde bazı değişiklik ve yorumlama lar yaptım. Ancak "günahı boynuma" diyemeyeceğim, sonuç çok başarılı oldu.

Malzemeler; Dolmalık yeşil biber, süzme yoğurt, krema, süt, tuz, servis için zeytinyağı + pul biber


Biberlerin çöpünü ve iç damarlarını temizleyip yıkayın. Kuruduktan sonra her birinin içini bir tatlı ka şığı tuz ile ovarak bir kaba dizin. Üzerlerini alüminyum folyo ile sarıp bir gün dinlendirin. Böylece ya  ratılan salamura etkisi ile biberler su salacaktır. Biberleri ters çevirip sularından arındırın, ama sakın  yıkamayın. Eşit miktarda süzme yoğurt ve kremayı çırpıp biberlere doldurun. Sokaları cam bir kavanoza dizin. Üzerlerini kapatacak kadar süt ile doldurun. Kavanozu ağzı hava almayacak şekilde kapatıp 1,5-2 ay boyunca buzdolabında bekletin. Ben servis esnasında zeytinyağı ve pul biber gezdiril mesini tavsiye ediyorsam da Boşnaklar kahvaltıda yanında haşlanmış patates ve simitle yerlermiş, bil ginize..

KALIN KREP/ hamurişleri

Bu tarifi aslında yıllardan beri çeşitli fasılalarla yaptım. Geçenlerde brunch için aklıma geldiğinde bloğumda da paylaşmam gerektiğini düşündüm. Çünkü hem çok lezzetli, hem de krep dendiğine bakmayın; bir tür bazlama. Pişirimi krebe benzeyen bu kolay tarif kahvaltılarınızın baş tacı olabilir.

Malzemeler; 300 gr sulu yoğurt, 1 adet yumurta, tuz, 1 tatlı kaşığı şeker, 1/2 tatlı kaşığı karbonat, 225 gr un, kızartma için tereyağı


Bütün malzemeleri blenderda karıştırın. Teflon kapta her seferinde az yağ kızdırıp kaşıkla tavanın aldığı kadar krep dökün. Kreplerin altı pişince ters çevirip spatula ile ezerek 1-2 dakikada pişirmeyi tamamlayın. Afiyet ol sun.

DOMATESLİ ÇILBIR/ sebze yemekleri


Bir sabah, canım hem domates, hem de yumurta yemek istediğinde yarattığım bir tarif bu. Pratik bir yemek olan çılbırın yapılışındaki püf noktası suda yumurta sarılarını patlatmadan kıvamında haşlamaktır. Bu yöntemin diğer adı "poşe etmek". Bu yüzden yumurtaları teker teker kaseye kırıp suya olduğunca yakın bırakmak gere kir. Parçalanmamaları içinde yumurtaları katarken kaynayan suyun altını kısın. Çılbırda suya eklenen sirkenin de yumurtanın dağılmamasına katkısı vardır. Tabii ben kahvaltıda tükettiğim için pul biberli yağ ve sarımsaklı yoğurt eklemesi yapmadım. Ama bir başka öğünde niye olmasın?


Malzemeler; ( 1 kişilik ) 2 adet domates, 1 adet yumurta, zeytinyağı, 1 kaşık sirke, 1 tatlı kaşığı salça, tuz


Rendelediğiniz domatesleri salça, sirke ve yağ ilavesiyle bir tavaya koyup salça kavrulup domatesler yarı pişe ne dek  bırakın. Sıvı karışımın derinliği yumurtanın kalınlığını geçmeli. Kaseye kırdığınız yumurtayı ortasına bı rakın, tuz ekin. 3-4 dakika pişirin ki hem yumurta kıvamında olsun, hem de domates iyice pişsin. Çılbır servi se hazırdır, afiyet olsun.