Google+ Followers

29 Aralık 2013 Pazar

MİNESTRONE/ çorbalar

Minestrone koyu kıvamlı, ünlü İtalyan sebze çorbası olup çorbadan ziyade sulu yemeğe benzer. İçin de yok yoktur. Mevsimlere göre ve ev haline göre içindeki sebzeler değişebilir, içine makarna yerine arpa şehriye, pirinç veya fasulye konabilir. Örneğin; kabak, patates, pırasa veya şalgam da kullanılabilir. Genelde çoğu yörede ilk kavurmada bacon türü bir et eklendiği gibi en önemli iki özelliğinden biri et suyu veya tavuk suyu kullanılması (ben bulyon kullandım), diğeri üzerinde parmesan peyniri rendesi ile servis edilmesidir.

Malzemeler; 7-8 bardak et veya tavuk suyu, 1 adet havuç, (Aydın pişmiş havuç sevmediği için 1 di lim bal kabağı kullandım) 3 adet kereviz sapı, 1 adet kuru soğan, 3-4 diş sarımsak, 1 parmak zence fil, 1 adet domates, 1 kaşık salça, 1 kase haşlanmış bezelye, 1-2 kase kıyılmış lahana, 1 kase küçük formlu makarna, tuz, karabiber, kimyon, tereyağı ve zeytinyağ, yarım demet maydanoz ve fesleğen

 
Çorba tenceresine yağları alıp küp doğradığınız soğan, havuç, kereviz sapı ve çenttiğiniz sarımsakları ekleyerek renkleri değişene dek kavurun. Bu esnada kullanacağınız tüm sebzeleri küp küp kesip hazır layın. Salçayı ekleyip öldürün. Domates ve zencefil rendesi ilavesiyle 5 dakika daha kavurun. Suyunu ve kıyılmış lahanayı ekleyin. Baharatla çeşnilendirip lahana sönüşene dek pişirin. En son makarna, be zelye ve kıyılmış otları ilave edip 10-15 dakika daha pişirin.

PORTAKALLI SALSA/ salatalar+ zy. yemekler

İlk "salsa" denemem çok başarılı ve lezzetli olunca niye kendim bir tarif yaratmayayım dedim ve bence çok da iyi yaptım. Ancak deneme mutfağı ürünü olduğu için yaratım sadece iki kişilik olmuş. Yaparken ölçüleri arttırmanız gerekiyor. Ferah ve rahatlatıcı tadları seviyorsanız deneyin derim, sonuçta içinde bulunması zor malzemeler yok.

Malzemeler; 1 adet portakal, 2-3 kaşık gebere, 1 adet kereviz sapı, 1 kaşık bal, tuz, yarım limon su yu, 3-5 dal maydanoz ve dereotu, zeytinyağı

Portakal dilimlerini zarlarından ayırarak gebere (kapari), küp kesilmiş kereviz sapı ve kıyılmış otlar la birlikte bir kaseye alıp harmanlayın. Bal, limon suyu, tuz ve yağ ilavesiyle tekrar karıştırarak ser vis edin.

FESLEĞEN SOSLU RAHİBE KÖFTESİ/ yerel yemekler

Rahibe (ya da rahip) köftesi Antakya'ya özgü yerel bir bulgur yemeği. Antakya ve civarında ıspanaklı veya salçalı soslu çeşitlemeleriyle sunuluyor. Ben de çok sevdiğim fesleğen ile değişik bir boyut katmak istedim.


Malzemeler; 200 gr ince bulgur, 1 kaşık salça, 30 gr galeta unu, 30 gr irmik, 1 adet yumurta, tuz, su, zeytin yağı, 2-3 diş sarımsak
sos/ 1 demet fesleğen, 1-2 kaşık krema, su, yarım fincan kaşar peyniri rendesi

Bulguru 1 çay bardağı kaynar su ekleyip demlendirin. İçine salça, galeta unu, irmik ve yumurtayı ( yumurta ye rine 50 gr kıyma veya haşlanmış 1 adet patates kullanabilirsiniz) katın. Karışımı kurudukça su ekleyerek 15 dakika yoğurun. İyice özdeşleşince elinizi ıslatarak ceviz büyüklüğünde parçalar yuvarlayıp topun ortasına bas tırın. Tuzlu kaynar suda köfteler su üstüne çıkana dek haşlayın. Süzgeçle ayırdığınız köfteleri tuz, kıyılmış sa rımsak ve yağ ile soteleyin. Fesleğen yapraklarını tuz, krema ve 2 kaşık su ile blender'dan geçirip rende kaşar ve su ilavesiyle ateşte sos haline gelene dek pişirin. Rahibe köftelerinizi bu alışılmadık sosla servis ettiğinizde tadına doyamayacaksınız.
 

26 Aralık 2013 Perşembe

BALKABAK MÜCVERİ/ sebze yemekleri

Yine Roma'dan yerel bir lezzet. Bizim mutfağımızda kullanımı genelde tatlıyla sınırlı kalan güzelim  balkabağı İtalya'da kışın vazgeçilmez sebzelerinden. Söz konusu tarif te çok basit, hafif, besleyici ve kalori fakiri bir yemek.

 
Balkabağı dilimlerini tuzlayın. Bir saat kadar dinlendirip sebzeyi fazla sularından arındırın. Çok ince kestikten sonra zeytinyağı, tuz, karabiber, biberiye ve dövülmüş sarımsak karışımını dilimlerin üze rine fırça ile sürün. Dilimleri una bulayıp hafif  zeytin yağlanmış fırın kağıdı üzerine mücver gibi yer leştirin. 180 derecede ısıtılmış fırında ön pişirim yaptıktan sonra ızgarayı açıp çıtır çıtır olana dek pişirin. Afiyet olsun.

NARLI SALSA/ salatalar+zy. yemekler

"Kavun değil ki dibini koklayasın" türünden bir sürü meyve, sebze vardır. Nar da bunlardan biri. Eğer narınız ekşi çıktı ise yapabileceğiniz bol sulu ve lezzetli bir Meksika usulü salatayı sizinle paylaşmak istedim.

Malzemeler; 1 adet nar, 1 adet domates, 2 adet salatalık, 1/2 adet kırmızı soğan veya 3-4 dal taze so ğan, 1 adet çili biber, 1 adet biber, toz şeker, zeytinyağı, limon suyu, tuz

Narı ayıklayıp tanelerini bir salata kasesine alın. Salsada malzemeleri küçük doğramalısınız. Domates ve salatalıkların çekirdeklerini çıkartıp minik minik doğrayın. Soğan ve biberleri de kıyın. tüm malze meleri kasede harmanladıktan sonra ekşi-acı- tatlı dengenize göre şeker, tuz ve limon suyunu ekleyin. Salsanız üzerine zeytinyağı gezdirdikten sonra servise hazırdır, afiyet olsun.


23 Aralık 2013 Pazartesi

PROVENCE USULÜ KARNABAHAR GRATEN/ sebze yemekleri

Graten; bir yiyeceğin fırında üzeri kahverengi olana dek kızartılarak pişirilmesi yöntemi olup genellik le et veya sebzeli ana maddenin eriyen bir peynir çeşidi ve beşamel sos ile kaplanması ile yapılır. Bu gün pek denenmeyen ekmek kırıntılı yöntemi (yani Fransa'nın Provence bölgesine ait) karnabahar ile denedim. Sebze olarak enginar, brokkoli veya balkabağının da bu tarife yakışacağına inanıyorum

Malzemeler; 1 adet küçük boy karnabahar, 1,5 bardak bayat ekmek kırıntısı, (Galeta unu da kullanabi lirsiniz) 1 bardak kaşar peyniri rendesi, (veya yağlı beyaz peynir, parmesan..) 1 adet limon suyu, 2-3 diş sarımsak, tuz, karabiber, kuru kekik, yarım demet maydanoz, 3 kaşık tereyağı, isteğe göre limon kabuğu rendesi


Karnabaharı çiçeklerine ayırıp tuzlu kaynar suda" al dente" haşlayın.  Süzüp fırın kabına dizin. Ek mek kırıntısı, peynir rendesi, kıyılmış sarımsak ve maydanoz, baharatlar, limon suyu ve yağı bir kap ta elinizle yoğurun. Sebzelerin üzerine harcı düzelterek yayın. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında  25-30 dakika üzeri nar gibi kızarana dek pişirin.

19 Aralık 2013 Perşembe

LAVANTALI KOKTEYL/ içecekler

Malzemeler; 1 fincan su, 1 fincan toz şeker, 1 adet limon kabuğu rendesi, vanilya, 2-3 tutam kuru lavanta, (veya 5 sap lavanta) 1 şişe kırmızı şarap, 2-3 şişe maden suyu veya soda, bol buz

Su ve şekeri bir kaserolada kaynatın. Şerbetin içine vanilya (varsa vanilya çubuğu), lavanta ve limon kabuğu rendesi ekleyip 10 dakika daha kaynatın. Süzüp bir sürahiye alın ve soğutun. İçine şarap ve soda ilave edip iyice çalkalayın. Bol buz ekleyip servis edin.



MEYVELİ MUFFİN/ tatlılar

Bu tarifin en önemli özelliği tek bir kasede hazırlanma kolaylığı. Ben yaban mersini ve kaki (Trabzon hurması) kullandım. Ama kırmızı meyveler, mango ve muz da kullanabilirsiniz.

Malzemeler; 2,5 bardak un, 1 bardak pudra şekeri, kabartma tozu, vanilya,1 adet yumurta, 1/2 bardak sıvıyağ, 1/2 bardak süt, 200 gr yaban mersini, 1 adet kaki

Un, pudra şekeri, kabartma tozu ve vanilyayı büyük bir kasede karıştırın. Karışımın ortasını açıp sıvı malzemeleri/ yumurta, yağ ve sütü ekleyin. Ortadan karıştırarak sıvı ve katı malzemeyi bir araya geti rip hamur haline getirin. Meyveleri ekleyerek tekrar karıştırın. Karışımı yağladığınız muffin kap veya kalıplarına yerleştirin. Önceden 180 derecede ısıttığınız fırında 30-35 dakika pişirin.


FIRINDA GREYFURT/ tatlılar

Benim gibi acı tadı yüzünden greyfurt yiyemiyorsanız bu basit öneriyi denemeniz tavsiye edilir. Her bir yarım geyfurt için 2 tatlı kaşığı esmer şeker, 1/2 çay kaşığı tarçın ve 1/4 çay kaşığı zence fili karıştırın. Yarım greyfurtları bir kaşık veya kör bıçakla zarlarının arasından dilimlerine kanırtın. Hepsini fırın tepsisine yerleştirip hazırladığınız toz karışımı üzerlerine serpin. 180 derecelik fırında meyvelerin üzeri karamelleşene dek pişirin.


ELMALI ÇAY / içecekler

Malzemeler; 2 lt. su, 400 gr toz şeker, 1 kg elma, 1 adet tarçın çubuğu, bir tutam karanfil, 1/2 çay kaşığı muskat rendesi, servis için limon dilimleri

Bir tencerede suyu ve şekeri şeker eriyene dek karıştırın. Şerbet kıvamı alana dek kaynatın. Soyduğunuz el maları rendeleyin. Elma rendesini şerbete ilave edin. Üzerine baharatları ekleyip karıştırın. Şerbet yarı yarıya azalınca süzerek bir başka kaba veya sürahiye alın. Sıcak içmek istiyorsanız ısıtabilir, soğuk içmek için sürahi yi buzdolabına kaldırıp soğutabilirsiniz. Servis esnasında bardağınıza dörtte bir limon sıkın ve limon dilimi ile
birkaç küp buz ekleyin. Afiyet olsun.

14 Aralık 2013 Cumartesi

ÇİKOLATALI "S" BİSKÜVİLER/ tatlılar

Rudolph Van Veen'in 24 Kitchen 'da verdiği bu tarif, İsviçreye özgü bir spesiyal tatlı. Aslında bisküviden daha çok bir çeşit beze. Rudolph'un önerileri tırtıklı uçlu sıkma torbası kullanmak ve ocağın kapanmaması için kapak la gövde arasına tahta kaşık sıkıştırmaktı. İlk önerisini malzemesizlikten, ikincisini de unutkanlıktan gerçekleşti remedim. Yinede dışı kıtır, içi yumuşak nefis "S" lerim oldu. Neme lazım, sizleri tarife tamamen uymak konu sunda bilgilendirmek benim görevim.

Malzemeler; 3 adet yumurta akı, 210 gr toz şeker, 60 ml su, 100 gr bitter çukulata

Fırınınızı 170 derecede ısıtın. Yumurta aklarına 70 gr şeker ilave edip kar haline gelene dek çırpın. Kalan 140 gr şekeri 60 ml suya ekleyip karıştırın. Üzeri göz göz olana dek kaynatıp kaynatmaya 2 dakika daha devam e din. Blender'ın bir ucundan şerbeti aklara azar azar ekleyip diğer köşede çırpmaya devam edin. (Sıcak şerbet blender'ın karıştırma aparatlarına değmesin) Akları karışım  soğuyuncaya dek çırpmaya devam edin. Küçük kırdığınız çukulata parçalarını benmari usulünce eritin. En son erimiş çukulatayı da aklı karışımla karıştırıp sık ma torbasına doldurun. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine bisküvi içeriğini "S" biçiminde sıkın ve fırında 15 da
kika pişirin. Yanına da mutlak bir çeşit kahve yapın, harika oluyor.

FIRINDA KIZARMIŞ TAVUK İNCİK/ et yemekleri

Malzemeler; 4 adet tavuk incik baget, 2 adet yumurta, 1 adet kuru soğan, 2-3 diş sarımsak, tuz, kara biber, isteğe bağlı baharat (zencefil, kırmızı biber, vs..), 1/2 bardak un, 1/2 bardak mısır unu, zeytin yağı

"Kentucky fried chicken" tarzı kızarmış tavuk seviyorsanız; kaplaması mevcut, ancak yağda kızartılmadan fırında yarattığım bu çok daha hafif ve sağlıklı tarifi denemenizi tavsiye ederim. Bir kasede doğradığınız soğan, çenttiğiniz sarımsak ve çırpılmış yumurtaları karıştırın ve baharatla  çeşnilendirin. Tavuk bagetleri de ekleyip iyice harmanlayarak üzerini streç filmle kapatın. 1-2 sa at buzdolabında marine edin. Bir yayvan kapta unları tuz ve biber ilavesiyle karıştırın. Marinasyon dan çıkarttığınız tavuk parçalarını önce unlu karışıma iyice bulayıp daha sonra kızgın fırında ısıttığı nız fırın tepsisine dizin. (Böylece kızartma işlemi fırına girmeden başlamış olacak) Fırında 10 dakikada bir üzerlerine zeytinyağ ( veya bitkisel yağ) sürerek kızarana dek pişirin.

YABANMERSİNLİ KEK/ tatlılar


Malzemeler; 1,5 bardak un, 100 gr tereyağı, 1/2 bardak+ 1/4 bardak toz şeker, 2 adet yumurta, kabart ma tozu, vanilya, bir tutam tuz, 1,5 bardak yabanmersini

20 cm.lik kare veya dairesel kek kalıbını yağlayıp unlayın, fazla ununu silkin. Fırını önceden 175 de recede ısıtın. Yumurtaların sarılarını ve aklarını ayırın. Oda sıcaklığındaki tereyağ ile 1/2 bardak şeke ri krema kıvamına gelene dek çırpın. Tuzu, vanilyayı ve teker teker yumurta sarılarını ilave ederek çırpmaya devam edin. Un ve kabartma tozunu bir kaba eleyip karıştırın. Unlu karışımı ve 1/3 bardak sütü parti parti kremaya ekleyerek kaşıkla karıştırın. Yumurta aklarını 1/4 bardak toz şekerle kar hali ne gelene dek çırpıp bu karı kek hamuruna ekleyin ve katlayarak karıştırın. En son meyveleri de ilave edip karıştırın. Fırın kabına karışımı yerleştirip 45-50 dakika pişirin.


LİMONLU, KABAKLI BAR/ tatlılar


Malzemeler; 125 gr oda sıcaklığında tereyağı, 55 gr pudra şekeri, 140 gr un, 2 adet yumurta, 1 adet yumurta akı, 100 gr şeker, 1 adet limon suyu ve limon kabuğu rendesi, 1 adet kabak, bir tutam tuz

Az kalorili bu tatlıyı havuç ve portakal ile de yapabilirsiniz, farklı bir renk ve lezzette oluyor. Bir ka sede tereyağı ve pudra şekerini krema kıvamına gelene dek çırpın. Harmanladığınız un ve tuzu ekle yip hamur haline getirin. Hamuru 20 cm.lik kare bir tepsiye yerleştirip katılaşıncaya dek 15-20 daki ka buzdolabında dinlendirin. Hamuru birkaç yerinden çatalla delip önceden 180 derecede ısıtılmış fırında kızarana dek 20 dakika pişirin. Dolgu malzemesi için bir kasede yumurtaları, yumurta akını ve toz şekeri çırpın. Limon suyu ve kabuk rendesini, rendelediğiniz kabağı ekleyerek karıştırın. Fırından aldığınız hamur sıcakken üzerine dolgu malzemesini boşaltın. Tekrar fırına verip üst dolgu kızarınca ya kadar 20-25 dakika pişirmeye devam edin. Kek tamamen soğuyunca bıçakla 16 dikdörtgen parça ya bölüp servise hazırlayın.

LAHANALI MAKARNA/ makarnalar+pilavlar

Bu tarif Roma'ya özgü bir makarna spesiyali. Aslında yeşil kıvırcık lahana ile yapılıyorsa da ben baş ka bir yemek için alıp bitiremediğim lahanayı değerlendirdim. Basbayağı da oldu, bence çin lahanası da kullanılabilir.

Malzemeler; 500 gr kelebek makarna, 250 gr kıyılmış lahana, 200 gr haşlanmış nohut, 1 adet küçük soğan, 3-4 dal taze soğan, zeytinyağı, tuz ve su, isteğe göre 50 gr kıyılmış salam veya jambon

İnce kıydığınız soğanları zeytinyağında eklediğiniz  salamlarla kavurun. Kıyılmış lahanaları ekleyip sebze yumuşayıncaya dek pişirin. Yarısını rondodan geçirdiğiniz haşlanmış nohutları karışıma ekle yin. Böylece sos kremamsı bir kıvam alacak. Tuz ile çeşnilendirin. 5-10 dakika süren pişirme süre cinde sebzeler kurursa su ilave edin. Al dente haşladığınız makarnayı süzüp sos ile karıştırdıktan son ra zeytinyağı gezdirip servis edin. Üzerine keçi peyniri serpmenizi de tavsiye ederim, afiyet olsun.

6 Aralık 2013 Cuma

KURU PATLICANLI PİLAV/ makarnalar+pilavlar


Aslında bu pilav, sadece patlıcan çeşnili. Ama hem lezzette, hem de görünümde sade pilava büyük fark atıyor.
Kuru mantar ile yaparsanız da harika mantarlı pilavınız oluyor, herhalde seçenekleri çoğaltmak mümkün. Pirincinizi tuzlu suda bekletip süzdükten sonra tereyağı ile kavurup 1 pirinç ölçüsü için  1 avuç kuru şerit patlıcan ve tuzu rondodan geçirin  ve çeşnileri ile prince ekleyin. Pilavınızın suyunu ekleyerek klasik biçimde yemeği tamamlayın, afiyet olsun.