30 Ocak 2014 Perşembe

TEPSİ AŞI/ yerel yemekler

Denizli yöresine ait bu yemek, kışın vejetaryenler ve tabii herkes için çok lezzetli bir seçenek.

Malzemeler; 1 bağ kuru patlıcan, 1 bağ kuru kabak, 1 bağ kuru biber, 10 adet kuru domates, 4-5 adet patates, 2 kaşık salça (biber+domates), 1 baş sarımsak, zeytinyağı, 1 kase çırpılmış yoğurt, tuz, karabi ber, isteğe göre pulbiber

Patatesleri soyup 2 cm kalınlığında dilimleyin. Kaynar suda yarım haşlayın. Yuvarlak fırın kabınıza patates dilimlerini dizin. Kuru patlıcan, biber ve kabağı kaynar su dolu tencerede yumuşayana dek haşlayın. Kuru domatesleri sıcak su dolu bir kasede yumuşatın. Patatesler çeşnilendirildikten sonra üzerlerine kat kat kuru sebzeleri dizin. Dişlere böldüğünüz sarımsakları ikiye bölüp serpiştirin. 2 bardak su, zeytinyağı, baharatlar ve sal çaları bir kapta iyice çırpıp yemeğin üzerinde gezdirin. Tepsi aşını 180 derecelik fırında patatesler yumuşayıncaya dek pişirin. Yanında yoğurt veya bence sarımsaklı yoğurtla servis edin.

MERENG/ tatlılar

Batılıların "mereng", bizim "beze" dediğimiz bu tatlı kalmış yumurta aklarının değerlendirilebileceği nefis, pofuduk bir tat. Ayrıca çoğu tatlıya göre daha az kalori ihtiva ediyor. İşte ben de kekten arta kalan yumurta aklarını bu tarifte kullandım.

Malzemeler; 4 adet yumurta akı, 4 kahve fincanı toz şeker, 1 tutam tuz, 5 damla limon suyu

Fırınınızı 200 dereceye getirip ısıtın. Yumurta aklarını, şeker, tuz ve limon suyu ilavesiyle 20 dakika kadar kar haline gelene dek mikserle çırpın. Fırın tepsisine serdiğiniz yağlı kağıda istediğiniz büyük lükte daireler çizip kağıdı tepsiye ters çevirin. İzi görünen hatlarda kalarak sıkma torbası veya kaşıkla karışımı dairelere yerleştirin. Tepsiyi fırına verip ısıyı 100 dereceye indirin. Fırın kapağı aralık olarak 20 dakika pişirin. Bezeleriniz fırından alıp soğuttuktan sonra servise hazırdır, afiyet olsun.


 

25 Ocak 2014 Cumartesi

YULAFLI, MEYVELİ KEK/ tatlılar

Aslında bu kek bence kırmızı meyvelerle daha güzel oluyor. Ancak Aydın ne zamandır elmalı bir kuki istediği için elmalı örneğini tarifliyorum. Eğer benim tavsiyeme uyacaksanız 2 bardak karışık kırmızı meyve (böğürtlen, çilek vb..) yeterli olacaktır..

Malzemeler; 2-3 adet elma, tarçın, yarım limon suyu, 2 kaşık pudra şekeri, 1 adet yumurta, 1 bardak esmer şeker, 3 tepeleme kaşık tereyağı, 1+1/4 bardak un, kabartma tozu, bir tutam tuz, 2 bardak yulaf ezmesi, 1 avuç ceviz kırığı (kırmızı meyvelerle yaptığınızda kuruyemiş kullanmayabilir ya da cevizi file/toz bademle değiştirebilirsiniz.)

Elmaları soyup küçük küpler halinde kesin. Elmaları tavaya alıp üzerine yarım limon suyu, 1 kaşık pudra şekeri ve tarçın ekleyin. Meyve karamelize olana dek bir taşım pişirin. Yumurta ile şekeri iyi ce çırpın. Tereyağını eritip yumurtalı karışıma ekleyerek tekrar karıştırın. Un, kabartma tozu ve tuzu ekleyip mikserleyin. 1,5 bardak yulaf ezmesini ilave edip karışımı yoğurun. Karışımın 2/3sini yağlı bir kalıba yerleştirin. Üstüne elmalı harcı döşeyin. Kalan hamur karışımına kalan yulaf ezmesi ve ce vizi ilave edip harmanlayın. Kekin en üstüne bu karışımı yayıp önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin. Soğuduktan sonra 1 kaşık pudra şekerini kekin üzerine serpip dilimleyerek servis e din.

PASTACI KREMASI/ tatlılar

Bir Fransız klasiği olan ve genel geçer çoğu kremalı pastalarda kullanılan "Creme patissiere" i pas tası ile yaparak tarifini vermek istiyordum. Ancak eşimin alıp yemediği-ve olgunlaşa olgunlaşa bir hal olan (ki ben bu meyveyi pek sevmem) Trabzon hurmasını değerlendirmek gerektiği için şimdi önünüze geliyor.

Malzemeler; 1 kilo süt, 100 gr toz şeker, 8 adet yumurta sarısı, vanilya, 50 gr un, 50 gr nişasta

Sütün yarısını şeker ve vanilya ilavesi ile çırpıp şekeri eriterek ısıtın. Bir kaseye yumurta sarılarını, unla nişastayı ve kalan sütü alarak telle iyice çırpın. Sıcak sütten yumurtalı karışıma birkaç kepçe ekleyerek yumurtaları pişirmeden hızlıca karıştırıp malzemeleri alıştırın. Tüm malzemeleri bir araya getirip tekrar ocağa alın. Devamlı çırparak krema kıvamlanana dek pişirin. Eğer yine de topaklanma oldu ise el blenderi ile de çırpıp pürüzsüzleştirin. Kremanız hazır. Eğer pastada kullanacaksanız düz bir tepsiye döşeyin ve kabuk bağlamaması için streç filmle kapatarak kullanım zamanı gelene dek bekletin.


Benim meyveli kremam içinse kremanın yarısını ayırıp 1 kaşık kakao ekleyip karıştırdım. Bir kapta soyup ezdiğim meyvelere bir kaşık şeker ekleyerek pişirdim. Meyveye ufalanmış 8-10 bisküvi ekle dim. Kup kaplarının alt kısmına sade krema, ortasına kakaolu krema, en üstüne ise bisküvili meyve karışımı döşedim. Yumurta akları ise beze yapımı için buzdolabında bekliyorlar.

22 Ocak 2014 Çarşamba

MERCİMEKLİ PUFLAR/ mezeler

Maksut Aşkar'dan nefis bir tarif. Yanında geliştirip "naneli sos" dediğim bir dip sosla servis ettim.

Malzemeler; 1 bardak kırmızı mercimek, (sarı da olur) 1 bardak un, 1 adet yumurta, 1/2 bardak erimiş tereyağı, tuz, 1 bardak kaşar peyniri rendesi

Mercimeği haşlayıp rondoda püre haline getirin. Mercimek püresini çırptığınız yumurta ile karıştırın. Erimiş tereyağı ve unu bir kapta harmanlayın. Mercimek püresi, yağlı un, bir tutam tuz ve rende kaşa rı homojen bir yapı kazanana dek karıştırın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine karışımdan istediğiniz şekillerde dizip önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin.

NANELİ DİP SOS

Kıyılmış bir demet nane yaprağı, rendelenmiş bir parmak zencefil, kıyılmış yarım demet maydanoz, ezilmiş 2 diş sarımsak, tuz, 1 kaşık zeytinyağı, yarım limon suyu ve 1 kaşık balı ocakta malzemeler özdeşleşene dek pişirin. Dişe gelsin istemezseniz tüm malzemeleri rondodan geçirebilirsiniz . Emin olun; puflara çok güzel bir banmalık oluyor.

BOLOGNESE SOSU/ makarnalar+pilavlar

Şimdi siz; "Bolonez sos kıyma ile yapılıp spagetti ile sunulan hepimizin bildiği kıymalı sos değilmi?" diye soruyorsunuz. Aslında spagetti bolonez dünya çapında "fast food" haline getirilip ünlü olan bir spesiyal. Orijinali ile de nerdeyse alakası yok. Bolognese sos; 18 yüzyıl sonlarında tarifi patent altına alınan Bologna yöresine ait bir şaheser. Genellikle "Ragu" olarak adlandırılan bu pastalarda spagetti hiç kullanılmadığı gibi, tagliatelle veya lazanya kullanılmadığı zamanlarda rigotoni ve penneye "ab durrahman çelebi" deniyor.  Malzeme zenginliği haricinde en önemli özelliği ise ağır tabanlı bir tence rede çok yavaş pişirilmesi.

Malzemeler; 1/2 kg sığır kıyması, (500 gr tagliatelle makarna için) 1 adet havuç, 2-3 sap kereviz, 1 a det defne yaprağı, 2 adet kuru soğan, 3-4 diş sarımsak, 100 gr pançetta (yoksa jambon da olur) zeytin yağı, tuz, karabiber, muskat, 1-2 bardak şarap, sebze veya et suyu, 1 kutu domates konservesi

Ağır tabanlı bir tencereye yağ koyup ısıtın. Küp kestiğiniz pançettayı kızartıp küp doğradığınız soğan kıyılmış sarımsak, rendelenmiş havuç ve doğranmış kereviz saplarını ekleyerek kavurmaya devam e din. Sebzeler ölmeye yüz tutunca kıymayı ilave edip özdeşleşene dek kavurun. Şarabı ve defne yap rağını ekleyin. Şarabın alkolü uçup karışımın hacmi azalana dek 5 dakika pişirin. Domatesi ve baha ratları ilave ederek tencerenin kapağını kapatın. Ateşi kısarak ve 10 dakikada bir kontrol edip gerek tiğinde et veya sebze suyu ilave ederek 30-40 dakika daha pişirin. Sos piştiğinde sıvı kısım koyu kıs mı bir parmak geçmeli. Defneyi çıkartıp al dente haşladığınız uygun çeşitte bir pastanın üzerinde ta biiki parmesan peyniri rendesi ile servis edin.

 
 
 

YORKSHİRE PUDİNGİ/ hamurişleri


Puding dendiğine bakmayın, genelde rostonun yanında servis edilen bir İngiliz çöreği. Bu ekmekçik ler aslında pankekin fırında yapılan hali olup içine şeker konmuyor. Ancak yumurta olgusundan do layı çok güzel kabarıyor. Bence pofuduk Yorkshire pudinglerine tuz yerine şeker ve kuru üzüm ekle nirse başarılı bir tatlı çörek elde etmek mümkün.

Malzemeler; 1,5 bardak süt, 1,5 bardak un, 3 adet yumurta, tuz, tereyağı veya zeytinyağı

Yumurtaları bir kaba alıp mikserle bir dakika çırpın. Yumurtalara sütü ilave edip bir dakika daha çır pın. Karışıma un ve tuz ekleyerek kremamsı bir kıvam alana dek çırpmaya devam edin. 6-8 adet pu ding kalıbının dibine 1 çay kaşığı yağ koyup ısıtılmış fırına vererek yağı eritin. Karışımı puding kalıp larının 2/3 sine gelecek şekilde doldurarak paylaştırın. Önceden 220 derecede ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirin.

15 Ocak 2014 Çarşamba

BÖRÜLCELİ BROKOLİ SALATASI/ salatalar+zy. yemekler

Malzemeler; 1 büyük çiçek brokoli, 1 bardak haşlanmış mısır ve haşlanmış bezelye, 1 adet kırmızı soğan, 1 bardak kuru börülce, hardal, bal, zeytinyağı, tuz, karabiber, sirke

Brokoliyi küçük çiçeklerine ayırıp buharda haşlayın. Bir başka kapta kaynar suda börülceleri haşla yın. Süzdüğünüz börülceleri, mısır ve bezelyeleri, piyazlık doğradığınız soğanı salata kasesine yer leştirdiğiniz brokolilerin üzerine alın. Hardal, bal, tuz, karabiber, zeytinyağı ve sirkeyi çırparak ha zırladığınız sosu salatanın üzerinde gezdirin. Afiyet olsun.


KARAYİP USULÜ TAVUK KANAT/ et yemekleri

Literatürdeki adı "Jamacian jerk chicken wings" olan bu yemek klasik bir karayip yemeği. Habanero biberi bulamadığım için 2 acı kuru biber kullanmak haricinde ana tarife bağlı kaldım.

Malzemeler; 15-20 adet tavuk kanat, 1/4 bardak soya sosu, 3-4 dal taze soğan, 1/4 bardak sirke, ke kik, 1 adet habanero biberi, 1 adet portakal suyu, 2-3 diş sarımsak, muskat, tuz, karabiber, kırmızı pul biber, 2 kaşık esmer şeker ve bal, isteğe göre rezene tohumu veya yenibahar, limon suyu

Tavuk kanatları limon suyuyla ovalayıp suda iyice yıkayın ve kurulayın. Böylece sosu olabildiğince içine alacaktır. Marine sosunun tüm malzemelerini blender'dan geçirin. Soya sosundan dolayı tuzu tadına bakarak ekleyin. Sosun 3/4ünü ayırıp geri kalan sos ve tavuk kanatları bir kapta harmanlayın. Kabı streç filmle kaplayıp buzdolabına kaldırın. 2-4 saat tavukları dinlendirdikten sonra derileri alta gelecek şekilde tepsideki yağlı kağıda dizin. 175 derecedeki fırında 20 dakika pişirin. Bu ilk pişirim de kalan sosu ateşe alıp çektirerek koyulaştırın. Fırından çıkardığınız tavuk kanatları ters çevirip üzer lerine sosu sürün. 200 derecede 20 dakika daha pişirin.

9 Ocak 2014 Perşembe

TROPİKAL SALATA/ salatalar+zy. yemekler

Malzemeler; 2 adet olgun mango, 2 adet olgun avokado, 1 adet turp, 1 adet kırmızı soğan, yarım de met maydanoz, 1 adet mandalina veya portakal, 5-6 adet mantar, 1 adet limon suyu, balzamik sirke, tuz, zeytinyağı

 
Avokadoları meridyeninden kesip ortadaki çekirdeğine bıçak saplayarak ayıklayın. Mangoları çekir dek hattının iki yanından kestikten sonra dilimlere karolaj yapıp içlerini çıkarın. Tüm meyveleri küp kesip salata kasesine yerleştirerek üzerine limon suyu sıkın. Böylece meyveler  karamayacak. Doğradığınız kırmızı soğan, turp ve maydanozu salataya ekleyin. Dilimlediğiniz mantar ve narenciyeyi de ekledikten sonra zeytinyağı, tuz ve sirkeden hazırladığınız sosu üzerinde gezdirip salatayı harmanlayın. Ucuz bir salata olduğu söylenemez, ancak protein ve lezzet açısından yoğun, ferahlatıcı bir damak zevki veren çizgidışı bir salatanız oldu. Afiyet olsun.

TAPENADE/ mezeler

Tapenade; Fransa'nın güney doğusundaki "Provance" yöresine özgü bir tarif. Kimi zaman atıştırmalık olarak ekmek üzerine sürülerek, kimi zaman da ana yemeklerin yanında eşlikçi veya başlangıçlarda sos olarak kullanılıyor.

Malzemeler; 5-6 adet siyah zeytin, 5-6 adet yeşil zeytin, 2 diş sarımsak, 3-4 adet ceviz içi, 1 kaşık kapari, 2 parça ançüez, karabiber, 1/2 adet limon suyu ve kabuğu, zeytinyağı

Çekirdeklerini çıkardığınız zeytinleri, kıydığınız sarımsakları, ceviz ve ançüezleri, tuzunu suda yıka yarak aldığınız kapariyi ve küçük küçük kestiğiniz limon kabuklarını rondodan geçirin. Limon suyu,  karabiber ve zeytinyağı ekleyip bir daha çekerek yoğun bir sos haline getirin. Tapenadınız servise hazırdır.

ZEYTİNLİ- PEYNİRLİ YUMURTA DOLMASI/ mezeler

Malzemeler; 6 adet yumurta, 3 adet kuru domates, 2 kaşık mayonez, 4-5 adet siyah zeytin, birkaç dal maydanoz, kekik, tuz, karabiber, 1 kaşık hardal, 2 kaşık sürülebilir peynir, 1 kaşık kapari

Yumurtaları iyice haşlayıp soğuyunca soyarak dikine ikiye kesin. Yumurta içlerini bir kaseye alın. Domates, zeytin, maydanoz ve kapariyi çok ince kıyıp yumurta sarılarına ekleyin. Baharatlarla çeş nilendirerek harmanlayın. Mayonez, peynir ve hardal ilave edip karışımı macun haline getirin. Yumurta aklarını bu harçla tepeleme doldurarak servis tabağına yerleştirin.

1 Ocak 2014 Çarşamba

2014'E MERHABA - ANANASLI TERS YÜZ PUDİNG/ tatlılar

Resmini gördüğünüz "Fırın makarna" bir Maide Uçman klasiği olup (daha dengini bir başka yerde yiyebilmiş olmamama rağmen) sevgili anneciğimizden kalan tarif veraseti Şafak ve bana ait. Üzgünüm, kardeşim tarifin paylaşılmasını bir başka emre kadar yasakladı. Ben de yerini tutmaz ama "kardan çilekler" anlatayım bari! Diplerinden çok az alıp dik durmasını sağladığınız çilekleri enine ikiye bölün. Aynı miktar ricotta peyniri ve kremayı çırpıp pudra şekeri ve birkaç damla limon suyu ilavesiyle karıştırın. Sıkma torbasıyla kremayı çileklerin alt kısmına sıkın ve üst şapkalarını kapatın. Hindistan cevizi rendesi ile süsleyin.
  

Cornwall usulü bu kek bir İngiliz klasiği. Bu tarifte de biraz değişiklik var tabii. Bulması zahmetli ve pahalı akçaağaç şurubu yerine pekmez kullandım. Serviste üstüne koyulan kaymak yerine yılbaşı ru huma uygun  İngiliz asıllıların hem yemeklerde, hem de tatlılarda sıkça kullandıkları yabanmersini sosunu servis ettim.

Malzemeler; 1 adet dilimlenmiş ananas, (veya ananas konservesi) ananas delikleri için kiraz (zamanı olmadığı için siyah üzüm kullandım) 2-3 kaşık pekmez, 2 adet yumurta, kabartma tozu, 1,5 bardak un, 1,5 bardak pudra şekeri, 4 yemek kaşığı tereyağ (oda sıcaklığında), vanilya, 1/2 bardak süt

Fırına dayanıklı bir cam kase veya yarım küre kek kalıbına dipten yanlara doğru ananas dilimlerini dizin. Ananasların kesişme yüzeyleri ve deliklerini üzümle/kirazla doldurun. Pekmezi bütün meyve yüzeyinde gezdirin (ki pişince karamelleşme sağlayacak) Oda sıcaklığındaki tereyağı pudra şekeri ile iyice çırpın. Bu karışıma 2 yumurtayı teker teker ekleyip çırpmaya devam edin. Kuru malzemeleri bir başka kaba eleyin. Kuru ve sıvı karışımı iyice harmanlayıp kek harcını meyvelerin üstüne dökün. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 50-60 dakika pişirin. Soğuyunca ters çevirip yabanmersini sosu ile servis edin.


YABANMERSİNİ SOSU

Malzemeler; 200 gr yabanmersini, 30 gr şeker, 1/2 limon suyu, 1/2 kaşık mısır unu, 1 kaşık su

Meyveleri şeker ve limon suyu ilavesiyle kısık ateşte 5 dakika pişirin. Su ile incelttiğiniz mısır unu nu ekleyip 2 dakika daha sos koyulaşana dek pişirmeye devam edin, servise hazırdır.