23 Nisan 2014 Çarşamba

KİVİ SOSLU MEYVE BAHÇESİ/ tatlılar

Malzemeler; 1 kase çilek, 1 kase yeni dünya, 1 adet portakal, portakal kabuğu rendesi, 1 shot votka, (ya da cin, rom vs..) 2 kaşık pudra şekeri, sos için 2 adet kivi, 3 kaşık yoğurt, 1 kaşık pudra şekeri

Aslında bu tatlıya "kalmış meyve bahçesi" diyecektim de itici bir isim olur diye başlıkta vazgeçtim. Mutlaka her evde görüntüsü iştah açmayan ama lezzeti kavi ve atmaya kıyamadığınız her meyveden bir- iki adet kalmış olabiliyor. Ve evet, onları değerlendirmenin en iyi yolu "meyve salatası" Bu tarif te ben çilek ve yeni dünya kullandıysam da o gün sizin evinizde hangi meyveler varsa onları tercih e din.
Meyveleri yıkadıktan sonra çilekleri ve soyduğunuz yeni dünyaları dörde bölün. Bir kaseye meyvele ri alıp üzerlerine portakal suyu ve kabuk rendesini, şekeri, votkayı ilave edin. Kaseyi streç filmle kapatıp buzdolabına alın. Kivi, yoğurt ve pudra şekerini rondodan geçirip sosu hazırlayın. Kuplara önce meyve karışımından yerleştirip üzerlerine kivili sostan dökünce meyve bahçeleriniz hazırdır.

KOLA SOSLU TATLI-ACI TAVUK/ et yemekleri

Malzemeler; 5-6 parça tavuk kalça, 3-4 adet çili biber, 1/2 bardak halapeno biberi turşusu, 3 diş sarım sak, 4 kaşık soya sosu, 1/2 bardak esmer şeker, 1 parmak zencefil rendesi, 200 ml'lik kola, 2 adet li mon suyu, zeytinyağı, karabiber

Kolayı bir kaserolaya alıp içine rende zencefili, çok ince kıydığınız biberleri ve sarımsağı ekleyin. So ya sosu, yağ, şeker, limon suyu ve karabiber ilavesiyle şeker eriyene dek karıştırarak harlı ateşte sosu pişirin. Ateşi kısıp sos koyulaşana dek pişirmeye devam edin. Sos ılıyınca tavuk parçaları ile birlikte bir kaseye alıp karıştırın ve tavukları iki saat marine edin. Bir fırın kabına tavuk parçalarını döşeyip ü zerine sosu gezdirin. 180 derecede ısıtılmış fırında önce folyo ile kapatarak 30 dakika, sonra üstü açık 15 dakika fırınlayın.

TÜFFAHİYE/ et yemekleri

Tüffah Arapça 'da "elma" demekmiş. Tüffahiye; Osmanlı saray mutfağından bir klasik olsa da elma Osmanlı'da sıkça kullanılmış bir ürün. Diyarbakır'da "terkib-i tüffahiye" yani zeytinyağlı yeşil domates dolması olarak önümüze gelirken, Bosna'da "tüffahiye tatlısı" hala çok ünlü. Görüldüğü üzere hayatımızda "domates" olmadığı zamanlarda renksiz ama baharat ile meyve lezzetlerine dayalı nefis yemekler yapılıyormuş. Bir ilgisi var mı bilmiyorum ama Suriye/ Lazkiye'nin bir köyünün adı da Tüffahiye...(Antalya'nın Elmalı'sı gibi olsa gerek)


Malzemeler; 6 adet kuzu incik, 100 gr tereyağı, 1 adet kuru soğan, 1 parmak zencefil, 3 adet ekşi el ma, tarçın, tuz, karabiber, 1/2 demet maydanoz

Piyazlık doğradığınız soğanı tereyağında pembeleşinceye dek kavurun. Kuzu incikleri ilave edip her iki yüzlerini soteleyin. Baharatları ve ince kıydığınız zencefili ekleyin. Kıyılmış maydanoz ve katı meyve sıkacağında elde ettiğiniz elma suyunu ekleyip tencerenin kapağını kapatarak 30 dakika kısık ateşte etler yumuşayana dek pişirin. Saraylara layık yemeğiniz servise hazırdır, afiyet olsun.

20 Nisan 2014 Pazar

BİSCOTTİ/ tatlılar

Bir tür İtalyan bisküvisi olan Biscotti'nin en önemli özelliği iki defa pişirilmesidir. Diğer bir özelliği de halihazırdaki malzemelerinizle her an farklı bir biscotti yapabilecek olmanızdır. Örneğin; fındık, çikolata, kakao, kuru incir, hurma, badem hemen şimdi aklıma gelen farklı malzemeler. Kıtır kıtır olan bu bisküvi, bizim Selanik gevreğine de benzer.

Malzemeler; 2 adet yumurta, 100 gr. tereyağı, 2,5-3 bardak un, 3/4 bardak toz şeker, 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya, 1 fiske tuz, tarçın, 1/2 çay bardağı kuru üzüm, 1/2 çay bardağı yaban mersini, 1 çay bardağı ceviz içi kırığı, 6 adet kuru kayısı

Tereyağını eritip ılıtın. Yumurtaları ve şekeri ilave edip iyice çırpın. Un, kabartma tozu, vanilya, tuz ve tarçını eleyerek bir kaseye alın. Yaş ve kuru malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra kuru üzüm, ya ban mersini, ceviz içi kırığı ve kıydığınız kuru kayısıları ilave edip düz zemine alarak homojen hale gelene dek yoğurun. fırın tepsisi boyunda, bir karış kalınlığında dikdörtgen bir somun şekli verip yağlı kağıt serili tepsiye alın. Hamur ölçüsüne veya tepsi boyutuna göre iki somun çıkabilir, böyle bir durumda tepsiye altlı-üstlü, aralıklı olarak yerleştirin. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirin. Bisküvi somunu ılıyınca keskin bir bıçakla bir parmak kalınlığında dilimleyin. Dilim leri yanlamasına tekrardan tepsiye dizip ısısı 160 dereceye indirilmiş fırına verin. Bisküvileriniz 15 20 dakika sonra servise hazırdır.

14 Nisan 2014 Pazartesi

KREMA KALBİ/ mezeler

"Coeur a la creme"; klasik bir Fransız tatlısı. Ancak benim bugün uyguladığım gibi aperatif olarak ser vis edilen tuzlu çeşitleri de mevcut. Fransızların bu tarif için kullandıkları kalp biçiminde delikli bir metal kapları var. "O kabı bulamadım, kalp şekline de takıntım yok" diyorsanız, tülbent yerleştirdiğiniz tel süzgeci  kalıp olarak kullanabilirsiniz.

Malzemeler; 225 gr. krem peynir, 2 bardak krema, 4-5 dal taze soğan, (bulursanız Frenk soğanı tercih sebebi) 1/2 demet dereotu, tuz, karabiber, pul biber, 1 adet limon suyu

 
Krem peyniri tahta kaşıkla ezerek tel süzgeçten bir kaseye geçirin. Krema, ince kıyılmış soğan ve de reotu, limon suyu ve baharatları ilave edip iyice karıştırın. Karışımı içine tülbent serilmiş süzgece  yerleştirip tülbendi etrafına sararak düzleyin. Süzgecin altına bir kase koyup krema kalbini  bir geceliğine buzdolabına kaldırın. Sunum esnasında tüm suyundan arınmış olan kremayı tülbentten çıkarıp ters çevirerek servis tabağına kaydırdıktan sonra kraker, galeta veya ekmekle beraber sofraya alın, afiyet olsun.


HAVUÇLU DİP SOS/ mezeler

Malzemeler; 4 adet havuç, 2-3 diş sarımsak, 100 gr. beyaz peynir, 1 adet limon suyu, 1 kaşık bal, 1/2 demet nane, kimyon, tuz, karabiber, zeytinyağı

Bandırarak yenmek için yanında kraker veya cipsle sunulan iştah açıcılar; hem çok pratiktir, hem de çok lezzetli. Havuçlu olan da kaideyi bozmuyor. Havuçları ovalayarak yıkayın ve 2-3 parçaya bölüp tuzlu kaynar suya alın. 15 dakika haşlayıp süzün. Sarımsakları tuzla ezin. Havuçları, sarımsak, pey nir, bal, yağ, limon suyu ve baharatlarla birlikte rondodan geçirip sos kıvamına getirdikten sonra ya pabileceğiniz tek şey afiyetle yemek.

10 Nisan 2014 Perşembe

YALANCI STRUDEL/ tatlılar

"Strudelsiz bir gün, yıldızsız bir gökyüzünden farksızdır" demiş Avusturya kralı Franz Joseph. Hani o kadarını bilemem de; bu kadar lezzetli bir tatlının tarifini verirken niye mi "yalancı" dedim, onu açıklayabilirim. Strudel hamuru, bizim baklava, katmer ve su böreği hamuru gibi arkası görülen incelikte açılan, çarşaf gibi bir hamur. Hayatımda böyle bir şeye niyetlenmeyeceğim için hazır baklava hamuru kullandım, olay budur!
Biz sadece "elmalı strudel"i bilsek de Almancada "girdap" anlamına gelen bu katmanlı börek türünün hamuru tatlı olmadığı için hem tatlı, hem de tuzlu dolgulu yapılmaktadır. Avusturya-Macaristan İm paratorluğu döneminden gelen bu klasik lezzetin elmalı tarifinin yazılısı 1600 lü yıllara dayanmakta olup; 1800 lerde popüler olan Strudel günümüze dek tüm ihtişamıyla gelmiştir. Hadi yine uzattım, buyurun tarife..

Malzemeler; 8 adet hazır baklava hamuru, 200 gr tereyağı, 1 çay bardağı zeytinyağı, 2 adet armut, 8 adet kuru kayısı veya 2 avuç kuru üzüm, 2 avuç yaban mersini veya kızılcık, 6 adet erik, 1/2 bardak toz şeker veya esmer şeker, 1/2 limon suyu ve limon kabuğu rendesi, tarçın, 1 kaşık tereyağı, 1 kase yaprak badem, 3-4 dilim ekmekten hazırlanmış ekmek kırıntısı ( galeta unu da kullanabilirsiniz), pud ra şekeri


 
Tereyağı ve zeytinyağını bir kapta eritin. Baklava hamurlarını teker teker yerleştirip her katta yağla ma işlemini yapın. 8.inci hamurun üzerini de yağladıktan sonra bir uca doğru karışımı yerleştireceği niz kısma yaş harcın hamuru delmemesi için ekmek kırıntılarını serpin. Kuru üzümleri suda veya varsa romda şişirin. Armut ve erikleri dilimleyin. Tercih ettiğiniz meyveleri; şeker, yağ, tarçın, limon kabuğu rendesi ve suyu ile bir tavada karamelize edin. Meyveler soğuyunca çok azını süsleme için ayırdığınız bademlerle karıştırıp harcı hazırlayın. Harcı ekmek kırıntılarının üzerine yayarak baklava hamurlarını yandan kapatıp rulo şeklinde sarın. Rulonun üzerine eriyik tereyağı ve zeytinyağı karışımından sürüp ayırıp kalan yaprak bademlerle süsleyin. Strudeli önceden 180 derecede ısıtılmış fırına verip 45 dakika pişirin. Pudra şekeri serperek servis edin. Ek bir lezzet istiyorsanız Avusturyalıların tercihi krema veya vanilyalı dondurma

6 Nisan 2014 Pazar

KİRAZLI KLAFUTİ/ tatlılar

"Clafoutis" bir Fransız spesiyali. Geleneksel olarak meyvenin üzerine krep hamurunun dökülüp pişiril mesiyle hazırlanır. Limousin ve Alsace bölgesi orjinli, nineden toruna klasik bir tatlı olan klafuti; te melde kirazla yapılır. Ancak uygun meyvelerle de uygulanıyor. Örneğin; mürdüm eriği, yaban mersi ni, vişne ve böğürtlen gibi.. Sevgili kiraz, geç bahar ve yaz başı meyvesi olduğu için ben de klafutiyi donmuş vişne ile yaptım ama orijinal ismini saklı tuttum.

Malzemeler; 300 gr vişne, 180 ml süt veya krema, 2 adet yumurta, 1 paket vanilya, 4 kaşık toz şeker, 4 kaşık un, 1-2 kaşık pudra şekeri, limon kabuğu rendesi, 1 tutam tuz ve muskat, tereyağı

Fırın kabınızın dibini ve yanlarını iyice yağlayıp hazırlayın. Fırınınızı 180-190 derecede ısıtın. Meyve leri fırın kabının zeminine dizin. Bir kasede süt veya kremaya teker teker yumurtaları katarak çırpın.  Vanilya, tuz ve muskat rendesi, limon kabuğu ilavesiyle karıştırın. Elediğiniz toz şeker ve un karışımı nı kaseye azar azar ekleyerek çırpmaya devam edin. Karışım pürüzsüz bir boza kıvamını alınca mey velerin üzerine döküp fırına verin. Servisten önce ağız tadınıza göre pudra şekerini tatlının üzerine serpin, afiyet olsun.





PEYNİRLİ HAMUR KROKET/ mezeler

Aslında bu kroketler gnocchi'ye benziyor. Ancak içinde patates olmadığı gibi haşlanarak da hazırlan mıyor. Kroket gibi derin yağda kızartılmadığı için ( ki bana hep ağır gelmiştir) hafif. Meze veya ara sıcak olarak kullanabileceğiniz bu tarif; bir domatesli sos veya pesto sosla bir likte servis edildiğinde ana yemek seviyesine çıkacak kadar da doyurucu. Ayrıca illa İtalyanvari bir lezzete de ihtiyaç yok, mesela kaşar peyniri rendesi ve krem peynir ikilisini kullanabilirsiniz.

Malzemeler; 300 gr un, 100 gr parmesan peyniri rendesi, 350 gr mascarpone, 2 adet yumurta, tuz, ka rabiber, kekik, zeytinyağı ve tereyağı, balzamik sirke

Unu bir karıştırma kabına alıp peynirleri, yumurtaları ve baharatları ilave edin. Malzemeleri karıştırıp yoğurduktan sonra hamuru üç parçaya bölün. Her bir parçayı sosis şekline getirip 2 cm.lik lokmalar halinde kesin. Önceden ısıttığınız tavaya biraz zeytinyağı ve biraz tereyağı ekleyip yağlar kızınca kro ketleri ilave edin ve her iki yüzlerini de kızartın. Tabağa aldığınız kroketlere balzamik sirke gezdire rek servis edin.


PORTAKALLI SALSA/ salatalar+zy. yemekler

Malzemeler; 3-4 adet kereviz sapı, 1 adet çili biber, 1 adet portakal, 1 adet mandalina suyu, 1 avuç kapari, zeytinyağı, tuz, 1 kaşık bal

Portakalın alt ve üst kapaklarını alıp diklemesine yerleştirerek dış kabuklarını soyun. Tüm dilimlerini zarlarının arasından çıkarıp salata kasesine alın. Posanın suyunu ve mandalina suyunu ilave edin. Çok ince kıydığınız çili biber ve kereviz saplarını kapari ile beraber salataya ilave edin. Zeytinyağı, tuz ve balı çırparak ( isteğe göre hardal ve karabiber de ekleyebilirsiniz/acı-tatlı dengenizle ilgili) hazırladığınız sosu salatanın üzerinde gezdirerek servis edin.