26 Eylül 2014 Cuma

GRİBİCHE SOSU/ mezeler

Fransız orijinli bu nefis sos beyaz etli balık veya patates, kuşkonmaz gibi sebzelerle beraber soğuk tüketiliyor. Ben de niye salata sosu olarak kullanılmasın dedim, oldu mu; çok iyi oldu. Semizotu, roka, kabak, çeri doma tes ile hazırladığım salataya bu sos çok yakıştı. Klasik tarifinden tek farkı tarhun otum olmadığı için yerine yi ne baskın aromalı ada çayı kullandım.

Malzemeler; 1 adet haşlanmış yumurta beyazı, 2 adet haşlanmış yumurta sarısı, 1 kaşık kapari, 1 kaşık har dal, 3-4 adet kornişon turşu, 3-5 yaprak tarhun, 1/4 demet maydanoz, 1 kaşık sirke, 1/2 adet limon suyu, zeytinyağı, tuz, karabiber


Haşlanmış yumurta sarılarını zeytinyağı, hardal, sirke, limon suyu ve baharatlarla beraber bir kasede iyice ezin. Yumurta akı (ki isterseniz 2.nci akı da kullanabilirsiniz, sos biraz koyu oluyor), kornişon turşu, maydanoz ve tarhun ile tuzu alınmış kaparileri çok küçük kıyın. Tüm malzemeleri karıştırınca gribiche sosunuz servise hazır dır.

20 Eylül 2014 Cumartesi

LOR PEYNİRLİ RAVİOLİ/ makarnalar+pilavlar

Makarnanın temel malzemeleri un ve yumurta. Her 100 gr un için 1 adet yumurta kullanılır. Hamur yapımı için su miktarı belirtilmez. Çünkü kullanılan un ve yumurtanın karakteri ve dış etkenler hamurun ihtiyaç duyduğu su oranını etkiler. Siz en iyisi bir bardak su bulundurup yoğurdukça azar azar su ilave ederek hamuru kulak me mesi kıvamına getirin.


Malzemeler; 300 gr un, (+ hamuru açarken kullanmak için ekstra un) 3 adet yumurta, 1 kaşık zeytinyağı, tuz ve su/ 250 gr lor peyniri, 4-5 adet taze soğan, 1 veya 2 adet kırmızı biber, birkaç tutam kıyılmış nane/ 3 adet domates, bir tutam kıyılmış fesleğen, tuz, karabiber, zeytinyağı, servis için rendelenmiş parmesan peyniri

Un, tuz, zeytinyağı ve yumurtaları bir kapta karıştırıp yoğurun. Su ekleyerek kıvamında hamur tutturun. Hamuru incecik açıp unlu bir zemin üzerine serin. İnce kıyılmış biber, taze soğan ve nane ile 250 gr lor peynirini karıştırıp çeşnilendirin. İç harçtan çay kaşığı ile parçalar alıp hamurun üzerine 3-4 cm aralıkla yerleştirin. Ravioli karelerini kesip dolu karelerde harcın etrafına su sürdük ten sonra boş kareleri üzerine kapatın. Arada hava kalmamasına dikkat ederek hamuru iyice yapıştırın. Raviolileri unlanmış bir tepsiye dizin. Sos için domatesleri rendeleyip biraz su, tuz, karabiber, zeytinyağı ve fesleğen ilavesiyle önce yüksek, sonra kısık ateşte koyu kıvama gelene dek pişirin. Tuzlu kaynar suda raviolileri 5 dakika kadar haşlayın. Hepsi suyun üzerine çıkınca kevgirle alıp domates sosunun içine koyun. 1-2 dakika beraber ısıttıktan sonra parmesan peyniri rendesi ile servis edin.

HURMA DONDURMASI/ tatlılar

Malzemeler; 16 adet hurma, 1/2 lt süt, 5 adet ceviz

Hurmaların çekirdeklerini çıkartıp ikiye böldükten sonra rondoya alın. Sütü bir kapta elinizi değdirebileceğiniz sıcaklıkta ısıtın. Ilık sütü rondoya ilave edip kabı kapatın. Havlu ile örtüp 2 saat dinlendirdiğiniz uyuyan hurmaları mutfak robotunda çekip püre haline getirin. Cevizleri de ilave edip bir kez daha çekin. Dondurma harcını yayvan bir kaba alıp buzluğa koyun. Sertleşmeye başladıktan sonra her yarım saatte bir karıştırarak dondurma kıvamına getirmeniz yaklaşık 4 saati alacaktır. Bu dondurma hem de şekersiz, daha ne olsun..afi yet olsun.


KARIŞIK BİBER TURŞUSU/ mezeler

Tam  turşu sayılmasa da yapımı kolay, süreci çok kısa-7-8 saatte hazır-tadı nefis bir yaz tarifi; emin olabilirsiniz. Bahçemde reyhan ormanım olduğu için baharat olarak onu kullandım, ancak varsa defne yaprağı da uygun olur.

Malzemeler; Kalın etli çeşitli renklerde biberler, kaya tuzu, %40 su, %40 beyaz üzüm sirkesi, %20 beyaz şarap, her 500 gr sıvı için 15 gr toz şeker ve 5 gr tuz, 2-3 diş sarımsak, bir tutam fesleğen, 3-4 tane karabi ber

Çekirdeklerini çıkarıp yıkadıktan sonra kuruladığınız biberleri kabaca dörtgenler şeklinde doğrayarak bir ka ba alın. Üzerine bolca kaya tuzu serpin. Üzerini kapakla kapatıp yaklaşık 6 saat marine edin. Tuz biberin suyunu salmasını ve yumuşamasını sağlayacaktır. Tencereye oranları mukabilinde sıvıları ve çeşnileri koyup kaynatın. Suyunu sıktığınız biberleri ekleyip 5 dakika haşlayın. Zeytinyağı gezdirip soğuk olarak meze gibi servis edebileceğiniz gibi kaynar sudan süzerek kavanoza yerleştirip zeytinyağı ve haşlama suyu ilavesiyle kon serve halinde saklayabilirsiniz.



7 Eylül 2014 Pazar

SERİN, ÇITIR YAZ SALATALARI/ salatalar


Serin, taze, çıtır lezzetler deyince aklıma kabak ve salatalık geliyor. Aşağıda çiğ kabaklı bir salata tarifi verdim Diğer denenebilecek kombinasyonlardan da burada bahsedeyim. Tabii siz farklı karışımlarla damak lezzetini ze uygun daha bir sürü salata oluşturabilirsiniz.
Salatalığı boylamasına ince traşlayıp nane, taze soğan ve siyah zeytin ile hazırlayacağınız tabak nefis olacaktır. Ya da salatalık rendesi, limon suyu, zeytinyağı, hardal, tuz ve karabiber ile hazırladığınız sosu semizotu, dilim lenmiş elma veya armut, lor peyniri ve kuru üzüm karışımının üzerinde servis edebilirsiniz.

Malzemeler; 2 adet kabak, 1 demet roka, yarım demet nane, 1 avuç ceviz ve kuru üzüm, limon suyu, balzamik sirke, zeytinyağı, tuz, karabiber

Kabakları kabak soyacağı veya varsa daha iyisi giyotin rende ile boylamasına ince şeritlere ayırın. Otları kıyıp ilave edin. Islatılıp süzülmüş üzümleri ve kırık cevizleri üzerine serpiştirin. Yağ, sirke ve baharatlarla hazırladığınız sosu döktüğünüzde salatanız hazırdır. Salata değil ana yemek niyetine tüketmek isterseniz benim gibi salam/ ya da peynir ekleyin, yeterince doyurucu oluyor.

KIRMIZI BİBERLİ ACI SOS/ mezeler

Bu  dip sosta herşey acı bareminize ve nasıl bir acı biber seçtiğinize göre şekilleniyor. Ben olmuş tüm süs biberleri mi değerlendirmek istediğim ve acıya hassatiyetim olduğundan sosa son merhalede bir kaşık bal ekledim.



Malzemeler; 3-4 adet közlenmiş kırmızı biber, 2-3 kaşık mayonez, kuru acı biber, 1 adet limon suyu, 1/2 de met maydanoz, 1/4 demet nane, bir tutam tuz

Bütün malzemeleri rondodan geçirin. Haşlanmış mısırınızı bana bana yiyin. Ya da ince çubuk salatalık ve havuç dilimleri ile servis edin! Şakası bir yana ben öyle yaptığım için öneriyorum da kraker veya cipsle tüketebilir, hatta ekmeğe bile sürebilirsiniz. Afiyet olsun.