Google+ Followers

21 Aralık 2014 Pazar

POLENTA/ mezeler

Polenta; Venedik mutfağına has, mısır unu esaslı bir garnitür. Klasik tarifine göre 1 lt suyu tuz ilavesiyle kaynatıp altını kısarak azar azar 250 gr mısır ununu ekleyin ve devamlı olarak karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp 10 dk pişirdikten sonra ocaktan alarak karıştırın. Tencereyi tekrar kapatıp 15 dk demlendirin. Düz bir zemine/ tepsi gibi/ döküp şekillendirdikten sonra dilimleyin. Ya böyle olduğu gibi, ya da tava veya fırında zeytinyağı/ tereyağı ilavesiyle kızartın. Ben patates püresi kıvamındaki lapa halini tercih ettiğim için buyurun alttaki tarife.

Malzemeler; 4 bardak süt, 1 bardak krema, 1 kaşık tereyağı, tuz, karabiber, yarım demet maydanoz, parme san peyniri rendesi

Süt, krema ve tereyağını bir tencereye alıp ısıtın. Baharatlarını ilave edin. Mısır ununu azar azar ekleyerek de vamlı karıştırın ki topaklanma olmasın. En son kıyılmış maydanoz ve peynir rendesini ekleyip 2-3 dakika daha pişirin. Polenta lapanız hazırdır, afiyet olsun.



Polentanın yanında ana yemek olarak "Narlı kuzu incik" yaptım ki onun da tarifini sizinle paylaşmak istiyorum. Aslında büyük parça etler fırında veya tencerede çok yavaş pişirilince inanılmaz lezzete kavuşurlar, ancak ev mutfağı ortamında koşturan bizler için "düdüklü tencere" niye icat edilmiştir? Tabii ki tandır tadında hızlı ye mekler yapabilmek için..

NARLI KUZU İNCİK

Malzemeler; 4 adet kuzu incik, 3 adet pırasa, 1 adet kuru soğan, 3 adet kereviz sapı, 2 bardak nar suyu, tuz karabiber, zeytinyağı+tereyağ

Doğradığınız pırasa, soğan ve kereviz saplarını düdüklü tencerede zeytinyağı ilavesiyle soteleyin, ancak öldür meyin. Çünkü yemek pişerken zaten helmeleşip sos haline gelecek. Bir döküm tavayı yüksek ısıda ısıtıp 1 ka şık tereyağı ekleyin. Baharatladığınız kuzu inciklerin her iki yüzünü tavada mühürleyin. Etleri düdüklü tencere ye ilave edip az tuz ve biber ekleyin. Nar suyunu da tencereye koyup kapatın ve düdüklü tencerenizin özellik leri kapsamında bir süre yemeğinizi pişirin. Artık tel tel dökülen nefis kuzu ile polentanızı  servis edebilirsiniz.

SEBZELİ ENCHİLADAS/ sebze yemekleri

Bu Meksika asıllı yemeğin adı, İspanyolca'da "biber eklemek" anlamına gelen "enchilar" fiilinden türemiştir ve "biberle tatlandırılmış" demektir. Mısır unundan yapılmış tortilla ile değişik iç harçların buluşmasından doğan bu tarifin hazırlanması çok kolay ki Mexico City'de kolay olmayan bir şeyi tanımlamak için "bunlar enchilada değil" diye bir tabir varmış.

Malzemeler; 6 adet tortilla, 1 kutu meksika fasulyesi, 1 kutu mısır konservesi, 1 adet kuru soğan, 1 adet çili biber, 2 adet yeşil biber, 1 adet kırmızı biber, acı dozajınıza göre halapeno turşusu, tuz, karabiber, zeytinyağı sos/ 2-3 adet domates rendesi, 1 kaşık salça, 1 kaşık tereyağı, su ve tuz/ üzeri için 100 gr kaşar peyniri ren desi

Soğanı ve içini temizlediğiniz biberleri (ki daha da acı olmasın) küp küp doğrayın. Bir tavada zeytinyağı ilave siyle kavurun. Süzüp sudan geçirdiğiniz mısır ve fasulye konserveleri ile baharatlarını ekleyip bir taşım daha pi şirin. Tortillaları yağsız tavada veya  iç harcın üzerinde iki taraflı ısıtın. Sos için rende domates, salça, yağ ve tuzu bir kaserolaya alıp biraz su ilavesiyle salça eriyip domates suyunu çekene dek pişirin. Tortillaların bir tarafına iç harçtan yayıp yanlarını kapatarak rulo haline getirin ve bir fırın kabına dizin. Üzerlerine domates so sunu dökün. En son  kaşar peyniri rendesini serpiştirip önceden 180 derecede ısıtılmış fırında kaşar eriyip kı zarana dek 15-20 dakika pişirin.


PEYNİRLİ PARÇALANMIŞ TURTA/ tatlılar

Bir İtalyan tarifi daha.. Turta hamurunun özelliğinden dolayı/açmadan, elle şekil vererek veya parçalayarak kullanılıyor. İç harcının neli olacağı size kalmış; ben peynirli yaptım, ricottam olmadığı için de tuzsuz lor peyni ri kullandım. Harika oldu ancak bencileyin tembellik yapmaz, muffin kalıplarında pişirirseniz daha da albenili olacaktır.

Malzemeler; 300 gr un, 75 gr oda sıcaklığında tereyağı, 1 paket vanilya, 1 paket kabartma tozu, 3-4 kaşık süt, 120 gr toz şeker, 1 adet yumurta
400 gr ricotta peyniri  / veya tuzsuz lor peyniri, 3-4 kaşık süt, 1 paket vanilya, 100 gr toz şeker, 1 adet por takal kabuğu rendesi
100 gr bitter çikolata rendesi
üzeri için pudra şekeri


Hamur için gerekli tüm malzemeleri elle çimdikleyerek karıştırın. Tüm turta hamurlarında söz konusu olduğu gi bi çok sıkı yoğurmayın ve 5 dakikada hamuru toparlayın ki tereyağ parçaları görevini yapabilsin. Peynir, süt, vanilya, portakal kabuğu rendesi ve şekeri harmanlayarak iç harcı hazırlayın. Çikolatanızı rendeleyin. Hamur dan parçalar alıp yağladığınız kek kalıbına birleştirerek/ zemine ve yan çepere yerleştirin. Üzerine peynirli iç harcı ve en üste rende çikolatayı döşeyin. Kalan hamuru da turtanın üzerine gelişigüzel yerleştirip önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirin.

13 Aralık 2014 Cumartesi

TAVUK FRİTZ/ et yemekleri

Bu tarif ya Alman asıllı, ya da işkenceci, tavuk katili, deli bilim adamı Fritz Huhnmorder'e atfen isimlendirilmiş.
Araştırmamda yeterli kanıta ulaşamadığım için bir bilen olur ve beni de bilgilendirirse çok sevinirim.

Malzemeler; 2 adet tavuk but, 1 adet kuru soğan, tavuk suyu, tuz, karabiber, 250 gr mantar (klasik tarifinde yok ama bu artı malzeme yemeğe çok şey kattı)


Tavuk butlarını su dolu bir tencerede haşlayın. Tavukları kevgirle alıp soğuttuktan sonra etlerini didikleyin. De risini atabilirsiniz de, benim tercih ettiğim gibi kullanabilirsiniz de. Çünkü etleri kızarttığımız için yağı ekstra lezzet katıyor. Küp doğradığınız soğanı zeytinyağında karamelize edin. Önce tavuk parçalarını ekleyip  karıştı rarak pişirin. Zaten pişmiş olduğu için tavuk parçaları tel tel ayrılıp kızarmaya başladığında mantarları ve baha ratları ilave edin. Ocağın altını açıp mantarın su salmadan pişmesini sağladıktan sonra 1-2 kepçe tavuk suyu (ayırdığınız haşlama suyu) ekleyip suyunu çektirin. Artık yemeğiniz servise hazırdır, afiyet olsun. Yanında pata tes püresi ile sunmak tarifin şanındanmış, duyurulur.

NAR EKŞİLİ KARNABAHAR/ sebze yemekleri

Malzemeler; 1 orta boy karnabahar, yarım demet taze soğan, yarım demet nane, 2-3 diş sarımsak, tuz, kara biber, kimyon, pul biber, zeytinyağı, 2-3 kaşık nar ekşisi


Bu tarif; soğuk-ılık salata olarak yardımcı yemek olabileceği gibi sıcak bir ana yemek olarak yanında pilavla da harika olacak. Karnabaharı çiçeklerine ayırdıktan sonra kapaklı bir tavada tuz ve zeytinyağı ilavesiyle kı sık ateşte 45 dakika pişirin. Böylece karnabahar hem yumuşayıp pişecek, hem de kızaracaktır. İnce doğran mış taze soğan ve naneyi, kıyılmış sarımsağı, nar ekşisini ve diğer baharatları ilave edip  karıştırdıktan sonra 10 dakika daha pişirin.

TURPLU BEZELYE SALATASI/ salatalar+zy. yemekler

Malzemeler; 200 gr haşlanmış iç bezelye ( ya hazır konserve alabilirsiniz, ya da mevsiminde veya donmuş kul lanıp haşlayabilirsiniz) 4 adet küçük boy turp, 1 adet sert elma, yarım demet roka, yarım demet dereotu, ya rım demet taze soğan, yarım limon suyu, sirke, zeytinyağı, tuz, karabiber, çörek otu

Elma ile turp'un inanılmaz armonisinden yola çıkarak hazırladığım bu salata için ilk olarak turpları ve elmayı ince çubuklar halinde doğrayıp elma kararmasın diye limon suyu sıkın. Kıydığınız otları ve taze soğanı, bezelyeyi ekleyerek harmanlayın. Tuz, biber, sirke ve zeytinyağı ile hazırladığınız salata sosunu gezdirip çörek otu ile süsleyin.

7 Aralık 2014 Pazar

TAHİNLİ ERİŞTE SALATASI/ salatalar+zy. yemekler

Malzemeler; 1 paket çin eriştesi, 1/2 demet taze soğan ve maydanoz, 3-4 diş sarımsak, 1 adet limon suyu, 1 bardak tahin, su, soya sosu, bal, susam (veya kaju fıstığı), isteğe göre/ zeytinyağı

Bir kasede tahini azar azar su ekleyip karıştırarak macun haline getirin. Tuzlu-tatlı damak alışkanlığınıza göre soya sosu ve bal ekleyip sosu çırpın. Erişteyi kaynar suda 2 dakika haşlayıp kevgirle çıkararak ılıtın. Doğ radığınız taze soğan, maydanoz, ezilmiş sarımsak ve limon suyu ile erişteyi harmanlayın. Sosu ilave edip tekrar karıştırın. Tahinden gelen yağ miktarı yeterli ama isterseniz zeytinyağ veya susam yağı da ekleyebilirsiniz. Su sam serptiğiniz salatanız servise hazırdır.


BİSCUİT EKMEĞİ/ hamur işleri

Bir Amerikan klasiği olan Biscuit ekmeği (ya da tereyağlı çörek) ya kahvaltıda tüketiliyor, ya da kızarmış tavuk yanında servis ediliyor. Az tuzlu ve bol yağlı- lezzetli çörekler olduğu için ben bir kısmını dereotlu (ki sade de yapabilirsiniz, ana yemek yanında servis edecekseniz baharat veya acı da ekleyebilirsiniz), bir kısmı nı da lavantalı yaptım. Lavantalı çörekleri 1 kaşık pudra şekeri ve yarım limon suyu ile sotelediğim 1 adet küp kesilmiş elmayı 2 tatlı kaşığı bal ve 2-3 kaşık labne peyniri ile karıştırarak hazırladığım dip ile servis ettim.

Malzemeler; 250 gr un, 200 gr/ 1 küçük kutu krema, 50 gr soğuk küp kesilmiş tereyağı, 1 çay kaşığı tuz, 1 paket kabartma tozu, yarım demet dereotu

Unu tezgaha alıp ortasını açarak tüm malzemeyi koyun. Önce hamur spatulası ile yanlardan ortaya doğru kat layarak karışımı özdeşleştirin, sonra hamuru toparlayıp sıkıştırın. Yağlı bir hamur olduğu için çok yoğurup las tikleştirmeyin. 2-3 cm kalınlığa gelen diskinizden kurabiye kalıbı veya yoksa çay bardağı ağzı ile daireler çıka rın. Daire çapına göre 10-14 çörek hazır hale gelince yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip önceden 200 210 derecede ısıtılmış fırına  vererek 30 dakika pişirin.

2 Aralık 2014 Salı

VANİLYA ÖZÜTÜ

"Vanilya" adı ile satılan toz poşet ürünler tümüyle sentetik ve işlenmiş olduğu için, Türkiyede de vanilya özütü satılmadığı için çeşitli kaynaklardan araştırıp evde kendim hazırlamayı seçtim. İnşallah sonuç başarılı olacak, yapanlar hararetle tavsiye ediyorlar.


(bekleyemedim! 2 ay sonra yine fotoğraflayacağım)

Malzemeler; ( yaklaşık 30 kullanımlık ) 240 ml votka, 3-4 adet vanilya çubuğu, 1 adet cam şişe

Vanilya çubuklarını uzunlamasına v şeklinde/ sonuna yakın kesip şişeye yerleştirin. Üzerine votkayı döküp cam şişeyi kapatın. Şişeyi kapalı, güneş görmeyen bir yerde 2 ay bekletin. Aklınıza geldikçe şişeyi sallayıp fermente süresinin bitmesini sabırla bekledikten sonra 1 yıl kullanma süresi olan nefis vanilya özütünüz hazır.

VİŞNE KEBABI/ et yemekleri

Vişne kebabı; Halep bağlantısı ile kültürümüze taşınmış, meyve kullanımının yoğun olduğu Osmanlı- İran-A rap mutfağının izlerini taşıyan Gaziantep mutfağına ait ilginç ve lezzetli bir yemek. Orijinal tarifi birebir uygula dımsa da kış mevsimi dolayısı ile donmuş vişne kullandım. Çok ekşili bir yemek olduğu için eklediğim pek mez ise şahsi tasarrufum.

Malzemeler; 500 gr köftelik kıyma, 500 gr donmuş vişne ( tabii ki yazın tazesi ile daha muhteşem olacaktır/ vişnenin çekirdekleri çıkartılıp yarısının suyu ve diğer yarısı tane olarak kullanılıyor) 2 adet kuru soğan, 1 kaşık salça, 1 adet limon suyu, tuz, karabiber, pul biber, yenibahar, 2 kaşık tereyağı, 2 kaşık pekmez, servis için kıyılmış maydanoz

Vişnenin yarısını rondodan geçirin. Kıymayı tuz, karabiber ve yenibahar ile baharatlandırıp yoğurun. Islak elle misket köfte şekli vererek tuzlu kaynar suda suyun üzerine çıkana dek haşlayıp kevgirle toplayın. Piyazlık doğradığınız kuru soğanları yağda kavurun. Salçayı ilave edip öldürün. Tencereye haşlanmış köfteleri, püre halindeki vişneyi ve limon suyunu ekleyin. Baharatları ilave edip kapatın ve orta-kısık ateşte 30 dakika pişirin Vişne tanelerinin diğer yarısını yemeğin üzerine yayın. Ağız tadınıza göre pekmez ilavesiyle 10 dakika daha pi şirin. Sunumdan önce kıyılmış maydanozla süsleyin, afiyet olsun.