Google+ Followers

31 Ocak 2015 Cumartesi

TAVADA KOLAY WAFFLE/ hamurişleri

Waffle aparatınız yok, üzülmeyin benim de yok. Eğer bir döküm tavanız varsa 20 dakikada nefis bir waffle servise hazırdır. Kahvaltıda tüketmek için tuzlu yaptım, ama şeker ekleyip reçel, dondurma veya vanilya sosla birlikte tatlı olarak da sunabilirsiniz.

Malzemeler; 225 gr un, 2 paket kabartma tozu, tuz, 1 bardak süt, tereyağı, 3 adet yumurta



Unu; kabartma tozu ve tuz ilave edip karıştırın. Yumurtaları ve sütü ekleyin. Bir çırpıcı ile iyice çırpın. Yüksek ısıda ısıttığınız dökme demir tavanıza 1 kaşık yağ ekleyip erir erimez karışımı dökün ve spatula ile düzleyerek yayın. 8 dakika bir tarafını, 8 dakika da diğer tarafını kızartın. Karolaj etkisi vermek istiyorsanız bu sefer fark lı yönde çevirerek herbir yüzünü 1-2 dakika daha kızartın. Afiyet olsuuun.

27 Ocak 2015 Salı

BİBERLİ ÇÖKELEK/ kahvaltılık

Hem kahvaltılık hem de meze olan bu tarif Ege'den. Genellikle çökelek ile yapılıyorsa da  lor peyniriniz varsa gayet güzel oluyor. Yaptıktan sonra ekmeğe sürüp kahvaltıda yemek veya bir meze tabağında rakının yanında sunmak. İşte orası size kalmış.


Malzemeler; 250 gr çökelek veya lor peyniri, 2 adet köy biberi, 1 adet kırmızı biber, zeytinyağı, tuz, çörek otu

Biberleri çok ince kıyıp biberle hemyüz miktarda yağda kavurun. Peyniri ve tuz ilave edin. Peyniri ezip karıştı rarak yağ ve biberlerle iyice nüfuz edene dek 5 dakika pişirin. Üzerine çörek otu serpip servis edin.

AVOKADO SOSLU KABAK GÜLLERİ/ salatalar+zy yemekler

Malzemeler; 2 adet kabak, 1 adet avokado, 1 adet limon suyu, 2 diş sarımsak, 1/2 demet dereotu, 1/4 bar dak krema, zeytinyağı, tuz, süsleme için 2-3 kaşık susam ve yaprak badem

Kabakları mandolin rende ile çekirdekli kısma gelene dek zar yapraklar şeklinde rendeleyin. 3'erli şekilde sa rarak gül şeklini verip salata kasesine dizin. Kabak güller isyan ederse kürdanla alttan tutturabilirsiniz. Gülleri nizi tuzlayın. Avokado içini krema, limon suyu, çentilmiş sarımsak, tuz ve dereotunun yarısı ile rondodan geçi rin. Sos kremamsı ve akıcı kıvama gelene dek zeytinyağı ekleyip tekrar mixleyin. Küçük bir tavada susam ve bademleri yağsız olarak kavurun. Salataya önce avokado sosunu döküp üstünü kıyılmış kalan dereotu ve kav rulmuş susam+badem ile süsleyin.


YEŞİL KÖRİLİ TAVUK PİRZOLA/ et yemekleri

Bu tarifte etin yanına hazırladığım sebzeli köride brokoli kullandım ama mutfak ve damak durumuna göre farklı sebzelerle de hazırlayabilirsiniz tabii. Yemeğin yanına eminim ki pilav çok yakışacaktır. Ancak ben ilk defa denediğim ve beğendiğim tatlı patatesi kullandım. Kabuğunu soymadan dilimlediğim tatlı patateslere tuz, karabiber, toz kırmızı biber, kekik ve kimyon ile çeşnilendirdiğim zeytinyağını sürerek 200 derecede ısınmış fırında 40 dakika pişirdim.

Malzemeler; 8 adet tavuk pirzola, "2 diş sarımsak, 1 adet çili biber, 1/2 demet taze soğan, 1/2 demet mayda noz, 1 başparmak zencefil, 1 adet limon kabuğu rendesi, 1 adet limon suyu, 2-3 kaşık soya sosu, zeytinyağı" tuz, karabiber, zeytinyağı, 1 kaşık bal, 1 göbek brokoli, 1 bardak süt, 1 bardak tavuk suyu


Sarımsak, çili biber, taze soğan, maydanoz ve zencefili kabaca doğrayıp blender'dan geçirin. Limon kabuğu nu rendeleyin. Limon suyu, soya sosu ve zeytinyağını ekleyerek tekrar robotu çalıştırın. Islak bir macun kıva mına geldiyse yeşil köriniz hazır demektir. Körinin 1/3'ini ayırıp kalanını küçük bir tencereye alarak kavurun. Üzerine çiçeklere ayırdığınız brokoliyi, tavuk suyunu ve sütü ekleyip, ayrıca çeşnisini kontrol edip pişmeye bı rakın. Tavuk pirzolaların her iki yüzünü tuz, biber ve yağladıktan sonra çok iyi ısınmış tavaya alın. Derili kısım ları kızardıktan sonra daha çabuk pişmesi adına çevirip üzerlerini yağlı kağıtla kaplayın. Daha küçük bir tava ve onun üzerine ağırlık koyarak ateşle hemyüz olmalarını sağlayın. Diğer yüzleri de kızarınca tüm teferruatları kaldırıp ocağı orta ateşe getirin. 1/3 oranındaki yeşil köriyi ekleyip 1-2 dakika karıştırarak pişirin. En son 1 kaşık bal ekleyip 1 dakika daha pişirin. Yanında körili sebze ile servise hazırdır, afiyet olsun.

ILIK MISIR SALATASI/ salatalar+zy. yemekler

Böyle bir isim verdiysem de gerçek adı "Maque Choux" olan bu salata bir Louisana klasiği. Tipik bir Cajun yemeği ve bu topraklarda yaşayan farklı toplulukların izlerini taşıyor.
Amerika'da Fransız aksanıyla İngilizce konuşanlara "Cajun" deniyor. Vakti zamanında New Orleans'da ki soyluların kırsal kesimde yaşayan insanları aşağılama şekli olarak ortaya çıkmış. Ki o insanların çok geniş bir mutfağı, cajun baharatları (köriye benzer kuvvetli bir baharat) ve blues+ caz'ı doğuran bir müzik geçmişleri var!

Malzemeler; 3 adet mısır, 2 adet dolmalık biber, 2 adet domates, 100 gr krema, 1/2 adet kuru soğan, 2-3 adet taze soğan, 2 adet kereviz sapı, 50 gr jambon (aslen bacon), toz kırmızıbiber, maydanoz, kekik, tuz, zeytinyağı (Tarif La Cucina İtaliana'dan)


Tabii ben dondurulmuş tane mısırdan yaptım ama mısırdan çıkan sütün kazandırdığı kremamsı doku için yaz aylarında mısırı dik tutup taneleri bıçakla keserek ayırmanızı tavsiye ederim. Biber, soğan, domates, kereviz sapı ve taze soğanı küp küp doğrayın. Jambonu ince dilimler halinde dilimleyin. Bir tavada 3-4 dakika kavura rak kıtırlaştırdıktan sonra dışarı çıkarın. Tavaya yağ ekleyip soğan, biber ve kereviz saplarını kavurun. Mısırı ekleyip karıştırarak 5 dakika pişirin. Krema ve 1 kepçe su ilavesiyle 3 dakika daha pişirin. Domates, taze so ğan, tuz ve kırmızıbiberi ekleyip birkaç dakika daha pişirin ve son sebzeler ölmeden ateşten alın. Üzerine kıtır jambon, kıyılmış maydanoz ve kekik koyarak servis edin.

16 Ocak 2015 Cuma

OTLU LEVREK FIRIN/ et yemekleri

Malzemeler; 2 adet deniz levreği, ( 4 adet temizlenmiş fileto) 1 demet maydanoz, 3 dilim bayat ekmek, 2-3 diş sarımsak, 1 adet kuru soğan, 1 adet limon kabuğu rendesi, tuz, karabiber, zeytinyağı, 1-2 bardak balık suyu veya su, 1 adet limon suyu

Filetoların her iki tarafını çeşnilendirdikten sonra limon suyunda 2 saat marineye bırakın. Çentilmiş soğan ve sarımsakları 2 kaşık yağda soteleyin.  Kıyılmış maydanoz, limon kabuğu rendesi, bayat ekmek kırıntısı ekleyip kıtır haline gelene dek kavurun. Balıkları bu macunla kaplayıp fırın kabına yerleştirin. Kenarına suyunu döküp önceden ısıtılmış 220 derecelik fırına vererek 30 dakika pişirin. Fırını ızgara moduna alın ve ekmekler kıtır olana dek 5 dakika daha pişirin
.

15 Ocak 2015 Perşembe

SİNEMA VE MUTFAK


Mutfağı ve yemek yapıp sunmayı sevdiğim kadar filmleri de çok severim. Mutfak alışkanlıkları ve yemek çeşit lerinin toplumdan topluma değişen ve inanılmadık noktalarda çakışan yaşam biçimlerimizi aktaran kültür olma sı gerçeği sinemanın da atlamayacağı bir olgu tabii ki.

Mutfağı, aşçıyı ve sofrayı merkeze koyan, aşk, aile, arkadaşlık ya da bir köyün kurtarılması! temalarını örgü de veren klasik olmuş (veya bence olacak!) filmlerle başlıyorum.

Chocolat/ Çikolata/ Lasse Halström-2000
Julie & Julia/ Nora Ephron-2009                  
The Ramen Girl/ Büyülü tat/ R.A.Ackerman-2008
Vatel/ Roland Joffe-2000
Ratatouille/ Brad Bird-2007                             
Tampopo/ Juzo İtami-1985                                      
Eat drink man woman/ Ang Lee- 1994
Mostly Martha/ Sandra Nettelbeck-2001                      
Soul Kitchen/ Fatih Akın-2009
Kitchen Stories/ Bent Hamer-                                  
Comme un chef/ Şeflerin savaşı/ Daniel Cohen-2012
Lunch Box/ Ritesh Batra-  
Toast/ S. J. Clarkson-2010
Cuisine Americaine/ J. Yves Pitoun-1998                                        
No reservations/ Aşkın tarifi/ Scott Hicks-2007
Estamago/ Hayatın mutfağı/ Marcos Jorge-2007               
Today's Special/ David Kaplan-2009
Haute Cuisine/ Christian Vincent-2012                       
Tortilla Soup/ Maria Ripoll-2001
The Hundred-foot journey/ Lasse Halström-2014                                
Chef/ Jon Favreau-2014
Nina's Heavenly Delights/ Pratibha Parmar-2006




Görünen o ki, dünyanın dört yanından "sofra ve mutfak" kavramını beyazperdeye taşıyan filmler son 30 yılda ağırlık kazanmış. Böyle bir konuda niye geç kalındığını merak ettim doğrusu. Tabii mutfağı yan konu olarak kullanıp nefis görsel sahneler sunan filmler de yok değil. Mystic Pizza/ 1988, Fried Green Tomatoes/ 1988, Charlie and the Chocolate Factory/ 2005, Delicatessen/ 1991, Acı çikolata/ 1992 aklıma gelenler.

Fakat Türkler olarak yemeği sevdiğimiz kadar göstermeyi sevmiyoruz anlaşılan. Bildiğim iki filmin ikisi de Çağan Irmak'tan. Çilekli pasta ve Issız adam. Türk kökenlilerden Fatih Akın'dan bahsetmiştim. Bir de ana tema olmasa da mutlaka filmi mutfak ve sofrayla buluşturan Ferzan Özpetek var.

Son olarak halen seyredemediğim ve çok merak ettiğim bir başyapıttan bahsetmek isterim. "Le Grande Bouffe/ Büyük tıkınma/ 1973- Marco Ferreri" Orta yaşlarda dört erkeğin çatlayana kadar yemekle intiharını anlatan bu kült film; seks, lüks yaşam ve yemek zevki üzerinden materyalist tüketim toplumunun eleştirisini yapan bir kara mizah örneği.










13 Ocak 2015 Salı

OMLET MUFFİN/ kahvaltılık

Malzemeler; 8 dilim dana jambon veya pastırma, 1/2 adet kırmızı soğan, zeytinyağı, 8 adet çeri domates, 3-4 dal taze soğan, 5-6 adet siyah zeytin veya yarımşar kırmızı ve yeşil biber, 50 gr beyaz peynir, kekik/ 3 adet yumurta, 100 ml süt, karabiber, üzeri için kaşar veya parmesan peyniri rendesi (8 muffinlik ölçüdür)


Karar verdiğiniz şarküteri ürününüzü yağladığınız muffin kalıplarına yerleştirin. Soğanı ince kıyıp yağda sotele yin. Diğer malzemeleri çok küçük doğrayarak hazırlayın. Hem zeytin, hem de biber kullanmak isterseniz malzeme ölçüsünü azaltın. (Ya da muffin sayısını ve yumurtalı harcı arttırın) Kavrulmuş soğanla birlikte hepsini harmanlayın. Bu harçla muffin altlıklarını doldurun. Yumurtaları süt ve karabiber ilavesiyle çırpıp muffinlerin üzerine dökün. En üste bir tutam peynir rendesi yerleştirip önceden 180 derecede ısıtılmış fırına verin. 15 daki ka sonra kahvaltı sofrasını hazırlayabilirsiniz.

MISIR EKMEĞİ/ hamur işleri

Malzemeler; 1 fincan (nescafe boyutu) un, 1 fincan mısır unu, 1,5 fincan süt, 1 paket kabartma tozu, tuz, 1 tat lı kaşığı şeker, pul biber, karabiber, 2 adet yumurta, eritilmiş 2 kaşık tereyağı, 100 gr çedar veya kaşar peyni ri rendesi, 5-6 adet kuru domates, 3-4 dal taze soğan, 2 avuç konserve veya dondurulmuş mısır, 1 avuç hala peno turşusu

Kuru domatesleri sıcak suda bekleterek yumuşatın ve halapeno biberleri ve taze soğan ile birlikte ince kıyın. Tüm malzemeleri büyük bir karıştırma kabında harmanlayın. Fırınınızı 220 derecede ısıtın. Mısır ekmeği harcı nı bir fırın kabına yerleştirip üzerini düzleyin. Sıcak fırına verip 40 dakika pişirdiğinizde servise hazırdır, afiyet olsun.





8 Ocak 2015 Perşembe

SAVURGANLIK ETMEYELİM/ BOL PEYNİRLİ MAKARNA/ makarnalar+pilavlar

Aslında "Bol peynirli makarna" gerçek bir tarif sayılmaz. Mutfakta ben de ve eminim siz de arasıra artan ye mekleri, azalan malzemeleri ne yapacağımızı şaşırıyoruz. Sokak hayvanları çok iyi bir çözüm ama çöp teneke si öyle değil tabii. Örneğin ilk aklıma gelenler artan çorbadan "risotto" yapmak (illa şarap+et suyu diye emir mi var?) ya da etli-sebzeli bir yahniden arta kalanı, üzerine beşamel soslu patates püresi koyarak fırın yemeği haline getirmek. Başka bir denemeyi ise dün hayata geçirdim. Aydın'ın yaptığı taze soğan ve mantarlı tavuk ci ğerinden artanı maydanoz, kapari ve limon suyu ilavesiyle rondodan geçirip kızarmış ekmekle keyifli olacak bir dip sos haline getirdim.

Sıra bugün önceki bir tariften (bkz/ Parmak tavuk) kalan, ziyan etmek istemediğim ve ne yapacağımı bileme diğim ayranlı marine sosa geldi. Okumayanlar için ayranın içinde hardal, tuz, toz kırmızı biber ve çok az yağ vardı. Şimdi tarifi..


Malzemeler; Bolca peynir ( Buzdolabında sürünen 2 çeşit (beyaz peynir+lor peyniri) peyniri ezdim.),1 kaşık un ( Ayranla çırptım), 2 avuç ekmek kırıntısı, 1 limon kabuğu rendesi, kekik, 1 avuç ceviz, 1 kaşık tereyağı, 50 gr parmesan peyniri, 1 paket makarna

Unlu ayran ve ezilmiş peynir çeşitlerini küçük bir sos tenceresinde kremamsı bir hal alana dek pişirin. Ekmek içi, kekik, limon kabuğu ve cevizi rondodan geçirip yağsız tavada çıtır çıtır olana dek kavurun. Makarnayı haşlayıp süzdükten sonra peynir sosu ve tereyağı ile harmanlayın. Vee en son üzerine çıtırları ve rendelediği niz parmesanı serpiştirerek servis yapın. Ayran ve 3 çeşit peynirden sonra makarnanın lezzetini sorma gereği
duymazsınız herhalde değilmi?

FIRINDA NOHUT SALATASI/ mezeler

Bu tarifin ilham kaynağı "Mucize Lezzetler"deki "ılık nohut" oldu. Değişiklikler ve eklemeler yaptım. Uygular ken aynen benim gibi siz de "evde ne varsa" politikasını güdüp nohutu nefis ve çabuk bir meze veya yardımcı yemek olarak hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler; 1 kutu haşlanmış nohut konservesi, yarım demet taze soğan ve maydanoz, 1 adet çili biber, 1 ka şık hardal ve pekmez, 100 gr lor peyniri, zeytinyağı, sirke, tuz, karabiber, kimyon

Nohutu süzüp bir fırın kabına alın. Çili biberi, maydanozu ve taze soğanları çok ince kıyıp ekleyin. Lor peyniri ni topak topak serpiştirin. Diğer tüm malzemeleri de ilave ettikten sonra hepsini iyice harmanlayın. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 10-15 dakika pişirdiğinizde mezeniz hazırdır, afiyet olsun.




5 Ocak 2015 Pazartesi

FIRINDA BRÜKSEL LAHANASI/ sebze yemekleri

Daha öncede başka örnekler vermiştim, kuşkonmaz gibi. Fırında kızaran sebzenin tadı bir başka oluyor, ye meye doyulmuyor. Ayrıca yağ oranı da az, daha ne olsun!

Malzemeler; 1/2 kg brüksel lahana, 1 avuç ceviz, 2-3 kaşık zeytinyağı, tuz, karabiber, 2 kaşık pekmez

Lahanaların dış kabuklarını alıp ikiye kesin. Bir fırın kabına yağ, pekmez, baharat ve sebzeleri koyup harman layın. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırına verip kızarmaya başlayınca ceviz kırıklarını ekleyin.  Fazla değil,
5-10 dakika sonra brüksel lahananız servise hazırdır.


2 Ocak 2015 Cuma

PARMAK TAVUK/ et yemekleri

Malzemeler; 4 adet tavuk göğsü, 2 bardak ayran, 2 kaşık hardal, tuz, toz kırmızı biber, 2-3 kaşık zeytinyağı, 3-4 avuç kuru ekmek kırıntısı, 3-4 avuç mısır gevreği

Tavuk göğüslerini ince uzun/ jülyen doğrayın. Bir kasede ayran, hardal, tuz, toz biber ve zeytinyağını çırpın. Tavuk parçalarını bu sosa yatırıp kabı streç filmle kapatın ve olabildiğince marine edin. Minimum 2 saat, be nimkiler 6-7 saat beklediler. Bayat ekmek ve mısır gevreğini rondodan geçirip tuz ve biberle tatlandırarak bir tepsiye döşeyin. Marineden çıkardığınız tavuk parçalarını kırıntıların üzerine serip elinizle harmanlayın. Yağ
lı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine parmak tavukları dizip önceden 200 derecede ısıtılmış fırına verin. Nar gibi kı zardıktan sonra servise hazırdır

ELMALI CHUTNEY/ soslar

Aslen Hint sosu olan "chutney" tarihi İngiltere- Hindistan sıcak ilişkileri sonucunda günümüzde İngiltere'nin ve dolayısı ile kıta Avrupasının alamet-i farikası olmuş tatlı-ekşi bir garnitürdür. Sıkça et yemeklerinin yanında su nulur, ekmekle beraber başlangıçta da tüketilir. En ünlüsü mangolusu olan chutney aklınıza gelebilecek herşey den yapılır, çok dayanıklıdır; soğuduktan sonra doldurduğunuz kavanozu buzdolabında 1 ay boyunca muhafa za edebilirsiniz. Baharatlı tatlara açık bir damağınız varsa tavsiye ederim.

Malzemeler;  6 adet yeşil elma, 2 adet kuru soğan, 3-4 diş sarımsak, 1 başparmak taze zencefil, 2 adet porta kal suyu, 1 kase esmer şeker, 3/4 kase sirke, 2 kaşık hardal, tuz, pul biber, 3/4 kase kuru üzüm

Elmaları soyup küp keserek tencereye alın. Tencereyi ateşe alıp küp doğradığınız soğanları, zencefil rendesini, kıyılmış sarımsakları ekleyin. Sıktığınız portakal suyu, sirke ve şekeri ilave edip karıştırın. Baharatları katıp ka rışım kaynayana dek bekleyin. Ateşin altını kısıp arada bir karıştırarak 45-50 dakika pişirin. Önceden ıslatıp süzdüğünüz kuru üzümleri ilave edip tencereyi ateşten alın. Sos ılık veya soğukken "özellikle hindinin" yanında servis edin, iyi yıllaaar.......


Ertekin'lerin muhteşem yılbaşı sofrası, bu da Elmalı chutney...


MAKARNA SALATASI/ salatalar+zy yemekler

"Aman Işık, makarna salatasını herkes bilir" dediğinizi duyar gibiyim. Ben de değişik malzemelerle çok çeşitli makarna salataları yapmışımdır. Ama şimdiye dek bu kadar lezzetlisini yaratmamıştım. "Kul sıkışmayınca hızır yetişmezmiş" hesabı makarna krizine girdiğim bu öğlen buzdolabındaki tüm malzemeleri çıkarıp aşağıda resmi görülen tabağı uydurdum. Kendisi 1 kişilik olup tarifi 4 kişi üzerinden veriyorum. Sadece halihazırda "pesto so su"nuz olmayabilir, varsın o da eksik olsun! O zaman 1-2 diş sarımsak ilavesi lezzeti tamamlayacaktır.

Malzemeler; 400 gr makarna, 4 kaşık yoğurt, 2 kaşık mayonez, 2 tatlı kaşığı hardal, 2 kaşık pesto sos, 2 ka şık kapari, 5-6 adet kornişon turşu, 2-3 adet közlenmiş kırmızı biber turşusu, 7-8 adet kuru domates

Yoğurt, mayonez, hardal ve pesto sosu çırparak salata sosunu hazırlayın. Yıkayıp tuzunu aldığınız kaparileri, jülyen doğradığınız kırmızı biberleri, dilimlediğiniz kornişonları ekleyin. Kuru domatesleri sıcak suda biraz bek leterek yumuşatın ve kıyıp ilave edin. 10 dakika kadar tuzlu kaynar suda haşlayıp süzdüğünüz zevke keder cinsteki makarnanızı ılıtın. Ardından tüm malzemeleri karıştırdığınızda nefis salatanız hazırdır. Mayonezin yağı, pesto sosun tuzu derken ben yağ ve tuz eklemesi yapmadım. Ancak tadına bakıp ekleyebilirsiniz, afiyet olsun.

SEMİFREDDO/ tatlılar

Semifreddo; "yarı donmuş" anlamında, krema ağırlıklı bir çeşit İtalyan parfesi. İç malzemesini istediğiniz gibi çeşitlendirebilirsiniz. Örneğin meyve veya kuruyemiş şu anda aklıma gelenler.

Malzemeler; 4 adet yumurta akı, 4 adet yumurta sarısı, 50 gr pudra şekeri, 1 tutam tuz, 500 gr krema, 1 pa ket vanilya, 80 gr bitter çikolata, 3 paket fındıklı,karamelli çikolata barı

Tabii ki önce yumurta sarılarını ve aklarını ayırarak işe başlıyoruz. Yumurta sarılarını şeker ve vanilya ilavesiy le çırpın. Bir başka kapta kremayı çırpın. Çikolatayı ya benmari usulü eritin ya da rondoda çekin. Barları kü çük küpler halinde kıyın. Yumurta aklarını tuzla birlikte kar haline gelip ters çevirdiğinizde akmayana dek çır pın. Tüm malzemeleri biraraya getirip yumurta aklarını söndürmeden katlayarak karıştırın. Karışımı bir kaba a lıp buzluğa kaldırın. Arada karıştırarak 3-4 saat dondurun.