25 Şubat 2015 Çarşamba

NARENCİYELİ AVOKADO SALATASI/ salatalar+zy yemekler

Eğer sevdiğiniz avokado iyice olgunlaşmış ve siz hala onu bir salsa veya salatada değerlendirememişseniz, akı betinden de şüphe duyuyorsanız benim bir sabah yaptığım gibi kahvaltı niyetine meyve salatası haline sokabilir siniz. Elbette seçenekler çok; zeytinyağı ve limon ilavesiyle "salata" yapabilir, pomelo yerine portakal veya greyfurt kullanabilir, çamfıstığı yerine ceviz veya badem ekleyebilirsiniz.

Malzemeler; 1 adet avokado, 1/2 adet pomelo, 1 avuç kuru üzüm, 1/2 avuç çamfıstık, 1 kaşık bal, 1 dilim beyaz peynir


Avokadoyu kutuplarından ikiye kesip çekirdeğini çıkardıktan sonra kabuğunu soyarak küp küp kesin. Karar maması için hemen liflerinden ayırdığınız pomelo dilimlerini ekleyin. Kuru üzüm, çamfıstık ve didiklediğiniz be yaz peyniri ilave edin. Salatayı karıştırıp balı üzerinde gezdirdiğinizde nefis meyve salatanız servise hazırdır.

PIRASA SUFLESİ/ sebze yemekleri

Malzemeler; 1/2 kg pırasa, 4-5 dal taze soğan, 3 adet kereviz sapı, 1/2 demet maydanoz, 200 gr labne peyni ri, 1/2 bardak krema, 3 adet yumurta, 100 gr kaşar peyniri rendesi, tuz, karabiber, muskat, zeytinyağı (4-6 ki şilik)

4 adet sufle kabının her tarafını yağlayıp hazırlayın. Fırınınızı 200 derecede ısıtın. Yumurtaların akını ve sarısını ayırın. Bütün sebzeleri çok ince kıyıp harmanlayın. Sebze karışımının içine yumurta sarılarını, kremayı, labne peynirini ve kaşar peyniri rendesinin yarısını ilave edip çeşnilendirerek iyice çırpın. Yumurta aklarını bir çimdik tuz ilavesiyle kar haline gelene dek çırpın. Yumurta aklarını sebzeli karışıma söndürmeden katlayarak ekleyin. Harcı sufle kaplarına bölüştürüp üzerlerine kalan peynir rendesini serpiştirin. Fırında 30-35 dakika sufle kaba rıp üzeri kızarana dek pişirin.

MAGNOLİA PUDİNGİ/ tatlılar

Son zamanlarda Amerika'da Manolya pastanesinin tarifi olan bu muzlu pudingin ünü alıp başını gidince merakı ma mucip oldu. Birkaç kaynaktan inceleyince pek de ahım-şahım olmadığını, benim 15 yaşından beri yaptığım "vanilyalı puding"e muz ve bisküvi eklendiğini, yağ yerine de krema kullanıldığını gözlemledim. Ama lezzetli miydi, evet... İşte o yüzden buyurun tarifine.

Malzemeler; 1 lt. süt, 3 kaşık nişasta, 2 kaşık un, 3/4 bardak şeker, 2 adet yumurta sarısı, vanilya, 2 adet muz, 200 gr krema, 1/2 paket bebe bisküvisi ( her türlü bisküvi de kullanılabilir)

Sütü bir tencereye alıp içine nişasta, un, şeker, vanilya ve yumurta sarılarını ekleyin. Tel çırpıcı ile bütün mal zeme özdeşleşene dek çırpın. Orta ateşte devamlı karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Pu ding ılınırken bisküvileri ya havanda dövün ya da rondodan geçirin. Muzları dilimleyin. Eğer benim gibi kara rır, en üste muz koymayayım derseniz 1 adet muz da yetecektir. Servis kaplarının her birinin dibine önce bisküvi, ardından muz dilimleri döşeyin. Pudinge kremayı ekleyip mikserden geçirin. Puding malzemesini kap lara paylaştırıp buzdolabında soğuttuktan sonra servise hazırdır, afiyet olsun.

KİNOALI MUFFİN/ sebze yemekleri

Aslında bu yaptığımda bir çeşit kısır. Ama sunumu kolay ve görseli güzel, tavsiye ederim.

Malzemeler; 1 bardak kinoa, 3-4 adet kereviz sapı, 1/2 demet maydanoz, 1 adet çili biber, 4-5 adet taze soğan, 100 gr beyaz peynir, 80 gr kaşar peyniri rendesi, 2 adet yumurta, 1 adet yumurta sarısı, tuz, kara biber, zeytinyağı

Kinoayı 3 bardak suda haşlayıp süzün. Kereviz sapı, maydanoz, çili biber ve taze soğanı ince kıyın. Sebzelere ılınan kinoayı, ezilmiş beyaz peyniri ve yumurtaları ekleyin. Zeytinyağı ve baharat ilavesiyle harmanlayın. Harcı muffin kaplarına bölüştürün. Yumurta sarısını çırpıp kaşar peyniri rendesi ile karıştırın. Her muffin'in üzerine bu karışımdan yerleştirin. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırına verdiğiniz muffinler yaklaşık 20 dakika sonra nar gibi kızarınca servise hazırdır.

11 Şubat 2015 Çarşamba

FIRINDA SAKIZ KABAĞI/ sebze yemekleri

Kendiniz kabağın her halini severken, partneriniz mücver haricinde suratına bakmıyorsa; tabiatıyla değişik kombinasyonlar yaratıyorsunuz. Bu tarif de fırında pişmiş her sebzenin lezzetinin artmasından esinlenerek oluştu.

Malzemeler; 2 adet sakız kabağı, 50 gr parmesan peyniri rendesi, tuz, karabiber, toz biber, 1 avuç dereotu kurusu, zeytinyağı

Temizlediğiniz kabakları 1,5-2 cm kalınlığında dilimleyip fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yağ gezdirip çeşnilen dirin. En üste peynir rendesini serpiştirip önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 20 dakika pişirin.

TAVUK PİRZOLA SARMASI/ et yemekleri

Tavuk göğüsten yapılan sarmalar, bana hep tıkız gelmiştir. O yüzden örneğin "kiev usulü tavuk" gibi tarifler sayfamda pek bulunmaz. Ama tavuk pirzolayı denediğimde hem etinin yumuşaklığından, hem de derili etinin çıtır çıtır kızarmasından dolayı lezzet şölenine dönüştü. Hararetle tavsiye ederim.

Malzemeler; 8 adet tavuk pirzola, 8 adet kuru kayısı, ( kuru erik veya kuru hurma da kullanabilirsiniz) 3-4 dal taze soğan, 1-2 adet közlenmiş kırmızı biber, zeytinyağı, 2-3 kaşık soya sosu, 1-2 kaşık worcestershire sos, toz biber, toz zencefil, kekik, 1-2 kaşık bal

Tavuk pirzolaları kemiği dik duran açıda zemine yerleştirip kitap gibi açın. Her birinin içine doğradığınız kuru meyve+ taze soğan+ kırmızı biber karışımını bölüştürün. Börek kapatır gibi sarıp alttaki derisini kemiğe geçire rek pirzolaları sabitleyin. Pirzolaları fırın kabına dizip sosları ve zeytinyağını üzerinde gezdirin. Baharatlarını ser pin. 200 derecede ısıtılmış fırına vermeden önce en üste balını verip 25- 30 dakika pişirin.

SAVURGANLIK ETMEYELİM/ TEREYAĞLI EKMEK PUDİNGİ/ tatlılar

Bazı işler gibi bazı tarifler vardır. Hep aklınızın bir köşesindedir ancak bir türlü eliniz gitmez. Tarihçesi 11. yüz yıla dayanan İngilizlerin ünlü ekmek puding'inin başına gelen de buydu.
Ekmeği bütün kültürler baştacı edip artıklarını değerlendirme yoluna gitmişler. Biz de "tirit, kalacus, siron, ek mek balığı, bayat ekmek köftesi" ve daha bilmediğim ya da unuttuğum bir sürü kalmış ekmek değerlendirme yöntemi varken ( ki çocukluğum ekmek balığı ve ekmek köftesi ile geçti)  İngilizlerin bu tatlısı da tüm dünyada geçerli bir tarif haline gelmiş. Hatta o kadar abartmışlar ki artık bayat ekmek yerine kek veya paskalya çöre ği kullanıyorlar!
Ama ben klasik tarife bağlı kaldım. Hafif bir tatlı olduğu için kullandığım sos yerine kaymak veya dondurma kullanabilir, ya da daha da sağlıklı olması için sadece pudra şekeri serpip tüketebilirsiniz. Afiyet olsun..


Malzemeler; 1 adet bayat ekmek, 4 adet yumurta, 2 bardak süt, vanilya 1 adet limon kabuğu rendesi, 2 kaşık oda sıcaklığında tereyağı, 1/2 bardak kuru üzüm, 1/2 bardak toz şeker, tarçın, 1/2 bardak yaprak badem ve 1 elma rendesi (son iki malzeme klasik tariften değil benden)
sos/ 200 gr krema, 2-3 kaşık pudra şekeri, 1 adet limon suyu

Bayat ekmeği küp küp kesin. Yumurtaları; süt, vanilya, limon kabuğu rendesi, tarçın ve şeker ile iyice çırpın. Yağın 1/3 i ile fırın kabınızı yağlayıp ekmek küplerinin yarısını döşeyin. Üzerlerine bademin, üzümün ve kalan yağın yarısını serpiştirin. İkinci kat ekmeği dizdikten sonra da aynı işlemi tekrarlayın. En üste elma rendesini yerleştirin. Sıvı karışımı döküp bir kaşığın tersiyle bastırın. 30-40 dakika ekmeğin sıvıyı içip çekmesini bekle yin. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirin. Şeker ve limon suyu ilavesiyle çırpıp kabart tığınız krema ile servise hazırdır.

SAVURGANLIK ETMEYELİM/ YEŞİL SEBZELİ PATATES PÜRESİ/ sebze yemekleri

Pek patates sevmem ben. Tabii hiç önemli olmayan bu konu, söz konusu tarifi doğurdu. Kendinden geçme den yakaladığım son 3 patatesi farklı bir şekilde nasıl değerlendiririm derken değişik lezzetlerin eklemlendiği bir püre geldi aklıma. Vee hele ki "patates can'dır" diyenlere ithaf ediyorum.


Malzemeler; 2-3 adet patates, 1/2 paket donmuş bezelye, 2 çiçek brokoli, tuz, karabiber, 2 kaşık tereyağı 1 bardak süt

Patatesleri soyup brokolinin kök kısımları ile birlikte aynı büyüklükte doğrayın. Tuzlu kaynar suda 10 dakika haşladıktan sonra brokolinin çiçek kısımlarını ve bezelyeleri ekleyin. 10 dakika kadar daha haşlayıp yumuşaklığını kontrol ettikten sonra süzün. Tekrara tencereye alıp patates ezici ile püre haline getirin. Tereyağı, süt ve baharat ilavesiyle ocağa alıp bir taşım pişirin.

7 Şubat 2015 Cumartesi

PUTTANESCA SOSLU MAKARNA/ makarna+pilavlar

"Fahişe, hayat kadını" anlamına gelen Puttanesca sosun oluşumu ile ilgili birçok şehir efsanesi var. Gece iş dö nüşü restoranta gittiklerinde kalan ne malzeme varsa yapılan çabuk bir sos olduğu bu hikayelerden sadece biri Gerçeklere gelirsek bu tarif; Campania bölgesi çıkışlı, tüm Akdeniz tadlarını barındıran ve II. Dünya savaşı sonrasına tarihlenen modern bir yemek. Fesleğen İtalyan mutfağı için olmazsa olmaz ama, kışın ortasında bula mayınca onun yerine mercanköşk kullanma haricinde orijinal tarife bağlı kaldım.

Malzemeler; 1 paket makarna, 10 adet çeri domates, 1 kaşık biber salçası, 1 kutu domates püresi ( yazın ya parsanız sakın kullanmayın! tazesi varken...) 2 kaşık kapari, 2-3 diş sarımsak, 5-6 adet ançuez, 10-12 adet siyah zeytin, varsa 1/2 demet fesleğen, yoksa kuru mercanköşk, kekik, çok az tuz, karabiber, pul biber, zey tinyağı

Çeri domatesleri büyüklüğüne göre ikiye veya dörde kesip konserve domateslerle birlikte önceden yağda ka vurup öldürdüğünüz salçaya ekleyin. 2-3 adet kesmeşeker ilave edin. Kaparileri yıkayıp tuzundan arındırın. Kapari, zeytin ve sarımsakları ince kıyın. Ançuezle beraber tüm malzemeyi sos tavasına koyun. Sosta ki mal zemelerin tuz oranı yüzünden tuza dikkat ederek baharatlarını ilave edin. Sosunuz kıvam alırken bir tencerede bol su kaynatın ve kaynar suya bol tuz ekleyerek makarnayı dişe gelir kıvamda haşlayın. Sosunuzu süzdüğü nüz makarna ile bir taşım daha (gerekirse makarna haşlama suyundan ekleyerek) pişirdiğinizde nefis puttanes ca makarnanız hazır ve servise amadedir.

PASTIRMALI GALETTE/ hamur işleri

Aydın bu sabah kahvaltıda "galette" yani galet yaptı. Galette aslen Fransız mutfağından düz, yuvarlak veya ser best formlu "Breton Galette" de denilen bir hamur işi. Kelime anlamı zaten küçük tekerlek. Tart hamuru benze ri ve ekmek niyetine de yenilen  bu unlu mamulü Aydın tabii ki birebir yapmadı. Pratikleştirilmiş formülle mil föy hamuru kullanarak harika bir kahvaltı hazırladı. Bu sadece bir örnek; farklı malzemelerle farklı lezzetler elde edebileceğiniz gibi Fransızlar gibi tatlısını da yapabilirsiniz.

Malzemeler; 8 yaprak milföy hamuru, 8 dilim pastırma, 1/4 demet maydanoz, 100 gr kaşar peyniri, 1 adet çili biber, 1 adet yeşil biber, tuz, karabiber, 1 adet yumurta sarısı

Milföy yapraklarını buzluktan çıkarıp 5-10 dakika çözülmesini bekledikten sonra karenin her kenarının 1-1,5 cm içerisinden hamuru ayırmadan kesik atınız. Böylece oluşturduğunuz iç kareye yerleştirdiğiniz malzemenin ağırlığı  ve çerçeveyi ayırmanız aynen volovan'da ki gibi bir sihir yaratacak. Tüm malzemeyi doğrayıp hazıla yın ve çeşnilendirin. İç karelere eşit olarak dışarı taşırmadan yerleştirdikten sonra dış çepere çırptığınız yumur ta sarısını sürün. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırına verdiğiniz börekleriniz yaklaşık 20 dakika sonra servi
se hazırdır, afiyet olsun.