Google+ Followers

26 Mart 2015 Perşembe

VOK'TA ÇİN USULÜ TAVUK/ et yemekleri

Malzemeler; 2 adet tavuk göğsü, 2 adet yeşil biber, 1 adet kırmızı biber, 1 adet çili biber, 4-5 dal taze soğan, 200 gr mantar, 1 adet havuç, zeytinyağı/ 3-4 diş sarımsak, 1 parmak zencefil, 3 kaşık soya sosu, 3 kaşık sirke, 2 kaşık nişasta, tuz, karabiber, 2 kaşık toz şeker / 1 adet limon suyu, 1 kahve fincanı krema

Tavuk göğüslerini kalın yerlerinden yanlamasına kesip kitap gibi açtıktan sonra parmak kalınlığında doğrayın. Rendelenmiş sarımsak ve zencefili ( tazesi yoksa toz zencefil kullanabilirsiniz) soya sosu, sirke, şeker, mısır nişastası, tuz ve biberle çırpıp marine sosunu hazırlayın. Etleri bu sosta en az 2-3 saat marine edin. Biberleri ince şeritler halinde doğrayın, havucu rendeleyin ve mantarları dilimleyin Vok tavasını iyice ısıtıp zeytinyağını ekleyin. Sostan aldığınız parmak tavukları tavaya alıp hızlıca çevirerek soteleyin. Biber, havuç ve mantarları ekleyip karıştırarak kavurmaya devam edin. Sebzeler pişmeye başlayınca kalan sosu biraz tavuk suyu veya sadece su ilavesiyle tavaya aktarın. Nişasta bağ layıcı görevini yerine getirdiğinde en son kıydığınız taze soğanları-ki biraz diri kalsınlar- limon suyu nu ve kremayı ekleyerek bir taşım daha pişirin. Tatlı-ekşi- tuzlu-acı lezzetler barındıran tavuğunuz  servise hazırdır, afiyet olsun.

DİLLİ SANDVİÇ/ et yemekleri

Dünyanın en lezzetli etlerinden dili yiyebilmek için önce dili pişirmek gerekiyor. 1,5-2 kiloluk dana dilden bahsediyoruz sonuçta. Zaten "dilli sandviç"e gelene dek iki ayrı şekilde tükettik. İşte bu yüz den öncelikle dil söğüşün tarifini veriyorum.

DİL SÖĞÜŞ

Malzemeler; 1 adet dana dil, 1 adet patates, 1 adet havuç, 1 adet kuru soğan, 2-3 adet defne yaprağı, tuz, 1 avuç tane karabiber, 1 adet çubuk tarçın, maydanoz vb. otların sap kısmı

Temizlenmiş dana dili düdüklü tencereye yerleştirin. Kabaca doğradığınız patates, havuç ve soğanı, baharatları üzerine koyun. Eti kapatacak kadar su koyup bir gece bekletin. Düdüklü tencereyi ocağa alıp 1 saat pişirin. Eti bir kaba alıp soğumadan, ılıkken derisini soyun, çünkü soğuduktan sonra oldukça zahmetli bir işlemdir bu. Kalan suyu süzüp nefis bir çorba yapımında kullanabilirsiniz. Söğüş dilinizi ince dilimledikten sonra istediğiniz gibi tüketiminize hazırdır.


DİLLİ SANDVİÇ

Malzemeler; Her bir sandviç için 2 dilim dil söğüş, 2 dilim ekmek, turşu, pesto sos ve hardal

Sandviç dilimlerinden birine pesto sos, diğerine de hardal sürün. Araya da malzemeleri-ve siz ne diler seniz- dizip sandviçi kapatın. Ama mutlaka yapın!

VEJETERYAN VE VEGAN

Vejetaryen; Latince 'de sağlam, canlı, yaşam dolu anlamına gelen "vegetus" sözcüğünden gelir. Genel olarak et, balık ve kümes hayvanı tüketmemeyi ve bunu etik, dinsel ve sağlık amaçlı olarak uygulama yı kapsar. 3 aşamalıdır. Semi vejetaryenler sadece kırmızı et tüketmezken lakto vejetaryenler et yemezler, ancak süt, peynir, yoğurt bal gibi hayvansal gıdaları kullanırlar. Ovo vejetaryenler ise ekstradan yumurta da yerler.

Vejetaryen; beslenmesinin sağladığı getirilerle genelde daha sakin, kabızlık çekmeyen ve kalp-damar hastalıkları ile kanserin daha az rastlandığı bir döngüdedir. Fakat rejiminde dikkatli olmazsa sık sık a cıkabilir, kan şekeri yükselme ihtimali/ ağırlıklı karbonhidrat yüzünden/ kuvvetlidir ve demir ve protein eksikliği çekebilir.

Tabii bir de veganlar var. Veganlar neredeyse hiçbir şey  yemezler! Tüm hayvansal ürünleri reddedip sebze, tahıl, tohum ve meyve ile beslenirler. Hayvan sömürme yoluyla elde edilen tüm ürünleri ( gıda, giyecek ve kozmetik-jelatin gibi yan ürünler) reddetmektedirler.

Damak tadım yüzünden istediğim halde vejetaryenliğe geçemeyen, 18 yaşındaki 15 günlük denemenin sonunda rüyalarımda pastırma-sucuk görüp vazgeçen ben; niye durup dururken veganizm den bahsediyorum? Çünkü canlılar vegan rejimi için bile öldürülmekte, lütfen bu hakikati görelim.  Tarlaya ürün ekmek için temizlediğimizde doğal ortamı yok edip küçük canlıları öldürmüyor muyuz? Eğer bir de ürün ekiminden sonra böcek ilacı sıkarsak böcekleri de imha etmiş oluyoruz. Ayrıca teoride bitkiler de "canlı" değil mi? Biz yemesek de arılar bal, tavuklar yumurta üretmeye devam etmeyecek mi? Hepimiz vejateryen olsak bile koyunlarımızın kırpılması gerekmeyecek mi? Sözün özü; her konuda olduğu gibi beslenmede de abartmamak gerek değil mi?

MEYVELİ, YOĞURTLU KEK/ tatlılar

Malzemeler; 1 bardak un, 1/2 bardak+ 2 kaşık şeker, 1 paket kabartma tozu, 1 çay kaşığı karbonat, 1 çimdik tuz, 1/2 bardak yoğurt, 1/4 bardak bitkisel yağ, 1 paket vanilya, 1 adet yumurta,  1 adet porta kal suyu ve kabuğunun rendesi

iken....Ankara dışına çıkış yapmamıza denk gelen bu kek evde kalan 1 muz ve yarım elmadan da na siplendi ve bol meyveli hale geldi. İşte bu nedenle 1,5 bardak unla yaptım. Siz de bilirsiniz; ne kadar ekmek, o kadar köfte.. Örneğin elinizde sade bir kek tarifi varken kakaolu yapmak isterseniz koydu ğunuz kakao tozu kadar un miktarından azaltmanız gerekir. Sonuçta az unlu, bol meyveli bir tarif olduğu için gözenekli, ıslak, pofuduk, hafif ve yedikçe yedirten bir sonuç çıktı ortaya.

Bir kasede kuru malzemeleri hazırlayın; un, şeker, tuz, vanilya, kabartma tozu ve karbonatı beraber karıştırın. Üzerine yoğurt, sıvı yağ, yumurta, portakal suyu ve kabuk rendesini ekleyerek iyice har manlayın, Kek harcını yağladığınız kek kalıbına döküp üzerini spatulayla düzleyin. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırına verip 25 dakika pişirin. Soğuduktan sonra pudra şekeri serperek servis edin.

20 Mart 2015 Cuma

BİBERLİ SÜRME PEYNİR/ mezeler

Kahvaltı niyetine tasarladığım bu macunsu ezme; aynı zamanda harika bir meze potansiyeli taşıyor. Eğer acı sevmiyorsanız jalapeno turşusu yerine közlediğiniz 3-4 adet yeşil biberi kullanın, ama yine de bir tutam pul biber ekleyin.


Malzemeler; 2-3 adet közlenmiş kırmızı biber, 2-3 kaşık jalapeno turşusu, 3 kaşık krem peynir, 3 ka şık mayonez, 100 gr kaşar veya gravyer peyniri, yarım demet dereotu, 2 kaşık keten tohumu, tuz, 1/2 adet limon suyu

Kırmızı biberleri ve jalapeno turşusunu çok ince kıyın. Krem peynir ve mayonezi limon suyu ilavesi ile çırpıp krema kıvamına getirin. Kremaya biberleri, rendelediğiniz peyniri, kıyılmış dereotunu ve ke ten tohumunu ekleyin. Tuzunu verip karıştırarak kızarmış ekmek dilimleri üzerinde servis edin.

YENGEÇ KÖFTESİ/ et yemekleri

Malzemeler; 1 paket (250 gr) yengeç veya ıstakoz surumi, 1 adet yumurta, 4 dal taze soğan, 1/2 de met maydanoz, 1 kaşık mayonez, 1 tatlı kaşığı hardal, 1 kaşık soya sosu, karabiber, pul biber, çok az tuz, 3 dilim ekmek kırıntısı, kızartmak için bitkisel yağ

Norveç'in ünlü "Crab cake" nam'ı diğer yengeç köftesinin yalancı versiyonu diyebiliriz bu tarife. Ger çek yengeç etini kim bulmuş da biz kaybettik deyip surumi denen hazır ürünle yola çıktım. Yüzde yüz yengeç eti değil tabii ama;  keçinin olmadığı yerde koyunla idare edince de gayet lezzetli bir yemek elde ediliyor.

Surumi rulolarını küçük doğrayıp karıştırma kabına alın. Kıydığınız taze soğan ve maydanozu ilave edin. Mayonez, hardal, soya sosu, ekmek kırıntısı ve yumurtayı ekleyip karıştırın. Eğer varsa soya sosu yerine worcestershire sosu kullanabilirsiniz. Baharatlarla tatlandırıp eti ezmeden harmanlayın. Karışımı bir saat kadar buzdolabında dinlendirin. Harcı köfte şekline getirip az yağlı kızgın tavada her iki yüzlerini kızartın.

KURU MEYVE SOSLU MARUL SALATASI/ salatalar+ zy. yemekler

Bu tatlı-ekşi salatada tatlı kısmını kuru kayısı veya incirle de sağlayabilirsiniz. Ben şekerli kuru mey velerden hurmayı tercih ettim.

Malzemeler; 8-10 adet hurma, 1 bağ marul veya kıvırcık salata, 4 dal taze soğan, 100 gr izmir tulumu 1 avuç kırık ceviz, 1 adet limon suyu, 1/2 çay bardağı su, tuz, zeytinyağı, nar ekşisi

Hurmaları ayıklayıp kabaca doğrayın. Meyveleri yarım limon suyu ve inceltmek için su ile birlikte rondodan geçirin. Kalan limon suyu, tuz, nar ekşisi ve zeytinyağı ilavesiyle tekrar rondolayıp sos ha line getirin. Servis tabağına doğradığınız marulların üzerini kıyılmış taze soğan, ceviz parçaları ve di limlenmiş peynirle süsleyin. Salatanızı üzerine tatlı-ekşi sosunu gezdirerek servis edin, afiyet olsun.

15 Mart 2015 Pazar

BAHARATLI SALAMURA TAVUK/ et yemekleri

Bu tarifin aslında, tüm tavuk veya bir kuzu kol ( ve-veya domuz sırtı/ nerede bulacaksak?) 1 gün bo yu salamurada dinlendiriliyordu. Biz iki kişinin eti ne- budu ne ki deyip bir paket tavuk budu ile 6 saat marine ederek işi hallettim. Onu da iki günde anca tükettik, ayrı hikaye.. Baharat lezzeti süper, hem sulu, hem de üstü çıtır çıtır kızarmış bir yemek oldu, daha ne olsun!

Malzemeler; 4 adet derili tavuk budu, 1 adet kuru soğan, 2-3 diş sarımsak, tuz, 1 parmak zencefil, 1 tatlı kaşığı hardal + kişniş tohumu, 2 adet karanfil, 1/3 adet muskat rendesi, 1 çay kaşığı tarçın, 4 a det defne yaprağı, 1 kaşık hardal, karabiber, zeytinyağı, 1 çay bardağı şeker, 1 çay bardağı sirke, 4  adet mandalina, 150 ml. bira

 
Tavuk butlarının derili kısımları yukarı gelecek şekilde bir kaba yerleştirip üzerlerine bıçakla kesik ler açın. Sarımsak, muskat ve zencefili rendeleyin. Kişniş ve hardal tohumu ile karanfilleri bir havanda dövün. Rendelediğiniz ve dövdüğünüz baharatları tuz, biber, hardal, tarçın, yağ, sirke ve şeker ile beraber iyice harmanlayın. Bu marineyi tavukların üzerine dökerek en az 6 saat salamura edin. İnce dilimlediğiniz soğan ve defne yapraklarını butların üzerine yerleştirin. Mandalina suyunu bira ile karıştırın. Tavuk butlarını derin bir fırın kabına alıp sosunu ve mandalina suyu+bira karışımı nı yanlarından dökün, derili kısma sıvının gelmemesine dikkat edin. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırına verip 30 dakika pişirdikten sonra defne yapraklarını alıp fırını ızgaraya çevirerek 15 dakika üstünün kızarmasını sağlayın.

İSKANDİNAV SALATASI/ salatalar+ zy. yemekler

Finlandiya, İsveç gibi İskandinavya ülkelerinde balık çok tüketiliyor. Hatta patates salatasını bile de niz ürünlü yapıp mayonezli ve hardallı soslarla servis ediyorlar. Ve dereotuna bayılıyorlar. Ben de izlenimlerimden doğaçlama yapıp bitiremediğimiz ( tabii biz Türk'üz ya) somonu değerlendirdim. Ama yine klasik damak lezzetimden ödün veremediğimden balık ile patatesi karıştırmadım. Soslar o yüzden sofistike, kombine bir salata tasarlarsanız sos karışımını da ayarlayın derim.

Malzemeler; 1 adet patates, 1 adet salatalık, ızgara veya buğulama bir deniz ürünü, (zengin soslu bu salatada kızarmış balık ağır olacaktır) birkaç yaprak marul
sos1 / 1 avuç kapari, 1 kaşık hardal, 1 adet limon suyu, zeytinyağı, tuz, karabiber, 1 tutam dereotu, 1 tatlı kaşığı bal
sos2 / 2 kaşık mayonez, 50 gr krema, 1 kaşık hardal, 2 diş sarımsak rendesi, 1 tutam dereotu, tuz, ka rabiber, deminki limonun kabuk rendesi

Patatesi haşlayıp soyun ve küp kesin. Salatalığı boyuna ikiye kesip çekirdekli-sulu kısmını çıkararak doğrayıp ılınan patateslerle harmanlayın. Kıydığınız kapari ve dereotu ile çırptığınız sos1 malzemele rini 1-2 marul yaprağına yerleştirdiğiniz salatanın üzerine ekleyin.
Kalan balık veya yengeç, karides vs.. ayıklayıp 1-2 yaprak marul üzerine yerleştirin. Hazırladığınız sos 2 ile servis edin.



HAVUÇ VE ZENCEFİL SOSLU SALATA/ salatalar+zy. yemekler

Malzemeler'de bahsi geçen yeşilliklere çok takılmayın, bu tarifte önemli olan sos. Bazılarını çıkarıp başka şeyler ekleyebileceğiniz, rokadan lahanaya her şeyi kullanabileceğiniz bir tarif bu.. Bir de yeşil üzeri turuncu sos o kadar şık oluyor ki.

Malzemeler; 1/2 adet marul, 1 demet kuzu kulağı, 1/2 demet taze soğan, 1 adet turp, 7-8 adet çeri domates, 2 adet havuç, 1 adet portakal suyu ve kabuğunun rendesi, 1 parmak zencefil, 2 diş sarımsak, tuz, karabiber, 2 kaşık bal veya pekmez, zeytinyağı

Marul, kuzu kulağı, taze soğan, turp ve çeri domateslerden ( veya istediğiniz başka sebzeler ile) salatanızın temelini hazırlayın. Havuçları gelişigüzel doğrayıp haşlayın. Portakalın kabuğunu ve zencefili rendeleyin. Haşlanmış havuç, portakal kabuğu ve suyu, zencefil rendesi, bal ve sarımsağı rondodan geçirip macun haline getirin. Zeytinyağını sos kıvamına gelene dek ekleyerek tekrar karıştırın. Baharatlarını ilave edin ve bu nefis sosla salatanızı servis edin.

REÇELLİ KURABİYE/ tatlılar

Aslında tatlı krizine girdiğim bir gün hamurunu ilginç bulup uyguladığım, tatlı ile alakası olmayan klasik bir tarif bu. Balkanlardan Vertika; üzerine anason serpilen, ortasına da peynir konulan tuzlu bir çörek. Yani bu revize edilmiş hali, siz keyfinize göre uygulayın. Sonuçta her hali güzel.

Malzemeler; 2 bardak un, 135 gr tereyağı, bir çimdik tuz, 1 adet yumurta, 1 paket vanilya, 3 kaşık pudra şekeri, 1 çay bardağı ılık su, 1 adet yumurta, reçel taneleri (16-20 adet kurabiye)

Tereyağını bir kapta eritin. Sürekli karıştırarak unu azar azar ekleyin. Un ve yağ karışımı kumlu bir görüntüye dönüşünce ılık suyu yavaş yavaş ekleyip karıştırmaya devam edin. Hamur sert bir top hali ne gelene dek kısık ateşte karıştırıp pişirin. Hamuru ateşten alıp ılındırın. İçine yumurta, tuz, şeker ve vanilyayı ekleyip yoğurun. Ceviz büyüklüğünde toplar alıp yassıltarak kurabiye biçimi verin. Ortalarını bastırıp çukurlaştırarak fırın tepsisine dizin. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirin. Çukurlarına reçel taneleri yerleştirip afiyetle servis edin.

10 Mart 2015 Salı

SOĞUK AVOKADO ÇORBASI/ çorbalar

Çok sevdiğim veya mutfağımıza yeni girmeye başlamış sebzelerle oynamaya ,deneme yapmaya bayılıyorum. Örnek vermek gerekirse her gün kırmızıbiber ile değişik bir tarif deneyebileceğim gibi 2-3 senedir haşır-neşir olduğum avokadoyu dokusuna uygun nasıl değerlendirebilirim diye kafa patlatıp bir tek guacomole'ye esir ol maktan kurtuluyorum. Böylece bir bakıyorum ki; avokado da en sevdiğim sebzelerden biri haline gelmiş.


Yaz yaklaşıyor ve artık öğrendiniz, benim için sıcak mevsimin vazgeçilmezleri soğuk çorbalar ve tatlılar. Avokadodan yaptığım kremalı koyu çorba kıvamındaki bu soğuk başlangıcı ben bayılarak tükettim, deneme nizi öneririm.

Malzemeler; (2 kişilik) 2 adet olgun avokado, 2 bardak su, 2 diş sarımsak, 1 adet çili biber, 1 adet limon suyu, 1 limonun kabuğunun rendesi, 1 parmak zencefil rendesi, tuz, karabiber, bir avuç maydanoz veya dereotu, zeytinyağı, 1 kaşık pekmez

Bütün malzemeleri blender'dan karışım pürüzsüz olana dek geçirin. Sevdiğiniz kıvama göre içine koyduğunuz suyu arttırabilir, içme suyu yerine et veya sebze suyu kullanabilirsiniz. Üzerini içine koyduğunuz otlarla süsle yip servis edin, afiyet olsun.

HAŞHAŞLI SOMON/ et yemekleri

Bu nefis tarif için  Maksut Aşkar'dan esinlendim. 24 Kitchen kanalında ki programında somonu haşhaşa bula ması benim gibi balığı derili yemeyi seven birini mest etti. Çok kolay ve inanılmaz lezzetli. Yanında hardal sosu ve basit bir salata ile krallara layık bir sofrayı yarım saatte hazırlıyorsunuz.

Malzemeler; 4 dilim Norveç somonu, 100 gr mavi haşhaş, 1 adet limon, tuz, karabiber, zeytinyağı / hardal sosu/ 1/2 limon suyu, 2-3 tatlı kaşığı acı hardal, 2 tatlı kaşığı bal, zeytinyağı

Somon dilimlerinin derili kenarlarını haşhaşa buladıktan sonra her iki yüzlerine tuz, biber ve zeytinyağı sürün. Somonları yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine alıp her birinin üzerine çok ince kesilmiş 2 limon dilimi yerleştirin. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 13-15 dakika fırınlayın. Hardal sosu için tüm malzemeleri çırparak bir sos kabında balığınızın yanında servis edin.

SAVURGANLIK ETMEYELİM/ ISPANAKLI FRİTTATA/ sebze yemekleri

Frittata; daha önce de tarifini verdiğim üzere kısaca İtalyan usulü omlet. Ana malzeme yumurta olup yumurta lar ne kadar iyi çırpılırsa o kadar iyi sonuç alınan, pofuduk olan ve her türlü malzemeyle uygulanabilen bir tarif. Ben de elde kalan ve çekiciliğini kaybeden bir buçuk porsiyonluk pirinçli ıspanak yemeğini
değerlendirmek için frittata yaptım bu kez.


Malzemeler; Değerlendirmek istediğiniz ürün!, tuz, 3 adet yumurta, gerekirse yağ ilavesi

Yumurta aklarını ve sarılarını ayırın. Yumurta sarılarını çatalla çırpın. Yumurta aklarını tuz ilavesi ile kar haline gelene dek kabartın. Ispanak yemeğini, yumurta sarılarını ve aklarını katlayarak akları söndürmeden karıştırın. Harcı bir fırın kabına alıp önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika omlet kabarıp üzeri kızarana dek pişirin.

8 Mart 2015 Pazar

BEĞENDİLİ BÖREK/ hamurişleri

Uzun zamandır börek yapmadığımı ve çok özlediğimi fark ettiğimde değişik bir börek harcına kafa yordum ve "beğendi"ye karar verdim. Her zaman bayılarak yediğim beğendiyi patlıcan ve kırmızı biber ile yaptım, ancak kerevizden tutun da ıspanağa kadar aşağı yukarı her sebze ile de yapabilirsiniz. Ayrıca tepsi böreği gibi kat kat yapabilir, ya da gül böreği gibi sarmal sarabilirsiniz. Keyif sizin. Sonuçta içi yumuşacık, dışı kıtır kıtır nefis bir böreğiniz olması garanti.


Malzemeler; 3 adet yufka, 4 adet patlıcan, 2 adet kırmızı biber, 2 kaşık tereyağı, 2 bardak süt, 2 kaşık tepele me un, tuz, karabiber, muskat 200 gr kaşar rendesi / üstü için 1 adet yumurta sarısı, 2-3 kaşık süt, haşhaş tohumu

Patlıcan ve biberleri fırında veya ocakta közleyin. Kabuklarını soyup küp küp doğrayın. Un ve tereyağı ile me yane yapıp tel çırpıcı ile açtıktan sonra sütü yavaş yavaş ekleyerek beşamel sos haline getirin. Baharatlarını ila ve edin. Kaşar rendesini ve köz sebzeleri ekleyip bir taşım çevirerek muhallebi kıvamına getirdikten sonra ılın masını bekleyin. Yufkaları ikiye kesip düz kısımlarına harcı yerleştirin. Yufkaları yanlarını kapatarak uzun sigara böreği formunda sarın. Bütün börekleri yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine alıp üzerlerine çırpılmış süt+yumurta sarısı karışımını sürün. Haşhaş serpip önceden ısıtılmış fırında nar gibi olana dek 35-40 dakika pişirin, afiyet olsun.

SOSİS YAHNİ/ et yemekleri

Malzemeler; 6 adet sosis, 2-3 adet domates, 1 adet çili biber, 3 adet yeşil biber, 1 adet kuru soğan, tuz, kara biber, zeytinyağı, 2-3 kaşık worchester sos, yarım bardak su ( varsa et veya tavuk suyu)

Sosisleri 4 eşit parçaya ayırıp her iki uçlarını + şeklinde kesin. Zeytinyağını koyduğunuz kızgın tavada sosisleri uçları kıvrılana dek kızartın. Kıydığınız soğan ve biberleri ekleyip soteleme işlemine devam edin. Yemeği çeşni lendirin. Küp doğradığınız domatesleri ve worchester sosunu ilave ederek domatesler ölene dek kavurmaya devam edin. Su ekleyip kapağını kapatarak bir taşım daha pişirin. Evde yoktu ama varsa son aşamada koya cağınız kıyılmış maydanoz da çok yakışacaktır.