22 Eylül 2015 Salı

TAVADA YASSI TAVUK/ et yemekleri

Malzemeler; 1 adet küçük boy tavuk, 3-4 diş sarımsak, 4-5 kaşık zeytinyağı, ada çayı, biberiye, tuz, karabi ber, pul biber, 3-4 kaşık worcester sosu, tereyağı


Tavuğu kalçasının üzerine oturtarak göğüs kemiğinin sağ ve solundan boylamasına kesip kemiği çıkartın. Tavu ğu kitap gibi açın ve iyice üstüne bastırarak yassılaştırın. Kıydığınız sarımsak ve baharatları tuz, karabiber, pul biber, zeytinyağı ve worcester sos ile harmanlayın. Karışımı güzelce tavuğun her iki tarafına sürün. Bir tavada 2 kaşık tereyağını ısıtıp derili tarafı alta gelecek şekilde tavuğu yerleştirin. Tavaya iyice yapışabilmesi için üzeri ne tepsi ve ağırlık koyup yarım saat pişirin. Diğer yüzünü çevirip tekrar ağırlık koyarak 30 dakika daha pişi rin. Sıcak olarak servis edin.

PEPEÇURA/ tatlılar

Rize'de ki adı ile "pepeçura", Giresun'da ki adı ile "samaksa", nam-ı diğer üzüm peltesi; Karadeniz yöresinin klasik bir tatlısı.

Malzemeler; 1 kg siyah üzüm (kırmızı üzümden de oluyor, örneğimiz böyle), 5 bardak su, 1 bardak toz şeker ,1/2 çay bardağı mısır unu, 1/2 çay bardağı buğday nişastası


Üzümleri ayıklayıp yıkadıktan sonra su ve şeker ilavesi ile tencereye alın. İyice kaynattıktan sonra suyunu bir kaba üzümleri ezerek süzgeçten geçirip alın. Yaklaşık 5 bardak üzüm suyunun 1 bardağını nişasta ve un ile ka sede çırpın. Diğer 4 bardak üzüm suyu ile birlikte tekrar tencereye alıp devamlı karıştırarak koyulaşana dek pişirin. Islatılmış kaselere alıp soğutun. O şekilde veya ters çevirerek servis edin.


LECCE ÇÖREĞİ/ hamurişleri

İtalya'nın güneyinden, tabiri caizse çizmenin topuğundan Salento mutfağına ait minik bir börek söz konusu Lecce çöreği.. Beşamel sosun çöreğe verdiği yumuşaklık damağınızı şaşırtacak.

Malzemeler; Milföy hamuru, 1 bardak süt, 2 adet iri domates, 125 gr mozarella (ya da beyaz peynir), 1 kaşık tereyağı, 1 kaşık un, tuz, karabiber, bir tutam fesleğen, 1 adet çırpılmış yumurta


Tereyağını bir tavada eritip unu ekleyerek kavurun. Sütü azar azar ilave edip karıştırarak 8-10 dakika içinde beşamel sos kıvamına getirin. Beşameli tuz ve biberle çeşnilendirin. Domateslerin kabuğunu soyup çekirdekle rini çıkarttıktan sonra fazla suyunu süzün. Domatesleri küp küp doğrayın. İkili milföy yapraklarından 3'er adet daireleri kesip hazırlayın. Dairelerin yarısını yağlı kağıt serili fırın tepsisinin üzerine dizin. Üzerlerine sırasıyla biraz beşamel, domates küpleri ve mozarella küplerini yerleştirin. Kıyılmış fesleğenle süsleyip hamurların ke narlarına çırpılmış yumurta sürün. Üzerlerini kalan dairelerle kapatıp kenarlarını bastırarak yapıştırın. Çörekle rin üzerlerine kalan yumurtayı sürüp önceden 190 derecede ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.







15 Eylül 2015 Salı

KOLAY AYÇÖREĞİ/ tatlılar

Tamamen işkembe-i kübra'dan atılmış bir tariftir kendisi. Amaan, tasarım da biraz öyledir. Ayçöreğini çok sevmeme rağmen denemeye bir türlü fırsat bulamayınca böyle bir yorumda bulundum.

Malzemeler; 1/2 ölçü pastaban kakaolu kek, ( tabii isterseniz kendiniz yapabilir, ya da kalmışından kullanabilirsiniz) 1 kaşık kakao, 40 gr kıyılmış bitter çikolata, 1 kaşık şeker, 1'er avuç kuru üzüm ve kırık ceviz, 1 tatlı kaşığı tarçın, su, 3 adet çiftli milföy hamuru, pudra şekeri ve 1 adet yumurta sarısı


Kakaolu kek dilimlerini ufalayıp kakao, şeker, çikolata, kuru üzüm, ceviz ve tarçın ile harmanlayın. Yavaşça su ilave ederek (yaklaşık 1/4 bardak) homojen bir bulamaç haline getirin. Her çift milföy yaprağını üçe böldükten sonra elde ettiğiniz 9 dörtgenin uzun köşegen tarafına iç harçtan doldurup verevine sararak ay çöreği biçimini verin. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısını sürüp 180 derecede ısıtılmış fırında 30-35 dakika nar gibi kızarana dek pişirin. Pudra şekeri serperek servis edin.




PATLICAN PAÇASI/ sebze yemekleri

Tüm "paça" titrli tarifler sirke ve sarımsak içerir. Kullandığım bu Ege klasiği tarifte ekşiliği limon ve portakal suyunun sağlaması fikrine bayıldım. Ve hakikaten narenciye kokusu ile tazeliği patlıcanın lezzetini bir üst boyuta taşıdı.

Malzemeler; 4 adet orta boy bostan patlıcanı, 1 adet limon suyu, 2 adet kuru soğan, 2-3 kaşık un, 2 kaşık toz şeker, muskat, 6 diş sarımsak, 1 adet portakal suyu, 1/2 çay bardağı zeytinyağı, tuz, karabiber

Bir kaseye bol su koyup un, limon suyu ve tuz ilave ederek iyice karıştırın. Patlıcanları alacalı soyup ince ve yuvarlak dilimler halinde kesin. Suyun içine atarak kararmamasını sağlayın. Soğanları piyazlık doğrayarak zey tinyağında biraz kavurun. Şeker, karabiber ve tuzu ekleyip iyice pembeleşinceye dek kavurun. Patlıcanları su dan kevgirle alıp soğanların üzerine yerleştirin. Üzerine az unlu ve limonlu su, muskat rendesi, portakal suyu ve çentilmiş sarımsakları  ekleyin. Kısık ateşte 30-40 dakika pişirin. Soğuduktan sonra servis edin.



11 Eylül 2015 Cuma

PATATES KEKİ/ sebze yemekleri

Bu tür tariflerde nişastayı nişasta ile bağlamak yemeğe tıkız bir doku verdiği için un ve patates miktarını olabil diğince azaltıp sebzeleri ve bağlayıcı olarak yumurtayı arttırdım.

Malzemeler; 3 adet patates, 1 adet kırmızı biber, 2-3 adet yeşil biber, 1/3 demet maydanoz ve dereotu, 1 adet kuru soğan, 2-3 dal taze soğan, 1 bardak un, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 bardak yoğurt, 3 adet yumurta, 1 paket kabartma tozu, tuz, karabiber, pul biber, isteğe göre peynir ilavesi

Patatesleri çok küçük küpler halinde kesip hazırlayın. İnce kıyılmış soğanları, otları ve biberleri ilave edin. Pey nirli tercih ediyorsanız ezip veya rendeleyip ekleyin. Un, yumurta, yoğurt, kabartma tozu, sıvı yağ ve baharatla rını ilave edip iyice harmanlayın. Yağlanmış fırın kabına karışımı döşeyip üzerini düzleyin. 180 derece fırında ü zeri nar gibi kızarana dek pişirin, afiyet olsun.

5 Eylül 2015 Cumartesi

SÜZME YOĞURT TOPLARI/ mezeler

Bu mezenin peynirlisi varsa yoğurtlusu niye olmasın? Baharatlarda taze otları tercih ettim ama kimyon, sarım sak gibi değişik varyasyonlar da lezzetli olacaktır.

Malzemeler; 1 kase süzme yoğurt, 3-4 dal taze kekik, 3-4 dal biberiye, 1 adet acı kırmızı biber, tuz, karabi ber, 1-2 tatlı kaşığı çörek otu, zeytinyağı

Büyükçe bir kaseyi yarısına kadar zeytinyağı ile doldurun. Kekik, biberiye ve kırmızı biberi çok ince kıyın. Baharatlarla birlikte yoğurda ekleyip karıştırın. Süzme yoğurttan ufak parçalar alıp yuvarlayarak top haline getirin. Elde ettiğiniz topları zeytinyağının içine atın. Ekmek eşliğinde servis edin.




TAZE FASULYE MÜCVERİ/ sebze yemekleri

Hayırlısı ile bu yaz "mücver"den devam ediyorum. Mücver, Osmanlı mutfağında en meşhur yemeklerden biri dir. Çok farklı mücver çeşitleri olmasına rağmen Osmanlı'da en çok yapılan mücver; taze fasulye mücveri imiş Günümüzde mutfaklarımızın klasiği kabak mücveri ise çöküş döneminden sonra ortaya çıkmış.

Malzemeler; 500 gr taze fasulye, 3-4 sap taze soğan, 1 adet kuru soğan, 100 gr taze peynir, yarımşar demet maydanoz ve dereotu, 2 adet yumurta, 3-4 kaşık un, 2 kaşık zeytinyağı, tuz, karabiber, çörek otu ve susam

Taze fasulyeleri boylamasına ince, enlemesine ikiye doğrayıp haşladıktan sonra suyunu süzerek soğutun. May danoz, dereotu ve soğanları çok ince doğrayıp fasulyelere ekleyin. Yumurta, un, küp kesilmiş peynir, baharat ve yağını ilave edip karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisi üzerine kaşıkla porsiyonlar halinde yerleştirin. Üzerlerine çörek otu ve susam serpiştirdikten sonra 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirin. Sunum çok şık oluyorsa da börek gibi döşeyebilir, ya da yağ katmadan hazırlayacağınız karışımı bitki sel yağda kızartabilirsiniz. Afiyet olsun.



DENİZCİ SALATASI/ salatalar+zy. yemekler

İtalyanın kuzeybatısında yer alan Liguria bölgesine ait bu tarif; Toscana'nın panzanellası ile büyük benzerlik gösteriyor. Farklı kombinasyonlarında ançuez, ton balığı, yumurta veya patates de eklenebiliyor. Panzanella'ya niyet, Denizci'ye kısmet.. Sonuçta Türkiye, İtalya veya İspanya fark etmiyor. Fakir mutfaklardan çıkan tarifler ( mantı, risotto veya paella gibi) klasikler arasına girip afiyetle tüketiliyor.

Malzemeler; 3 adet domates, 3 adet salatalık, 1 adet kırmızı biber, 1 adet sarı biber, 1 adet kırmızı soğan, 1 adet pide, 8-10 adet yeşil zeytin, 2-3 diş sarımsak, yeşillikler, ( roka ve semizotu kullandım) sirke, tuz, zeytin yağı, fesleğen

Pideyi fırınlayarak hafif kurutun. Kareler halinde kesip yarım diş sarımsağın ucunu üstlerine sürün. Eşit ölçüde su ve sirke karışımına ekmekleri batırıp çıkarın. Yağlı kağıt üzerinde süzülmeye bırakın. Yeşillikleri; salatalık, soğan ve biberlerle birlikte doğrayın. Sirke, zeytinyağı ve tuz ile sos hazırlayın. Domatesleri dilimleyip bir kaba alın. Üzerine kıyılmış sarımsak ve fesleğen ile sosu ekleyerek karıştırın ve 15 dakika dinlendirin. Pidelerin yarı sını salata kabının altına döşeyip üzerine önce doğradığınız karışımının yarısını, sonra da domateslerin yarısını sosu ile beraber yerleştirin. Sıralamayı devam ettirip zeytinlerle süsleyerek tatların karışması için biraz dinlen dirdikten sonra servis edin.
 

HAVUÇ VE ELMALI KEK/ tatlılar

Kardeşim keki sever, havuçlu keki daha da çok sever. Hep de yumuşak ve sulu bir kek arayışındadır. En so nunda emeline kavuştu. Bencileyin Şafak'ın bu nefis tarifini, sizlerle paylaşıyorum.

Malzemeler; 400 gr havuç, 300 gr toz şeker, 2 adet elma, 1/2 adet limon suyu, 3 adet yumurta, 200 gr ayçi çek yağı, 1 paket kabartma tozu, 1 avuç kuru üzüm, 1 avuç ceviz kırığı, 300 gr un, 1 tutam tuz, 1/2 bardak süt ( meyveler için un + kek kalıbı için tereyağ )

Havuçları soyup çok küçük dilimleyin. Ayçiçek yağı ile rondodan geçirip püre haline getirin. Elmaları soyup küp küp kestikten sonra limon sulu bir kase suda  üzümlerle birlikte bekletin. Yumurtaları, unu, kabartma tozu nu, tuz ve şekeri bir kaba alıp püre ve süt ile beraber karıştırın. Süzdüğünüz meyveleri 2 kaşık unla harmanla yıp kek karışımına ekleyin. Hazırladığınız karışımı yağladığınız kek kalıbına dökün. Keki ceviz parçaları ile süsledikten sonra önceden 180 derecede ısıtılmış fırına verin. 45-50 dakika pişirdikten sonra kalıptan çıkara rak soğuttuğunuz yumuşacık havuçlu kek dilimlenmeye ve servise hazırdır.

DIZMANA/ hamur işleri

Dızmana, diğer adı ile göçmen böreği; Bulgar göçmenlerinin klasik bir mayalı böreği. Ailece çocukluğumda sıkça yapılıp yenmesine rağmen tarifini vefasızlık edip öğrenmemiştim. Zaten yıllardır da yemek kısmet olmadı Bu yıl halamı ve yengemi ziyaretimizde sofradaki dızmana hem aklıma, hem de damağıma takıldı. Halamdan aldığım tarife göre peynire maydanoz da eklenebilirmiş ama onlar öyle yapmazlarmış, ayrıca patateslisi ve kıymalısı da olurmuş, yoğurt+sıvı yağ+yumurta ile sos hazırlanırmış ama onlar kaymak bulamazlarsa krema bazlı sosu tercih ederlermiş. Sonuçta siz diğer göçmenlerin tarifini de deneyebilirsiniz ama ben ailemizin en bü yüğü halamın aktarımı ile hazırladığım nefis böreği paylaşıyorum.

Malzemeler; 1 bardak ılık süt, 1 kaşık toz şeker, 1 paket kuru maya, tuz, aldığı kadar un ( yaklaşık 4-5 bardak), 300 gr lor peyniri, 1/2 bardak sıvı yağ, 200 gr krema, 1 bardak yoğurt

1 bardak unun ortasını açıp ılık süt, maya, şeker ve bir tutam tuzu koyarak karıştırın ve kabarmasını sağlayın. Aldığı kadar un ilavesiyle yumuşak bir hamur yoğurun. Kabın üzerini bezle kapatıp 1 saat kadar mayalanma sını ve hacmin iki katına çıkmasını bekleyin. Bu arada lor peynirini bir tutam tuz ilavesi ile ezerek iç harcı ha zırlayın. Sıvı yağ, krema ve yoğurdu çırparak sosunu hazırlayın. Mayalanan hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler koparıp ince uzun pide şeklinde yassıltarak açın. Açtığınız her hamura peynirli içten koyup sigara böreği gibi sardıktan sonra sadece bir taraflarını sıvıyağa batırıp çıkartın. Böylece dilimlerin birbirine yapışma sı önlenecektir. Her bir uzun böreği 2-3 cm.lik ende dilimledikten sonra yağladığınız kaba dikine sıkıştırarak dizin. Yuvarlak tepsinizi tekrar bezle örterek ikinci mayalanmayı sağlayın. Üzerine sosunu verdikten sonra 200 derece fırında nar gibi kızarana dek pişirin.