30 Ekim 2015 Cuma

MEYVELİ BUZ/ tatlılar

Ilık mevsimleri ve Datça'yı soğuk bir tarifle arkamızda bırakalım dedim. Kasım'da Ankara dayız.

Malzemeler; 1 kase süzme yoğurt, 1,5 kase karışık meyve, ( çilek, muz ve şeftali kullandım) 1/2 adet limon suyu, 2-3 kaşık bal, servis için frigo kalıpları


Meyveleri kabaca doğrayıp yoğurt, limon suyu ve bal ile robottan geçirin. Frigo kalıplarına doldurup buzluğa yerleştirin. Yaz günü meyveli bir serinliğe ihtiyaç duyduğunuzda frigo buzunuz hemen hazır, afiyet olsun.

KABAK BÖREĞİ/ sebze yemekleri

Bu börek kabak graten ile fırında kabak mücveri arasında bir sunum ve lezzete sahip. Kabak dışında patates, havuç, patlıcan gibi değişik sebzelerle de hazırlanabilecek bir tarif.

Malzemeler; 400 gr lor peyniri, 6 adet kabak, 100 gr bergama tulumu, 500 ml süt, 1/2 bardak irmik, 1/2 bar dak un, 1 çay bardağı zeytinyağı, 4 adet yumurta, 1 demet dereotu, tuz, karabiber

Kabakları yarım santim kalınlığında dilimleyip bolca tuzladıktan sonra süzgece alıp bir gece boyu suyunu süz dürün. Ardından kağıt havluyla fazla suyunu alıp fırın kabına üst üste dizin. Sütü lor peyniri ile çırpın. Bir kapta yumurtaları kabarana kadar çırpın. Tuz, un, irmik, zeytinyağı,kıyılmış dereotu ve lor karışımını ekleyip tekrar karıştırın. Karışımı kabakların üzerine aktarın. Üstüne bergama tulumunu rendeleyin. 180 derecede ısıtılmış fı rında üzeri kızarana dek yaklaşık 50 dakika pişirin.

15 Ekim 2015 Perşembe

DUBLE PATLICAN SANDVİÇ/ sebze yemekleri

Bu sandviçi paneledikten sonra bitkisel yağda da kızartabilirsiniz. Ama hem hafiflik, hem de temizlik açısından ben böyle tercih ettim.

Malzemeler; 4 adet bostan patlıcanı, 1/2 adet limon suyu, zeytinyağı, 4-5 adet taze soğan, 100 gr kaşar peyni ri, 1/2 demet maydanoz, 1/4 demet fesleğen, tuz, karabiber, 2 kaşık galeta unu, 2 adet yumurta, 1 kase gale ta unu+kuru kekik

2 adet bostan patlıcanını birkaç yerinden delerek fırında közleyin. Soyup robota aldıktan sonra limon suyu ve az yağ ile çekip krema kıvamına getirin. Doğradığınız kaşar, taze soğan, galeta unu, maydanoz ve fesleğen ile tekrardan çekin. Kremayı baharatlandırın. Yumurtaları bir tutam tuz ile çırpıp kekikli galeta unu ile bir istas yon hazırlayın. Diğer iki patlıcanı 2 cm kalınlığında dilimleyip tuzlayın. Alta bir dilim patlıcan koyup üstüne pat lıcan kremasını sürün. Sandviçi  diğer bir dilimle kapattıktan sonra önce çırpılmış yumurtaya, sonra kekikli ga leta ununa bulayarak yağlı kağıt döşenmiş fırın tepsisine dizin. Sandviçlerin üzerine zeytinyağı gezdirip 180 de receli fırında 30-40 dakika kızarana dek pişirin.






MUZLU MUFFİN/ tatlılar

Muffin; cup kek değildir, kek hiç değildir. Karışımı kek kadar homojen olmayan, kuru malzemelerin ıslak mal zemeler içinde yok olmasıyla harcının tamamlandığı, kek kadar tatlı olmayan, daha yoğun ve şekilsiz bir ürün dür muffin. (Tabii benim gibi anca 8 muffin alabilecek küçük tepside 13 adedi pişirmeye kalkarsanız iyice şekilsiz olur, bkz/ alttaki resim!)


Malzemeler; (12 adet muffin için) 2 adet olgun muz,(ya da 4-5 adet anamur muzu) 1 adet yumurta, 1/2 bar dak toz şeker, 1/2 bardak sıvıyağ, 1/2 bardak süt, 1,5 bardak un, 1 paket vanilya ve kabartma tozu, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 avuç kırık ceviz veya damla çikolata

Un, kabartma tozu, vanilya, tarçın ve cevizleri bir kapta harmanlayın. Muzları ezin. Muzlara şeker, yağ, süt ve yumurtayı muzlara ekleyip çırpın. Unlu karışımın ortasını açıp muzlu karışımı ekleyerek karıştırın. Çok homojen olmayan, un topaklarının kalmadığı bir harç yeterlidir. Muffin kaplarını 2/3 sine dek harçla doldurun. 180 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika pişirip ızgarada 15-20 dakika dinlendirdikten sonra muffinler servise hazırdır, afiyet olsun.

GRANOLA/ kahvaltılık

Granola; yulaf ezmesi, yemiş çeşitleri ve bal karışımının kıtır olana dek pişirilerek hazırlanan kahvaltı çeşididir. Malzeme skalası sınırsız olduğu için zevkinize göre seçimlerde bulunabilirsiniz. (Örneğin keten tohumu olsaydı susam yerine kullanacaktım)


Malzemeler; 3 bardak yulaf ezmesi, 1 bardak çiğ badem, 1 bardak ceviz, 1 çay bardağı susam, 1 çay barda ğı hindistan cevizi rendesi, 1/4 bardak bal, 1/4 bardak zeytinyağı, 1 adet yumurta akı, 2 kaşık şeker, 1 çay ka şığı tuz ve tarçın, 1/2 bardak kuru üzüm ve yaban mersini

Yumurta akını çırpıp üzüm ve yaban mersini harici tüm malzemelerle karıştırın. Fırınınızı 150 derecede ısıtın. Fırın tepsisini yağlı kağıt ile kaplayıp karışımı üzerine yayın. 10 dakikada bir karıştırarak 30 dakika pişirin. Ku ru meyveleri ilave ederek tekrar karıştırın. 10 dakika daha pişirip altın rengini alınca soğutun. Cam kavanozda hava almadan muhafaza ederek isteğinize göre sade veya yoğurt, ekstra bal, pekmez vs ile tüketin.

ps/ Prebiyotik yoğurtla yemeyi düşünmüştüm ama diş ağrısı yüzünden sütlü uygun oldu! Ancak sütlüsünün fo toğrafı pek iç açıçı olmuyor haliyle...

SÜRMELİK PESTO/ kahvaltılık

"Pesto" kelime anlamı olarak ezme'dir. Klasik pesto fesleğen bazlı olup havanda dövülerek hazırlanır. Tabii ki günümüzde herşeyden ( maydanoz, roka, ıspanak veya dereotu) pesto hazırlayabilirsiniz. Ben fesleğenkolik ol duğum için fesleğen ve kuru kekik kullanıp pestoyu labne ile dip sos haline getirdim. Sadece kahvaltıda değil, içkinin yanında meze olarak da tüketilebilecek bir ürün elde ettim.

Malzemeler; 1 demet arzu ettiğiniz yeşillik, ( örnekte 1 demet reyhan ve 1 kaşık kuru kekik mevcut) 1'er avuç ceviz ve yaprak badem, 1 diş sarımsak, 100 gr bergama tulumu, 1 paket labne, zeytinyağı, tuz, karabiber, isteğe göre pul biber

Tüm malzemeyi robottan geçirip sürmelik kıvamına gelene dek zeytinyağı ilavesiyle karıştırın. Ekmek, galeta veya cips ile servis edin.