Google+ Followers

25 Kasım 2015 Çarşamba

KUMKUAT REÇELİ/ tatlılar

Datça'da ki kumkuat'ımız geçen sene 15 adet civarında ürün verdiğinde pasta'da değerlendirmiştim. Bu sene 25 adet ürünü bulunca reçele soyundum! Tabii ki manavdan 2 paket daha kumkuat aldım ama adı bizim bah çenin kumkuatı!!!


Malzemeler; 1/2 kg kumkuat, 400 gr su, 350-400 gr toz şeker, ( şeker oranınıza göre) 2-3 karanfil, 1/4 li mon suyu

Kumkuatları yıkayıp kurulayın. Kaynattığınız 1 litre suda meyveleri 5 dakika haşlayıp süzün. Suyu tazeleyerek bu işlemi 3 kez gerçekleştirin. 400 gr su ile şekeri şeker eriyene dek birkaç taşım kaynattıktan sonra içine ka ranfilleri atıp 2 dakika daha kaynatın. Şuruba meyveleri ekleyip 20 dakika kısık ateşte pişirin. Arada üstten köpüklerini temizleyip koyulaşmaya başlayınca limon suyunu ilave edin. 2-3 dakika daha pişirdikten sonra a teşten alın. Ilınınca sterilize edilmiş kavanozlara yerleştirin.


TAZE SOĞAN ÇORBASI/ çorbalar

Bir arkadaşımın Güneydoğu Asya orijinli bu tarifini paylaşmak istedim. Çok hafif ve inanılmaz lezzetli ...

Malzemeler; (Benim "çorba" anlayışımla 3 kase çıkıyor, bence tüm ölçüleri ikiye katlayın!) 1/2 demet taze soğan, 1 tablet et suyu, 3 adet yumurta, 2 kaşık nişasta, 1/2 adet limon suyu, tuz, karabiber, 5 bardak su


Taze soğanları ince kıyın. Et suyu tabletini 4 bardak suda ezip içine baharatlarını ve taze soğanları ekleyin. Çorbayı pişirmeye başlayın. 3 adet yumurtayı iyice çırpın. Nişastayı 1 bardak suda eritip çorba kaynamaya başlayınca ilave edin. Çorba koyulaşmaya başlayınca önce limon suyunu ekleyin, ardından çırpılmış yumurta yı çorbayı devamlı karıştırarak çok ince içine akıtın. 5 dakika sonra çorbanız servise hazırdır. Afiyet olsun.

ISPANAK SALATASI/ salatalar+ zy. yemekler

Malzemeler; 1 demet ıspanak, 1/2 demet nane ve dereotu, 1 avuç ceviz, 1/2 adet nar, 1 fincan ince bulgur, zeytinyağı, tuz, karabiber, 1/2 adet limon suyu, nar ekşisi

İnce bulguru üstünü örtecek kadar sıcak su ekleyip demlendirin. Tüm yeşillikleri yıkayıp kuruladıktan sonra ıspanağı kabaca doğrayın. Otları ince kıyın. Salata kasenize yeşillikleri yerleştirip üzerine ince bulguru döşe yin. Ceviz kırıkları ve nar taneleri ile süsledikten sonra zeytinyağı, tuz, biber, limon suyu ve nar ekşisiyle hazır ladığınız sosu üzerine gezdirin. Dengeli karbonhidrat-protein oranına sahip bu salatada proteini ve lezzeti arttırmak isterseniz peynir de  çok yakışıyor.

SOYALI MARİNASYON/ et yemekleri

Soya soslu bu marineyi tavuk etinde kullandımsa da kırmızı etlerle de çok iyi gidiyor. Eti marinede en az 2 sa at beklettikten sonra sosu ile birlikte pişirince inanılmaz oluyor.

Malzemeler; 1/2 demet taze soğan, 1 adet kırmızı biber, 2-3 kaşık soya sosu, kimyon, karabiber, 1 tatlı kaşı ğı toz şeker, 1,5 bardak su, 1 kaşık nişasta


Taze soğan ve biberi çok ince kıyıp bir kaserolaya alın. İçine soya sosu, şeker, karabiber, kimyon ve 1 bar dak suyu ilave edip pişirmeye başlayın. Yarım bardak su içinde nişastayı çözdürüp sosa ekleyin. Sos koyula şınca ılıtın, etinizi marine etmek için uygun hale gelecektir. Marinasyonun kullanmadığınız kısmı  pişen etin ya nında ekstradan lezzetli bir sos görevini görüyor, daha ne olsun!

YEŞİL DOMATES DİBLESİ/ sebze yemekleri

Malzemeler; 750 gr yeşil domates, 1/2 çay bardağı pirinç, 1 adet kuru soğan, 2 diş sarımsak, tuz, karabiber, 2 kaşık şeker, zeytinyağı

Domatesleri irice doğrayın. Yemeklik doğradığınız soğanı zeytin yağında soteleyip kıydığınız sarımsakları ekle yin. Soğan-sarımsağın rengi dönünce domatesleri  ve bir süre tuzlu ılık suda bekletip süzdüğünüz pirinçleri ek leyin. Baharatlarını ve şekerini ilave edin. Yeşil domates çok ekşi olduğu için şeker dengesini mutlak kontrol edin. Diblenin suyunu verip domatesler yumuşayıncaya dek pişirin.

FIRINDA MENEMEN/ sebze yemekleri

Yumurtayı değişik şekillerde tüketmeyi seviyorsanız bu tarifi denemenizi öneririm, hem de çok şık bir sunumu var!

Malzemeler; 4 adet yumurta, 2 adet domates, 4 adet yeşil biber, 1-2 adet kırmızı biber, 1-2 adet kuru soğan, 2 diş sarımsak, 5-6 yaprak pazı, zeytinyağı, tuz, karabiber, pul biber

Küp doğradığınız soğanları yağda kavurup şerit doğradığınız biberleri ve incecik çenttiğiniz sarımsakları ilave ederek sotelemeye devam edin. Pazı yapraklarını elinizle kabaca koparıp ekleyin. Pazılar suyunu çekince küp doğradığınız domatesleri ekleyin. Tuz ve karabiberini verin. Karışım tamamen suyunu çekmeden ateşten alıp fırın kaplarına paylaştırın. Yumurtaların aklarını ve sarılarını ayırın.Yumurta aklarını bir çimdik tuz ilavesiyle kar haline gelene dek çırpın. Her bir fırın kabının üzerine yumurta akı bezesinden yerleştirin. Önceden 180 derece de ısıtılmış  fırınınıza kapları verip 10 dakika pişirin. Çıkarttığınız porsiyonlarda akların ortasını çukurlaştırarak yumurta sarılarını yerleştirin. Üzerine pul biber serpip 5 dakikalığına tekrar fırına verin. Artık fırın menemeniniz sıcak sıcak servise hazırdır, afiyet olsun.