Google+ Followers

22 Aralık 2015 Salı

YOĞURTLU KISIR/ mezeler

Malzemeler; 1 bardak ince bulgur, 2 bardak yoğurt, 1/2 demet taze soğan, 1/2 demet dereotu, 1 bardak ceviz içi, 2 diş sarımsak, zeytinyağı, tuz, pul biber

Yoğurdu tuzlayıp bulgurla harmanlayın. Buzdolabında bulgur iyice şişene dek 4-5 saat dinlendirin. Sebzeleri ince doğrayın, ceviz içini kırıp sarımsağı dövün. Dolaptan çıkardığınız yoğurtlu bulgura hazırladığınız malzeme leri, zeytinyağı ve baharatları ilave edip iyice harmanlayın.

PALAMUT EKMEK/ et yemekleri

Bu tarif Aydın Kılcıoğlu spesiyalitesi. Hep palamut'tan yaptığı için palamut ekmek dedim, çünkü kurabiye için de gizlenmiş balık dokusuna sahip.


Malzemeler; 1 adet dilimlenmiş palamut balığı, 1 şişe soda, (veya 1/2 şişe bira) 1 ölçü mısır unu, 2 ölçü un, 1 paket kabartma tozu, tuz, biberiye, karabiber, kızartmak için un ve bitkisel yağ

Soda, mısır unu, un, kabartma tozu ve baharatlarla boza kıvamında bir bulamaç hazırlayın. Bir tepsiye balıkla rı bulamak için bolca un serin. Tavanızdaki derin yağı kızdırın. Balık dilimlerinin her tarafını una bulayıp silkeledikten sonra bulamaca batırın. Ardından kızgın yağda arkalı önlü kızartın, afiyet olsun.

BAL KABAĞI GEVREĞİ/ sebze yemekleri

Bu tarif "sebze fırın"dan yani dilimleyip, baharatlayıp yağla harmanlayarak tepside fırınladığımız lezzetlerden çok farklı. Sonucunda çerez olarak yiyebileceğiniz tuzlu-tatlı çıtır gevrekler ortaya çıkıyor. Tatlı sebzeler ta rife çok uygun. O yüzden tatlı patatesle de harika olacağını düşünüyorum.

Malzemeler; Bal kabağı, 100 gr toz şeker +100 gr su, tuz, (şeker yerine balı sulandırarak da yapabilirsiniz) kırmızı biber veya isteğe göre baharat


Bal kabağı dilimlerini giyotin rendeden geçirin. Veya sebze soyucu ile zar gibi dilimleyin. Şeker ve suyu bir kapta 3 dakika kaynatın. İnce kabak dilimlerini bu şerbete daldırıp çıkardıktan sonra yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizip üzerlerine dilediğiniz baharatları serpin. Önceden 100 derecede ısıtılmış fırına verip 40 dakika pişirin.

BAL KABAKLI VELLUTATA/ çorbalar

Vellutata; bir İtalyan klasiği, ayrıca bağlanmış çorbaların bir türü. Sebze püresinin un ile koyulaştırılıp krema ve yumurta ile bağlanması sonucu sabitlenen kremamsı ve kadifemsi dokuya sahip. Genelde etli sebzelerden yapılır. Sebze esaslı olduğundan taze tüketilmesi tavsiye edilse de 2-3 gün buzdolabında muhafaza edilebilir. Eğer sebze püreniz tüketebileceğinizden çoksa fazla miktarı buzlukta dondurup çözdürdükten sonra bağlayıcı ile bağlayabilirsiniz de.

Malzemeler; 500 gr bal kabağı, 200 gr krema, 2 adet yumurta sarısı, 1 kaşık tereyağı, 1 kaşık un, 1 adet ku ru soğan, tuz, karabiber, muskat

Soğanı incecik kıyıp tereyağında çevirin. Rengi dönünce ince dilimlediğiniz bal kabaklarını ilave edin. 5 dakika soteleyip baharatlarla tatlandırın. Un ve 1-2 kaşık su ekleyerek unu yedirin. 1 lt su (mümkünse sebze suyu) i lave edip su kaynayınca kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya dek pişirin. Çorba muhteviyatını blender'dan ge çirin. Yumurta sarıları ve kremayı bir kapta çırpın. Bağlayıcı sosu çorbaya ekleyip vellutata kıvam alana dek çırpıcı ile karıştırın.

8 Aralık 2015 Salı

KIRMIZI MERCİMEK KÖFTE/ mezeler

Yeni bir mercimek köftesi; bulgur yerine yumurta ile tahin içerdiğinden kızartılarak servis ediliyor ve çok farklı bir lezzete sahip.

Malzemeler; 1 bardak kırmızı mercimek, 1 adet yumurta, 1 adet yumurta akı, 1 kaşık tahin, 2-3 sap taze soğan, tuz, karabiber, susam, kimyon, zeytinyağı, galeta unu, servis için nar ekşisi

Mercimeği 2 bardak su ile pelte kıvamına gelene kadar haşlayıp soğutun. Katılaşınca içine biraz zeytinyağı, ta hin, yumurta, taze soğan, kimyon, tuz ve karabiber ekleyip yoğurun. Şekillendirme için uygun kıvama gelene dek galeta unu ekleyin. Ceviz büyüklüğünde toplar alıp elinizde yuvarlayarak şekil verin. Bastırıp yassılaştırarak her tarafını susama batırın. Yağ kızdırdığınız tavada köftelerinizi arkalı önlü kızartın. Üzerine nar ekşisi gezdirip salata ile servis edin.

EĞİN PİYAZI/ salatalar + zy yemekler

Eğin piyazı aslında bir çeşit salata. Sosunun farkı ve bol reyhan onu farklı bir boyuta taşıyor.

Malzemeler; 3 adet salatalık, 3-4 sap taze soğan, 4 adet sivri biber, 4 adet domates, 1 demet reyhan, 300 gr süzme yoğurt, 150 gr çökelek, tuz, zeytinyağı, 1/2 adet limon suyu, marul yaprakları


Sosu için süzme yoğurdu; çökelek, limon suyu, yağ ve tuz ile iyice çırpın. Salatanın tabanı için büyük marul yapraklarını yıkayıp kurulayarak hazırlayın. Reyhanın birkaç yaprağını ayırıp geri kalanını ince kıyın. Diğer tüm malzemeyi küçük küpler halinde doğrayın. Piyaz harcını harmanlayıp marul yapraklarının içine yerleştirin. Üzer lerine hazırladığınız sostan gezdirip ayırdığınız reyhan ile süsleyerek servis edin.

CODA VALLA VACCİNARA/ et yemekleri

"Coda valla vaccinara" yani sığır kuyruğu; Roma kökenli rustik ve geleneksel bir yoksul yemeğidir. Bilindiği nin aksine İtalya'da sakatat sıkça tüketilir. Kuyruğun kısık ateşte uzun süre pişirimi ile oluşan zengin sos bu yemeği çok lezzetli kılmakta.





Malzemeler; 1 kg sığır kuyruğu, 1 kg domates püresi, 400 gr beyaz şarap, 1 adet havuç, 1 adet kereviz, 1/2 demet maydanoz, 2-3 diş sarımsak, 3-4 adet karanfil, 1 adet kuru soğan, tuz, karabiber, tereyağı, zey tinyağı
Sos/ 2-3 adet kereviz sapı, 1 avuç kuru üzüm, 1 avuç çam fıstık, 1 çay kaşığı bitter kakao, 2 kaşık fındık tozu



Kasabınıza dilimletip hazırlattığınız sığır ( öküz/ pöçük'te deniyor) kuyruğunu soğuk suda yıkayıp süzerek kurulayın. Kuru soğan, havuç, sarımsak ve kerevizi küçük küpler halinde doğrayın, maydanozu da kıyın. Tereyağ ve zeytinyağı kızdırdığınız tencereye etleri ekleyip mühürleyin. Sebzeleri ve karanfili ekleyerek bir kaç kez karıştırın. Tuz, biber ve şarabı ilave edip kapağı kapalı olarak kısık ateşte 20 dakika pişirin. Doma tesi ilave edip 2-3 saat kapalı ve kısık ateşte pişirmeye devam edin. Arada suyunu kontrol edip gerekirse sıcak su ilave edebilirsiniz. Kereviz saplarını doğrayıp soğuk suda bekletin. Kuru üzümü suda şişirip sıkın. Yemeğin sosundan bir kepçe alıp içine fındık tozu, kuru üzüm ve kakao ilave ederek malzemeleri alıştırın. Süzdüğünüz kereviz sapları ve çam fıstıkları ile beraber yemeğe dahil edin. Son olarak 15 dakika daha pişir dikten sonra "Coda alla vaccinara" servise hazırdır.


2 Aralık 2015 Çarşamba

FISTIKLI DONDURMA/ tatlılar

Ev yapımı kolay dondurmalara devam.. Eğer fındık ezmesi kullanırsanız fındıklı dondurmanız olacak!

Malzemeler; 1 kase yer fıstığı ezmesi, 1 kase yoğurt, 3 adet muz


Muzları dilimleyip diğer malzemelerle beraber blender'dan geçirin. Bir kalıba yerleştirip buzdolabının buzluk kısmına koyun. Dondurma kıvamına gelene dek her 1-2 saatte bir altüst ederek karıştırın.

FASULYELİ PAZI SARMA/ salatalar + zy yemekler

Meksika fasulyesi yerine başka bir bakliyat/ mesela kuru fasulye, barbunya veya bakla gibi, pazı yerine de asma yaprağı veya kara lahana kullanabilirsiniz.

Malzemeler; 1 demet pazı, 400 gr meksika fasulyesi, 200 gr taze keçi peyniri, kekik, tuz, karabiber, 1 adet yumurta, zeytinyağı, 1 adet limon


Konserve meksika fasulyesini süzüp peynir, yumurta ve baharatlarla birlikte rondodan geçirin. Pazı yaprakları nın saplarını kesip kaynar tuzlu suda 2-3 dakika yumuşattıktan sonra kevgirle alın. Suyu süzülen pazı yaprakla rının her birine bir kaşık harç koyarak sarın. Sarmaların bitim yerleri alta gelecek şekilde tencereye dizip üzeri ne 2-3 kepçe su ve zeytinyağı ekleyin. Dilimlediğiniz limonu en üste yerleştirip kısık ateşte 20 dakika pişirin.

ÇİKOLATALI KURABİYE/ tatlılar

Yapımı çok kolay, lezzeti öyle-böyle değil.. Klasik bir ana karışıma sahip olduğu için; benim sevgili çikolatamı değiştirip mesela kuru üzüm koyabilir, 2-3 kişi iseniz yarım ölçü yapabilir, bencileyin az şekerli seviyorsanız şeker miktarını bir parmak azaltabilirsiniz.


Malzemeler; 3 bardak un, 200 gr yumuşak tereyağı, 2 adet yumurta, 1 bardak toz şeker, 1 adet portakal ka buğu rendesi, 1 avuç damla çikolata, 1 paket vanilya, 1/2 çay kaşığı karbonat

Tereyağı ile yumurtaları mikserde krema kıvamına gelene dek çırpın. Şekeri ekleyip bir kez daha çırpın. Bir başka kasede harmanladığınız kuru malzemeleri/ un, karbonat ve vanilya (eğer vanilya özütünüz varsa sıvı karışıma ekleyin) ilave edip kaşıkla iyice karıştırın. Çikolata ve portakal kabuğunu ekleyip yoğurun. Avucunuzda istediğiniz büyüklükte toplar yapıp yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine üstlerine biraz bastırarak aralıklı yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 15-20 dakika pişirdiğiniz kurabiyeler servise hazırdır. Eğer hemen tüketmeme becerisine sahipseniz bir kurabiye kutusuna yerleştirip seyrine bakın!





PLASKA/ hamur işleri

Plaska muhtemelen Pomak kökenli bir Kırklareli yemeği. Sebzeli, tuzlu bu kek; verdiğim tarif haricinde (ki en kolayı benim ki!) farklı yöntemlerle de yapılıyor. Kıyılmış pırasalar önceden az zeytin yağında rengi değişme den kavrulup eklendiği gibi kavurma işlemi sırasında salça ilave edilip hamurun yarısı fırın kabına döşendikten sonra ortaya eklenebiliyor. Ayrıca isteğe göre kek'e peynir de konabiliyor. Bir de kanaatimi ekliyeyim; pırasa ya mısır unu çok yakışıyor.

Malzemeler; 3 sap pırasa, 2 bardak yoğurt, 1 çay bardağı sıvı yağ, 3 adet yumurta, 2 bardak mısır unu, 1 bardak un, 1 paket kabartma tozu, 1 çay kaşığı karbonat, tuz


Pırasaları çok ince doğrayıp bir kaba alın. Yumurtaları bir kasede çırpıp içine yoğurt ve sıvı yağı ilave ederek karıştırın. Bir başka kapta önce un ve mısır ununu karıştırıp kabartma tozu, tuz ve karbonat ilavesiyle iyice ka rıştırın. Sıvı karışıma kuru karışımı ilave edip homojen hale gelene dek karıştırın. Son olarak içine tuzla ovdu ğunuz pırasaları ekleyip harmanlayın. Yağlanıp yağlı kağıtla kaplanmış tepsiye harcı koyun ve 180 derecede üstü kızarana dek 35-40 dakika pişirin. Ilıyınca servis edin, afiyet olsun.