Google+ Followers

30 Ocak 2016 Cumartesi

EVDE EKMEK/ hamurişleri

Ne zamandır "ekmek" olayına bir ucundan başlamak istiyordum. Artık rafine ekmek yemediğim için kısmet bugüneymiş!

Malzemeler; 400 gr tam buğday unu, 100 gr çavdar unu (klasik un veya tahıllı un da olur), 10 gr şeker, 15 gr tuz, 1 paket kuru maya, 300 ml ılık su + 1/2 bardak su, isteğe göre zeytinyağı


Yarım bardak suda kuru maya ve şekeri çırpıp 5 dakika demlendirin. Un karışımını tezgaha alıp ortasını ha vuz gibi açın. Mayalı suyu ve yavaş yavaş diğer malzemeleri ekleyip ortadan yanlara doğru tüm malzemeyi karıştırın. Hamuru unlu zeminde 10 dakika yoğurun. Üzerini kapatıp 1,5-2 saat mayalandırın. Hamurun hava sını alıp birkaç dakika daha yoğurduktan sonra istediğiniz ekmek formunu verip unlanmış fırın tepsisine yerleş tirin. Üzerine ıslak bez kapatarak 1-2 saat daha mayalandırın. Ekmeğinize bıçakla kesikler atıp ya biraz zeytin  yağı sürerek ya da su serperek önceden 220 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika civarı pişirin.


FIRINDA MUZ/ tatlılar

Eğer bencileyin yediklerinize dikkat etme gibi bir probleminiz yoksa dondurma ile servis etmenizi tavsiye e derim. Ben krema ile çırpılmış yoğurdu kullandım, gayet güzel oldu!

Malzemeler; 4 adet muz, 2 kaşık pekmez veya bal, tarçın, muskat, 1 kaşık tereyağı

Muzları boyuna ikiye kesip fırın kabına yerleştirin. Üzerlerine pekmez, tarçın ve muskatı gezdirdikten sonra yağı kırıntılar halinde muzların üzerinde paylaştırın. 180 derecedeki fırında 10 dakika pişirdikten sonra afiyet le yiyin.



KAĞITTA MEYVE/ tatlılar

Malzemeler; 1 adet mango, 1 adet muz, 6 adet kuru kayısı veya 1 avuç kuru üzüm, 6 adet ceviz, 1-2 kaşık pekmez veya bal, 1 parmak zencefil, 1/2 adet limon suyu, tarçın


Mangoyu küp şeklinde doğrayıp muzu dilimleyin. Kuru kayısıları minik doğrayın, eğer kuru üzüm tercih ederseniz bir süre sıcak suda bekletip süzün. Cevizleri kabaca kıyın. Zencefili rendeleyin. Tüm yaş ve kuru meyveleri karıştırıp bir yağlı kağıt bohçasına yerleştirin. Karışımın üzerine tarçın, pekmez ve limon suyunu gez dirin. Yağlı kağıdı kapatıp fırın kabına aldıktan sonra alüminyum folyo ile kabı zırhlayın. 180 dereceli fırında 15 dakika pişirin.

ZENCEFİLLİ MANDALİNA SOSU/ salatalar+ zy yemekler

Salatalar için çok uygun bir sos olduğu gibi sote edilmiş veya fırınlanmış sebzelerle de harika oluyor.

Malzemeler; 50 gr taze zencefil, 1 adet mandalina, tuz, zeytinyağı

Zencefili iri rendeleyip suyunu sıkarak sos kabına alın. İçine mandalina suyu, zeytinyağı ve tuz ekledikten son ra iyice çırpın. İşte acılığı, ekşiliği ve tatlılığı denk bir salata sosu emrinize amade..

27 Ocak 2016 Çarşamba

BUĞDAY TURTASI/ kahvaltılık

Diyet ve özellikle önerilen işlenmemiş gıdalar beni daha bir yaratıcı yaptı. Ayrıca bu tarif; yeni aldığım halka kalıpları kullanma imkanı sağladı, daha ne olsun!

Malzemeler; 100 gr aşurelik buğday, 100 gr kaşar peyniri, zeytinyağı, tuz, pul biber, kekik


Buğdayı bol su dolu tencerede şişene dek yaklaşık 30 dakika pişirin. Kaşar peynirini buğday tanesi büyüklü ğüne yakın küçük küçük kıyın. Süzdüğünüz buğdaya peynirleri, yağ ve baharatları ekleyip harmanlayın. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine 4 adet halka kalıbı yerleştirin. Her bir kalıba karışımı paylaştırıp iyice bastırın. Fı rınınızı 180 derecede ısıtıp turtaları 6-8 dakika pişirin.

YULAFLI ELMA TOPLARI/ tatlılar

Bu topları tarçın sevmiyorsanız kakao veya hindistan cevizi rendesine, hatta kalori sınırlamanız yoksa pudra şekerine de bulayabilirsiniz. Ama kendi açımdan tatlı krizine girince yulaf ve tarçına sarılmaya devam. Belki yaşam tarzım olur, belli mi olur?


Malzemeler; 1 adet kırmızı elma, 1 adet yeşil elma, 7-8 kaşık yulaf ezmesi, 1 kaşık bal, 1/4 bardak süt, 2 ka şık tarçın, 5-6 adet ceviz

Elmaları soyduktan sonra rendeleyip iyice sıkın. Karıştırma kabına aldığınız elma rendesine süt, bal, ceviz kırı ğı ve yulaf ezmesini ilave edin. Harmanladıktan sonra elinizle küçük toplar yapıp tarçına bulayarak buzdolabın da yarım saat dinlendirin. Servise hazır!, afiyet olsun.

YEŞİL TANRIÇA SOSU/ salatalar+ zy yemekler

Yeşil tanrıça sosu; aslında taze fesleğen, ançuez, sarımsak, zeytinyağı, sirke, yoğurt (veya krema) ve hardal dan müteşekkil bir salata sosu. Daha kıvamlı yaparak ızgara et yanında sunulabilecek sos haline getirdim. Dip sos olarak da kullanabileceğiniz bu lezzeti zeytinyağı ile daha akışkan hale getirip salatalarınızda değerlendire bilirsiniz.

Malzemeler; 2-3 kaşık mayonez, 2 diş sarımsak, 1 kaşık ançuez ezmesi/ veya 2-3 adet ançuez, 4-5 sap taze soğan, 1/2 demet dereotu/ veya fesleğen, tuz, karabiber ve 1/2 adet limon suyu


Tüm malzemeyi kabaca doğrayıp blender'dan geçirin. Mayonez ilavesiyle karışımı tanesiz olana dek çekin. Limon suyu, tuz ve biberin miktarını damak tadınıza göre ayarlayıp bir kez daha karıştırdıktan sonra servise hazırdır, afiyet olsun.

21 Ocak 2016 Perşembe

ÇATALLI KURABİYE/ tatlılar

Merak etmeyin, bu tarif "alakaya çay demlemek" ya da "rejim bozmak" için değil! Halamın lezzetli spesiyalini sizlerle paylaşmak istedim sadece..

Malzemeler; 1 bardaktan bir parmak az pudra şekeri, 2 adet yumurta sarısı, 1 silme çay kaşığı karbonat, 250 gr oda sıcaklığında tereyağı, aldığı kadar un


Tereyağı ve pudra şekerini krema kıvamına gelene dek mikserle çırpın. Yumurta sarıları ve karbonatı ilave e derek bir kez daha çırpın. Elinize yapışmayacak kıvama gelene dek un ilavesiyle yoğurun. Ki halamın ölçüsü ne göre bu oran 22-23 kaşık una tekabül ediyormuş. Hamuru tezgahta açıp bardak ağzı ile yuvarlaklar kesin. Çatalla izler yaparak dekore ettiğiniz kurabiyeleri yağlanmamış( çünkü kurabiyeler çok yağlı) fırın tepsisine alıp 180 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin.




KARMA/ SİİRT KISIRI/ salatalar+ zy yemekler

Karma da denilen Siirt kısırının aslında tek farkı ince bulgur yerine pilavlık bulgur kullanılması. Ancak doku farkı lezzeti de farklı bir boyuta taşıyor.

Malzemeler; 1 bardak pilavlık bulgur, 1/2 demet taze soğan, 1/2 demet maydanoz ve taze nane, 1 adet kırmı zı soğan, 1/2 marul, 1 adet limon suyu, nar ekşisi, zeytinyağı, tuz, süslemek için domates

Bulguru 2 bardak suda haşlayın, fazla suyu kalırsa süzüp soğutun. Tüm yeşillikleri ve soğanı incecik doğrayın. Bulgurla diğer malzemeleri buluşturduğunuz salata kasesinde harmanlama işlemini takiben limon suyu, nar ekşi si, zeytinyağı ve tuz ile hazırladığınız sosu gezdirin. İsteğe göre sumak, pul biber gibi takviye baharatlar da ek leyebilirsiniz. En son domates dilimleri ile süslediğiniz karma servise hazırdır.

HAMSİKUŞ/ balık yemekleri

Hamsikuş'u harçsız yapardık hep. Ya da hamsileri tavada yelpaze şeklinde dizip çok az yağda kızartırdık. Ori jinal hamsikuş evimizde ilk defa yapılınca paylaşayım dedim. Bir sonraki sefer fırında yapacağım ve tam diyete uygun olacak, söz!

Malzemeler; 1 kg hamsi, 2 bardak mısır unu, 1/2 demet taze soğan ve maydanoz, 1 adet yumurta, tuz, karabi ber, 1/2 adet limon suyu, kızartmak için sıvı yağ


Hamsileri parçalamadan ortasındaki kılçıklarını temizleyin. Sudan geçirip süzün. Maydanoz ve taze soğan çok ince kıyın. Yeşillikleri yumurta, tuz, karabiber ve limon suyu ile harmanlayın. Mısır ununu geniş bir tepsiye ya yın. Her bir hamsiye bir çay kaşığı harç koyup diğer bir hamsi ile kapattıktan sonra kuşların iki tarafını da mı sır ununa bulayın. İyice kızdırdığınız az yağda hamsi sandviçlerini güzelce kızarttıktan sonra kuşları yermisiniz yoksa uçururmusunuz? Orası size kalmış!

15 Ocak 2016 Cuma

SOSLU FIRIN HİNDİ/ et yemekleri

Yeni yıl hazırlıklarının ardından alıcısı çıkmayan tüm hindiler parça hesabı market reyonlarında yerini alıyor ve bizim gibi küçük ailelere gün doğuyor. Hindi but veya hindi kanat'tan yapabileceğiniz tarifim de işte böyle doğ du!


Malzemeler; 2 adet hindi kanat veya but, 1/2 bardak soya sosu, 1/2 bardak bal, 2 baş sarımsak, 4 dal pırasa 2 adet patates, zeytinyağı, tuz, karabiber, kişniş, kimyon, kekik


Birer tatlı kaşığı kimyon ve kişniş tohumunu havanda dövdükten sonra taze kekik, tuz ve karabiberle harman layın. Çok az zeytinyağı ilavesiyle çırptığınız karışımı buzdolabından yeni çıkarıp çizikler attığınız hindi parçala rına fırçayla sürün. Soğuk hindi etini derileri çıtır çıtır kızarana dek 10 dakika mühürleyin. Bir kapta 1-2 diş ezilmiş sarımsak, bal ve soya sosunu çırparak etin sosunu hazırlayın. Fırın kabının dibine irice doğradığınız pırasa (soğan da olabilir), patates ve ikiye böldüğünüz sarımsak başlarını yerleştirin. Üzerine hazırladığınız sosa iyice buladığınız hindileri yerleştirip 1 saat civarında marine edin. 200 derecede ısıttığınız fırında  30-40 dakika üzeri kapalı olarak pişirdikten sonra açık olarak kızarana dek 15-20 dakika daha fırınlayın.



PEYNİRLİ HIYAR SALATASI/ salatalar+ zy yemekler

Salatalık ve salata deyişlerinin yan yana gelince yarattığı hicivden başka bir hicve geçen bir diyet salatası bu!

Malzemeler; 2 adet salatalık, 2 adet küçük turp, 1 adet elma, dereotu, 1 avuç kavrulmuş çam fıstığı, 50 gr peynir, zeytinyağı, tuz, karabiber, 1 adet limon suyu


Salatalıkları yağlı kağıdın arasına koyup vurarak ezin, hem suyu, hem de rayihası iyice ortaya çıkacaktır. Ka baca doğrayıp bir salata kasesine alın. Üzerine elma ve tupları rendeleyin, dereotlarını kıyıp serpiştirin. Fıstık larla ve küp kesilmiş peynirle süsleyip zeytinyağı, tuz, biber ve limon suyu ile hazırladığınız sos ilavesiyle servis edin.

BULGURLU MADIMAK/ sebze yemekleri

Diyet yemeklerine Anadolu'da yaygın olarak bulunan, sürünücü, çok yıllık, idrar söktürücü ve antioksidan ö zelliklere sahip madımak bitkisi ile devam...

Malzemeler; 1 kg madımak, 1 adet kuru soğan, 2-3 diş sarımsak, 1 kaşık salça, 1/2 bardak pilavlık bulgur, tuz, karabiber, pul biber, zeytinyağı, servis esnasında yoğurt

Yıkayıp ayıkladığınız madımağı kıyın. Kıydığınız soğan ve sarımsağı zeytin yağında rengi dönene dek kavurduktan sonra ilave ettiğiniz salçayı da 1-2 dakika çevirin. Madımağı, yıkayıp süzdüğünüz bulguru, 2,5 bardak suyu, baharatları ilave edip tencereyi kapatarak yaklaşık 25 dakika pişirdiğiniz yemeğiniz servise hazırdır, afiyet olsun.


4 Ocak 2016 Pazartesi

YULAFLI PANKEK/ kahvaltılık

Yeni Yıl, yeni dilekler ve kararlar...Yine, yeniden rejime başlıyorum, bu tarzda tarifler sizi bekliyor!

Malzemeler; 100 gr yulaf kepeği (veya ezmesi), 1 paket kabartma tozu, tarçın, 100 ml süt, 1 adet yumurta, tereyağı, 1 tutam tuz (Tabii buğday kepeğinden de yapabilirsiniz. Eğer daha klasik kahvaltıcı iseniz karabiber ve kırmızı biber ekleyebilir, reçel gibi tatlı bir ürünle tüketecekseniz vanilya ilave edebilirsiniz)


Eğer kepeğiniz yoksa yulaf ezmesini tuz ilavesi ile rondodan geçirin. Kabartma tozu, tarçın ve vanilya ile karış tırın. Süt ve çırpılmış yumurta ekleyerek iyice harmanlayın. Tavayı çok az tereyağı ile fırçalayıp kaşıkla karışım dan ekleyin. Pankeklerin her iki yüzü gözenekli ve kabarık olana dek pişirip servis edin, afiyet olsun.

YABAN MERSİNİ SOSU/ soslar

Datça'dan aldığım taze yaban mersini mührü zamana uğramadan "tatlı" konsepti dışında nasıl değerlendirebili rim ? sorusu beni bu beyaz ve kırmızı etlere çok yakışan iştah açıcı ve lezzetli tarife yönlendirdi.

Malzemeler; 2 bardak taze yaban mersini, 1 adet kırmızı soğan, 3 diş sarımsak, 1 parmak taze zencefil, 1 ka şık jalapeno turşusu/ ya da 1 adet jalapeno biberi, 1/4 bardak pekmez, 2 kaşık zeytinyağı, 2 kaşık sirke, 2 kaşık balzamik sirke, 1/2 adet limon suyu, 2 kaşık worcestershire sosu, kimyon, tuz, karabiber, isteğe göre toz kırmızı biber


Kıyılmış soğan, sarımsak, zencefil ve jalapenoyu yağ eklediğiniz tavada rengi dönene dek kavurun. Yaban mersinlerini ve diğer malzemeleri ekleyip köpürene kadar yaklaşık 10 dakika pişirin. Karışımı soğutup blen der'dan geçirerek sos kıvamına getirin. Benim gibi kullanacağınız miktarı ayırıp kalanını konserveleyerek baş ka et yemekleriniz için buzdolabında muhafaza edin.

AVOKADO PUDİNGİ/ tatlılar

Okadar basit bir tarif ki inanın malzeme ve anlatımı abartmak istemiyorum! Verdiğim ölçüden 2 kase tatlı çık tığı için (tabii diyete göre) miktarlarla isteğinize göre oynayabilirsiniz.


1 adet avokadoyu soyup bir kabın içinde ezdikten sonra yarım limon suyunu üzerinde gezdirin. 2 kaşık bal ve 1-2 kaşık kakaoyu /belki biraz da tarçın ilave edip iyice karıştırın. Kaselere paylaştırıp üzerlerini hindistan cevizi rendesi ile süsledikten sonra buzdolabında 1-2 saat soğutun.

1 Ocak 2016 Cuma

TURŞU KAVURMA/ sebze yemekleri

Malzemeler; 1 kg. yeşil fasulye turşusu, 1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber, 1 adet kuru soğan, 2-3 adet pırasa, zey tinyağı

Bu Sinop klasiği yemeği yapmak için önce fasulye turşularını iyice sıkıp kuruttuktan sonra ufak doğrayın. Bir tavada zeytinyağını kızdırıp önce toz kırmızıbiberi tavaya dökün. Biberi yakmadan kavurduktan sonra turşuları ilave edin. Turşular kızarıncaya dek karıştırarak kavurun. İnce kıydığınız soğan ve pırasa ilavesiyle kavurmaya devam edin. Yağını süzerek servis tabağına aldığınız kavurma ılık veya soğuk olarak servis edile bilecek bir meze haline gelmiştir, afiyet olsun.





KIŞ KÖFTESİ/ sebze yemekleri

Kış sebzelerini kullanarak yaptığım bu köfte; yumurta ve un içermesine rağmen mücver kıvamında değil, tam bu yüzden de daha az yağlı ve hafif oluyor. Ayrıca çok yumuşak ve pofuduk bir yapıya sahip. İçindeki kış sebzelerini değiştirmeniz veya arttırmanız da mümkün, daha ne olsun?

Malzemeler; 1/2 adet küçük boy karnabahar, 1 adet kereviz kökü, 2 adet havuç, 1 parmak zencefil,4-5 dal taze soğan, 1/2 demet maydanoz, 2 adet yumurta, 150 gr kaşar peyniri, 1-2 dilim bayat ekmek içi, muskat, tuz, karabiber, 2-3 kaşık un, ayrıca kızartma esnasında un ve sıvı yağ


Köfte için tüm sebzeleri kabaca doğrayıp bir parçalayıcıya alın. Kum haline gelene dek çektikten sonra bir tülbentle sıkarak suyunu atın. Ekmek ve kaşar peyniri ile tekrar çekin. Bir kaba aldığınız sebze karışımına yumurtaları, baharatları ve unu ilave ederek karıştırın. Harçtan avucunuzla parçalar alıp köfte şekli vererek bir tepsiye dizin. Yumuşak bir harç olduğu için elinizi yağlamanız iyi olacaktır. 1 saat dondurucuda dinlendir diğiniz köftelerin üzerini hafifçe unlayıp kızdırdıktan sonra yağ eklediğiniz tavaya ters çevirerek yerleştirin. Di ğer yüzlerini kızartmadan öncede hafif unlayın, böylece köftelerin dışında kıtır bir katman olacaktır.