20 Şubat 2016 Cumartesi

YEŞİL SOSLU MAKARNA SALATASI/ salatalar+ zy yemekler

Malzemeler; 300 gr kelebek makarna, 7-8 adet çeri domates, 1 avuç çam fıstığı, 1 demet roka, 1 porsiyon pesto sos ( fesleğen veya nane'den), 1/2 adet avokado, 1 adet salatalık, 1 adet limon suyu, tuz, zeytinyağı

Makarnayı kaynar tuzlu suda "al dente" haşlayıp süzerek soğutun. Çam fısıklarını yağsız tavada çevirerek ka vurun. Domatesleri ikiye kesip roka demetinin yarısını kıyın. Kalan rokayı avokado, salatalık, pesto sos ve li mon suyu ile rondodan geçirin. Yağ ve tuz ile lezzetlendirin. Makarnayı kaseye alıp sos ile harmanlayın. Do mates, roka ve çam fıstıkları süslediğiniz salatanız inanılmaz lezzetli oldu, kefilim!

FIRINDA DOMATESLİ BAL KABAĞI/ sebze yemekleri

Malzemeler; 300-400 gr bal kabağı, 8-10 adet siyah zeytin, 100 gr dil peyniri, 2 adet domates, 1 kaşık sal ça, 1 adet kırmızı soğan, zeytin yağı, tuz, karabiber, pul biber, kekik

Bir fırın kabına soyup dilimlenmiş domatesleri alıp salça ile harmanlayarak zeminine yayın. Piyazlık doğradığı nız soğanı serpiştirip ince dilimlediğiniz bal kabaklarını domatesli karışımın üzerine dizin. Aralara zeytinleri sıkıştırıp üzerine baharatlarını ve yağını gezdirin. 180 dereceli fırında kabakların içleri yumuşayıp üstleri kızarana dek pişirin. Lif lif ayırdığınız dil peynirle rini serpiştirip eriyene dek 10 dakika daha fırınlayın. Et veya karbonhidrat ağırlıklı bir ana yemeğin yanında servis edebileceğiniz gibi "diyet" de iseniz /bkz. blog yazarı!/ ana öğün olarak da tüketebileceğiniz sebzeli öğününüz hazırdır, afiyet olsun.

KIŞ REÇELİ/ tatlılar

Allah'tan evde tek başıma yaşamıyorum, yoksa blogda sadece sebzeli-meyveli tarifler ya da çoook hafif tatlı lar okumaktan sanıyorum bunalırdınız!

Malzemeler; 5 adet portakal, 1 adet limon, 2 bardak mandalina suyu, 2-3 kupa toz şeker, 1 tutam tuz, 1 tatlı kaşığı tereyağı (greyfurt sevenlerdenseniz su ve şeker miktarını arttırıp 2 adet de greyfurt ekleyebilirsiniz)


Limon ve portakalları fırçalayarak iyice yıkadıktan sonra su dolu bir tencerede 5 dakika kaynatın. Sarı suyu nu döküp yeniden doldurarak bu işlemi 3-4 kez tekrarlayın. Böylece hem meyvelerin kabuklarındaki acılık gi decek, hem de kabuklar da yenilebilir yumuşaklığa gelecektir. Son suyunu süzdükten sonra meyveleri soğuta rak yuvarlak formda dilimleyin. Dilimleri tencerenin tabanına dizip üzerine mandalina suyunu ve şekeri koyun. Altını yakıp şeker erimeye başlayınca tencereyi 1-2 defa sallayın. Harlı ateşte 10 dakika pişirin. Köpüklenme ye başlayınca tuz ve tereyağ ilave edin. Orta ısıda 10-15 dakika şerbeti yoğunlaşana dek pişirin.


8 Şubat 2016 Pazartesi

ASYA USULÜ NOODLE SALATASI/ salatalar+ zy. yemekler

Malzemeler; 150 gr noodle, 1 adet havuç, 1 adet salatalık, 2-3 adet taze soğan, 1 adet çarliston biber, 1 a det kırmızı biber, 1 parmak zencefil, 2-3 diş sarımsak, 1/2 fincan fıstık ezmesi, 1/4 fincan soya sosu, 1/4 fincan sirke, 1/4 fincan su, şeker, zeytinyağı (Daha da usulüne uygun olması için zeytinyağı yerine susam yağı kullanın, acı sos da ekleyin. Evde ikisi de olmadığından ben biraz pul biber ekledim) süslemek için susam ve keten tohumu

Noodle'ı kaynar suda 6-7 dakika haşlayıp soğuk sudan geçirerek süzün ve soğutun. Biberleri ve taze soğanı doğrayıp havuç ve salatalığı rendeleyin. Salatalık yerine kabak da kullanabilirsiniz. Rendelenmiş sarımsak ve zencefil ile fıstık ezmesi, soya sosu, sirke, su, şeker ve yağı çırpıcı ile karıştırarak sosunuzu hazırlayın. Salata kasesinde noodle, sebzeler ve sosu harmanlayın. Üzerini susam ve keten tohumu ile (veya 1 avuç kaju fıstığı kırığı ile) süsleyin. Afiyet olsun.

JAPON OMLETİ (OKONOMİYAKİ) / sebze yemekleri

Okonomiyaki omlete benzeyen bir Japon yemeği. Kelime olarak "ızgarada ne istersen" anlamına gelir. Nood le, lahana ve yumurta bazlı olup ağız tadına ve o anda buzdolabında bulunan malzemelere göre içeriği ayarlanı yor. Genelde bacon ve deniz ürünleri de eklenmesine rağmen el altında her an her malzemenin bulunamamasından dolayı ben sebze yemeği olarak tasarladım. Bari sosunu Japonlar gibi uygulayayım dedim ama laf aramızda omleti sossuz yerseniz Türk damak tadına çok yakın oluyor,benden söylemesi..


Malzemeler; 100 gr kıyılmış lahana, 1/2 demet kıyılmış maydanoz, 3-4 sap taze soğan, 50 gr noodle, 3 adet yumurta, 1/3 bardak su, 3 kaşık un, tuz, zeytinyağı
Sos/ 1 adet domates rendesi, 1'er kaşık soya sosu, worcestershire sosu, sirke ve şeker, 1/2 adet kırmızı so ğan, 2 diş sarımsak, 1/2 adet limon suyu, tuz, zeytinyağı


Noodle'ı kaynar suda 6-7 dakika haşlayıp soğuk suda süzün ve soğutun. Kıydığınız lahanaları ya tuzla iyice ovarak ya da 1-2 damla yağ ve suda çevirerek hafifçe yumuşatın. Unu suda iyice açtıktan sonra yumurta ve tuz ilavesiyle çırpın. Bir kasede kıydığınız lahanaları, yumurtalı karışımı ve maydanoz ile taze soğanları harman layın. Karışımı hafifçe yağlanmış kızgın tavaya döküp her iki yüzünü kızartın.
Sos için domates rendesi, kıyılmış sarımsak ve soğan, limon suyu, soya ve worcestershire sosu, zeytinyağı, şeker, sirke ve gerektiği kadar tuzu bir kaba alıp kısık ateşte 15 dakika pişirin. Karışımı rondodan geçirire rek omletinizle servis edin.

KOLAY PORTAKAL SUFLE/ tatlılar

 Safi meyve yediğiniz zannıyla protein aldığınız hafif bir tarif bu. Tabii hazırlığı ve pişmesi 30 dakikayı bulmayan bu tatlı tam anlamıyla "sufle" değil. Ama alt kısmı muhallebi, üstü ise tam bir sufle görüntüsünde olan bu lezzete bayılacaksınız. Diğer turunçgillerle de farklı lezzetler yakalamanız da cabası..

Malzemeler; 5 adet yumurta, 1 adet portakal suyu, 1 adet portakal kabuğu rendesi, 1 fiske tuz, 2 kaşık toz şeker, 3 kaşık tam buğday unu

Yumurta aklarını ve sarılarını iki ayrı kaba ayırın. Yumurta aklarını tuz ilavesiyle mikser ile kar haline gelip kap tan ayrılmayana dek çırpın. Yumurta sarılarını şeker, portakal suyu ve kabuk rendesi ile çırpın. Unu ekleyerek iyice çözülene dek bir daha çırpın. Yumurta aklarını diğer karışıma yavaş yavaş katlayıp karıştırarak ekleyin. Karışımı yağlanıp unlanmış sufle kaplarına /yaklaşık 5 adet/ yerleştirin. Sufle kaplarını yarılarına dek kaynar su dolu fırın tepsisine yerleştirin. Tepsiyi önceden 180 derecede ısıtılmış fırına verip 13-15 dakika sufleler kaba rana dek pişirin.



SEBZELİ MAHLUTA ÇORBASI/ çorbalar

Mahluta Arapça karışım demek. Antakya yöremize özgü mercimekten yapılan bu çorba kırmızı mercimeğin suda kaynatılması ile hazırlanıyor. Mercimeğin her türlüsünü sevdiğim için çorba deyince aklıma yerel bir tarif denemek düştü ve içine bolca da sebze kattım!

Malzemeler; 1 bardak kırmızı mercimek, 1 adet kabak, 1 adet patlıcan,  1-2 adet defne yaprağı, 3 diş sarım sak, 1 adet kuru soğan, 1 adet limon suyu, tuz, karabiber, pul biber, kimyon, kişniş, kuru nane, zeytinyağı, te reyağı, 6-7 bardak su (veya tavuk suyu)

Kırmızı mercimeği yıkayıp süzdükten sonra defne yaprağı ile birlikte su dolu tencereye alın ve kaynatın. Defne yi çıkartıp küp doğradığınız kabak ve patlıcanı ilave edin. Tuzunu ekleyin. Bir tavada zeytin yağında kıydığınız soğan ve sarımsağı kavurun. Sebzeler pişince soğan ve sarımsağı ekleyerek blender'dan tüm malzemeyi geçi rin. Çorbaya diğer baharatları, limon suyunu ve 1 kaşık tere yağını ilave edip 5 dakika daha pişirin.