31 Mart 2016 Perşembe

KRİZ TOPLARI/ tatlılar

İnsanoğlu eğer diyet yapıyorsa elbet bir gün tatlı krizine girecektir! Eğer tatlı ile alakası yoksa, aklına bile gel miyorsa; zaten diyete ihtiyacı yoktur. Bu da evde her an bulunabilecek doğal şekerlerle krizi yok etme yolu..


Malzemeler; 1 bardak badem, (ceviz veya fındık da kullanabilirsiniz) 1 bardak kuru üzüm, (tabii başka bir ku ru meyve de mümkün) 1 kaşık tarçın

Kuru üzümü sıcak suda ıslatıp şişirin. Badem ve kuru üzümü tarçın ilavesiyle robottan iyice geçirin. Bademi yağsız tavada kavurup yağını çıkartarak rayihasını kuvvetlendirebilirsiniz. Harçtan elinizle ceviz boyutunda toplar yapıp servis edin, yarasın!
 

24 Mart 2016 Perşembe

YULAFLI GALETA/ hamurişleri

Malzemeler; 175 gr tam buğday unu, 175 gr yulaf kepeği, tuz, kekik, 1 çay kaşığı karbonat, 75 gr tereyağı, (oda sıcaklığında/margarin de olabilir!) 6-7 kaşık soğuk su, isteğe göre 100 gr taze peynir, üzeri için 2 kaşık  çekirdek içi veya yulaf ezmesi

Bütün kuru malzemeyi bir kasede harmanlayın. Tereyağını ve kıvamını kıtır kıtır değil de daha kurabiyemsi istiyorsanız peyniri ilave edin. Elinizle bir top haline getirip soğuk su ekleyerek galeta/kurabiye kıvamını tuttu run. Tezgahta açıp kare veya yuvarlak kesin. Yağlı kağıt yerleştirdiğiniz fırın tepsisine dizerek üzerilerine çekir dek içi veya yulaf ezmesi serpiştirin. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 45 dakika pişirin.

PEYNİRLİ BİBER DOLMA/ sebze yemekleri

Malzemeler; 4 adet kırmızı biber, 1 adet kuru soğan, 2 diş sarımsak, 1/2 demet maydanoz, 15 adet siyah zey tin, 100 gr lor peyniri, 100 gr beyaz peynir, 1 adet yumurta, zeytinyağı, gerekirse tuz, ( peynir ve zeytin yüzün den kontol edin) karabiber

Kırmızı biberlerin sap kısmını kapak şeklinde kesip  çekirdeklerini temizleyin. Çenttiğiniz soğan ve sarımsakla rı, çekirdeklerini çıkartıp parçaladığınız zeytinlerle zeytinyağında soteleyin. Ateşten almadan 2 dakika önce kı yılmış maydanozları ekleyip çevirin. Harcı soğutun. İçine peynirleri, yumurtayı ve baharatları ilave edip har manlayın. Biberleri harçla doldurup yağlı kağıt serili tepsiye dizin. 180 dereceli fırında 25-30 dakika pişirdik ten sonra servis edin. Kahvaltı sofrasına yakıştığı gibi içki sofranızda aperatif olarak da çok iyi oluyor.

KABAK FLAN/ sebze yemekleri

"Flan" kelime anlamı börek de olsa, aslında puding/krem karamel/ sufle kıvamında; tatlısı da tuzlusu da yapı lan bir ürün. Unsuz, (veya eser miktarda) esas bağlayıcısı yumurta olan bu klasiği ben kabakla denedim.

Malzemeler; 2 adet kabak, 2 adet yumurta, 1/2 demet dereotu veya nane,  1/2 kutu krema, tuz, karabiber, 3 kaşık izmir tulum rendesi, 3 kaşık donmuş bezelye, servis için peynir ve nar ekşisi veya balzamik sirke


Kabakları soymadan /ki flan daha yeşil oluyor/ irice doğrayıp yumuşayana dek haşlayın. İyice süzüp kuruttuk tan sonra yumurta, peynir rendesi, dereotu, krema ve baharat ile beraber rondodan geçirin. İçine bezelye ila ve edip harmanladıktan sonra yağladığınız sufle kaplarına paylaştırın. 180 derecede ısıtılmış fırında 20 dakika pişirdikten sonra oda sıcaklığına getirin. Ya bu aşamada, ya da 1-2 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra nar ekşisi ve peynir ile beraber servis edin. Ben üşendim ama kabı çevirip flanı çıkartarak daha da şık bir su num sağlayabilirsiniz.

İRMİKLİ KREP/ hamurişleri

Malzemeler; 1,5 bardak irmik, 1/4 bardak un, 1 paket kuru maya, 1 paket kabartma tozu, tuz, 1+3/4 bar dak ılık su

Kuru malzemeleri harmanladıktan sonra su ilavesiyle tüm malzemeyi 4-5 dakika rondolayın. Kabı streç film ile kapatıp harcı 1-2 saat mayalanmaya bırakın. İyice ısıttığınız yağsız tavaya kepçeyle döktüğünüz krepleri kızartarak servise hazırlayın.


7 Mart 2016 Pazartesi

PEYNİRLİ, MISIRLI PANKEK/ kahvaltılıklar

Malzeme eklemeye müsait, pofuduk bir tarif bu. Örneğin; buzdolabında kalmış 2 dilim bal kabağım vardı. Rendeleyip karışıma ekledim ve mısır miktarını azalttım. Harika oldu!

Malzemeler; 340 gr haşlanmış mısır, 2 adet yumurta, 200 gr süzme peynir, 150 gr tam buğday unu, 1 adet yeşil biber, 4-5 sap taze soğan, tuz, karabiber, gerekirse 50 ml. süt

Taze soğan ve biberi ince kıyın. Tüm malzemeleri iyice karıştırın. Karışımın yoğunluğuna göre gerekiyorsa süt ilavesiyle biraz açın. Yağsız tavada kaşıkla döküp üzerlerine bastırarak mücver gibi iki taraflı pişirin. Ağız tadı nıza göre az yağ ekleyerek de kızartabilirsiniz, afiyet olsun.

3 Mart 2016 Perşembe

PEYNİRLİ ÇÖREK/ hamurişleri

Malzemeler; 1 bardak tam buğday unu, ( Tabii ki klasik un ile de yapabilirsiniz. Ancak diyet programımı ya şam biçimim haline getirebilmek için tüm tariflerde bu tür yorumlamalar yapıyorum, takdir sizin) 1 bardak buğ day kepeği, 1 paket kabartma tozu, 1 çay kaşığı karbonat, 2 çay kaşığı toz şeker, 1 çay kaşığı tuz, 1/2 bar dak kaşar peyniri rendesi (veya çedar), 1 bardak süt, 100 gr erimiş tereyağı, 1 avuç kıyılmış maydanoz, 2-3 sap kıyılmış taze soğan

Bir kapta un, buğday kepeği, kabartma tozu, karbonat, şeker ve tuzu harmanlayın. Erittiğiniz yağı süt ile çır pın. Islak malzemeler ile kuru malzemeleri karıştırdıktan sonra kıydığınız yeşillikleri ve rende kaşarı ilave ede rek yoğurun. Hamur biraz cıvık olacaktır. Unlu zeminde yassıltarak tekerlek haline getirip halkalar halinde ke sin. Yağlı kağıt döşeli fırın tepsisine çörekleri yerleştirip 200 derecede ısıtılmış fırına verin. Yaklaşık 20 dakika sonra pişen çöreklerinizi kahvaltı ekmeği olarak tüketebilirsiniz, niye? Çünkü yakışıyor!

KARNABAHAR TABANLI PİZZA/ sebze yemekleri

Pizza tabanı tutsun diye eklediğim eser miktarda unu saymazsak glutensiz olan sebze şölenine yumurta, man tar ve peynir protein yüklüyor. Eğer brokoli'den yaparsanız da yemyeşil pizza oluyor, şimdiden afiyet olsun.

Malzemeler; 1 adet küçük boy karnabahar, 100 gr lor peyniri, 2 adet yumurta, 2-3 kaşık tam buğday unu, tuz, karabiber, toz kırmızı biber/ 1 adet kırmızı biber, 1-2 adet çarliston biber, 100 gr mantar, 100 gr kaşar peyniri rendesi, tuz, karabiber/ 1/2 bardak su, kekik, 1-2 kaşık salça


Karnabaharı çiçeklerine ayırıp rondodan un ufak olana dek geçirin. Kaynar suda 5 dakika haşlayıp süzün. Bir peçeteye sararak suyunu iyice sıktıktan sonra tepsiye yayıp kurutun. Bir kaseye aldığınız karnabahara lor peyniri, un, baharat ve yumurtaları ilave edip yoğurun. Fırın kabı veya tepsisine bir parmak kalınlığında döşe diğiniz tabanı 180 derecede ısıttığınız fırında 10-15 dakika üzeri kızarana dek pişirin. Bir kasede salçayı su ile açıp kekik ekleyerek pizza sosunu hazırlayın. Biberleri ve mantarları dilimleyin, kaşarı rendeleyin. Pizza ta banını fırından alıp sosu 1 cm içeriden sürdükten sonra üzerine dilim sebzeleri yerleştirin. En üste kaşar peyniri rendesini serpiştirip tekrar 180 dereceli fırına verin. 10-15 dakika sonra servis için pizzanız hazır.

FIRIN KEREVİZ/ sebze yemekleri

Eğer tüm sebzeleri benim gibi seviyorsanız, farklı pişirme şekilleri ile değişik lezzetlerde tüketmek daha da hari ka.. Bu tarif; Jamie Oliver'e ait.

Malzemeler; 1 adet orta boy kereviz, defne yaprağı, 3-4 diş sarımsak, tuz, karabiber, zeytinyağı, 1-2 kaşık te reyağı, taze kekik ve biberiye, 1 adet limon

Kerevizi soymadan fırçalayarak iyice yıkayın. Tabii ben ustanın yalancısıyım, isteğe göre kerevizi "kuş" haline getirmeden ince ince soyabilirsiniz de. Kurulayıp büyük bir parça alüminyum folyonun ortasına oturtarak tuz, karabiber, taze baharatlar ve zeytinyağı ile iyice ovalayın. Çeşitli yüzeylerine defne yaprağı ve sarımsak dişleri ve dilimlediğiniz limonu serpiştirip folyoyu alttan üste doğru sıkıştırarak kapatmaya başlayın. Ağız kısmına geldiğinizde en üste tereyağ koyup folyoyu sıkıca kapatın. Kerevizi fırında lokum gibi olana dek pişirdikten sonra dilimleyerek servis edin.