Google+ Followers

23 Nisan 2016 Cumartesi

KORE USULÜ SALATALIK/ salatalar+zy. yemekler

Malzemeler; 2 adet salatalık, 1 kaşık sirke, 2 kaşık soya sosu, az tuz, toz kırmızı biber, 2 kaşık susam, 3-4 dal taze soğan, zeytinyağı


Salatalıkları alacalı soyup ince dilimleyin. Servis kabına aldığınız salatalıkların üzerine sirke, soya sosu, tuz, kırmızı biber, susam ve yağ karışımını dökün. En son kıydığınız taze soğanı ( varsa frenk soğanı tercih sebebi dir) serpiştirip kabı streçle kaplayın. Buzdolabında salatayı  1-2 saat hafif turşulaşana dek dinlendirdikten son ra servis edin.

KAHVELİ DONDURMA/ tatlılar

Malzemeler; 2 çay kaşığı granül kahve, 25 gr un, 60 gr toz şeker, 1 bardak süt, 1 bardak şekerli espresso, 200 gr krema

Granül kahve, şeker ve unu çırpın. Pişirme kabına alıp süt ve şekerli espresso ile karıştırın. Karışımı ateşte ko yulaşıncaya dek pişirip başka bir kaba alın. Üzerini streçleyerek 2 saat buzdolabında dinlendirin. 1 küçük pa ket kremayı çırpıcı ile kabarttıktan sonra buzdolabından çıkardığınız kahveli karışımla harmanlayın. Birer saatte bir karıştırıp tekrar buzluğa kaldırarak 3-4 saatte soğuttuğunuz dondurma için servis zamanı... afiyet olsun.

SICAK SOSLU PATATES SALATASI/ salatalar+ zy. yemekler

Malzemeler;1 adet kırmızı soğan, 2-3 diş sarımsak, 2-3 adet kereviz sapı, 1 avuç kapari, tuz, pul biber, zey tinyağı/ 3-4 adet patates/ 1/2 demet maydanoz, 1 adet limon suyu ve kabuk rendesi


Sarımsakları çentip soğanı piyazlık doğrayın. Kereviz saplarını ince kıyın. Sebzeleri baharat, kapari ve yağ ila vesiyle çiğlik kalmayana dek kavurun. Maydanozu kıyın ve limon kabuğu rendesi + suyu ile harmanlayarak sosu hazırlayın. Haşlayıp soyduğunuz patatesleri doğrayarak servis kasesine alın. Ilık patateslerin üzerine ılık sebzeli yağı dökün. Harmanladıktan sonra en üstüne sosunu gezdirin.

KARNABAHAR BİFTEĞİ/ sebze yemekleri

Malzemeler; 1 adet küçük boy karnabahar, 1 kaşık toz şeker, 2 kaşık worcestershire sosu, 2 diş sarımsak, tuz, karabiber, pul biber, zeytinyağı/ 1 kaşık tereyağı, 1 adet limon suyu

Karnabaharı iyice yıkayıp peçete ile kurulayın. Dip kısmından oturtabilecek kadar kesip- ki çok fazla keser seniz dilimler dağılacaktır- 2,5-3 cm.lik dilimler halinde kesin. Dilimleri fırın kabına yatırıp şeker, dövülmüş sa rımsak, worcestershire sos, tuz, biberler ve zeytinyağı ile hazırladığınız sosu dilimlerin üzerine fırça ile sürün. 200 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin. Bifteklerin kök kısımları sert olacağı için eğer" al dente" sevmiyorsanız tavaya aldığınız dilimlerin özellikle kök kısımlarına tereyağ sürüp üzerlerine limon sıkın. Tavada kızarttığınız karnabahar biftekleri herhangi bir et yemeğinin yanında muhteşem bir garnitür
olacağı gibi salata ile hafif bir sebze yemeği olarak da tüketebilirsiniz.

17 Nisan 2016 Pazar

SAVURGANLIK ETMEYELİM/ BULGUR ARANCİNİ/ sebze yemekleri

Roma'da "Suppli", Sicilya'da "Arancini" denilen pirinç topları kalmış risotto'dan yapılıyor. Mozarella ile doldu rularak ekmek kırıntıları ile kaplanıp kızartılan pirinç topları genelde "ragu" tipi domates sosu ile servis edili yor. Adını şeklinden ve renginden dolayı almış. Portakal anlamında "küçük turuncu" demek.. Suppli'nin keli me anlamı ise sürpriz! Benim yorumlanmış arancini'lerim kalmış bulgur pilavından oluşturuldu. Pilava parme san yerine İzmir tulumu rendeleyip ortasına mozarella yerine kaşar peyniri koydum. Sos yerine salata yaptım. Sonuçta İtalyan usulü içli köftenin yanında da şarap içmek lazım, değil mi ama...


Malzemeler; Kalmış sebzeli bulgur pilavı, 100 gr İzmir tulumu rendesi, Küp kaşar peyniri, galeta unu (tuz ve biber ile), 2 adet çırpılmış yumurta ( tuz, biber ve 1 kaşık hardal ile), kızartmak için bitkisel yağ

Pilavınızı rende tulum peyniri ile iyice harmanlayıp avuç büyüklüğünde parçaları elinize bastırıp yayarak aynen içli köfte mantığı ile küp kaşarları yerleştirin ve top şeklinde kapatın. Baharatlandırıp hardal ile çırptığınız yu murta sarısına buladığınız köfteleri çeşnilenmiş galeta ununda çevirin. Unlanmış pirinç toplarını bir tepsiye dize rek bir süre buzdolabında dinlendirin. Kızdırdığınız yağda çevirerek kızarttığınız ve fazla yağını aldığınız Aran cini'leriniz servise hazırdır, afiyet olsun.

10 Nisan 2016 Pazar

MATZO KÖFTELİ ÇORBA/ çorbalar

Bazen keyif için veya deneysel olarak ilk defa duyduğum bir tarifi uyguluyorum. Bu Musevi tavuk çorbası da böyle bir meşgalede ortaya çıktı ya biraz da zor oldu. Çünkü matzo köfteleri için matzo unu kullanılıyormuş. Ne matzo ununu duydum, ne de nereden tedarik edilir (ki Türkiye'de edilebilir mi acaba?) bilmem! Ben de mayasız ekmek topları ile işi idare etmeye çalıştım. Hani gayet lezzetli bir tavuk çorba oldu ama bizim halis arpa şehriyeli tavuk çorbadan aman aman farklı bir lezzet de ortaya çıktı diyemem. Yine de değişikliğe açık olanlar için tarif aşağıda...

Malzemeler; 3 adet tavuk baget, 1 adet kuru soğan, 1 adet havuç, 2-3 sap kereviz, 1 adet meksika biberi, tuz, karabiber, tereyağı veya zeytinyağı, 1 adet limon suyu
matzo köfteleri/ 2 kahve fincanı mısır unu, 2 adet yumurta, 1 kaşık sıvıyağ, 1/2 kahve fincanı süt, 1/2 demet kıyılmış maydanoz

Tavuk parçalarını-ki tavuğun başka bölümlerini de kullanabilirsiniz, fakat tavuk göğüs tavsiye etmem-iyice haşlayın. Arada üste çıkan köpüklerini temizleyin. Tavuk etlerini, stoktan alıp soğuttuktan sonra didikleyin. Köfteler için bir kasede mısır unu, süt ve yağı karıştırdıktan sonra maydanoz ve tuzla çırptığınız yumurtaları ilave ederek kek karışımı kıvamına gelene dek harmanlayın. Çorbayı yapacağınız tencerede az yağda kıydığınız soğan, havuç, acı biber ve kereviz saplarını soteleyin. Tavuk stoğundan sebzelerin üzerine ekleyerek pişmeye bırakın. Limon suyu ve baharatlarını ilave edin. Tavuk etlerini ve küçük toplar halinde mat zo harcını çorbaya ilave edin. Matzo köfteleri şişip yüzeye çıkana dek yaklaşık 15 dakika daha pişirdiğiniz çorbanız servise hazırdır, afiyet olsun.

ISPANAKLI TART/ sebze yemekleri


Malzemeler; 1 demet ıspanak, 115 gr tereyağı,(soğuk) 115 gr krem peynir, 60 gr krema, 250 gr un, 1 tatlı kaşığı tuz, 400 gr lor peyniri, 100 gr parmesan (veya izmir tulumu) rendesi, 1 adet kuru soğan, 2 adet yumurta, 1 adet yumurta akı, 1 adet yumurta sarısı,(üzeri için) pul biber, tuz, karabiber, zeytinyağı, (isterseniz 100 gr jambon veya salam gibi bir şarküteri ürünü de ekleyebilirsiniz)

Ispanağı yıkayıp süzdükten sonra benmari usulü öldürün. Suyunu iyice alıp kıyın. Soğanı yemeklik doğrayıp yağda öldürün. Soğuttuktan sonra ıspanak, 2 yumurta ve 1 yumurta akı, lor peyniri ve parmesan rendesi ile harmanlayın. Karışımı baharatla çeşnilendirin. Tereyağını küçük küpler şeklinde kaba alıp krem peynir ile ron dodan geçirin. Krema ilavesiyle tekrar çekin. Un ve tuzu ekleyerek hamur top haline gelene dek karıştırın. Un lu tezgahta elinizle yuvarlayarak iki bezeye bölün. Bezeleri disk haline getirerek streç filme sarın ve 30 dakika süresince buzdolabına kaldırın. Bezeleri tezgahta tart kabınızın ölçüsüne göre açıp oklavaya sararak önce alt hamuru yağladığınız kalıba yerleştirin. Üzerine çatalla delikler açın. Harcı döşedikten sonra üst hamuru alttakinin kenarlarına sıkıştırarak kapatın. Hamura iç malzemenin hava alması için 2-3 yerinden kesik atın. En üste çırpılmış yumurta sarısı sürüp önceden ısıttığınız 180 dereceli fırına verin. 60-70 dakika pişirdik ten sonra dinlendirdiğiniz tart servise hazırdır, afiyetle..

DORİS GRANT EKMEĞİ/ hamurişleri

Bu İngiliz ekmeğinin en önemli özelliği yoğrulmadan hazırlanması. Yaratıcısının adını taşıyan ekmek; kolaylığı nın yanısıra çıtır, kalın kabuğu ile de dikkat çekiyor.

Malzemeler; 225 gr tam tahıllı un, 225 gr un, 300 gr ılık su, 1 paket kuru maya, tuz, 1 kaşık bal, süt


Tam tahıllı unu büyük bir kaseye eleyin. İri tahıl tanelerini daha sonra kullanmak üzere ayırın. Kaseye unu, tu zu, balı ve mayayı ilave edin. Suyu katarken kaşıkla tüm malzemeyi karıştırarak gevşek bir hamur elde edin. Hamuru tezgaha alıp elle yuvarlayarak toplayın. Bir parça streçi yağlayın ve yağlı kısmı hamurun üstüne gele cek şekilde kapatın. Ilık bir yerde en az 30 dakika mayalandırdıktan sonra ekmeğin geleceğe yere tahıl tane lerinin yarısını döktüğünüz tepsiye yerleştirin. Fırınınızı 200 derecede ısıtın. Geri kalan tahıl tanelerini de ekme ğin üzerine serptikten sonra bıçakla kesikler atıp fırça ile süt sürün. Tepsinizi fırına verip bir alt rafına içinde 10 adet buz küpü olan bir tepsi daha yerleştirin. Buzlar buharlaşma sağlayarak ekmeğin kurumamasını sağla yacaktır. 30-40 dakika pişirin.Tel ızgaraya alıp dinlendirdiğiniz ekmeğiniz dilimlenmeye hazırdır, afiyet olsun.

AVOKADOLU YUMURTA/ mezeler

Klasik yumurta dolmasını biliriz ya; bu tarif onun avokado kondurulmuşu! Yumurta sarısının tadını ve dokusu nu, mayonez ve hardalı, velhasılı yumurta dolmasını çok severim. Avokadonun da yağlı, yumuşak ve kaygan dokusunun bu karışıma çok yakışacağını düşündüğümden kombine ettim, çok da güzel oldu..

Malzemeler; 8-10 adet yumurta, 1 adet avokado, 1 adet limon suyu ve limon kabuğu rendesi, 1 kaşık mayo nez, 1 kaşık hardal, 4 kaşık krem peynir, tuz, karabiber, pul biber


Yumurtaları bol suda lop kıvama gelene dek haşlayın. Oda sıcaklığına gelince kabuklarını soyup boylamasına ikiye kesin. Yumurta beyazlarını servis tabağına dizin. Sarılarını ise blender'a alın. Üzerine küp kestiğiniz avo kadoyu, limon suyu ve kabuk rendesini, mayonez, hardal, krem peynir ve baharatları ilave edin. Ekstradan yağ eklemenize hiç gerek yok, mayonez gibi avokado da bol yağ içeren bir besin. Krema kıvamına gelene
dek karışımı çekin. Harcı yumurta beyazlarının içine sıkma torbası veya kaşıkla doldurun.

BUĞDAY KEKİ/ sebze yemekleri

Malzemeler; 1/2 bardak buğday, 2 adet yumurta, 3 kaşık un, 100 gr lor peyniri, kekik, tuz, karabiber, pul biber, 3-4 sap taze soğan, 2 diş sarımsak, 1/2 demet roka, zeytinyağı

Buğdayı haşlayıp süzün. Karıştırma kabına aldığınız buğday soğuyunca kıyılmış taze soğan ve rokayı, peyniri, ezilmiş sarımsağı, baharatlarını, yağını, un ve yumurtaları ilave edip iyice harmanlayın. Yağladığınız fırın kabına karışımı döşeyin. Önceden 180 derecede ısıttığınız fırına verip 25-30 dakika pişirin. Kahvaltı veya 5 çayı için değişik ve az kalorili bir lezzet emrinize amade, afiyet olsun.