Google+ Followers

13 Mayıs 2016 Cuma

BALIKLI TAPENADE/ mezeler

Fransız kökenli klasik tapenade tarifini daha önce vermiştim. Kendimce esinlenip sunduğum bu tarif ise; daha zengin ve sofistike olma çabasında.. Kapari, limon, sarımsak ve zeytin dörtlüsünün balığa lezzet arkadaşlığı uyumlu olduğu için iyi bir karma çıktı ortaya. Ezmede kalmış somonu değerlendirdimse de hazır ton balığı kon servesi aynı sonucu sağlayacaktır.

Malzemeler; 1 parça balık, 10 adet zeytin, 2 diş sarımsak, 1 kaşık kapari, 2 parça ançuez, 1 adet limon suyu, kekik, 1/2 demet maydanoz, 150-200 gr krem peynir, karabiber, zeytinyağı

Eğer balık kullanıyorsanız kılçıklarını ve zeytinlerin çekirdeklerini temizleyin. Maydanoz ve sarımsağı iri kıyım hazırladıktan sonra tüm malzemeyi rondodan geçirin. Yanına turşunun çok yakıştığını söyleyebilirim, afiyet ol sun.

FISTIK EZME KURABİYESİ/ tatlılar

Bu tarif o kadar kolay ki yazmaya utanıyorum! Sadece bir önerim var, eğer fıstık ezmeniz buzdolabında ise yaklaşık 1-2 saat içinde oda sıcaklığına gelmesini sağlamak yumurta ile çırpılmasını kolaylaştırıyor.

Malzemeler; 1 kavanoz fıstık ezmesi, 1 adet yumurta, eğer ezmeniz şekersiz ise ilave şeker

Fıstık ezmesini yumurta ile iyice karıştırın. Ceviz büyüklüğünde toplar halinde yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisi ne yerleştirin. Tepsiyi önceden 170 derecede ısıtılmış fırına 10 dakikalığına sürün. Kurabiyeler ılınınca kahve ile çok güzel gidiyor..

2 Mayıs 2016 Pazartesi

SEMİZOTLU KİNOA SALATASI/ salatalar + zy.yemekler

Kısır ile salata arası bol sebzeli bir yaz öğünü canınız çektiğinde gönül rahatlığı ile tavsiye ederim, afiyet olsun.

Malzemeler; 2 demet semizotu, 3/4 bardak ince bulgur, 3/4 bardak kinoa, 1/2 demet nane, 1/2 demet mayda noz, 4-5 dal taze soğan, 1 kaşık salça, zeytinyağı, nar ekşisi, (veya 1 adet limon suyu) tuz, karabiber, süsle mek için kuru meyve (ben kuru erik kullandımsa da kuru üzüm, yaban mersini kurusu gibi değişik kurular yakı şacaktır)

Semiz otunu yıkadıktan sonra yapraklarını ayırın, çok ince dallarını da çentip ilave edebilirsiniz. Bulguru bir kapta kaynar su ilavesiyle kabartın. Yıkadığınız kinoayı bire iki su ölçüsü ile pişirip çektirin. Bulguru tuz ve salça ile harmanlayın. Otları ve taze soğanı kıyın. Tüm malzemeyi bir salata kasesinde harmanladıktan sonra zeytinyağı, nar ekşisi/ limon suyu ve çeşnilerle hazırladığınız marinatla soslayın. Kuru meyveyle süsleyip servis edin.

MUZLU KREP/ tatlılar

Çok hafif ve sağlıklı bir tarif olduğu için kahvaltıda tüketmek de keyifli oluyor!

Malzemeler; 1 bardak yulaf ezmesi, 3 adet yumurta, tarçın, tuz, 1 tatlı kaşığı karbonat, 1 paket vanilya, mus kat rendesi, 2-3 kaşık bal, kızartmak için yağ


Yulafı rondodan geçirip biraz inceltin. İçine çırpılmış yumurtaları, ezilmiş muzları ve diğer malzemeleri ekleyip tüm malzemeyi iyice çırpın. Tavaya kaşıkla dökerek tercihen tereyağında iki taraflı kızartın.