Google+ Followers

11 Ağustos 2016 Perşembe

PATLICAN PİZZA/ sebze yemekleri

Bu hamursuz pizza'nın çeşitli versiyonları facebook dünyasını kasıp kavururken, aşırı patlıcan sever bendenizin dikkatini çekmemesi düşünülemezdi zaten.

Malzemeler; 2 adet bostan patlıcanı, 6 diş sarımsak, 1/2 demet fesleğen, 2-3 adet domates, 1/2 demet taze soğan, 250 gr beyaz peynir, 150 gr kaşar peyniri, 1/2 çay bardağı zeytinyağı, tuz, karabiber, kırmızı biber ve ya kuru reyhan


Patlıcanları bir parmak kalınlığında dilimleyip tuzlu suda bekletin. Diş sarımsakların yarısını dövüp zeytinyağı i le karıştırın. Diğer yarısını fesleğen ve taze soğan ile beraber incecik çentip çatalla ezdiğiniz peynirle har manladıktan sonra iç harcın baharatlarını ekleyin. Domatesleri de bir parmak kalınlığında dilimleyin. Patlıcan dilimlerini iyice kurulayıp yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizdikten sonra sarımsaklı yağla fırçalayın. 200 derecede 15 dakika fırınladığınız patlıcanları alıp üzerilerine iç harcı paylaştırın. Her bir patlıcanın üzerine bir dilim domates yerleştirip 15 dakika daha fırınlayın. Rendelediğiniz kaşar peynirini de dilimlere paylaştırarak 5 dakika kadar daha peynir eriyene dek pişirin.

KIZILCIK SORBE/ tatlılar

Sorbe yüzde yüz meyve püresi bazlı iken dondurma süt esaslıdır. Lezzetli bir serinlik için her ikisini de tercih e dip de dondurma makinem yok diyorsanız, sorbe'nin ana şemasını anlatayım. Herhangi bir meyve püresi/ ve ya limon-portakalda suyu/ ile bire bir ölçüde hazırlanmış ve soğutulmuş şerbeti karıştırarak ve limon suyu ek leyerek buzluğa yerleştirin. Kıvamlı bir hale gelene kadar saatte bir harmanlayarak yaklaşık 6 saat dondurun.

Malzemeler; 350 gr kızılcık, 1 bardak su, 1 bardak toz şeker, 1 adet limon suyu

Yıkadığınız kızılcıkları su ilavesiyle kaynatın. Şekerini verip 10 dakika daha kaynatın. Elekten geçirip elde ettiğiniz püreye limon suyunu ekleyin. Karışımı koyduğunuz kabı buzluğa alıp yaklaşık saatte bir karıştırın. Homojen bir kıvama geldiğinde servise hazırdır, afiyet olsun.



2 Ağustos 2016 Salı

KAYMAÇİNA/ tatlılar

Krem Karamel'in Balkanlar versiyonu bu lezzet; aynı zamanda hafifliği ile de baş tacı olacak. Yumurtadan çekincesi olmayan herkes için unsuz, yağsız ve yapımı kolay. Ben şekerini de bir tık azalttım. Daha görsel ve servise yönelik bir sunum için porsiyonluk kaplarda sıcak su içinde benmari yöntemiyle fırınlamak da harika olacaktır zannımca...

Malzemeler; 5 adet yumurta, 1-1,5 bardak toz şeker, (1 bardak kullandım) 1 lt.süt, 1 paket vanilya


Fırınınızı 160 derecede ısıtın. Yumurtaları çırpın. Sonra da şekerle beraber krema kıvamına gelene dek iyice çırpın. Süt ve vanilya ilavesiyle son kez karıştırın. Kare formlu bir borcam kaba karışımı döküp sıcak fırına verin. 1,5 saat üzeri nar gibi kızarana dek pişirin. Tatlınızı oda sıcaklığına gelene dek dinlendirdikten sonra en az 8 saat buzdolabında soğutun. Afiyet, bal-şeker olsun.

GAZPACHO/ çorbalar

Çiğ sebzelerden yapılıp soğuk servis edilen domates bazlı Güney İspanya kökenli bu çorba; bizim Bostana sa latasına çok benziyor. İki ülkenin de Arap kültüründen etkileşimi ile yerleşen bu tariflerden hangisini denerse niz deneyin; bir yaz günü serinlemek ve hafiflemek için harika olacaktır.

Malzemeler; 2-3 adet domates, 2 adet salatalık, 1 adet kuru soğan, 2-3 diş sarımsak, 1-2 adet kırmızı biber, 5-6 adet sivri biber, 3 dilim tost ekmeği, 2 kaşık sirke, zeytinyağı, tuz, karabiber, su


Salatalık ve domateslerin çekirdeklerini alıp domatesleri soyduktan sonra irice doğrayın. Çekirdeklerini temiz lediğiniz biberleri ve soyulmuş sarımsak dişlerini de kabaca doğrayın. Tost ekmeklerini/ veya daha çok sevdi ğiniz tok bir ekmeği../ parçalayıp sirke ile ıslatın. Tüm malzemeyi homojen bir kıvama gelene kadar rondodan çekin. Zeytinyağı, tuz, biber, eğer varsa sevdiğiniz başka bir baharat ve çorbada sevdiğiniz kıvama gelene dek su ekleyerek tekrar rondodan geçirin. Ben ayrıca fesleğen ekledim, maydanoz, dereotu da konabilir me sela.. Çorbayı iyice soğutarak servis edin, afiyet olsun.

KOYU KABAK CACIĞI/ salatalar+zy.yemekler

Malzemeler; 3 adet kabak, 1 bardak süzme yoğurt, 2-3 diş sarımsak, 1/2 demet dereotu, 100 gr beyaz pey nir, tuz, zeytinyağı

En narin sebzelerden birine pişirerek yaptığımız eziyetlere bir bakarsak; kabağı daha sık çiğ olarak tüketmeli yiz diye düşünüyorum. Bu yorum sonucunda da rendelediğiniz, ancak suyunu atmayıp yoğurdu çırpmakta kul landığınız yoğurtlu kabaklara sarımsak, kıyılmış dereotu, ezilmiş beyaz peynir, tuz ve zeytinyağı ekleyerek ca
cık ile meze arası nefis bir tabak oluşturabilirsiniz, afiyetle....