Google+ Followers

18 Eylül 2016 Pazar

PEACH MELBA/ tatlılar

Kendimi bildiğimden beri/ yani 1970'lerden itibaren 1990lara kadar kup peach melba her düzgün menülü lo kantada ve pizzacıda bulunurdu, çok da sevilirdi. Sonra ne olduysa krem karamel, genç kızın rüyası ve hemen hatırlayamadığım diğerlerinin kaderini paylaşıp yavaş yavaş ortadan kalktı, sanki hiç var olmamış gibi!!!           Her şeyde olduğu gibi gıda sektöründe de baş döndürücü hızda "moda" anlayışı mevcut ne yazık ki.. Silindir formlu üzümlü kek bile çok az pastanede bulunmaya başladı ancak son 5 senedir trileçe tatlısı en minik fast food'çuya dek mevcut! Neyse; gelelim "peach melba"ya. 1892 veya 93de ünlü Fransız şef  Auguste Escoffier tarafından Viktorya döneminin ünlü opera yıldızlarından Avusturyalı Nellie Melba için yaratılmış bu tatlı için bu yurun tarife...

Malzemeler; 1 bardak toz şeker, 1 bardak su, 1 paket vanilya, 2 kaşık limon suyu,3 adet şeftali/ 1 paket donmuş ahududu (tabii bulursanız tazesi niye olmasın), 1/4 bardak pudra şekeri, 1 kaşık limon suyu/ servis için kişi başına 2 top sade dondurma


Su, şeker, limon suyu ve vanilyayı bir kapta şeker eriyene dek kaynatıp rengi değişene dek koyulaştırın. Bu arada şeftalileri soyup dörde bölün. Şeftalileri şerbete yatırıp yumuşayıncaya dek 5 dakika pişirin. Soğuması nın ardından buzdolabında en az 4 saat bekletin. Ahududu, limon suyu ve pudra şekerini robotta çekerek ha zırladığınız sosu da soğutun. Servis için kup veya uygun kaselere önce şerbetli şeftali dilimleri yerleştirin.
Üzerlerine dondurmayı ve sosunu koyup eski günlerin hatırına afiyetle yiyin.

9 Eylül 2016 Cuma

KİNOALI KARPUZ SALATASI/ salatalar+ zy. yemekler

Karpuzunuz muhtemelen devasa, aile efradınız da az ise mutlak başınıza gelmiştir. O karpuz bitmek bilmez.. Sonuçta karpuzu da içi geçmeden bitirmek lazım. İşte size bir öneri.


Malzemeler; 300 gr karpuz, 1 salkım İzmir üzümü, 2 adet salatalık, 1 avuç fesleğen, 100 gr beyaz peynir, 1/2 adet limon suyu, tuz, 1/2 bardak kinoa, 1 bardak su

Ayıkladığınız karpuzu küp kesin, üzümü taneleyin/ yerine kavun da kullanabilirsiniz, nasıl olsa bu üçlü peynir dostudur/ salatalığı ve peyniri de küp kesin, fesleğeni kıyın. Kinoayı yıkayıp su ilavesiyle tencereye alın. Kay nadıktan sonra suyunu çekene dek pişirip soğutun. Tüm malzemeleri tuz ve limon suyu ekleyerek harmanlayın

KOLAY POĞAÇA/ hamur işleri

Daha önce peynirli poğaça tarifi vermiştim ya o bunun yanında acaip zor kalır!  Hamuru peynirli bu tarifte tüm malzemeleri bir seferde yoğuruyorsunuz, daha ne olsun?

Malzemeler; 2 adet yumurta,(1 adet yumurtanın sarısı ayrılacak) 1/2 bardak yoğurt, 1/2 bardak labne, 1/2 bardak lor peyniri, 1/2 demet kıyılmış maydanoz, 1 paket kabartma tozu, tuz, 1 kaşık sirke, 1 çay bardağı sıvı yağ, aldığı kadar un, süslemek için haşhaş veya çörek otu

1 adet yumurta ve diğerinin akını sıvı yağ, yoğurt, sirke ve labne ile çırpın. Maydanoz ve lor peynirini ekleyip ezin. Kabartma tozu ve tuzunu ilave edip eleyerek azar azar un ekleyin. Bir yandan da yoğurarak kulak memesi kıvamına gelmesini sağladığınız hamuru yarım saat dinlendirin. Avuç içinizle yuvarladığınız poğaçaları yağlı ka ğıt serili fırın tepsisine yerleştirip üzerilerine çırptığınız yumurta sarısını sürün. Beğendiğiniz bir tohumla süsleye rek 180 derece ısıtılmış fırına verin. 20-30 dakika pişirdikten sonra servise hazırdır.