28 Ocak 2017 Cumartesi

KURU MEYVELİ KURABİYE/ tatlılar

Bu düzensiz, kaya görünümlü kurabiyelere kuru üzümle birlikte şekeri dengelesin diye daha ekşi kuru erik ek ledim. Siz de ağız tadınıza ve kilerinizin durumuna göre değişik kuru meyveler kullanabilirsiniz.


Malzemeler; 225 gr un, 1 paket kabartma tozu, 2-3 kaşık süt, 1 adet yumurta, 120 gr tereyağı, 1 çay bardağı pudra şekeri, 3/4 bardak kuru üzüm, 7-8 adet kuru erik

Un ve kabartma tozu elediğiniz karıştırma kabına yumuşak tereyağını ekleyerek parmak uçlarınızla yağ eriye ne dek harmanlayın. Yumurta ve şeker ilavesiyle kısaca yoğurun. Kıvamına göre 2-3 kaşık süt ekleyip kurabi ye hamuru haline getirin. Kuru erikleri ince dilimleyip kuru üzümlerle birlikte hamurla karıştırın. Fırınınızı 200 derecede ısıtın. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine karışımdan kaşıkla kurabiyeleri yerleştirip 16-18 dakika pi şirin. Afiyet olsun.

PATATESLİ TOST/ kahvaltılık

Ortam; patates waffle tarifleriyle yıkılırken bencileyin waffle makinesi olmayanlar için tostunu yarattım! Maydanoz kurusu nereden çıktı derseniz malum sabah açken kısayollar mubahtır. Buyurun tarife....

Malzemeler; 1 adet orta boy patates, 1/2 adet kapya biberi, 1 adet yumurta, 1 kaşık maydanoz kurusu, tuz karabiber, 60-80 gr kaşar peyniri, 1 kaşık un, zeytinyağı


Patatesi rendeleyip tuz ilavesiyle suyunu iyice sıkarak bir kaba alın. İçine kaşar ve kırmızı biberi rendeleyin. Yumurta, un, maydanoz kurusu ve karabiber ilavesiyle harmanlayın. Sabahları acıya toleransınız varsa kim yon ve pul biber de ekleyebilirsiniz. Tost makinenizin yüzeylerini fırçayla yağlayıp harcı tost tabanına döşeyin ve düzeltin. Makineyi kapatıp üst sıcaklıkta arada kontrol ederek 3-4 dakika pişirin.

TARÇINLI CİPS/ tatlılar

Tortilla / veya lavaş/ ekmeğinden hazırladığım bu sağlıklı cipslerin bir de tuzlusu var. O tarifi de yanında bandır malık peynir kreması ile beraber sunacağım.

Malzemeler; 2 adet tortilla ekmeği, 1 kaşık toz şeker, 1 tatlı kaşığı tarçın, zeytinyağı


Toz şeker ve tarçını bir kasede harmanlayın. Tortillaları cips büyüklüğünde üçgen veya dörtgen formunda ke sin. Cipsleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizip üzerlerine fırça ile yağ sürün. Tarçınlı karışımı cipslerin üzerine eşit miktarda paylaştırın. Tepsiyi önceden 180 derecede ısıtılmış fırına verip cipsleri 15 dakika kızartın. Ve bence kahvenin yanında hemen tüketin, afiyet olsun.

KARABUĞDAY PİLAVI/ makarnalar+ pilavlar

Diğer adı ile "greçka" glutensiz hayata zorunlular (mesela çölyak hastaları) ya da diyet yapanlar için tam bir kurtarıcı. Kuşbaşı etli ve sebzelisi de yapılan bu pilavı, pilav+yoğurt ikilisi aşığı olduğum için basit tuttum. Ta bii başka denemeler de olabilir. Örneğin; aklımda ki tam suyunu çekmeden 100 gr peynir rendesi ve 1 kaşık tereyağı ile karıştırmak.. Tercih sizin, afiyet olsun.

Malzemeler; 1 bardak karabuğday, 2 bardak su, 1 adet kuru soğan, 1 kaşık salça, tuz, karabiber, zeytinyağı


Karabuğdayı sudan geçirip süzün. Yemeklik doğradığınız soğanı yağda sarartıp salçayı ilave edin. Salçayı e zip öldürdükten sonra karabuğdayı ilave edin. 3-5 dakika kavurup sıcak suyunu ve baharatlarını verin. Tencereyi kapatarak suyunu çekip pilav demlenene dek pişirin.

ÇİN USULÜ PORTAKAL SOSLU TAVUK/ et yemekleri

Malzemeler; 3 adet tavuk göğsü, 1/2 bardak portakal suyu, 1 parmak zencefil, 2 kaşık mısır nişastası, 1 adet yumurta akı, 1 kaşık bal, sirke, zeytinyağı, 2-3 diş sarımsak, 2 kaşık soya sosu, karabiber, pul biber, tuz

Tavuk göğüslerini lokmalık doğrayın. 1 kaşık mısır nişastası, tuz ve yumurta akını iyice çırpıp tavuk parçalarını bu karışımla bulayın. Bir tavada yağla kızarttığınız tavukları bir tabağa alıp portakal suyu, birer kaşık bal, sirke ve zeytinyağı, rendelenmiş sarımsak ve zencefil, soya sosu, karabiber ve pul biberle hazırladığınız karışımı tavaya alın. Karışım göbek atmaya başlayınca yarım bardak suda çözdürdüğünüz 1 kaşık mısır nişastasını ekleyerek sosu bağlayın. Tavukları tavaya ilave ederek sosun içinde birtaşım daha pişirdikten sonra Çin usulü tavuğunuz servise hazırdır.

8 Ocak 2017 Pazar

SOMON BURGER/ et yemekleri

Malzemeler; 1/2 kg somon, 1 adet kırmızı soğan, 1/2 demet maydanoz, 2 diş sarımsak, tuz, karabiber, zeytin yağı, 1 adet yumurta akı, çalışma unu, 4 adet burger ekmeği
Sos/ 1/2 kase yoğurt, 1/2 demet maydanoz, 1 kaşık hardal ve bal, tuz, 1/2 adet limon suyu

Somon balık etlerini rondoda kıyma haline getirin. Kırmızı soğan, sarımsak ve maydanozu kaba iri kesim ekle yip tüm malzemeler köfte kıvamına gelene dek tekrar çekin. Harcı tezgaha alıp tuz ve yumurta akı ilavesiyle yoğurun. 4 adet burger köftesi formunda hazırladıktan sonra bir tabağa aldığınız çalışma ununa köfteleri bula yın ve silkeleyin. Kızdırdığınız tavaya az miktar yağ koyup köftelerin iki tarafını da kızartın. Sos için çok ince kıydığınız maydanozu diğer malzemeler ile iyice çırpın. Bu sostan hem burger ekmeğinin alt yüzüne, hem de yerleştirdiğiniz köftenin üzerine sürüp burgerleri kapatın. Ekmeğinizi ısıtabilir, araya turşu da ekleyebilirsiniz; afiyet olsun...

MANDALİNA PUDİNGİ/ tatlılar

Malzemeler; 2 bardak krema, 1/2 bardak pudra şekeri, 1 adet limon kabuğu rendesi, 1/3 bardak mandalina suyu

Krema, pudra şekeri ve limon kabuğu (mandalinanın ki de olur) rendesini bir kaserolaya alıp dibi tutmasın di ye karıştırarak pişirin. Yaklaşık 6 dakika sonra koyulaşmaya başlayınca mandalina suyunu ilave edin. 2-3 da kika daha pişirdikten sonra servis kaplarına paylaştırın. Ilınınca buzdolabında soğutup afiyetle yiyin.

(Yoğun puding ve çukulata sevdiğimden içine 1 kaşık kakao ekledim, renginin hikmeti budur.)

BOSCH ÇORBASI/ çorbalar

Bosch (borş) çorbası, Slav ülkelerine özgü bir çorbadır. Sıcak ya da soğuk içilebilen, sulu ve kıvamlı çeşitleri olan bu yemeği bloğa alma sebebim "pancar" ile sıcak ilişkiler kurma çabam.. Çünkü her türlü bosch çorbası nın yemeğe kendine has rengini veren ana malzemesi pancar ise diğerleri de lahana ve ettir.


Malzemeler; 2-3 adet haşlanmış pancar, 1 adet patates, 1/4 adet küçük boy lahana, 1-2 adet havuç, 2-3 a det kereviz sapı, 2-3 adet domates rendesi, 1 adet kuru soğan, 2-3 diş sarımsak, 300 gr kuşbaşı et, 8-10 bardak et suyu, 2 adet defne yaprağı, 1 kaşık sirke, 1 kaşık un, 1/2 demet maydanoz, zeytinyağı, tuz,karabiber ,servis için krema veya yoğurt

Kuşbaşı eti haşlayın. Etleri bir kaba alıp köpüklerini temizlediğiniz et suyunu çorba için hazır tutun. Haşladığı nız pancarları yağlı kağıt üzerinde soyup dilimleyin. Patatesi ve havucu küp küp doğrayın. Sarımsağı, kereviz saplarını ve lahanayı ince kıyıp stoklayın. Yağ koyduğunuz bir tencerede önce soğan, sarımsak ve kereviz saplarını çevirin, malzemeleri tencerenin bir tarafında toplayıp diğer boşlukta una buladığınız haşlanmış etleri mühürleyin. Domates püresini ekleyerek 5 dakika pişirdikten sonra patates, havuç ve lahanaları et suyu ile birlikte ilave edin. Çorbayı baharatlandırıp sirke ve defne yapraklarını ekleyin. Sebzeler yumuşayıncaya dek pişirdikten sonra maydanoz ve haşlanmış pancar ilavesiyle 5-10 dakika daha pişirin. Defne yapraklarını alıp kaselerde sunduğunuz çorbanızı krema veya yoğurtla süsleyin.


SEBZELİ, PEYNİRLİ MİLFÖY TARTI/ sebze yemekleri

Malzemeler; 6-7 adet milföy, 2 adet patlıcan, 2 adet kabak, 1 adet kırmızı biber, 1 adet kırmızı soğan, 6-7 dilim jambon, 100 gr mozarella, 100 gr kaşar peyniri rendesi, 4 adet yumurta, 200 gr krema, tuz, karabiber

Tartı pişince kolayca çıkarmak için çeperinden biraz büyük yağlı kağıdı tabanı ile halkası arasına yerleştirin. 4 adet milföy hamuru karesini hafif üst üste bindirerek unlu zeminde açın ve kelepçeli kek kalıbınızın zeminine yerleştirin. Kabak, patlıcan ve kırmızıbiberi boylamasına ince şeritler halinde kesin. Kalan hamurları dilim genişliğinde şeritler halinde kesip bindirerek kalıbın yan çeperini oluşturun. Hamurda çatalla birkaç delik açıp küp doğradığınız soğanı ve üstüne parçaladığınız mozarellayı serpiştirin. Hamurun yan tarafından başlayıp sebzeleri ve şerit doğradığınız jambonu merkeze doğru şaşırtmalı olarak halka şeklinde dizin. Tüm malzeme dizilip tart oluştuğunda yumurtaları; baharat, kaşar rendesi ve krema ile iyice çırparak üzerine dökün. Önce den 180 derecede ısıtılmış fırına vererek 30-40 dakika pişirin.