18 Eylül 2016 Pazar

PEACH MELBA/ tatlılar

Kendimi bildiğimden beri/ yani 1970'lerden itibaren 1990lara kadar kup peach melba her düzgün menülü lo kantada ve pizzacıda bulunurdu, çok da sevilirdi. Sonra ne olduysa krem karamel, genç kızın rüyası ve hemen hatırlayamadığım diğerlerinin kaderini paylaşıp yavaş yavaş ortadan kalktı, sanki hiç var olmamış gibi!!!           Her şeyde olduğu gibi gıda sektöründe de baş döndürücü hızda "moda" anlayışı mevcut ne yazık ki.. Silindir formlu üzümlü kek bile çok az pastanede bulunmaya başladı ancak son 5 senedir trileçe tatlısı en minik fast food'çuya dek mevcut! Neyse; gelelim "peach melba"ya. 1892 veya 93de ünlü Fransız şef  Auguste Escoffier tarafından Viktorya döneminin ünlü opera yıldızlarından Avusturyalı Nellie Melba için yaratılmış bu tatlı için bu yurun tarife...

Malzemeler; 1 bardak toz şeker, 1 bardak su, 1 paket vanilya, 2 kaşık limon suyu,3 adet şeftali/ 1 paket donmuş ahududu (tabii bulursanız tazesi niye olmasın), 1/4 bardak pudra şekeri, 1 kaşık limon suyu/ servis için kişi başına 2 top sade dondurma


Su, şeker, limon suyu ve vanilyayı bir kapta şeker eriyene dek kaynatıp rengi değişene dek koyulaştırın. Bu arada şeftalileri soyup dörde bölün. Şeftalileri şerbete yatırıp yumuşayıncaya dek 5 dakika pişirin. Soğuması nın ardından buzdolabında en az 4 saat bekletin. Ahududu, limon suyu ve pudra şekerini robotta çekerek ha zırladığınız sosu da soğutun. Servis için kup veya uygun kaselere önce şerbetli şeftali dilimleri yerleştirin.
Üzerlerine dondurmayı ve sosunu koyup eski günlerin hatırına afiyetle yiyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder