14 Mayıs 2014 Çarşamba

SOSİSLİ CASSOULET/ et yemekleri

Ben kuru fasulye sevmiyorum diye Aydın ömrübillah fasulyeden mahrum kalmayacak tabii. (Niye erkekler bu yemeğe bayılır, onu da anlamış değilim) Ben de yılda iki kez yaptığım kuru fasulyeyi al layıp pullamak adına bu kez Fransa'dan bir örnekle mutfaktayım. Cassoulet (kasule okunur) ismini pişirildiği tencere olan "cassole d'issel"den alan güneybatı Fransa orijinli fasulye güveci. Tarif, birçok değişik çeşit et (domuz, sosis, kaz, ördek veya koyun) ve beyaz kuru fasulye içeriyor. Fasulyeyi sevenlerdenseniz denemenizi ısrarla tavsiye ederim. Tabii bende söz konusu tencereden olmadığı için "güveç" kısmını fırın kabında hallettim.

Malzemeler; 4 dilim bacon, 1 adet kırmızı soğan, 2 adet pırasa, 1,5 bardak kuru fasulye, 3 adet doma tes, 4 dilim bayat ekmek, 6 adet sosis, 1/2 demet maydanoz, 1 yaprak defne, biberiye, kekik, 3 diş sa rımsak, tuz, karabiber, zeytinyağı, 1 kaşık salça


Bir gece tuzlu sıcak suda beklettiğiniz fasulyeleri süzüp dişe gelirden biraz daha yumuşak olacak şe kilde haşlayın. Ekmek dilimleri, sarımsak, maydanoz, tuz ve biberi biraz yağ ilavesiyle rondodan ge çirin. Domatesleri rendeleyip çeşnilendirin. Küçük bir tencerede salça ilavesiyle domateslerin asidi gidene dek kavurun. Bir tencereye kıyılmış bacon dilimleri, doğranmış soğan ve pırasaları alıp yağ, tuz, biber, kekik, biberiye ve defne ilavesiyle soteleyin. İkiye böldüğünüz sosisleri ekleyip kızartın. Defne yaprağını çıkarıp harcı süzülmüş fasulye ile karıştırarak fırın kabına yerleştirin. Üzerine domates rendesini yayıp en üste ekmek kırıntılarını döşeyin. Tepsiye biraz zeytinyağı ve 1 bardak su gezdirip önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirin.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder