29 Ekim 2014 Çarşamba

OLİVİER SALATASI/ salatalar

Olivier salatası; aslında Rus salatasından başka bir şey değil. Zaman içinde değişim geçiren bu salata; 1864 yı lında Rusya'da Hermitage restoranının sahibi Fransız aşçı Lucien Olivier tarafından yaratıldı. İşte bu yüzden bi zim Rus salatamız Rusça, Almanca ve daha birçok dilde hala Olivier salatası olarak bilinmekte.
Rusya'da yılbaşı sofralarının olmazsa olmaz koşulu olan bu bu salatanın en önemli özelliği içerdiği malzeme sa yısı açısından zenginliği ve ekşiliği. Olivier, Rusların zengin yemek beğenilerine bol sebze ve et ile, ekşi zevklerine de mayonez ile hitap ederek turnayı gözünden vurmuş. Örneğin; eski tariflerde sebze olarak marul salatalık, elma, soğan, et olarak da dana dili, havyar, kerevit, ördek-kaz gibi av etleri yer almış. Günümüz de ise mutlaka tavuk kullanılıyor. Mayonez harcının içine de bir süt ürünü ( smetana, krema, krem peynir, tuzsuz lor, yoğurt) katılmakta.

Malzemeler; 3 adet haşlanmış patates, 2 adet haşlanmış havuç, 1 paket haşlanmış bezelye, 6 adet kornişon turşu, 1/2 çay bardağı kapari çiçeği, 3 adet haşlanmış yumurta, 2-3 adet haşlanmış tavuk kalça, 1 paket lab ne, 150 gr mayonez, 100 gr krema, tuz, karabiber

Haşladığınız tüm malzemeyi 1 yumurta sarısı hariç küp küp doğrayın. Bu harca didiklediğiniz tavuk, bezelye ve kapariyi ekleyerek karıştırın. Mayonez, krema ve labne peynirini baharat ilavesiyle çırpıp tüm malzemeyi harmanlayın. Son yumurta sarısını üzerine rendeledikten sonra salatanız servise hazırdır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder