Google+ Followers

23 Ekim 2012 Salı

GNOCCHİ-Roma usulü/ makarna+pilavlar

Malzemeler; 1 lt süt, yarım lt su, 250 gr irmik, 120 gr tereyağı, 80 gr rende parmesan peyniri, 2 adet yumurta sarısı, muskat, tuz

Bu yemek en eski Roma lezzetlerinden birisi.. Günümüz gnocchi'sine en yakın tarifler Scappini'nin 16 y.y'da yazdığı kitaplarda bulunur. Scappi Roma usulü makarnalardan bahsederken un, yumurta, süt şeker ve ekmek içiyle yapılan kalın hamur dairelerini tarif eder. Gnocchi olarak ise un, galeta unu, yumurta ve et suyu kullanıla rak yapılan kalın hamuru anlatır. Roma usulü gnocchi ise bu iki tarifin karışımı olup geleneksel lezzetlendirici tereyağının karakteristik imzasını taşır.

Süt, su, 20 gr tereyağı ve tuzu bir tencerede kaynatın. İçine irmiği ekleyip irmikler şişmeye başlayıncaya ka dar çırpma teliyle karıştırın. Bu lapayı yaklaşık 15 dakika pişirin. Ateşi kapatıp muskat, parmesan ve yumurta sarılarını ilave ederek karıştırın. Lapayı 2 cm kalınlığında bir tepsiye serin ve soğutun. Bardak yardımıyla 5 cm çapında parçalar kesin. Kalan tereyağını eritin. Kalan tereyağı ile fırın kabını yağlayın. Artan hamur parça larını tepsinin dibine yayıp üzerine gnocchi dilimlerini dizin. Üstlerine erimiş tereyağını gezdirin. Üzerleri kızara na dek 200 derecelik fırında pişirin.
 

Klasik sunumu böyle, ancak ben kekikli, sarımsaklı domates sosu ile beraber sundum. Ayrıca erimiş tereyağını dökmeden önce fırında altını kızarttım,
sonra yağını verip üstünü kızarttım. Daha çıtır oldu.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder