20 Ekim 2012 Cumartesi

MUTFAK ATÖLYESİ/ mimarlık haftası

Mimarlar Odası Ankara şubesi Mimarlık Haftası kapsamında çeşitli atölyelerden oluşturduğu bir etkinlik  programı düzenleyip gerçekleştirdi. (1-13 ekim) Benim de katıldığım Mutfak Atölyesi, Mülkiyeliler Birliğinin katılımı ile çalışmalarını yürüttü. Ana tema Ankara Yemekleri olduğu için yerel yemeklerden oluşan bir menüyü hep beraber oluşturduk. Birlik mutfağının şefi ve ekibinin hünerleriyle gerçekleştirdikleri menüyü 11 ekim öğle tabldotunda afiyetle yedik. Şimdi atölye sunumunu ve yerel tarifleri sizinle paylaşıyorum.

 MÖNÜ     Erişteli yeşil mercimek çorbası
                  Silkme
                  Börülceli bulgur pilavı
                  Malak
                  Narpızlı (yaban nanesi) cacık

ERİŞTELİ YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI
Malzemeler; 1 bardak yeşil mercimek, yarım bardak erişte, 2 kaşık un, 2 kaşık tereyağ ,1 adet soğan, 1 kaşık domates salçası, nane, tuz

Yeşil mercimek 6 bardak su ile kaynamaya bırakılır. Haşlanmaya yakın içine erişte ve tuz ilave edilir. Un kavrulup haşlanmış malzemenin üzerine yavaş yavaş karıştırılarak eklenir. İnce doğranmış kuru soğan tereyağında kavrulup nane ve salça eklenir. Salça kavrulunca bu sos çorbanın üzerine gezdirilerek dökülür.

SİLKME (Beypazarı)
 Malzemeler; 1 kg kuzu kuşbaşı, 2 kaşık tereyağı, 6 adet patlıcan 4 adet domates,1 kaşık salça, 5 diş
 sarımsak, 1 adet soğan, 3 adet sivribiber, pul biber, tuz

Patlıcanlar alacalı soyulup tuzlu suda ıslatılır. Doğranıp kızartılır. İnce doğranmış soğan yağ ilavesiyle kavrulur. İçine kuşbaşı etler, salça,küp domates ve yeşil biber baharat, çentilmiş sarımsak ve bir bardak su ilave edilerek kısık ateşte pişirilir. Pişen etler servis tepsisine alınan kızarmış patlıcanların üzerine dökülür. Birlikte 5-10 dakika hafif ateşte pişirilerek servise hazır hale getirilir.

BÖRÜLCELİ BULGUR PİLAVI (Nallıhan)
Malzemeler; 1 bardak börülce, 2 bardak pilavlık bulgur, 2 adet soğan, 200 gr kıyma, 1 kaşık salça, tuz karabiber, kırmızıbiber, yağ

Börülce yıkanıp haşlanır. Başka bir tencerede ince doğranmış soğan, kıyma ve salça ile birlikte kavrulur. Daha sonra haşlanan börülce suyu ile birlikte ilave edilir. Baharatı eklenir. Börülcenin üzerine yıkanmış bulgur eklenerek kısık ateşte pişirilir.
  


MALAK (Nallıhan)
Malzemeler; 500 gr un, 1 lt su, 4 kaşık tereyağ, 150 gr ceviz içi, 1 kase pekmez
 
Su ve tereyağ kaynamaya bırakılır. Kaynayan suyun içine un yavaş yavaş ilave edilir. Bir yandan da hızlı bir şekilde karıştırılır. Unun tamamı ilave edildikten sonra topaklanmaması için karıştırarak pişirmeye devam edilir. Koyulaştıktan sonra tepsiye dökülüp düzeltilir. Üzerine önce kırık ceviz serpilip, sonra bolca pekmez gezdirilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder