28 Temmuz 2013 Pazar

TOPİK/ mezeler

Topik; Ermenilerin Kutsal Doğuş bayramında ve bayram öncesi hazırlığı olan hayvansal besinlerin tü ketilmediği perhiz döneminde yenilen bir perhiz yemeği olmasına rağmen, çok güzel de bir rakı meze si. İstanbul ile birlikte anılan yemek skalasında önemli bir yeri olan bu mezeyi hiç deneyememiş olmanın merakı ile bencileyin yapmaya karar verdim.

Malzemeler; 2 adet patates, 1 bardak haşlanmış nohut, (kabukları soyulmuş) 1 adet kuru soğan, 1/2 çay bardağı dolmalık fıstık ve kuş üzümü, 1'er tatlı kaşığı toz şeker, pul biber, tarçın ve yenibahar, tuz, karabiber, 250 gr tahin, 1 bardak su, 4 adet tülbent (ki ben de yoktu, önerilen diğer metodu kul landım. 20-25 cm.lik streç film parçalarının ortalarına 2-3 delik delin)

Piyazlık doğradığınız soğanı; fıstık, kuş üzümü, tuz ve şeker ilavesiyle bir bardak suda pişirin. 20 da kika sonra diğer baharatları da ekleyip bir taşım daha kaynatın. 1 çay bardağını ayırdığınız tahini ek leyip karıştırın. Patatesleri haşlayıp süzün. Soyup ezdiğiniz patateslere nohutları da ilave ederek pü re haline getirin. Tuz ve ayırdığınız tahini ekleyip karıştırın. Püreyi her bir streç parçasına 2 cm kalın lığında serin. Ortalarına süzdüğünüz soğanlı harçtan koyup streçleri toparlayarak küre haline getirin. Her küreyi iple bağlayıp kaynar suda 15 dakika pişirin. Küreleri soğan harcının suyunda soğutun. Topiklerin streçlerini açıp tarçın ilavesiyle servis edin.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder