9 Kasım 2013 Cumartesi

SOKA TURŞUSU/ yerel yemekler-(Boşnak)

Bir dergide Soka tarifini görüp merak edince başka tariflerini de arayıp inceledim. Doğrudan kaymak kullanan var, peynir ve krema ile dolgu malzemesini hazırlayan var. Ayrıca sokalık biberden bahsedi liyor. Sonuç itibarı ile Kosova'da yaşamadığımıza göre malzemelerde bazı değişiklik ve yorumlama lar yaptım. Ancak "günahı boynuma" diyemeyeceğim, sonuç çok başarılı oldu.

Malzemeler; Dolmalık yeşil biber, süzme yoğurt, krema, süt, tuz, servis için zeytinyağı + pul biber


Biberlerin çöpünü ve iç damarlarını temizleyip yıkayın. Kuruduktan sonra her birinin içini bir tatlı ka şığı tuz ile ovarak bir kaba dizin. Üzerlerini alüminyum folyo ile sarıp bir gün dinlendirin. Böylece ya  ratılan salamura etkisi ile biberler su salacaktır. Biberleri ters çevirip sularından arındırın, ama sakın  yıkamayın. Eşit miktarda süzme yoğurt ve kremayı çırpıp biberlere doldurun. Sokaları cam bir kavanoza dizin. Üzerlerini kapatacak kadar süt ile doldurun. Kavanozu ağzı hava almayacak şekilde kapatıp 1,5-2 ay boyunca buzdolabında bekletin. Ben servis esnasında zeytinyağı ve pul biber gezdiril mesini tavsiye ediyorsam da Boşnaklar kahvaltıda yanında haşlanmış patates ve simitle yerlermiş, bil ginize..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder