17 Haziran 2012 Pazar

EVDE PİZZA/hamur işleri

İtalyan pizzaları sevenlere amerikalılarınki gibi hamur ve kalın olmayan incecik,bol malzemeli ve çıtır bir pizza tarifi. Aşamalardaki dikkat nefis bir sonuç sağlıyor.

Malzemeler; (2 büyük veya 3 orta pizza için) Hamur/ 2 bardak un, 3/4 bardak+2 kaşık ılık su, 1 tatlı kaşığı kuru maya, 1 çay kaşığı tuz
Sos/2 adet iri domates, 1 kaşık biber salçası, zeytinyağı, kuru kekik, tuz, karabiber
İç/ 200 gr peynir (ben mozarella ve parmesan kullandım, ancak dil peyniri vb. kullanabilirsiniz), istediğiniz di ğer malzemeler ( resimdeki pizzada jambon, pastırma, fesleğen, kapari ve pancar varsa da bir önceki pizza da mantar, kırmızı ve yeşil biber, zeytin ve bezelyeli iç kullanmıştım.)

Hamur malzemelerinin tümünü büyük bir kasede kaşıkla karıştırın. Unlanmış bir yüzeyde elinizle yoğurup üze rine streç film örterek kabarmaya bırakın. Sıcak bir yerde hacminin iki katına ulaşana dek yaklaşık bir saat bekletin. Bu arada domatesi rendeleyip diğer bütün sos malzemelerini ekleyerek bir kaserolada yüksek ateş te suyunu çekene dek 10 dakika kadar pişirin. Fırını 300 dereceye getirin. (Tepsileri de fırında ısıtın, fırınını zın maksimum ısısı daha düşükse en yükseğe getirin /örneğin 300 derecelik fırında pişirme süresi 7 dakika i ken fırınımın maksimumu 280 derece olduğu için ben 10 dakikada piştiğini deneyimledim.)

Kabarmış olan hamuru elinizle bastırarak havasını alıp yarısını koparın. Unlu bir zeminde yuvarlayın. Merda neyle hamuru döndüre döndüre biraz inceltin. Fırın tepsisi büyüklüğünde yağlı pişirme kağıdı kesin ve kağıdı tezgaha serin. Hamuru kağıdın üstüne koyup üzerine un serperek 3 mm kalınlığında olana dek inceltmeye de vam edin. Fırın ve tepsiler en yüksek sıcaklıkta ısınınca fırın tepsisini çıkarıp üzerinde pizza hamuru olan kağıdı tepsiye kaydırarak yerleştirin. Soğumuş olan domates sosunu  kenarlardan 1 cm uzakta kalacak şekil de pizzanın her yerine kaşık veya fırçayla sürün. Üzerine peynirleri ve sırasıyla diğer malzemeleri yerleştirip (çabuk pişen üst malzemelerini kendiniz ayarlayabilirsiniz, mesela ben şarküteri malzemeleri ve fesleğeni son 3 dakikada ekledimki yanmasınlar) tepsiyi fırının en alt rafına, mümkünse tabanına koyun. 7 ila 10 dakika sonra servis edin. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder