7 Şubat 2015 Cumartesi

PUTTANESCA SOSLU MAKARNA/ makarna+pilavlar

"Fahişe, hayat kadını" anlamına gelen Puttanesca sosun oluşumu ile ilgili birçok şehir efsanesi var. Gece iş dö nüşü restoranta gittiklerinde kalan ne malzeme varsa yapılan çabuk bir sos olduğu bu hikayelerden sadece biri Gerçeklere gelirsek bu tarif; Campania bölgesi çıkışlı, tüm Akdeniz tadlarını barındıran ve II. Dünya savaşı sonrasına tarihlenen modern bir yemek. Fesleğen İtalyan mutfağı için olmazsa olmaz ama, kışın ortasında bula mayınca onun yerine mercanköşk kullanma haricinde orijinal tarife bağlı kaldım.

Malzemeler; 1 paket makarna, 10 adet çeri domates, 1 kaşık biber salçası, 1 kutu domates püresi ( yazın ya parsanız sakın kullanmayın! tazesi varken...) 2 kaşık kapari, 2-3 diş sarımsak, 5-6 adet ançuez, 10-12 adet siyah zeytin, varsa 1/2 demet fesleğen, yoksa kuru mercanköşk, kekik, çok az tuz, karabiber, pul biber, zey tinyağı

Çeri domatesleri büyüklüğüne göre ikiye veya dörde kesip konserve domateslerle birlikte önceden yağda ka vurup öldürdüğünüz salçaya ekleyin. 2-3 adet kesmeşeker ilave edin. Kaparileri yıkayıp tuzundan arındırın. Kapari, zeytin ve sarımsakları ince kıyın. Ançuezle beraber tüm malzemeyi sos tavasına koyun. Sosta ki mal zemelerin tuz oranı yüzünden tuza dikkat ederek baharatlarını ilave edin. Sosunuz kıvam alırken bir tencerede bol su kaynatın ve kaynar suya bol tuz ekleyerek makarnayı dişe gelir kıvamda haşlayın. Sosunuzu süzdüğü nüz makarna ile bir taşım daha (gerekirse makarna haşlama suyundan ekleyerek) pişirdiğinizde nefis puttanes ca makarnanız hazır ve servise amadedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder