11 Şubat 2015 Çarşamba

SAVURGANLIK ETMEYELİM/ TEREYAĞLI EKMEK PUDİNGİ/ tatlılar

Bazı işler gibi bazı tarifler vardır. Hep aklınızın bir köşesindedir ancak bir türlü eliniz gitmez. Tarihçesi 11. yüz yıla dayanan İngilizlerin ünlü ekmek puding'inin başına gelen de buydu.
Ekmeği bütün kültürler baştacı edip artıklarını değerlendirme yoluna gitmişler. Biz de "tirit, kalacus, siron, ek mek balığı, bayat ekmek köftesi" ve daha bilmediğim ya da unuttuğum bir sürü kalmış ekmek değerlendirme yöntemi varken ( ki çocukluğum ekmek balığı ve ekmek köftesi ile geçti)  İngilizlerin bu tatlısı da tüm dünyada geçerli bir tarif haline gelmiş. Hatta o kadar abartmışlar ki artık bayat ekmek yerine kek veya paskalya çöre ği kullanıyorlar!
Ama ben klasik tarife bağlı kaldım. Hafif bir tatlı olduğu için kullandığım sos yerine kaymak veya dondurma kullanabilir, ya da daha da sağlıklı olması için sadece pudra şekeri serpip tüketebilirsiniz. Afiyet olsun..


Malzemeler; 1 adet bayat ekmek, 4 adet yumurta, 2 bardak süt, vanilya 1 adet limon kabuğu rendesi, 2 kaşık oda sıcaklığında tereyağı, 1/2 bardak kuru üzüm, 1/2 bardak toz şeker, tarçın, 1/2 bardak yaprak badem ve 1 elma rendesi (son iki malzeme klasik tariften değil benden)
sos/ 200 gr krema, 2-3 kaşık pudra şekeri, 1 adet limon suyu

Bayat ekmeği küp küp kesin. Yumurtaları; süt, vanilya, limon kabuğu rendesi, tarçın ve şeker ile iyice çırpın. Yağın 1/3 i ile fırın kabınızı yağlayıp ekmek küplerinin yarısını döşeyin. Üzerlerine bademin, üzümün ve kalan yağın yarısını serpiştirin. İkinci kat ekmeği dizdikten sonra da aynı işlemi tekrarlayın. En üste elma rendesini yerleştirin. Sıvı karışımı döküp bir kaşığın tersiyle bastırın. 30-40 dakika ekmeğin sıvıyı içip çekmesini bekle yin. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirin. Şeker ve limon suyu ilavesiyle çırpıp kabart tığınız krema ile servise hazırdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder