31 Ekim 2013 Perşembe

MANTARLI BROKOLİ SFORMATO/ sebze yemekleri

Sformato; Fransa mutfağından suflenin  İtalyan versiyonu. Ancak yapısı sufle kadar havadar olmadığı için sön me tehlikesi barındırmıyor. O yüzden yapımı daha pratik ve kolay.

Malzemeler; 300 gr brokoli, 1 dilim kaşar peyniri, 1/2 çay bardağı krema, 3 adet yumurta, karabiber, mus kat, tuz, 1 adet kuru soğan, 400 gr mantar, tereyağ

Brokoliyi buharda pişirip rondodan geçirin. İçine peynir, (ki varsa parmesan kullanın) krema, yumurtaların sarılarını, karabiber ve muskat ekleyip bir kez daha karıştırın. Ayırdıklarınızdan 2 yumurta akını bir fiske tuz ile kar haline gelene dek mikserleyin. Yumurta aklarını brokolili harca ekleyip kaşıkla katlayarak karıştırın. Daha önceden yağladığınız 6 adet servislik fırın kabına karışımı  her kabın ağzında bir parmak boşluk olacak şekilde paylaştırın. Fırın tepsisinin dibine sıcak su koyup içersine fırın kaplarını yerleştirin. Önceden 200 dere cede ısıtılmış fırında sformatoları 40 dakika pişirin.

Kıydığınız soğanı tereyağında sarartıp kabın içine dilimlenmiş mantarları ekleyin. Tuz ve karabiber ilavesi ile mantarlar suyunu salıp çekene dek soteleyin. İsterseniz maydanoz ilavesiyle mantarın lezzetini katlayabilirsiniz. Servis tabağına önce mantarları, ardından kalıptan ters çıkarıp çevirdiğiniz sformatoları yerleştirin. Üstüne çır pılmış yoğurt dökerek servis edebilirsiniz.

Sos olarak peynir sosu da kullanabilirsiniz. Muhtemeldir ki daha da lezzetli olacaktır. Peynir sosu için 200 ml süt ve 2 kaşık unu bir kaserolada karıştırın. Ateşe alıp kaynama noktasına gelene dek karıştırın. 3-4 dilim eriyebilen cins bir peynir ekleyerek devam edin. Peynir eriyince çırpılmış 1 adet yumurta sarısı, tuz ve karabi ber ile son kez bir taşım kaynatın. Afiyet olsun.  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder