8 Aralık 2015 Salı

CODA VALLA VACCİNARA/ et yemekleri

"Coda valla vaccinara" yani sığır kuyruğu; Roma kökenli rustik ve geleneksel bir yoksul yemeğidir. Bilindiği nin aksine İtalya'da sakatat sıkça tüketilir. Kuyruğun kısık ateşte uzun süre pişirimi ile oluşan zengin sos bu yemeği çok lezzetli kılmakta.





Malzemeler; 1 kg sığır kuyruğu, 1 kg domates püresi, 400 gr beyaz şarap, 1 adet havuç, 1 adet kereviz, 1/2 demet maydanoz, 2-3 diş sarımsak, 3-4 adet karanfil, 1 adet kuru soğan, tuz, karabiber, tereyağı, zey tinyağı
Sos/ 2-3 adet kereviz sapı, 1 avuç kuru üzüm, 1 avuç çam fıstık, 1 çay kaşığı bitter kakao, 2 kaşık fındık tozu



Kasabınıza dilimletip hazırlattığınız sığır ( öküz/ pöçük'te deniyor) kuyruğunu soğuk suda yıkayıp süzerek kurulayın. Kuru soğan, havuç, sarımsak ve kerevizi küçük küpler halinde doğrayın, maydanozu da kıyın. Tereyağ ve zeytinyağı kızdırdığınız tencereye etleri ekleyip mühürleyin. Sebzeleri ve karanfili ekleyerek bir kaç kez karıştırın. Tuz, biber ve şarabı ilave edip kapağı kapalı olarak kısık ateşte 20 dakika pişirin. Doma tesi ilave edip 2-3 saat kapalı ve kısık ateşte pişirmeye devam edin. Arada suyunu kontrol edip gerekirse sıcak su ilave edebilirsiniz. Kereviz saplarını doğrayıp soğuk suda bekletin. Kuru üzümü suda şişirip sıkın. Yemeğin sosundan bir kepçe alıp içine fındık tozu, kuru üzüm ve kakao ilave ederek malzemeleri alıştırın. Süzdüğünüz kereviz sapları ve çam fıstıkları ile beraber yemeğe dahil edin. Son olarak 15 dakika daha pişir dikten sonra "Coda alla vaccinara" servise hazırdır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder