2 Aralık 2015 Çarşamba

PLASKA/ hamur işleri

Plaska muhtemelen Pomak kökenli bir Kırklareli yemeği. Sebzeli, tuzlu bu kek; verdiğim tarif haricinde (ki en kolayı benim ki!) farklı yöntemlerle de yapılıyor. Kıyılmış pırasalar önceden az zeytin yağında rengi değişme den kavrulup eklendiği gibi kavurma işlemi sırasında salça ilave edilip hamurun yarısı fırın kabına döşendikten sonra ortaya eklenebiliyor. Ayrıca isteğe göre kek'e peynir de konabiliyor. Bir de kanaatimi ekliyeyim; pırasa ya mısır unu çok yakışıyor.

Malzemeler; 3 sap pırasa, 2 bardak yoğurt, 1 çay bardağı sıvı yağ, 3 adet yumurta, 2 bardak mısır unu, 1 bardak un, 1 paket kabartma tozu, 1 çay kaşığı karbonat, tuz


Pırasaları çok ince doğrayıp bir kaba alın. Yumurtaları bir kasede çırpıp içine yoğurt ve sıvı yağı ilave ederek karıştırın. Bir başka kapta önce un ve mısır ununu karıştırıp kabartma tozu, tuz ve karbonat ilavesiyle iyice ka rıştırın. Sıvı karışıma kuru karışımı ilave edip homojen hale gelene dek karıştırın. Son olarak içine tuzla ovdu ğunuz pırasaları ekleyip harmanlayın. Yağlanıp yağlı kağıtla kaplanmış tepsiye harcı koyun ve 180 derecede üstü kızarana dek 35-40 dakika pişirin. Ilıyınca servis edin, afiyet olsun.

1 yorum: