10 Nisan 2016 Pazar

MATZO KÖFTELİ ÇORBA/ çorbalar

Bazen keyif için veya deneysel olarak ilk defa duyduğum bir tarifi uyguluyorum. Bu Musevi tavuk çorbası da böyle bir meşgalede ortaya çıktı ya biraz da zor oldu. Çünkü matzo köfteleri için matzo unu kullanılıyormuş. Ne matzo ununu duydum, ne de nereden tedarik edilir (ki Türkiye'de edilebilir mi acaba?) bilmem! Ben de mayasız ekmek topları ile işi idare etmeye çalıştım. Hani gayet lezzetli bir tavuk çorba oldu ama bizim halis arpa şehriyeli tavuk çorbadan aman aman farklı bir lezzet de ortaya çıktı diyemem. Yine de değişikliğe açık olanlar için tarif aşağıda...

Malzemeler; 3 adet tavuk baget, 1 adet kuru soğan, 1 adet havuç, 2-3 sap kereviz, 1 adet meksika biberi, tuz, karabiber, tereyağı veya zeytinyağı, 1 adet limon suyu
matzo köfteleri/ 2 kahve fincanı mısır unu, 2 adet yumurta, 1 kaşık sıvıyağ, 1/2 kahve fincanı süt, 1/2 demet kıyılmış maydanoz

Tavuk parçalarını-ki tavuğun başka bölümlerini de kullanabilirsiniz, fakat tavuk göğüs tavsiye etmem-iyice haşlayın. Arada üste çıkan köpüklerini temizleyin. Tavuk etlerini, stoktan alıp soğuttuktan sonra didikleyin. Köfteler için bir kasede mısır unu, süt ve yağı karıştırdıktan sonra maydanoz ve tuzla çırptığınız yumurtaları ilave ederek kek karışımı kıvamına gelene dek harmanlayın. Çorbayı yapacağınız tencerede az yağda kıydığınız soğan, havuç, acı biber ve kereviz saplarını soteleyin. Tavuk stoğundan sebzelerin üzerine ekleyerek pişmeye bırakın. Limon suyu ve baharatlarını ilave edin. Tavuk etlerini ve küçük toplar halinde mat zo harcını çorbaya ilave edin. Matzo köfteleri şişip yüzeye çıkana dek yaklaşık 15 dakika daha pişirdiğiniz çorbanız servise hazırdır, afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder