27 Aralık 2012 Perşembe

ISPANAK KREMALI CAPPELLETTİ/ makarna+pilavlar

Cappelletti diğer tortellini, agnolotti vb. gibi bir makarna çeşidi. Adından anlaşılacağı üzere tabii İtalyan. Biçi mini vermek üzere imal edilmiş makinası da var. Elde de o şekli vermek mümkün, ben de denedim. Zor gelirse bu dolgu ve sosu yapmayı bildiğiniz herhangi bir "mantı" formu ile deneyin. Sonuçta aynı kapıya çıkacaktır.

Malzemeler;
İç malzeme/350 gr kuzu kuşbaşı, 50 gr füme et veya bacon, 1 adet yumurta, 1-2 limon kabuğu rendesi, 150 gr beyazpeynir, (peynire varsa lor veya parmesan katabilirsiniz, elinizde varsa ne ala), tuz, karabiber, biberiye, zey tinyağı ve tereyağı
Hamur/ 300 gr un, 3 adet yumurta, 1 tutam tuz, 10 gr sızma zeytinyağı
Krema sosu/1 demet ıspanak,( pazı da olabilir) 1 adet patates, zeytinyağı

İç malzeme için kuşbaşı eti satır kıyması gibi doğrayın. Bir tavaya zeytinyağı ve tereyağı ekleyip tuz,karabiber ve biberiye ilavesiyle eti kızartın.Tavanın kapağını kapatıp arada etleri çevirerek 15 dakika pişirin. Eti bir kase de yumurta, ezilmiş peynir,küçük doğranmış şarküteri et ve limon kabuğu rendesi ile karıştırarak iç harcı ta mamlayın.
Ispanakları tuzlu kaynar suda 2 dakika haşlayıp süzün. Rengini koruması için buzlu suda bekletin.(Haşlama su yunu bir kenara ayırın.) Patatesi haşlayıp soyun. Süzülmüş ıspanakları patates ve bir miktar haşlama suyu ile blender'dan geçirin. Malzemeyi kaserolaya alıp zeytinyağı ve baharat ilavesiyle ısıtın.(Sos kremamsı kıvamda olmalı, gerekirse ateşte iken de haşlama suyu ekleyebilirsiniz)
Tezgah üzerine unu alıp ortasına havuz açın. Un havuzunuza yumurtaları, tuzu ve zeytinyağını ekleyin. Bir çatal la iç malzemeleri çırpıp bir yandan da una karışmasını sağlayın. Hamuru ellerinizle yoğurmaya başlayın. Pürüz süz bir hamur elde edene dek yaklaşık 20 dakika yoğurun.Ters çevrilmiş bir kasenin altında hamurunuzu 45 dakika dinlenmeye bırakın. Hamuru unlu zeminde çok ince açın. 4'er cm.lik karelere bölüp her birine fındık büyüklüğünde iç harç koyun. Hamur karelerinin kenarlarını su ile ıslatarak üçgen şeklinde kapatın.Üçgenin iki ucunu tabanında birbirlerine değecek şekilde yan yana getirip iki ucu hafifçe üstüste bindirin. Uçları yukarı doğru kıvırarak işlemi tamamlayın. Cappellettileri kaynar suya atıp suyun üstüne çıktıktan 3-4 dakika sonra a lın.
Sudan süzerek çıkardığınız makarnaların üzerine zeytinyağı gezdirin. Sıcak ıspanak kremasını servis tabakları na bölüştürüp üzerine cappellettileri yerleştirin. Vallahi çok yoruldunuz, afiyet olsun!

Dip Not: "Cappelletti" kelime anlamı olarak zannımca başörtüsü demek, kelimenin kökü zaten şapka'dan geli yor. Ama yanılıyorsam ne olur bir bilen beni bilgilendirsin, sevgiler...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder